آشنایی با رشته‌ی دانشگاهی مهندسی فناوری اطلاعات (2 از 2)

  • 1390/1/11
  • محسن پاك نيت
  • 240

مقدمه

در قسمت اول از اين مطلب، پس از آشنايي با رشته‌ي تحصيلي مهندسي فناوري اطلاعات در مقطع كارشناسي و مرور جداول واحدهاي درسي اين رشته، فايل كامل سند مشخصات كلي و برنامه دروس اين رشته كه به تصويب وزارت علوم، تحقيقات و فناوري رسيده است را به شما تقديم كرديم. اگر اين فايل را مطالعه كرده باشيد با فضايي كه دانشجو پس از انتخاب اين رشته و شروع به تحصيل در دانشگاه با آن مواجه خواهد بود كمي آشنا شده‌ايد.

براي آشنايي بيشتر شما با آنچه در بطن اين رشته وجود دارد، نويسنده‌ي اين متن، تجربيات و نظر خويش را در قالب نقد و تحليل شخصي در اختيار شما مي‌گذارد. در ادامه با مقطع كارشناسي ارشد اين رشته در كشور آشنا خواهيم شد و اطلاعات تقریبا كاملي در اين زمينه به شما ارائه خواهيم كرد[1]. پس لطفا تا انتهاي قسمت دوم اين مطلب نيز همراه مجله‌ي اينترنتي گويا آي‌تي باشيد.

 

قسمت دوم

با دقت در محتواي درسي مقطع كارشناسي رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات، مشخص است كه اين رشته يكي از گرايش‌هاي رشته‌ي مهندسي كامپيوتر است. در واقع از سال 1381 به بعد، دانشجويان رشته‌ي مهندسي كامپيوتر كشور، پس از گذراندن 75 واحد درسي از دروس پايه و اصلي، علاوه بر گرايش نرم افزار و سخت‌افزار، امكان انتخاب گرايش مهندسي فناوري اطلاعات را نيز پيدا كردند.

 

نمودار گرايش‌هاي رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات در مقطع كارشناسي ارشد
نمودار گرايش‌هاي رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات در مقطع كارشناسي ارشد

محتواي دروس

چيزي كه از سرفصل دروس بر مي‌آيد، بيانگر اين است كه رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات، همانند رشته‌ي مهندسي صنايع، ماهيتي ميان‌رشته‌اي و تلفيقي دارد و دروس آن، تركيبي از دروس رشته‌هايي همانند مهندسي نرم‌افزار، مهندسي سخت‌افزار، مهندسي برق شاخه‌هاي الكترونيك و مخابرات و همچنين رشته‌ي مديريت است. ميان‌رشته‌اي بودن يك گرايش در كشور بدين معناست كه متخصصين اين حوزه توانايي كار تعاملي با چندين رشته و گرايش را داشته و به همين دليل بازار كار خوبي براي رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات وجود خواهد داشت.

رشته فناوری اطلاعات در دوره کاردانی بیشتر به ارایه کردن مسایل مربوط به وب می‌پردازد. در دوره کارشناسی نیز متقاضیان را با عملیات شبکه و امور اجرا کردن آن در سازمان‌ها آشنا می‌کند و در پایان این دوره، اندک‌اندک وارد مباحث مدیریت پروژه می‌شود. البته قابل ذکر است کارشناسی ارشد IT دارای گرایش‌های عمده‌ای نظیر تجارت الکترونیکی، سیستم‌های چندرسانه‌ای، مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی، امنیت اطلاعات، شبکه‌های کامپیوتری و مهندسی فناوری اطلاعات است که برخی از این گرایش‌ها در دانشگاه‌های ایران ارایه می‌شود. در دوره کارشناسی ارشد نیز ضمن تکمیل مدیریت پروژه به ارایه راه‌حل‌های مناسب برای مسایل پیچیده سازمانی می‌پردازد. هرچند مقطع دکترای فناوری اطلاعات در ایران ارایه نمی‌شود، اما انجام امور تحقیقاتی و دستیابی به نظریه‌های جدید از محورهای اصلی در این مقطع محسوب می‌شود.[2]

نكته‌ي مهم در نحوه‌ي چينش دروس اين رشته، عدم وجود دروس عملي و كارگاهي به ميزان كافي براي تكميل توانايي تئوريك دانش‌آموختگان و آموزش پياده‌سازي و كاربردي نمودن اين دانش است. به طوري كه با مقايسه‌ي چارت درسي اين رشته در كشور و كشورهاي ديگر، اين مورد كاملا مشهود است چرا كه مثلا در كشور هندوستان، دانشجوي اين رشته در طول هر ترم تعداد زيادي واحد آزمايشگاهي و كارگاهي را نيز سپري مي‌كند اما تعداد اين واحدها در چارت درسي مربوط به كشور ما، بسيار اندك است.

علاوه بر اين، در دروسي مثل برنامه‌نويسي و پايگاه‌داده‌ها، دانشجويان اين رشته نسبت به دانشجويان رشته‌ي مهندسي نرم‌افزار، ضعيف‌تر هستند چرا كه تعداد زيادي از واحدهاي مربوط به طراحي نرم‌افزار را سپري نمي‌كنند و با دانشي كه در دانشگاه كسب مي‌كنند عملا در صنعت نرم‌افزار در مقايسه با دانشجويان رشته‌ي نرم‌افزار كاري از آنها ساخته نيست.

تعدد دروس با محتواي غير متشابه در مقطع كارشناسي فناوري اطلاعات باعث مي‌شود كه دانش آموختگان اين رشته، دانشي وسيع در حوزه‌هاي متعدد اما كم‌عمق كسب كنند و بيشتر به يك دايرة‌المعارف اصطلاحات تخصصي علوم كامپيوتر شبيه باشند تا فردي كه توانايي پياده‌سازي و اجراي كاربردي علم خود براي مصارف شغلي و … را داشته باشد.

در مورد برخي دروس نيز منابع درسي بسيار قديمي هستند و با دانش روز مطابقت ندارند، تدريس زبان پاسكال، زبان C، مفاهيم تئوريك شبكه‌هاي كامپيوتري مربوط به سال‌ها قبل و مواردي از اين دست، باعث مي‌شود كه دروس عملا براي دانشجو كاربردي نباشند و دانشجو را براي مطالعه‌ي نسخه‌هاي جديدتر و به روز مطالب آموزشي به دردسر مي‌اندازد. بسياري از كتب اين رشته كه در بازار موجود هستند توسط افرادي به زبان فارسي ترجمه شده‌اند كه دانشي نسبت به دروس مهندسي فناوري اطلاعات ندارند و فقط به خاطر دانش زبان انگليسي به ترجمه‌ي اين كتب پرداخته‌اند. اين امر باعث شكل‌گيري فرهنگ داده‌هاي غلط و نامناسب در بين دانش آموختگان اين حوزه است.

وجود دروسي مثل فيزيك ديناميك و فيزيك الكترومغناطيس، مدارهاي الكترونيكي، مباني الكترونيك و ديجيتال، مدارهاي منطقي و دروسي از اين دست با توجه به نامرتبط بودن به ساختار فعلي انتظارات جامعه از مهندسين فناوري اطلاعات و توانايي كشور در ساخت و توليد سخت‌افزارهاي رايانه‌اي و … باعث اتلاف وقت دانشجوست و منفعتي براي وي ندارد.

البته دانشجويان مقطع كارشناسي رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعاتي كه در دانشگاه آزاد تحصيل مي‌كنند، 4 واحد عمومي اضافه بر چارت ذكر شده را نيز بايد سپري كنند و ممكن است سرفصل‌هاي درسي متفاوتي را نسبت به دانشجويان دانشگاه‌هاي سراسري داشته باشند.

وضعيت اساتيد

به دليل نوپا بودن رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات در كشور، تعداد اساتيدي كه متخصص اين رشته بوده و خود، از دانش آموختگان اين رشته باشند بسيار اندك است و بيشتر مدرسين اين رشته در دانشگاه‌ها، فارغ‌التحصيلان گرايش هاي سخت‌افزار و نرم‌افزار مهندسي كامپيوتر و برخي ديگر دانش‌آموختگان رشته‌ي مهندسي صنايع هستند. دروس مديريتي نيز توسط مدرسيني با مدارج مديريتي تدريس مي‌شود. از اين جهت، مدرسين اين رشته نمي‌توانند ذهنيت صحيحي از موقعيت اجتماعي و شغلي را براي دانشجويان ترسيم نمايند و بيشتر تصور دانشجويان اين رشته اين است كه يا بايد كدنويس (برنامه‌نويس) باشند و يا متخصص شبكه. در صورتي كه توانايي اصلي اين رشته در ارائه‌ي راه‌حل‌هاي سازماني و بهبود فرايندهاي كسب و كار از طريق دانش مديريتي و فني و مهندسي است و نه پياده‌سازي نرم‌افزار و طراحي سخت‌افزار يا برپايي شبكه.

 

موقعيت شغلي و حوزه‌هاي كاربردي

تصور بازار كار كشور ما از يك مهندس فناوري اطلاعات، فردي است كه برنامه‌نويسي يا برپايي شبكه انجام مي‌دهد و در حقيقت حوزه‌هاي كاربردي رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات در ايران شامل موارد زير است:

  • برنامه نويسي تحت سيستم‌عامل، برنامه‌نويسي تحت وب، برنامه‌نويسي ابزارهاي قابل حمل همانند موبايل‌ها و پخش‌كننده‌هاي موسيقي، برنامه‌نويسي سخت‌افزاري براي ابزارآلات شبكه، ربات‌ها، تجهيزات اتوماسيون و …
  • تحليل و طراحي پايگاه‌هاي داده، انبارهاي داده، استخرهاي داده و ارائه‌ي راهكارهاي نوين ذخيره و بازيابي اطلاعات
  • طراحي سيستم‌هاي چندرسانه‌اي[3] و رابط‌هاي تعامل انسان و كامپيوتر[4] همانند سيستم‌هاي تشخيص دست‌خط، سيستم‌هاي تشخيص صدا، سيستم‌هاي ردگيري حركات چشم[5]، سيستم‌هاي آموزشي چندرسانه‌اي، نرم‌افزارهاي فشرده‌سازي داده‌ها و …
  • طراحي و ساخت سخت‌افزارهايي از جمله كيت‌ها و قطعات الكترونيكي، قطعات رايانه‌اي، ابزارآلات شبكه و …
  • طراحي سيستم‌هاي انتقال و توزيع اطلاعات بر اساس تكنولوژي هاي روز
  • طراحي و برپايي شبكه‌هاي ارتباطي نرم‌افزاري، سخت‌افزاري و تركيبي درون سازماني و بين سازماني كوچك، متوسط و بزرگ
  • تحليل منابع سازماني جهت اجراي پروژه‌هاي بهبود كيفيت عملكرد اطلاعاتي سازمان همانند سيستم‌هاي مديريت منابع درون‌سازماني ERP [6]، سيستم‌هاي مديريت ارتباط با مشتري ‍CRM [7]، سيستم‌هاي مهندسي مجدد فرايندهاي كسب و كار BPR [8]، سيستم‌هاي پشتيباني از تصميم گيري DSS [9]، سيستم‌هاي خبره در تصمصم‌گيري [10]و …
  • برقراري امنيت اطلاعاتي[11] سازماني و تكنولوژيكي
  • پشتيباني سخت‌افزار و نرم‌افزار شركت‌ها و سازمان‌ها
  • و …

 

نوع كار رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات
نوع كار رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات

 

 

البته همانطور كه پيش‌تر ذكر شد، به علت سرعت رشد دنياي علوم رايانه و ارتقاي فناوري‌هاي اطلاعاتي و ارتباطي، بازار كار اين رشته در كشور بسيار خوب بوده و هيچ‌گاه اشباع نخواهد شد.

افرادي كه قصد ورود به اين رشته را دارند بايد درك رياضي و منطقي خوبي نسبت به حل مسائل داشته باشند چون خواه ناخواه بايد در حوزه‌ي برنامه‌نويسي نيز قدرتمند باشند تا بتوانند جايگاه مناسبي براي خود دست و پا نمايند.

علاقه به حوزه‌هاي علوم انساني و مديريتي نيز يكي ديگر از مواردي است كه دانشجوي رشته‌ي مهندسي فناوري اطلاعات بايد در نظر بگيرد. چرا كه در دنياي امروز، با نزديك شدن فرهنگ‌ها به يكديگر لازم است فردي كه وارد اين حوزه مي‌شود شناخت خوبي نسبت به علوم اجتماعي و رفتاري داشته باشد.

با توجه به حركت كشور به سمت ايفاي نقش مؤثر در بازارهاي جهاني و فراگير شدن مفاهيم تجارت الكترونيكي، كسب و كار الكترونيكي، دولت الكترونيكي و … فردي كه اين رشته را براي تحصيل بر مي‌گزيند بايستي توانايي ايده‌پردازي و كار در فضاي اينترنت و ديگر فناوري‌هاي اطلاعاتي و ارتباطي را دارا باشد.

 

موقعيت شغلي رشته مهندسي فناوري اطلاعات
موقعيت شغلي رشته مهندسي فناوري اطلاعات

 

 

مقطع كارشناسي ارشد فناوري اطلاعات در كشور

مقطع كارشناسي ارشد فناوري اطلاعات در 32 واحد و چهار ترم تحصيلي و داراي 5 گرايش در نظر گرفته شده است[12]:

  • تجارت الکترونیکی:[13] تجارت الکترونیکي با استفاده از شبکه‌های رایانه‌ای، معاملات تجاری را در مراحل گوناگون آن مانند طراحی، تولید، خرید و فروش و تحویل، ساده نموده و به آن سرعت می بخشد. عبارت «تجارت الکترونیکي» دربرگیرنده هر گونه تجارت و تعامل مدیریتی است که با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت می گیرد. هدف از این دوره ارائه درکی مناسب از فناوری‌های مرتبط با شبکه‌های کامپیوتری، مهارت در طراحی و تولید سیستم‌های چندرسانه‌اي مبتني بر وب برای توزیع در سطح شبکه و آگاهی از ابزارها و روشهای مورد نیاز برای تغییر وظایف تجارتی و مدیریتی از طریق انجام معاملات به صورت الکترونیکی است. دوره کارشناسی ارشد رشته تجارت الکترونیکي فارغ التحصیلانی کاردان با دانش فنی، مهارتهای خلاق و توانایی تجاری خلق می کند تا بتوانند از پتانسیل عظیم بازاریابی در شبکه های رایانه‌ای و ايجاد كسب و كارهاي جديد الكترونيكي بهره برداری نمایند.
  • امنيت اطلاعات: با توجه به افزایش وابستگی به تکنولوژِی اطلاعات و ارتباطات در دولت الکترونیکي و خطراتی که دراستفاده از آن با آنها مواجه هستیم مانند برنامه های مخرب ویروسها، حمله نفوذگران و سارقان، حملات  مختلف به قصد تخريب و دريافت بدون مجوز اطلاعات، نیاز به متخصصینی که بتوانند جلوی اینگونه خطرات را بگیرند و یا در صورت بروز، سیستم‌ها را سریعا به پايداري مجدد برسانند بسیار احساس می‌شود.
  • شبکه‌های کامپیوتری:[14] این گرایش از رشته فناوري اطلاعات در سرتاسر دنیا زیر رشته‌ای از گرایش مهندسی کامپیوتر و مخابرات تلقی می‌شود و از لحاظ کاربردی پیشینه طولانی‌تری نسبت به دیگر گرایش‌های فناوری اطلاعات دارد. متخصین شبکه‌های کامپیوتری قادرند با توانایی‌های برگرفته از تحصیلات خود در این زمینه فعالیت‌های گوناگونی را انجام داده و در حرفه‌های متفاوت و متنوعی مشغول به خدمت‌رسانی شوند. از جمله این دانش‌های کاربردی می‌توان به موارد مهمی همچون طراحی، پیکربندی و پیاده‌سازی شبکه‌های کامپیوتری و برنامه‌نویسی شبکه اشاره کرد. امنیت در شبکه های کامپیوتری از دیگر مباحثی است که در قالب تعلیمات مرتبط با این گرایش قرار می‌گیرد. مهندسان گرایش شبکه‌های کامپیوتری همچنین قادر خواهند بود با مهندسان گرایش‌های دیگر مثل تجارت الکترونیک در زمینه بسترسازی برای فعالیت‌هایشان، همکاری کنند. ساختن برنامه‌های تحت شبکه اينترنت و پیاده‌سازی سیستم‌های توزیع شده[15] (مانند پایگاه داده‌های توزیع شده یا سیستم عامل‌های توزیع شده) از دیگر فعالیت‌هایی است که به کارشناسان محصل در این گرایش آموزش داده می‌شود.
  • مهندسی فناوری اطلاعات[16]: اين رشته دانشی را به مخاطب منتقل می‌کند که طی آن روش‌های جمع‌آوری اطلاعات، استفاده و انتقال آن میسر شود. مطالعه، طراحی، ساخت، راه‌اندازی، نگهداری سیستم‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، جمع‌آوری، سازمان‌دهی، طبقه‌بندی و انتقال اطلاعات مهم‌ترین اهدافی است که مهندسی فناوری اطلاعات آن را دنبال می‌کند. مهم‌ترین توانمندی دانش‌آموختگان این رشته، استفاده صحیح و بهره‌برداری به‌موقع از اطلاعات است. در عصری که به‌سر می‌بریم فناوری اطلاعات یکی از عمده‌ترین محورهای تحول و توسعه در دنیا محسوب می‌شود. امروزه دستاوردهای ناشی از فناوری اطلاعات چنان با زندگی مردم تلفیق شده است که توقف در مسیر آن باعث ایجاد اختلال در جامعه و حتی رفاه و آسایش مردم می‌شود. از این‌رو بسیاری از کشورها جهت عمومیت بخشیدن به استفاده از فناوری اطلاعات دست به اقدامات خرد و کلانی زده‌اند که آموزش آکادمیک فناوری اطلاعات یکی از این موارد است. رشته فناوری اطلاعات در دوره کارشناسی ارشد ضمن تکمیل مدیریت پروژه به ارایه راه‌حل‌های مناسب برای مسایل پیچیده سازمانی می‌پردازد.
  • مديريت سيستم‌هاي اطلاعاتي[17]: مدیریت سیتمهای اطلاعاتی (MIS) درواقع کاربرد تکنولوژی اطلاعات است در پشتیبانی از فعالیتهای تجاری, چرا که تجارت روز به روز متحول می گردد و در این میان همواره افرادی با قدرت تحلیل بالا و زاویه دید و پیشینه تجاری مورد نیاز هستند تا فرایندهای تجاری را بارور کنند. از این رو دانش آموختگان این رشته تحصیلی  نیاز دارند تا بیاموزند که چگونه نیازمندیهای اطلاعاتی یک سازمان را تحلیل کنند و سپس در صدد طراحی یک سیستم مدیریت امور, مبتنی بر کامپیوتر, در جهت رفع نیازمندیهای تحلیل شده برآیند, و در نهایت پیاده سازی و فرایند عملیاتی سازی سیستم طراحی شده را راهبری نمایند. به منظور برنامه ریزی و توسعه یک سیستم اطلاعاتی که پاسخگوی نیازمندی های کاربران باشد, یک متخصص MIS بایستی با ساختار سازمانی, اهداف تجاری, عملیات بازرگانی (شامل روالهای کاری و چرخش اطلاعات میان پروسه ها) و با چگونگی برقراری ارتباط موثر با کاربران آشنا بوده و بداند چگونه سیستمی طراحی کند که فعالیتهای کاربر را تحت پوشش قرار دهد.[18]

 

دروس و ضرايب كنكور كارشناسي ارشد رشته‌ي فناوري اطلاعات

دروس زير ساختار كنكور ارشد فناوري اطلاعات را تشكيل مي‌دهند:

1- زبان تخصصی 30 تست

2- دروس مشترک (ساختمان‌ گسسته، ساختمان داده‌ها، طراحی الگوریتم، مهندسی نرم‌افزار ، شبکه‌های کامپیوتری) 50 تست

3- اصول و مبانی مدیریت 10 تست

4- اصول طراحی پایگاه‌ داده‌ها 10 تست

5- هوش مصنوعی 10 تست

6- سیستمهای عامل 10 تست

7- معماری کامپیوتر 10 تست

 

ضرايب امتحاني هر درس مربوط به 5 گرايش ذكر شده عبارتند از (به ترتيب از راست به چپ):

تجارت الکترونیکی (۱، ۴،  ۱، ۱، ۱، ۱و۰)

مدیریت سیستمهای اطلاعاتی (۱، ۴، ۲، ۱، ۱، ۱ و۰)

امنیت اطلاعات (۱،‌ ۴، ۰، ۱، ۱، ۱و ۱)

شبکه‌های کامپیوتری (۱، ۴، ۰، ۱، ۱، ۱ و ۱)

مهندسی فناوری اطلاعات (۱، ۴،  ۱، ۱، ۱، ۱و۰)

 

البته امكان انتخاب رشته‌ي مديريت فناوري اطلاعات[19] كه از گرايش‌هاي رشته‌ي مديريت است نيز براي دانشجويان كارشناسي فناوري اطلاعات وجود دارد. فارغ التحصیلان این رشته با تسلط به مباحث تئوری مدیریت و منابع انسانی، همچنین با فراگیری مباحث تخصصی و آشنایی با دروس کامپیوتر و IT، امکان برقراری ارتباط با سطوح عملیاتی و هدایت موسسات تولید کننده نرم افزار یا واحدهای نرم افزاری از سازمانهای بزرگ را خواهند داشت. متاسفانه به دلیل نبود تجربه فارغ التحصیلان این رشته در بازار کار، در عمل به امور کارشناسی در واحدهای تحلیل گری سیستمها یا پشتیبانی از نرم افزارهای تولید شده گمارده می شوند و امور مدیریتی به آنها سپرده نمی شود. از آنجا که گرایش نظام کیفیت فراگیر از این رشته دارای دروس تخصصی متفاوت می باشد لذا این دسته از فارغ التحصیلان علاوه بر موارد فوق، شانس استخدام در واحدهای مدیریت کیفیت، سیستمها و روشها از سازمانها را نیز خواهند داشت.[20] دروس و سرفصل‌هاي كنكور اين گرايش مطابق ليست زير مي‌باشد:

1- زبان انگليسي عمومي و تخصصي 30 تست با ضريب 3

2- تئوريهاي مديريت 25 تست با ضريب 3

3- اقتصاد خرد و كلان 20 تست با ضريب 2

4- رياضي و آمار  40 تست با ضريب 2

5- بازاريابي 20 تست با ضريب 1

6- تحقيق در عمليات 25 تست با ضريب 2

7- مديريت توليد 20 تست با ضريب 1

 

اطلاعات مربوط به ظرفيت هر دانشگاه، دانشگاه‌هاي داراي هر گرايش و … متغير بوده و از طريق دفترچه‌هاي منتشره توسط سازمان سنجش آموزش كشور قابل دريافت است.

لطفا نظرات خود را در مورد اين نوشته با ما در ميان بگذاريد و اگر فكر مي‌كنيد نكته‌اي از قلم افتاده حتما آن را به من گوشزد بفرماييد.

محسن پاک نيت


:پاورقي

[1] اطلاعات ذكر شده مربوط به كنكور سال 89 و 90 مي‌باشد

[3] multimedia

[4] Human and Computer Interaction

[5] Eye-Tracking Systems

[6] Enterprise Resource Planning

[7] ‍Customer Relationship Management

[8] Business Process Reengineering

[9] Decision Supporting Systems

[10] Expert Systems

[11] Information Security

[13] Electronic Commerce

[14] Computer Networks

[15] Distributed Systems

[16] Information Technology Engineering

[17] Management of Information systems

[19] Information Technology Management

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 240 دیدگاه
  1. سلام
    بچه ها من دانشجوی فوق لیسانس IT گرایش شبکه های کامپیوتری هستم.تصمیم گرفتم برای دکترا برم خارج از کشور.کسی از دانشگاههای فناوری اطلاعات و شرایط اون در هند و مالزی اطلاعاتی داره؟ممنون میشم اگه بهم اطلاع بدین.

    1. سلام دوست من
      من هم مثل شما دانشجوی فوق لیسانس آی تی هستم .
      اگر جوابی پیدا کردین به من هم لطف کنین بگین

  2. salam,man foghe diplome shimi daram,mikhaham baraye karshenasi elmi karbordi shrkat konam,ba tavajo be enke hich zanineyi nesbat be en reshte nadaram,kodam gerayesh baraye man behtare?tejarat,amniat,tarahi veb,IT?/ lotfan harche zodtar jabe mano bedid,aslan be nazareton doroste man shimi ro vel konam be en reshte biam/akhe be shimi ham kheli alaghe nadaram.merc

    1. سلام.

      از طریق ایمیل با شما صحبت کردم و پیشنهاداتم رو ارائه کردم.

      به نظرم شیمی رو به صورت آکادکیم و مطالب فناوری اطلاعات رو در کلاسهای موسسات خارج از دانشگاه ادامه بدید.

      موفق باشید.

  3. سلام
    من در حال تحویل پروژه ی پایانی کاردانی It هستم. برای کارشناسی می خوام علمی کاربردی شرکت کنم و نمی دونم کدوم یکی از گرایش ها توی ایران پول سازتره و دقیقا متوجه نشدم که در واقع کار هر گرایش چه جور کاریه لطفا راهنمایی کنید.

    1. سلام؛

      نام رشته‌ها رو بفرمایید تا در صورت امکان بتونیم بهتر راهنمایی‌تون بکنیم.

      موفق باشید

    2. باز هم سلام .
      گریش های it در مقطع کارشناسی اینها هست:
      – تجارت الکترونیکی
      – سیستم‌های چندرسانه‌ای
      – مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی
      – امنیت اطلاعات
      – شبکه‌های کامپیوتری
      – مهندسی فناوری اطلاعات (IT)

    3. سلام مجدد؛

      اینهایی که فرمودید گرایش‌های ارشد هستند …

      شما سؤالتون در مورد کارشناسی ناپیوسته بود. درسته؟

    4. من می خوام بدونم کدوم گرایش در ایران بازار کار موفق تری داره ؟؟؟

    5. سلام
      اگه تو سازمانی مشغول نیستید رشته تجارت الکترونیک وطراحی وب خیلی خوب هستند.
      در خصوص پاسختون که پایین داده بودید
      خانم سیما درست میگید برا کارشناسی هست ولی دوره ها پودمانی هستند که 6ترم طول میکشه تا تموم کردن و همینطور باید 2شهریه ثابت بیخود و دوترم اضافه که کلی از وقت گرفته میشه

    6. نه. دانشگاه علمی کاربردی برای کاردانی ناپیوسته همه ی این گرایش ها رو توی واحد های دانشگاهی مختلفی ارائه می ده. و این گرایش ها مربوط به کارشناسی ناپیوسته هستن !

    7. سلام
      مگه در حال تموم کردن کاردانی نیستید؟

  4. از نویسنده متن بابت مطالب خیـــــــــــــــــلی مفید که در اختیار همه قرار داده تکشر میکنم اگر کسی سرفصل گرایش های این رشته را دارد و در اختیار همه قرا بده ممنون میشم

    1. در ضمن در مورد دانشگاههایی که یان رشته را ارائه می دهند هم توضیحاتی بدهید ممنون می شم(منظورم از نظر کیففیت علمی دانشگاهها را رتبه بندی کنید)

    2. سلام
      من عناوین کلی رشته در دروس پایه و اصلی و تخصصی این رشته و همچنین سر فصل های هر کدام از دروس رو از وزارت علوم دارم.
      برای دریافت آنها لطفا با میل من تماس بگیرید تا آنها را برای شما میل کنم.
      اما در میل خود بنویسید که از سایت مجله گویای آی تی و اینکه چه چیز رو میخواهید که یادم بیاد
      اینم میل من
      mohebi.said@gmail.com

    3. سلام سعید عزیز؛

      اگر ممکنه این مطالب رو برای بنده بفرست تا با ذکر نام خود شما در این مطلب اضافه کنم.

      موفق باشی

    4. جناب محبی من براتون ایمیل فرستادم نمی دونم یا ایمیل به دستتون نرسیده یا ظاهرا سرتون خیلی شلوغه

    5. سلام
      من عناوين سر فصل ها رو به صورت pdf دارم و نميشه كه اينجا بزارم واسه همين اگه كسي ميخواد بايد براش ميل كنم
      با تشكر
      يا علي

  5. تشکر از مطلبی که قرار داده اید.
    من دانشجوی itکاردانی هستم وبرای کارشناسی بلاتکلیفم و نمیدونم که آیا رشته نرم افزار برم خوبه یا نه؟ممنون میشم که راهنماییم کنید
    باتشکر

    1. سلام.

      پدرام عزیز؛

      در مورد رشته‌ی نرم‌افزار فقط ۱ نکته وجود داره، اینکه شما به برنامه‌نویسی علاقه‌مند باشی یا نه.

      در ضمن، چرا آی‌تی رو ادامه نمی‌دی؟

    2. باسلام
      به برنامه نویسی تحت وب علاقه دارم.کاردانی به کارشناسی it تا اونجایی که میدونم نیست.

    3. آقای پدرام کاردانی به کارشناسی IT امسال و سال قبل در دوره های دانشگاه علمی ـ کاربردی اجرا شده

  6. ضمن سلام، من پیش ریاضی می خوونم. به IT بسیار علاقه دارم و همیشه سعی می کنم اطلاعات کامل و به روزی از این رشته به دست بیارم. از دوستانی که خب اکثرشون بزرگان دانشگاهی این رشته هستند درخواست می کنم به من بگن با این شرایط فعلی و پیش بینی ای که از توسعه این رشته در آینده کشورمون دارن، به من توصیه می کنند که این رشته رو بخوونم یا نه … !
    من دروس تخصصی ریاضیم رو در حد متوسط پاس کردم ولی در درس زبان انگلیسی همیشه نمرات بالای ۹۰ درصد داشتم. یه وب سایت رسمی هم درست کردم که طراحی و تنظیم اون هم از دانش خودم تا این سن هست. لطف کنید و به من بگید آیا با ادامه تحصیل در این رشته می تونم موفق باشم؟! ممنون.

    1. سلام احمد عزیز،

      آینده‌ی این رشته در تمام دنیا بسیار روشن و موفق خواهد بود. ایران هم بخشی از دنیاست که نیاز به پیشرفت در این حوزه رو احساس کرده و رشد بسیار سریعی در این زمینه داره. بنابراین نسبت به آینده‌ی شغلی نگرانی‌ای وجود نداره اگر کهع شما خودتون تخصص لازم رو به دست بیاری و تلاش زیادی انجام بدی.

      زبان انگلیسی در این رشته خیلی مهمه چون اطلاعات موجود در این رشته با سرعت بسیار زیادی تغییر و تکامل پیدا می‌کنه و به روز می‌شه و اگر می‌خوای از این غافله عقب نمونی باید توی وب‌گردی‌هات از زبان انگلیسی بهره‌ی زیادی ببری.

      من فکر می‌کنم اگر به حوزه‌هایی مثل برنامه‌نویسی، شبکه‌های کامپیوتری، امنیت اطلاعات، تجارت الکترونیکی، طراحی وب، مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی، کارآفرینی، ایده‌پردازی در خصوص سیستم‌ها و سرویس‌های تحت وب، الگوریتم و تحلیل سیستم، هوش مصنوعی، گرافیک رایانه‌ای و چند رسانه‌ای و … علاقه داری، می‌تونی توی این رشته موفق باشی.

      یا حق

    2. قربونت برم محسن جان. لطف کردی. بعد یک سال الآن من پاسخ دلچسبتو خووندم.

    3. کسی این جا هست که الآن از قِبل این رشته و گرایش های اون درآمد مناسبی داشته باشه. مثلا بتونه با این کار بین ۱ تا ۲ میلیون تومان برای خودش در ماه جفت و جور کنه؟ توصیه این افراد برای یکی مثل من که حالا که پشت کنکور هستم، درباره انتخاب گرایش یا روند تحصیلی چیه؟ آیا آینده کاری این رشته پیشرفت داره و یا نه، تو ایران نمی تونه پیشرفت چندانی کنه؟!

  7. سلام من دانشجوی مهندسی it هستم.برای اینکه در برنامه نویسی ماهر بشم باید چی کار کنم؟
    چون واقعا تو دانشگاه اون جور که باید چیزی یاد نمیگیریم.
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    1. سلام؛

      بستگی داره خودتون به چه زبانی علاقه داشته باشید. اگر علاقه‌مند به طراحی وب هستید من php رو پیشنهاد می کنم. اگر برنامه‌نویسی موبایل رو دوست دارید پلتفرم جاوا و آندروئید رو پیشنهاد می‌کنم و اگر به دوره‌های مایکروسافت و زبان C# و … علاقه دارید، دوره MCTS براتون مفید خواهد بود.

      موفق باشید

  8. سلام برای رشته مهندسی it جه دوره هایی رو باید در موسسات آزاد بگذرونیم که تو آینده شغلی مون موثر باشه؟

    1. سلام؛

      دوره‌های برنامه نویسی، دوره‌های شبکه، دوره‌های امنیت شبکه، دوره‌های ایزو مربوط به امنیت سیستم‌های اطلاعاتی، دوره‌های itil و موارد مشابه. دوره‌های طراحی وب و گرافیک، دوره‌های کسب و کار الکترونیکی و کارآفرینی در محیط وب و …

      موفق باشید

    2. سلام
      دوره هاي
      network+
      MCITP
      CCNA
      CCNA Secuarity
      CCNP
      CCIE
      CEH
      CEHFI
      TMG
      اين ها دوره هاي مايكروسافت وسيسكو و دوره هاي انيت آن است كه بايد بعد از اين ها دوره هاي لينوكس و امنيت آن رو هم بگذرونيداز جمله
      RHCSA
      RHCE
      RHCSS
      ECSS
      و ….
      اين ها همان دره هاي شبكه و امنيت شبكه است كه آقاياك نيت فرمودند
      از حجم دوره ها هم اصلا نگران نباشيد چون چند سالي گذراندن آنه طول خواهد كشيد و خوب اين دوره ها هم يه كم هزينه بر هم هستند اما فوق العاده تاثير گذار به طوري كه شما با گذراندن حتي چند دروه ابتدايي آن ميتوانيد به راحتي شاغل شده و دوره هاي بعد رو بگذرونيد
      اين ها به دليل اينكه زمان ميبرند بعد فاغ تحصيلي شايد فرصت نكنيد پس توصيه ميكنم در كنار دانشگاه بريد اين دوره ها
      با ارزوي موفقيت

  9. سلام دانشجو ترم 5 it ام اما علاقه ای به این رشته ندارم شاید چون توی دانشگاه پیام نورم اینجوری ام تا حالا 58 واحد پاس کردم به نظرتون چی کار کنم تا بهاین رشته علاقه پیدا کنم؟

    1. سلام.

      رشته‌ی آی‌تی گرایش‌ها و بخش‌های مختلفی داره. به کدوم بخشش علاقه ندارید؟

      یعنی از بین برنامه‌نویسی، شبکه، امنیت، تجارت الکترونیکی، طراحی وب، تحلیل سیستم، مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی و … به هیچ کدوم از این موارد علاقه‌مند نیستید؟

      شاید حضور در کلاسهای خارج دانشگاه و پیشرفتتون در زمینه‌ی برنامه‌نویسی و شبکه و … بتونه باعث بشه این علاقه ایجاد بشه.

      اما اگر در صورت انجام تمام اقدامات، علاقه‌ای پیدا نکردید، به نظرم باخودتون خوب فکر کنید و مطالعه و تحقیق و پرسش بکنید که ببینید به چه رشته‌ای علاقه دارید و بعد تا واحدهای بیشتری رو نگذرونده‌اید، تغییر رشته بدید.

      موفق باشید

  10. به نظرتون باید چطوری درس بخونم توی پیام نور.من که اطلاعاتی ندارم به نظرتون کدوم بخشش قشنگ تره؟

    1. سلام
      رشته خیلی خوبیه به خصوص که کارشناسی پیوسته میخونید از لحاظ دانشگاهی فرقی نمیکنه که کجا میخونید و خستگی وسردر گمی شما بعد از 5 ترم فقط به خاطر اینه که هنوز نمیدونید به کدوم گرایش این رشته علاقه مندید وگرنه درس خوندن ونمره گرفتن که کاری نداره و طرز خوندن نمیخواد،مهم اینه که خیلی زود یکی از گرایشها را که اقای پاک نیت گفتند را انتخاب کنید.تا از رشته ای که دارید لذت ببرید.

    2. moteasefane manam payam noram vali pishrafti nadaram va ta alan 60vahed pas kardam nemidonam bayad chikar konam

    3. سلام خانم نسرين
      بهترين كار اينه كه شما از حالا اگر به برنامه نويسي علاقه داريد؟شروع كنيد به يادگيري برنامه نويسي يكي از زبان هاوبعد از يادگيري آموزش شبكه را هم جزو برنامه هاتون قرار بديدوياد بگيريد.
      رشته itمثل رشته مهندسي صنايع هست كه به همه چي داخلش هست.

  11. سلام آقای پاک نیت
    من به رشته IT خیلی علاقه دارم.
    اما متاسفانه در رشته سخت افزار در دانشگاهعلمی کاربردی قبوا شدم. به نظر شما من همین رو ادامه بدم و در مقاطع بالاتر تغییر رشته دهم یا اینکه این رشته رو کنار بگذارم و از همین حالا بروم رشته IT ؟
    فکر میکنین این رشته در دانشگاه پیام نور بهتره یا علمی کاربردی؟
    از کجا میتونم که اطلاعات کاملی در مورد گرایش های ارشد داشته باشم؟
    من از برنامه نویسی هیچی نمیدونم، شما پیشنهاد میکنید که از چه زبانی برای شروع استفاده کنم؟
    من اگر بخام که مطالعات فرا درسی داشته باشم در چه زمینه ای باشه بهتره؟ برنامه نویسی یا شبکه یا سخت افزار یا …
    فکر میکنید که گذارندن دوره های مختلف در کنار تحصیل تا چه قد میتونه کمک کنه به پیشرفت علمی و عملی خودم؟
    اگر آموزشگاه خوبی در تهران میشناسید که اگر دوره ها رو در اونجا بگذرونم بهتره لطفا معرفی کنید.
    آیا کتابهای این رشته مثل بقیه رشته ها از تغییر و تحولات روز دنیا چند ده سالی عقبت است یا اینکه کتابهای درسی تقریبا به روز هستند؟
    در ضمن من دروره network+ را گذروندم و برای دوره های mcitp و ccna و ceh هم ثبت نام کردم که بگذرونم به نظر شما این دروره ها تا چه حد به من کمک میکنه؟
    با تشکر از شما

    [پاسخ]

  12. سلام
    دوست عزیز من فارغ التحصیل رشته ی کامپیوتر هستم و برای کنکور ازاد تجارت الکترونیک قزوین دارم می خونم.چون برای سراسری نخوندم !
    کلا 22 نفر مرد می گیره و تنها دانشگاه ازاد تو کل ایرانه که این رشترو داره…امسالم سال اولشه این گرایشو اورده.سال های قبل فقط گرایش شبکه های کامپیوتری رو داشت….
    می خوام بدونم اماری از قبول شده های سال هاس قبل گرایش شبکه ی قزوین داری ؟ مثلا نمونه کارنامشون و داری ؟!
    یا می دونی قبولیش فقط تو کنکوره یا بعدش مصاحبه هم داره یا نه ؟!!!!!!!!

  13. از کسانی که در رشته مهندسی فناوری اطلاعات ارشد در حال تحصیل یا فارغ التحصیل شده اند خواهش می کنم تجربیات خود را (مثل اینکه برای تحصیل در این رشته با چه نرم افزار هایی چه زبان های برنامه نویسی کلا چه دانشی از قبل بلد باشیم راحتر خواهیم بود)در اختیار همه قرار دهند ممنون میشم

  14. salam
    man daneshjoye terme 4 IThastam vali nemidonam bayad chikar konam dar che zaminei faliyat konam lotfan rahnameim konid be onvane moshaver mamnon misham

    1. slm.man roozbeham.manam mesle u daneshjoye term 4 it hastam.pishnahadam ine bara moafaghiat bishtar dorehaye shabake az jomle mct/ip ro bagzaroni.in dore ve doreye beynonmelalie k agar betooni b payan beresooni motmaen bash moafaghi.agaram soal dge ya komaki khasti be imail man befrest agar betoonam hatman komaket mikonam.moafagh bashi. (roozbehgholami1@yahoo.com)… imail

  15. سلام خدمت دوستان عزیز
    من تازه از رشته ی مهندسی نرم افزار فارغ التحصیل شدم تجربیات بنده با توجه به اولویت (نزولی) به شرح زیر:
    1-حتما و حتما کتابایی که در زمینه ی رشته کامپیوتر مطالعه می کنید به زبان انگلیسی باشه
    2-درسته که در بازار امروز به مفاهمی مثله تحلیل و طراحی سیستم و متدلوژی توسعه ی نرم افزار اهمیتی داده نمی شه ولی حتما یادبگیرید.
    3-سوال:کدوم زبان برنامه نویسی خوبه؟
    جواب: اول باید تصمیم بگیرید کدوم زمینه دوست دارید برنامه نویسی بلد باشید، تحت یک سیستم عامل؟تحت شبکه؟تحت وب؟
    به نظره من اگه قصد ادامه تحصیل در خارج از کشورو دارید جاوا یاد بگیرید در غیر این صورت سی شارپ بهترین گزینس و توصیه می کنم در تمامی زمینه ها برنامه نویسی بلد باشد(تحت شبکه-تحت وب-تحت سیستم عامل)
    4-این دروس رو خوب کامل و عملی یادبگیرید:طراحی الگوریتم-ساختمان داده-پایگاه داده-سیستم عامل-شبکه-نظریه زیان و ماشین-کامپایلر(میدونم سخته ولی واقعا کامپایلر نوشتن هنره)
    5-مدارک بین المللی شبکه یادتون نره
    6-بعد فارغ التحصیلی حتما به صورت دوره ای دروس دانشگاهی رو مرور کنید (مادر مهارت تکرار و تمرینه)-در پروژه های متن باز شرکت کنید مثال:sf.net
    7-همیشه خودتونو بروز نگه دارید کسی اگه تو این رشته عرض 6 ماه هیچی نخونه بی سواده
    باز اگه سوالی بود در خدمتم

  16. با سلام خدمت آقای پاک نیت و دوستان.
    من دانشجوی ترم 8 کارشناسی علوم کامپیوتر از دانشگاه سراسریم که قصد دارم کنکور ارشد سال بعد رو شرکت کنم اما واقعیتش بین دو رشته نمی تونم تصمیم گیری کنم و نمی دونم کدام یک بازار کار بهتری برام می تونه داشته باشه .
    انتخاب من بین دو رشته IT , MBA است و از اونجا که برام خیلی مهمه که دانشگاهای تهران رو بتونم قبول شم از شما کمک می خوام که کمی منو راهنمایی کنین در این مورد.
    با توجه به این که من در دوره کارشناسی در حد انتظار خودم موفق نبودم و تسلطی به برنامه نویسی ندارم اما به رشته IT علاقه زیادی دارم و نمی دونم که آیا می شود در زمان کوتاهی مهارت های کافی رو بدست آورد یا نه ؟ و اگر امکان پذیر است به چه طریقی؟

    1. ببینید رشته MBA رشته سختیه ارشدشم پنجاه و اندی واحده تو هر کشوریم که تدریس بشه حتما باید کلا به زبون انگلیسی تدریس بشه تا بتونی اسم MBA رو روش بزاری. میخواد زبان انگلیسیت درحد عالی باشه. قبولی هردوتا رشته ایم که میگی اونم توی تهران و دانشگاه های سراسری مشکله اما کار نشد نداره همیشه برو دنبال علاقت یه مقدار تلاش و پشتکارم ضمیمش کن حتما موفق میشی. اینو فراموش نکن که خواستن توانستن است.

  17. سلام
    تنها از فعر دره است كه نوك قله بلند به نظر ميرسد
    شما شروع كنيد و دركنارش چون زمينه برنامه نويسي هم داري مطمنا به راحتي و زود ميتوانيد سطح برنامه نويسي خود را به حد خوبي برسانيد كه اين يه حسن است براي شما
    اما از دوره هاي آزاد غافل نشيد
    دروس آي تي و برنامه نويسي خيلي شبيه به همه. و فكر كنم علوم كامژيوتر هم به نرم افزار البته فكر كنم
    اما در كل خوندن براي اين رشته براي شما سخت نيست و ميتونيد راحت قبول شيد
    اما شما هم سعي كنيد كه اگه تهران نشد به حومه آن و يا ساير دانشگا ها از جمله آزاد و غير انتفاعي و پيام نور و … هم زاضي باشيد بلاخره همه وزارت علومي هستند مداركشون
    اما شما قبول ميشيد تهران و سراسري
    فقط به شرط شروع
    و تلاش
    يا علي

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *