آیا «گوگل +» در آینده جایگزین فیس بوک خواهد شد؟

  • 1390/4/22
  • محمدرضا ارجمندی
  • 13

اخیرا شایعات و گمانه زنی های بسیاری در مورد جدیدترین سرویس گوگل یعنی  Google +  بر سر زبان ها افتاده و تصمیم گوگل به رقابت با فیس بوک به بحثی داغ و جذاب مبدل شده. اما دقیقا گوگل پلاس چیست؟ علاوه بر این ، چگونه قرار است بین کاربران جا باز کند و از چه امکاناتی بهره مند است؟ برخی از شما ممکن است بگویید این سرویس اساسا یک نسخه اقتباسی و تغییر یافته گوگل به سبک فیس بوک است و در حالی که تا حدودی می توان با شما موافق بود چرا که گوگل + قطعا یک سرویس شبکه اجتماعیست، به سادگی می توان نظر شما را رد کرد، چرا که با تجربه ای همانند  فیس بوک روبرو نخواهید بود،… دقیقا درست است. قرار است در این سرویس بیشتر از فیس بوک امکانات داشته باشیم.

و تنها فیس بوک نیست که گوگل + به دنبال فتح موفقیت های آن است…

بررسی اجمالی

قبل از هر چیز بگوییم که این اولین باری نیست که گوگل بخت خود را  در عرصه  رسانه های اجتماعی می آزماید. دانستن همین نکته کافیست که به طور بالقوه برخی از شما از هم اکنون و بدون اطلاعاتی که در ادامه می آید گوگل پلاس را هم تجربه از پیش شکست خورده ای بدانید و علاقه ای به استفاده از ان نداشته باشید. حقیقت این است که تجربیات قبلی این غول محبوب دنیای اینترنت در زمینه شبکه های اجتماعی به شکستی تلخ برای گوگل مبدل شده و نتوانسته توجه حتی گوشه ای ناچیز از خیل کاربران  فیس بوک را به استفاده از شبکه اجتماعی گوگل معطوف کند. چیزی که هست، گوگل واقعا از استعداد خلق شبکه های اجتماعی که مانند دیگر سرویس هایش پرطرفدار باشد تا کنون بی بهره بوده. به عنوان نمونه، سرویس گوگل Buzz  به کاربران هیچ چیز جدید یا منحصر به فردی که نسبت به توییتر و فیس بوک متمایز باشد و به کاربر انگیزه استفاده از آن را بدهد ارائه نمی دهد و به طور پیش فرض با رابط کاربری خسته کننده، یکنواخت و بوت خسته کننده برای کاربر خود را ظاهر می سازد. اگر این موارد را شکست به حساب نمی آورید، اصل ماجرا موقع اجراست که مدتی استفاده از این سرویس سبب اعتراضات گسترده ای در بین کاربران و کارشناسان شد در مورد نحوه استفاده Buzz ازحریم خصوصی افراد که بیانگر نقض آشکار حریم خصوصی کاربران بود، اتهاماتی که در نهایت منجر به کشیدن کار به شکایت و دادگاه و اعلام اخباری مبنی بر تحقیقات کامل از گوگل و سرویس مطبوعش شد. یا نمونه دیگر شبکه اجتماعی اورکات است که خیلی از شما خوانندگان کم و بیش با آن آشنایی دارید، در حالی که این شبکه موفق شد در کشورهایی مانند برزیل و هند برای گوگل کاربران زیادی را جلب کند ، موفق به عضو گیری در کشورهای آمریکای شمال یا اروپا نشد چرا که مشکلاتی در مورد به اشتراک گذاری محتوا، نگرانی در مورد امنیت افراد و عدم استفاده از برنامه های مبتنی بر سرگرمی همانند فیس بوک همه کارشناسان و  شرکت های تبلیغ دهنده را مطمئن کرد که اورکات هیچ شانسی در مقابل شبکه های اجتماعی عظیم فیس بوک و توییتر نخواهد داشت. اورکات اکنون هنوز هم بنا به دلایلی محبوب ترین بستر اجتماعی مجازی در برزیل محسوب می شود.

و اجازه دهید حتی زحمت بحث در مورد  دیگر سرویس گوگل یعنی Wave  را به خود ندهیم!

هر چند گوگل هم از اشتباهات خود درس می گیرد. در خرداد ماه سال جاری آنها علنا ​​اعتراف کردند که زمانی که برای اولین بار بحث استفاده از ابزار شبکه اجتماعی در گوگل مطرح شد آنها این موضوع را جدی نگرفته و کاملا صحنه رسانه های اجتماعی را به شکلی ناقص و سرهم بندی شده به کاربر ارائه کرده اند، اما در همان زمان به دنبال معلمی برای رسانه های اجتماعی آتی بوده اند. در واقع، آنها کسی را می خواستند که به آنها خطاهایشان را گوشزد کند، و به آنها کمک کند اشتباهات گذشته خود را درست کند. این مسئله چیزی نیست که معمولا بتوانید در کسب و کار جهانی امروزی نظیرش را بیابید! شرکت های عظیم واقعا دوست ندارند آشکارا اعتراف به شکست کنند و اینکه سیاست شکست خورده ای را در کارنامه خود دارند. چرا که این مسئله سابقه و ذهنیت بدی را در مخاطبان ایجاد می کند که به سادگی پاک یا کمرنگ نخواهد شد.

اما شاید بپرسید گوگل در گذشته و در بازی شبکه های اجتماعی کجا حرکت اشتباه کرده که بازنده شده است؟ اشتباهات گوگل بسیار و بلکه بی شمار بوده، اما بزرگترینش؟ آنها سعی کردند این سرویس اجتماعی خود را جایگزین جیمیل کنند. به جای تلاش برای ادغام buzz  با خدمات  موجود خود، آنها کاربران را وادار به ایجاد یک حساب جداگانه برای buzz می کردند. اما در حال حاضر گوگل متوجه اشتباه خود شده و همه چیز را از زاویه ای متفاوت می نگرد. به جای تلاش بیهوده برای ایجاد یک پلت فرم مجزا و منزوی از سایر سرویس ها، آنها تصمیم به ایجاد یک بستر یکپارچه و بدون درز که همه برنامه ها و سرویس های مهم کنونی گوگل را در خود گنجانده دارند. جیمیل ، اسناد گوگل ، نقشه های گوگل… همه اینها در محیط جدید وجود دارند ، و در حال حاضر همه این سرویس ها در یک رابط با سبک شبکه های اجتماعی عرضه خواهند شد.

خانم ها و آقایان ، این شما و این گوگل +

تاریخ 28 ژوئن 2011 شروع اجرای این پروژه بود، البته نرم افزار هنوز در مرحله آزمایشی بتا قرار دارد و فقط افراد اندکی مجاز به استفاده آزمایشی از ان هستند(و افرادی که مجاز به استفاده هستند می توانند افراد دیگری را به استفاده از آن دعوت کنند از جمله دعوت شوندگان خود من بودم!)و  افراد معدودی دسترسی به پلت فرم در برهه کنونی دارند، و این مسئله ادامه می یابد تا گوگل تمام اشکالات را برطرف و جهت استفاده عموم کاربران آماده سازد. روی کاغذ و بنا به شنیده ها گوگل طوری  برنامه ریزی کرده که بستر نرم افزاری حداکثر تا 31 جولای یعنی حدود 3 هفته آینده برای عموم قابل استفاده گردد، بنابراین آن دسته از  شما که به شدت تمایل به درگیر شدن در این پروژه و ایجاد یک پروفایل کاربری دارید نیاز به انتظار طولانی نخواهید داشت. حال، درس های تاریخ را کنار بگذاریم ، شما هنوز هم می خواهید بدانید که دقیقا چرا گوگل + چیزی است که انتظار کشیده برایش انسان را هیجان زده می کند، درست است؟ شما دنبال توضیحی هستید که وجوه تمایز این سرویس را از هر وب سایت و شبکه های اجتماعی موجود دیگر بیان کند؟

بیایید نگاهی به این سرویس داشته باشیم، با اجازه!

گوگل پلاس و حساب های گوگل (Google Accounts)

خب، آنطور که من، گوگل + را لمس و درک کرده ام این سرویس اساسا ادغام کاملی با تعدادی از دیگر خدمات گوگل دارد، که ، به نوبه خود ، عملا همه به حساب های گوگل گره خورده اند. پس دقیقا این سرویس چگونه خود را ظاهر می کند؟ در واقع، اگر شما از یک سرویس گوگل استفاده می کنید یا در حال مرور یک وب سایت زیر مجموعه گوگل باشید، اگر کمی دقت کنید در نوار ابزار گوگل چند آیتم جدید اضافه شده خواهید دید، (چیزی که برای کاربران گوگل عادی شده و هر روز شاهد یک نوآوری در سایت های گوگل هستند) این آیتم های افزوده شده عبارت است از یک لینک به حساب Google + ، نمایشگر اطلاعیه ها، و یک کادر و دکمه به اشتراک گذاری. بنابراین… اساسا ، گوگل + به شما اجازه می دهد تا همیشه در ارتباط و کانکت باشید ، حتی اگر در همان سایت نباشید. به علاوه ، صفحه گوگل + شما را مستقیما به پروفایل قبلی شما در گوگل لینک می کند. شما را نمی دانم، اما من این واقعیت را دوست دارم که دیگر لازم نیست برای شروع هر سرویس حسابم را ازنو آغاز کرده و اطلاعات حسابم را وارد کنم.

اصلا شگفت زده نخواهم شد اگر آنها این یکپارچگی را به چیزی فراتر از حساب های Google گسترش دهند. منظورم این است ، کاملا منطقی و بجاست که گوگل دست به تولید افزونه ای برای مرورگر کروم خود بزند که سرویس پلاس را به درون مرورگر بیاورد، این طور نیست؟ در آن صورت، به جای متصل بودن به تنها یک حساب گوگل + در حالی که درون سرویس های گوگل هستیم، هر فرد می تواند در هر نقطه و در هر زمان به سرویس پلاس متصل شود. چنین چیزی ممکن است برای بسیاری از شما غیر ضروری به نظر برسد ، اما برای بسیاری از مردمی که بر روی صحنه شبکه های اجتماعی زندگی می کنند و نفس می کشند… این یک مزیت قابل توجه است، و تنها همین مسئله ممکن است برای رقیب فیس بوکی مشکل آفرین شود. به علاوه، با همکاری اخیر فیس بوک و  Rockmelt ، یکپارچه سازی گوگل + با کروم ممکن است یک ضرورت برای رقابت هر چه بیشتر با فیس بوک تلقی گردد. همه این ها البته به این بستگی دارد که حرکت بعدی فیس بوک پس از انعقاد سند همکاری اخیر  چه خواهد بود، اما در هر صورت ، به نظر می رسد یکپارچگی با کروم گام طبیعی بعدی برای گوگل + باشد.

به هر حال، داستان را اگر کوتاه کنیم این می شود که حساب های گوگل شما به طور مستقیم به گوگل + مرتبط و لینک است ، و این بسیار بسیار جذاب است. اما این تمام قصه متمایز شدن پلت فرم جدید گوگل از دیگر شبکه های اجتماعی نیست قطعا.

گرهمایی ها، جرقه ها ، و پاتوق ها

بیایید نگاهی به سه تا از برجسته ترین ویژگی هایی داشته باشیم که اغلب در تبلیغات گوگل پلاس مورد توجه قرار دارد و زاییده افکار گوگل در مورد آخرین دست پروده اش است.

اول از همه، Circles یا دایره ها. دایره ها اساسا همان لیست دوستان (friends list) فیس بوک است. شما می توانید دوستان خود را به گروه هایی سازماندهی کرده و تنظیم کنید هر گروه چه محتوایی را می توانند ببینند… دیگر خودتان در این زمینه ها استادید و نیازی به توضیح بیشتر نیست. اما در حالی که لیست دوستان فیس بوک یک توده انبوه بوده و به طور پیش فرض با هیچ تنظیمی می تواند عظیم شود،(شما نیاز به سازماندهی دوستان خود در گروه های جداگانه پس از اضافه کردن آنها به لیست دوستان خود و یا اعطای اجازه برای افراد دارید، فرایند که گاها می تواند دست و پا گیر شود به خصوص وقتی که لیست دوستان فرد گسترش می یابد) ،  گوگل+ به شما این امکان را داده که مخاطبین خود را در ‘دایره های’ پیشفرضی سازماندهی کنید. نگاه کنید که گوگل چه قدر خوب این ویژگی را پیاده کرده، درست همانطور که افراد مختلف در زندگی واقعی خود با “محافل اجتماعی” مختلفی سر و کار دارند، به همین شکل کاربران گوگل + محافل مختلف اجتماعی آنلاین می توانند ایجاد کنند. کل فرآیند بسیار محسوس تر و کارآمد تر از شیوه فیس بوک برای ساماندهی دوستان است و این کار در گوگل پلاس بسیار لذت بخش تر خواهد بود. شما می توانید کنترل کنید که از کدام حلقه مطالب به اشتراک گذارده شده بیشتری را ببینید و چه وقت و همین طور کدام گروه بیشتر مطالب و نظرات شما را دریافت کند و چه زمانی. در تطابق با Circles ، و سرویس موبایل گوگل + ، همچنین یک ویژگی به نام Huddle یا «گردهمایی هم تیمی ها» وجود دارد. این قابلیت اساسا یک سیستم پیام رسانی گروهی است. شما می توانید پیغامی را از طریق مسنجر برای همه دوستان عضو در یک دایره خاص ارسال کنید؛ شیوه گوگل همان شیوه ای است که مانند همیشه هماهنگی و سازماندهی وقایع گروهی و از این دست را، به مراتب آسان تر می سازد.

سپس، ما جرقه ها یا Sparks را داریم. این قابلیت بهره گیری فوق العاده خوبی از موتور جستجوی نیرومند گوگل کرده است. با ابزار جرقه ها شما علاقه خود را به صفحه خود اضافه می کنید (و یا یک کلمه کلیدی / علاقه به نوار جستجوی جرقه تایپ می کنید) و موتور جستجو که از موتور جستجوی گوگل استفاده می کند برای شما محتوایی که متناسب با کلمات کلیدی وارد شده است فراهم می کند. این قابلیت تا حدود زیادی شبیه سیستم هشدارهای گوگل (Google Alerts) است، به جز آن که در پروفایل گوگل + شما متمرکز شده است. هر پیوند و داستان در فید جرقه ها یک دکمه «به اشتراک گذاری» در پایین خود دارد که به کاربر اجازه می دهد تا به راحتی آن را  گرفته و آن را در فید گوگل + خود پست کند، به علاوه انتخاب کند کدام دایره دوستان می تواند آن را ببیند. اگر شما مطالب دیگر  دوست خود را دوست داشته باشید، می توانید روی دکمه “+1” بزنید تا به اصطلاح فیس بوکی آن را لایک کنید! (اساسا ، این یک اقتباس گوگل پلاس از  دکمه Like فیس بوک است و دیگر هیچ). یک دکمه استاندارد، درست است؟

تصویر- نگاهی به امکانات محل گفتگو و پاتوق

در نهایت ویژگی که بیشتر از بقیه مرا هیجان زده کرده است «پاتوق تجمع دوستان» (Hangouts) است. در حال حاضر، من قصد دارم چیزی در مورد فیس بوک به شما بگویم… و آن این است: از چت فیس بوک بیزارم! نود درصد مواقع به درستی کار نمی کند، و حتی زمانی که درست کار می کند، هنوز هم بسیار پایین تر از انتظارات ماست،و  به خوبی پایین تر از… تقریبا هر برنامه در دسترس چت دیگری است. گوگل در سرویس Google + خود از این ضعف فیس بوک بهترین استفاده را برده و سعی کرده محل مناسبی برای چت کردن افراد با امکانات قابل توجهی فراهم آورد. نه تنها آنها امکانات استاندارد چت Gmail  (که به نوبه خود بسیار مناسب و معقول است) را لحاظ کرده اند بلکه ویژگی جدیدی با عنوان پاتوق گوگل نیز افزوده شده است. در واقع ، یک سرویس چت ویدئویی با قابلیت افزودن چند کاربر است، که در آن افراد به طور بالقوه می توانند به یک کنفرانس وارد و از آن خارج گردند. هنگامی که شما یک پاتوق را ایجاد می کنید، در عمل یک سیگنال به افراد دیگر در لیست مخاطبین در دسترس خود ارسال می کنید ، که… “بیایید برای گپ و گفتگو”. شما همچنین می توانید فیلم هایی از یوتیوب را برای همه افراد حاضر در چت پخش کنید. سرگرمی جالبی است،اما کمی تکراری، نه؟

جمع بندی نهایی : آیا گوگل پلاس، قاتل فیس بوک خواهد بود؟

گوگل پلاس روان و کارآمد است. ظاهری آراسته و به روز دارد، و با مجموعه ای از ویژگی های بسیار جذاب و همچنین احتمال افزایش قابلیت ها در آینده نزدیک ارائه شده. با توجه به طیف وسیعی از سرویس هایی که گوگل در حال حاضر ارائه می دهد، اساسا G +  پتانسیل قرار گرفتن در صدر را دارد. شما به یکباره گوگل کروم ، موسیقی گوگل ، نقشه های گوگل… همه و همه به راحتی می تواند به صورت یکپارچه و بی هیچ دردسری در گوگل پلاس در اختیار شما باشد. فیس بوک، برای مدت ها، عملا حاکم بلامنازع در عرصه شبکه های اجتماعی بوده است، و برای اولین بار از زمان ظهور اولیه و به قدرت رسیدن آن، به نظر می رسد اکنون یک پایگاه وب پیدا شده که می تواند با غول تیتان شبکه های اجتماعی زوکربرگ و دارو دسته اش رقابت کند.اگر شما از انحصار طلبی فیس بوک  خوشتان نمی آید و دنبال یک سرویس جذاب هستید بهتر است منتظر ارمغان گوگل باشید….

البته از طرف دیگر… فیس بوک در کارنامه چند ساله خود موارد کم و ناچیزی از تجاوز آشکار به حریم خصوصی کاربران داشته است. گوگل نیاز دارد در همین حول و حوش و کمی بهتر از فیس بوک عمل کند به خصوص اگر بخواهد کاربران بیشتری از فیس بوک را که شب و روزشان را در این شبکه می گذارنند به سمت خود متمایل کند. ارائه امکانات جذابی مانند بازی های تحت شبکه اجتماعی در G + و مانند این ها (از گفتن این مطلب بیزارم، اما بازی های ساده ای مانند Farmville قطعا می توانند کمک کنند) قطعا مثمر ثمر خواهند بود؛ اما به نظر می رسد گوگل + قطعا در برهه کنونی فاقد چنین چیزهایی است. اگرچه گوگل + یک سرویس نسبتا عالیست، گوگل هنوز باید روش های پیشرفته تری را برای جلب کردن فیس بوکیان پر و پا قرصی که برای سالیان سال، فیس بوک منزلگاه اول و آخرشان بوده و هنوز هم روی این گزینه تاکید دارند در نظر داشته باشد. بیش از این در این خصوص بحث نمی کنیم و معتقدم این امر امکان پذیر است چرا که با گوگل طرف هستیم که ثابت کرده وقتی پای  نوآوری در میان است کم نمی آورد.

بنابراین سوال این است: آیا گوگل + قاتل فیس بوک است یا می تواند باشد؟ در حال حاضر، خیر، اما این احتمال به صورت بالقوه وجود دارد. بسیار دشوار است که هم اکنون و قبل از انتشار عمومی گوگل پلاس قضاوت کنیم که تا  چه حد موفق خواهد بود و چه میزان اقبال کاربران را بدست خواهد آورد، با توجه به آن که در حال حاضر هنوز در مرحله بتا است. همه اشکالات هنوز رفع نشده اند، و همه ویژگی های مورد نیاز و دلخواه ما اضافه نشده اند. اما پیش بینی من چیست؟

 

 

 

 

اگر گوگل برگ برنده خود را به خوبی رو کند، گوگل + به خوبی می تواند فیس بوک را تحت الشعاع قرار داده و حتی سرنگون کند. دست کم، فیس بوک را وادار می کند برای کاربران ارزش بیشتری قائل شده و بهبود های مدنظر  را درون خود به وجود آورد و در این صورت فیس بوک بهتری داشته باشیم، در غیر این صورت شک نکنید که فیس بوک در آینده ای نزدیک پشت سر گوگل پلاس قرار خواهد گرفت!

منبع:  thechromesource

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 13 دیدگاه
  1. پست خوبی بود آیا دعوت نامه ای دارید که برای این حقیر بفرستید:)
    moein.vaezi@gmail.com

    1. سلام؛

      شما بزرگوارید آقای واعظی عزیز، “حقیر” دشمنان شما هستن.

      ارسال شد براتون.

      سربلند باشید.

    2. سلام
      بابت دعوت نامه واقعا ممنونم

  2. باید دید با توجه به مسدود شدن فیس بوک در ایران آیا گوگل پلاس نیز مانند فیس بوک و توئیتر و اورکات در ایران فیل.تر می شه یا نه
    خدا کنه که این طوری نشه

  3. متاسفانه امروز برای من که از مخابرات اینترنت میگیرم، گوگل پلاس فیل.تر شد 🙁

    1. با سلام و خسته نباشيد
      براتون ارسال شد دوست من

    2. سلام خسته نباشید پست خیلی خوبی بود میشه برا منم دعوت نامه بفرستید ؟

    3. دوستانی که تمایل به عضویت دارند اینجا اعلام کنند(لازم نیست آدرس ایمیلتون رو در کامنت مستقیم بنویسید، همین که آدرس جیمیل رو در فیلد اعلام نظر بنویسید کافیه)
      ایشالا برای همه دعوت نامه ارسال می شود.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *