آشنایی با Google Webmaster Tools برای افزایش رتبه گوگل

  • 1388/8/27
  • آیدین قاسمی
  • 43

Webmaster Tools یکی از سرویس های ویژه مدیران سایتها است که با هدف افزایش کیفیت سایتها با توجه به معیارهایی شرکت گوگل است. این کار برای افزایش کیفیت نتیایج مرتبط با عبارات جستجو طراحی شده است.

GoogleWebmasterTools-main_Full

این سرویس مدت چندین سال است که راه اندازی شده و اخیرا بازبینی بر روی برخی امکانات و ظاهر آن صورت گرفته است.

webmaster_tools_logo_sm

قبل از هر چیز این رو توضیح بدم این سرویس بهترین نتیجه را زمانی خواهد داشت که صاحب سایت امکان ویرایش کدهای آن رو داشته باشه، به عبارتی ممکن است نیاز به تغییراتی باشد که برنامه نویس باید آنها را انجام دهد. برای وبلاگها و سایر سرویسها در صورت داشتن شرایطی که در ادامه مطرح خواهد کرد، امکان استفاده از این سرویس گوگل وجود دارد.

  • بررسی ویژگی و مزایا

قبل از هر کاری باید سایت را در این سرویس ثبت کنید و سپس آن را تایید هویت کنید. این مراحل را در آخر این مقاله خواهید خواند. پس از وارد شدن به حساب خود موارد زیر را مشاهده خواهید کرد.

بخش Dashboard

در این صفحه که صفحه آغازین سایتی که ثبت کرده اید است، اطلاعات مختصری از آخرین وضعیت سایت نمایش داده می شود. اینها شامل اطلاعاتی در مورد وضعیت sitemap ها، وضعیت بازبینی سایت توسط موتور گوگل و وضعیت کلمات کلیدی جستجو شده برای ورود به سایتتان است.

در منوی سمت چپ لیستی منویی می بینید که از طریق آن را سایر قسمت های این سرویس می توانید دست پیدا کنید.

مدیریت Sitemap

Sitemap یا به فارسی نقشه سایت، به صورت تعدادی استاندارد عرضه شده که اکثر آنها را گوگل در این سرویس پشتیبانی می کنه. همچنین گوگل این امکان رو میده که نقشه سایت رو به صورت Feed یا “خوراک” ثبت کنید.

با ثبت نقشه سایت گوگل می تونه خیلی راهت تر و سریع تر به مرور سایت شما بپردازد و آدرسهایی که ممکن است لینکی به آنها داده نشده باشه رو پیدا کنه. همچنین تغییرات صفحه خیلی سریعتر شناسایی خواهند شد. استفاده از این سرویس خیلی موثر است و حتما حداقل یک نقشه سایت به ثبت برسانید.

پس از ثبت نقشه سایت می توانید آخرین وضعیت آن را بررسی و تعداد لینکهای اضافه شده به موتور جستجوی گوگل را مشاهده کنید.

مدیریت دسترسی به قسمتهای سایت (Crawler access)

قبل از پیدایش سرویس هایی مانند Webmaster Tools صاحبان سایت برای جلوگیری از دسترسی و اندیس شدن برخی صفحات مجبور به استفاده از فایلی به نام robots.txt بودند. این فایل فرمت خاصی دارد که این امکان را می دهد که به صفحات خاص دسترسی داد و یا دسترسی را ممنون اعلام کرد.

تمام موتور جستجو های کنونی از این فایل پشتیبانی می کنند ولی گوگل در این سرویس و در این بخش این اجازه را می دهد که کنترل بیشتری بر روی دسترسی ها داشته باشید. امکان حدف آدرسها یکی از این موارد است.

همچنین در این بخش می توان به تولید فایل robots.txt پرداخت و آن را در موتور های جستجوی مختلف گوگل مورد آزمایش قرار داد.

مدیریت SiteLinks

در صورتی که خوش شانس باشید و سایت شما دارای بازدید زیاد و همچنین PageRank بالایی باشد در این صورت ممکن است که گوگل لینک سایت شما را به صورت دیگری نشان بدهد. مانند زیر:

1

Sitelinks

در این قسمت می توانید لینکهایی که در Sitelinks داده شده را ویرایش کنید.

تنظیمات کلی سایت (Settings)

این تنظیمات در داخل بخش Site configuration با نام Settings قرار دارند. کارهای می توانید انجام بدهید به شرح زیر است.

2

Site Settings

اولین مورد انتخاب کشور هدف است. با این انتخاب سایت شما فقط در جستجو هایی که از آن کشور انجام می شود قرار خواهد گرفت. متاسفانه ایران در این لیست قرار ندارد.

همچنین می توانید به گوگل بگویید که آدرس سایت شما را با www نمایش بدهد یا نه و یا اینکه با توجه به لینک ها این کار را انجام دهد. این گزینه با نام Preferred domain مشخص شده است.

و سرانجام تنظیم تعداد دفعات مراجعه موتور کاوشگر گوگل به سایت در قسمت Crawl rate قابل تنظیم است. ممکن است که به علت بزرگ بودن سایت و مشکلات سرور نتوان پاسخ گوی درخواستهای اضافی بود که در این صورت این مقدار باید کم شود. در صورتی هم که از عدم شناسایی به موقع تغییرات سایت ناراضی هستید مقدار آن را افزایش دهید.

توجه کنید که این گزینه بر ترافیک سایت و همچنین به روز بودن لینکها تاثیر زیادی دارد و در تغییر این مقادیر دقت کند.

بهترین کلمات کلیدی – Top search queries
در این قسمت کلمات کلیدی که در موتور جستجو بیشترین مراجعه را به سایت شما کرده است نمایش داده می شود. همچنین موقعیت شما در نتایج جستجو با استفاده از کلمات کلیدی که در سایت استفاده کرده اید نمایش داده می شود.

این لیست خیلی مهم است و با استفاده از آن می توان فهمید که کاربران به چه چیزهایی علاقه دارند. همچنین چه کلمات کلیدی شانس بیشتری برای کلیک دارند. با استفاده از این کلمات می توانید سایت خود را بهینه تر کنید.

3

Top search queries

لینک ها به سایت – Links to your site
در این صفحاتی که لینکهایی از سایت های دیگر به آن داده شده است لیست می شوند. همچنین می توان متن لینکی که برای لینک دادن استفاده شده است را مشاهده کرد.

با استفاده از این ویژگی مشخص می شود که کدام صفحات بیشتر مورد پسند مخاطبین قرار گرفته که به آن لینک داده اند و از چه واژگانی برای لینک دادن استفاده کرده اند. امکان مشاهده سایت های لینک داده نیز وجود دارد.

کلمات کلیدی – Keywords

در این صفحه لیست پر کاربردترین کلمات کلیدی قرار دارد. برای درک ساختار مطالب صفحات شما برای تنظیم مقادیر Keyword مناسب است.

برای فارسی این مشکل وجود دارد که حروف اضافه مانند “در” در بالاترین مکان قرار می گیرند.

لینک های داخلی – Internal Links

لیست صفحاتی که در داخل سایت به یکدیگر لینک داده اند در این صفحه نمایش داده می شود. تعداد لینکهایی که به یک صفحه خاص داده شده مشخص است و امکان مشاهده صفحات لینک داده شده وجود دارد.

از این سرویس می توان برای شناسایی لینک هایی که صفحات به یکدیگر می دهند استفاده کرد.

مشترکین خوراک – Subscriber stats

در صورتی که سایت شما Feed یا خوراک ارائه میده در این صفحه می تونید وضعیت مشتریک خود را در سرویس Google Reader مشاهده کنید. در صورتی که این feed ها را قبلا در قسمت sitemap ثبت نکرده باشید می توانید آنها را مستقیما از اینجا به لیست Sitemap ها اضافه کنید.

خطاهای موتور کاوشکر – Crawl errors

موتور کاوشگر گوگل رباتی است که با حرکت در میان سایتها و لینکها آنها را با فرمول خاصی امتیاز بندی کرده و به فهرست نتایج جستجو اضافه می کند. در این صفحه جزئیات خطاهایی که در هنگام کاوش درون سایت شما پیش آمده نمایش داده می شود.

این خطاها در سه گروه عمده Web و Mobile-Chtml و Mobile-Xhtml تقسیم بندی شده که نشان دهنده وجود سه موتور کاوشگر متفاوت برای این نوع صفحات است.

به غیر از Web بقیه موارد زمانی نشان داده می شود که سایت سرویس هایی برای موبایل ارائه کند.

بخش های فرعی شامل جزئیات خطاها هستند که درتصویر مشاهده می کنید:

4

Crawl Errors

همیشه این موارد را دنبال کنید کنید چراکه اگر مشکلی در کاوش صفحه ای پیش بیاید بدان معنی است که ممکن آن صفحه در نتایج جستجو نشان داده نشود و یا اینکه تغییرات در نتایج اعمال نشود.

در این لیست تنها موردی که ممکن شما را به اشتباه بیاندازد و باید به آن توجه کنید قسمت “Restricted by robots.txt” است. صفحات لیست شده در این قسمت دارای اشکال نیستند و فقط توسط robots.txt که قبلا گفته شد، از لیست نتایج حذف شده اند و در نتیجه موتور کاوشکر آنها را کاوش نکرده است. این لیست کمک خواهد کرد که بدانید دقیقا کدام صفحات از نتایج جستجو حذف شده اند.

گزارش موتور کاوشگر – Crawl stats
این گزارش عملکرد موتور کاوشگر بر روی سایت است که شامل میانگین مدت زمان صرف شده برای دریافت صفحات و تعداد روزانه صفحات بازدید شده و همچنین حجم باند مصرفی است.

این گزارش بسیار جالی است که از آن می توانید برای تغییر عمکرد موتور کاوشگر که شرح آن در بخش Settings داده شد استفاده کنید. توجه کنید که این آمار به صورت 15 روز یکبار به روز می شود. به مقادیر آن دقت کنید و در صورتی که تغییر ناگهانی در آن دیدید، ممکن است مشکلی در سایت یا سرور میزبان سایت شما پیش آمده باشد.

5

Crawl Stats

همچنین در زیر این آمار خلاصه وضعیت سایت از نظر Page Rank نمایش داده شده است. یعنی در حالت کلی سایت بیشتر در بالای نتایج نمایش داده می شود یا نه.

در ادامه صفحه ای که در هر ماه دارای بیشترین Page Rank بوده نیز نمایش داده می شود.

پیشنهادات بهینه سازی – HTML suggestions

به نظر من این بخش یکی از جالب تری قسمت های این سرویس گوگل است. در این قسمت لیست صفحاتی که دارای مشکلات جزئی هستند که مانع از ارتقاء رتبه آنها در نتایج جستجو می شوند وجود دارد.

برای نمونه در صورتی که دو صفحه از یک عنوان استفاده کنند، این مورد در قسمت Duplicate title tags با عنوان وجود یک مشکل نمایش داده خواهد و با ورود به جزئیات امکان مشاهده صفحاتی که دارای اشکال هستند نمایش داده خواهد شد.

سعی کنید همیشه این صفحه را بررسی کنید و اشکالات گرفته شده را برطرف کنید. مطمئن باشید نتایج خوبی خواهد داشت. معمولا کمی طول می کشد که تغییراتی که به سایت داده اید در این سرویس منعکس شود ولی به هر حال بسیار با ارزش خواهد بود.

  • نحوه ثبت سایت در این سرویس

پس از اینکه وارد صفحه Webmaster Tools شدید بر روی گزینه Add site کلیک کرده و آدرس سایت رو وارد کنید. پس از آن آدرس سایت نمایش داده خواهد شد که نیاز به تایید دارد. برای تایید سایت بر روی گزینه Verify this site کلیک کنید:

6

افزودن سایت به Webmaster Tools

تایید هویت سایت را به دو صورت می توانید انجام دهید. اول اینکه یک تکه کد Html را به صفحه اصلی سایت اضافه کنید و راه دوم اینکه یک فایل با نام مشخص در مسیر اصلی سایت قرار دهید.

در صورتی که به ساختار صفحات html آشنایی ندارید بهتر است که از روش دوم و قرار دادم فایل در مسیر اصلی سایت استفاده کنید. این فایل یک فایل خالی خواهد بود که نام آن را با انتخاب گزینه HTML file در قسمت Verification method به شما نمایش خواهد داد. این نام معمولا فرمتی مانند googlee30bf8a27611ecb4.html دارد.

7

تایید سایت

پس از تایید سایت امکانات این سرویس فعال خواهند شد.

نکته ای برای وبلاگها: سرویس های وبلاگ در صورتی می توانند از این سرویس گوگل استفاده کنند که اجازه ویرایش صفحه Html وبلاگ را داشته باشند. به این علت که برای تایید سایت نیاز به افزودن کدی به صفحه است. خوشبختانه بیشتر سرویس ها شامل blogfa، mihanblog ، blogspot و غیره این امکان را می دهند.

در صورتی هم که وبلاگ بر روی هاست خودتان قرار دارد که بسیار راحت تر بوده و فقط فایل تایید هویت را باید در سایت قرار دهید.

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 43 دیدگاه
  1. سلام
    خیلی توضیح خوب و عالی بود فقط ای کاش برای برطرف شدن هر یک از مشکلات مثالی هم میزدید

    الان برای من تو قسمت HTML Improvements
    و زیر شاخه Duplicate meta descriptions صدو پنجاه و پنج تا زده!!!!

    نمونه مشکل که اعلام کرده برا یاین قسمت:
    http://5dabestani.mihanblog.com/post/366
    http://5dabestani.mihanblog.com/post/386

    تو قسمت Missing title tags سی و هشت تا!!!

    http://5dabestani.mihanblog.com/extrapage/456

    و تو قسمت Duplicate title tags

    ۳۵۷۰ تا!!!!!!

    http://5dabestani.mihanblog.com/page/29

    http://5dabestani.mihanblog.com/page/44

    ببخشید طولانی شد
    الان من این صفحات که برای هر کدوم نمونه دادم چه مشکلی دارن؟ و راه برطرفشون چیه ؟ تا بقیه رو برطرف کنم…؟
    من این صفحه رو بوک مارک میکنم هر بعدا بیشتر بخونم و هم منتظر جوابتون هستم
    لطفا دریغ نکنید

    با ارزوی سلامتی

  2. ضمن تشکر از آموزش عالیتون
    چند روزی است عدد ۱ در کنار عنوان مطلب در نتایج جستجوی گوگل سایتم ظاهر شده. کسی می دونه علت چیه؟ (من از مدیریت محتوای دیتالایف استفاده می کنم)
    قبل از این اشکال فکر کنم جای عدد ۱ می نوشت سایت مهندسین عمران.
    ممنون

    این هم عکسش
    http://www.7civil.com/up/uploads/1404649083.png

  3. با سلام
    بهترین و جامع و کاملتیرین مطلب در این مورد بود که در فضای مجازی پیدا کردم ممنون از شما

  4. بسیار مطلب مفیدی بود کلا تنظیمات رو از اول انجام دادم ممنون

  5. ببخشید چرا سایت من در وبمستر با داشتن

    ۹۵ ایمپرسشن و ۳۰ کلیک

    کوریسش صفر هست؟؟؟؟

    http://www.vadehagh.ir/wp-content/uploads/2014/08/SearchQueries.jpg

    با تشکر

  6. مطالب خوبی قرار دهید.
    با توجه به زمان قرارداد این مطلب ، نشان به روز بودن شماست

  7. سلام خسته نباشید یه سوال داشتم چرا گوگل وب مستر فارسی نیست ؟
    من یبار رفتم قبلا فارسی بود اما الان هرچی سرچ میکنم انگلیسیش میاد خواهشا اگه ادرس خواصی داره برامون بزارید مرسی

  8. سلام. ممنون عالی بود. یه سوالی داشتم. بعضی از این آپشن ها که توضیح دادین برای من فعال نیست. یعنی پیداشون نمی کنم. ممکنه به خاطر این باشه که تازه حساب وبمسترمو فعال کردم؟
    ممنون

  9. درود،

    بسیار جامع و مانع بود.
    امکانش نیست قابلیت خروجی پی دی اف هم بذارید برای اینگونه مقالات؟

    ممنون

  10. ممنون، مطلب مفیدی بود
    گوگل وبمستر یه خورده تغییر کرده، نسبت به ۶ سال پیش

    سایت عالی دارین، براتون آرزوی موفقیت می کنم، موفق و پیروز باشید

  11. سلام ممنون از توضیحات خوبتون
    بنده از یک افزونه جهت بلاک کردن برخی از ip ها استفاده می کنم. مثلا گاهی مشاهده میشه یک آی پی ۷۰۰ بار در روز در سایت من می چرخه. با فرض اینکه این ای پی ها مربوط به سایت های خبر خوان هست من تک تک اون ها رو بلاک می کنم.
    ایا این باعث میشه که من ناخواسته به سئو سایتم صدمه بزنم و خود گوگل رو بلاک کرده باشم؟

  12. آقا بنده یه سوال مهم در مورد پیکو فایل دارم. فولدر روت تو پیکو فایل کجاست؟ من نقشه سایتمو xml ساختم بعد رفتم تو گوگل وب مستر تولز که سایتمو به گوگل معرفی کنم بعد اونجا یه فایل بهم داد گفت اینو تو فولدر root وب لاگت باید آپلود کنی ولی من هرچی تو وبلاگ بلاگفام گشتم همچین فولدری پیدا نکردم. خودم دستی یه فولدر ساختم اسمشم گذاشتم root و فایلرو تو اون آپلود کردم ولی گوگل قبول نکردش و دکمه verify کار نکرد. میشه یکی به بنده راهنمایی کنه.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *