استیو جابز، سمبل نوآوری
مدیر عامل اپل، استیو جابز، امروز دیگر برای هیچکس غریبه نیست. او که ۵۸ سال سن دارد بههمراه استیو وزنیاک (که اولین مدال فناوری دنیا را از آن خود کرد) اپل را تشکیل داد. وی در میان اهالی آیتی بیشترین تحسین و تمجید را پشت خود دارد و موفقیتها و شکستهای او با اپل، نکست، پیکسار و باز هم اپل، میتواند چندین جلد کتاب خواندنی را پر کند.
جابز با حضور موثر خود در سال ۱۹۹۷، کمپانی اپل را از ورشکستگی نجات داد و به رهبری در دنیای فناوری تبدیل کرد که بیشتر شرکتها بهدنبال آن میدوند و حالا بهگفته نشریه تحلیلی Fortune، عنوان مدیرعامل دهه را از آن خود کرده است.
او که در اواخر دهه دوم و اوایل دهه سوم زندگی خود به یک تاجر موفق بدل شده بود، اپل را به یکی از رهبران نخستین کامپیوترهای خانگی تبدیل کرد. هر چند که رفتار جسورانه او در همین دوران، باعث شد شرکتی که در سال ۱۹۸۵ تاسیس کرده بود، او را کنار بگذارد.
وقتی جابز در سال ۱۹۹۷ به این شرکت بازگشت، نهتنها اپل را از نابودی نجات داد، بلکه آن را به اسبی پرقدرت در مسابقات صنایع مختلف تبدیل کرد: موسیقی، فیلم و تلفنهای همراه. جالب است که سهام این شرکت روزبهروز افزایش مییافت، اما این افزایش ناشی از تعداد فروش بیشتر نبود و بهخاطر استایل بالا و سادگی استفاده، رشد میکرد.
Fortune به کمپانی انیمیشن پیکسار اشارهای نکرده است، اما شایان ذکر است که جابز این کمپانی را در سال ۱۹۸۶ از جرج لوکاس (خالق جنگ ستارگان) خرید و به بهترین استودیوی انیمیشن ۳بعدی دنیا بدل کرد و بعد آن را به دیزنی فروخت. پیکسار یک دهه با ساخت فیلمهای پیشرویی مانند «داستان اسباببازی» معروف و موفق گردید. از آن زمان به بعد این شرکت فیلمهای پویانمایی دیگری مانند «زندگی یک حشره» «داستان اسباب بازی ۲» ، «شرکت هیولاها» )، «در جستجوی نمو» و «اُعجوبهها» ، «خودرو ها » (Cars)، را ساخته است که همه? آنها برنده جوایزی بودهاند. سهام جابز در این شرکت هم اکنون در حدود یک میلیارد دلار ارزش دارد.
شرکت والت دیزنی تمامی سهام شرکت پیکسار را به مبلغ ?.? میلیارد دلار (به شکل سهام در دیزنی) خریداری نمود و تمامی مدیریت این شرکت عظیم را از زیر انگشتان آقای جابز برداشتند
این فهرست دستاوردها برای مردی که با سرطان دستوپنجه نرم میکند و هنوز یک دهه با بازنشستگی فاصله دارد، فهرست بدی نیست. در ۱۰سال گذشته، جابز اپل را با پول خالص روبهرو کرده است و این شرکت رکورد درآمدهای خود را شکسته است. اپل در دستگاههای قابل حمل پخش موسیقی، فروش دیجیتال موسیقی، تلفنهای همراه و نرمافزارهای آن و دریافت فیلمهای سینمایی پیشرو است. با چنین پیشزمینهای، میتوان استیو جابز را بهعنوان مدیرعامل دهه انتخاب کرد. لری الیسون، مدیرعامل اوراکل در وصف او میگوید:
اما چرا شرکتهای دیگری همچون گوگل این افتخار را نداشتند که مدیرعامل دهه را در میان خود داشته باشند؟ بهعنوان مثال، گوگل سرویسهای تکاندهندهای همچون Google map، جیمیل، پیکاسا یا یوتیوب را ارائه کرده است، اما تفاوت مثلث سهگانه قدرت گوگل با استیو جابز در این است که:
دو محصول آیپاد و آیفون در دوران مدیریت او خلق شدند و هر دو محصولاتی بودند که قانون بازی تجارت فناوری را تغییر دادند.
همه دوستداران دنیای آی تی امیدوارند سایه استیو جابز همواره بر سر اپل باشد! ولی دیدن این عکس هم جالب است. لابد سنگ قبر چنین آدمی باید شبیه آیپاد باشد…
برگرفته از ویکی پدیا و کلیک