ویندوز چگونه در طی ۲۴ سال متحول شد؟
از ماه نوامبر سال ۱۹۸۵ تا امروز (پنجشنبه ۲۲ اکتبر ۲۰۰۹) که شرکت مایکروسافت تازه ترین نسخه سیستم عامل ویندوز (ویندوز هفت) را به بازار عرضه کرد،این نرم افزار تحولات عمده ای را به خود دیده است.
این نرم افزار که حدود ۹۰ درصد کامپیوترهای جهان از آن استفاده می کنند، هر چند به اعتقاد کارشناسان با الهام از سیستم عامل های اپل، نقشی عمده در تبدیل کردن کامپیوتر از ابزاری صرفا مهندسی، به ابزاری فراگیر و قابل استفاده برای همه داشته است.
نوامبر ۱۹۸۵: ویندوز ۱.۰ پس از
چهار سال توسعه و تغییر (تحت نام ‘Interface Manager’) عرضه شد. این نرم افزار برای اولین بار به کاربران کامپیوترهای شخصی (PC) امکان داد که بدون تایپ کردن دستورات برنامه ها را اجرا کنند و همزمان از چند برنامه استفاده کنند.
دسامبر ۱۹۸۷: ویندوز ۲.۰ عرضه شد که در سال های بعد ویندوز/۲۸۶ و ویندوز/۳۸۶ نام گرفت. در این برنامه برای اولین بار از آیکون استفاده شد، امکان روی هم قرار گرفتن پنجره ها فراهم شد و برنامه های Word و Excel برای استفاده در آن ارائه شد.
مه ۱۹۹۰: در ویندوز ۳.۰ تغییری عمده در شیوه نمایش ایجاد شد و برای اولین بار این سیستم عامل شرکت مایکروسافت تهدیدی جدی برای رقبای خود در شرکت اپل و کمدور قلمداد گردید.
اکتبر ۱۹۹۲: ویندوز ۳.۱ با بیش از ۱۰۰۰ مورد تغییر در ویندوز ۳.۰ ایجاد شد. یکی از مهمترین تغییرات ایجاد امکان Drag & Drop در برنامه File Manager بود که بعدا به Windows Explorer تغییر نام یافت.
اوت ۱۹۹۵: ویندوز ۹۵ بار دیگر به نسبت نسخه قبلی، تغییرات بصری عمده ای را در خود داشت. نسخه های تکمیل تر شده این نرم افزار برای اولین بار در خود مرورگر اینترنت اکسپلورر را داشت. ویندوز ۹۵ اولین سیستم عامل عمده محسوب می شد که در ۱۲ ماه پس از آغاز فروش ۴۰ میلیون نسخه از آن به فروش رفت.
ژوئن ۱۹۹۸: ویندوز ۹۸ بار دیگر با مجموعه ای از تغییرات پشت پرده به بازار عرضه شد. در اولین نمایش آن مقابل خبرنگاران، در هنگام عرضه امکان Plug & Play و متصل کردن دستگاهی به آن، کامپیوتر دچار اشکال شد و Crash کرد و “صفحه آبی” معروف دیده شد.
سپتامبر ۲۰۰۰: ویندوز ME که مخفف Millemium Edition بود برخی تغییرات را درون خود داشت که پیش از آن در ویندوز ۲۰۰۰ که صرفا برای کاربران اداری عرضه شده بود ارائه شده بود. ویندوز ME برای اولین بار امکان بروز رسانی خودکار و ترمیم سیستم (System Restore) را فراهم کرد.
اکتبر ۲۰۰۱: ویندوز اکس پی اولین نسخه ویندوز بود که بر اساس معماری ویندوز NT و با هدف استفاده کاربران غیراداری عرضه شد. این سیستم عامل اولین در مجموعه ویندوز بود که از طریق فرایند فعال سازی (activation) تقلبی یا اصل بودن نسخه مورد استفاده را کشف می کرد.
نوامبر ۲۰۰۶: ویندوز ویستا با مجموعه گسترده ای از تغییرات ظاهری ارائه شد، اما در پشت پرده تمرکز سازندگان آن بر روی مسائل امنیتی بود. بسیاری از کارشناسان جنبه های مختلف عملکرد آن از جمله نحوه اجرای برنامه های موسوم به Third Party Application را مورد انتقاد قرار دادند و این نرم افزار “بسیار کند” توصیف شد.
منبع BBC