15 افکت عکسی که عاشقان عکاسی می بایست آن ها را بشناسند

15 افکت عکسی که عاشقان عکاسی می بایست آن ها را بشناسند
  • 1390/9/20
  • عباس كريمي
  • 15

بسیاری از افراد به هنگام عکاسی تعصبات خاص خود را دارند. همچنین برخی دیگر فکر می کنند عکاسی همان انتخاب فریم مناسب و فشردن دکمه شاتر است. اما برای آن هایی که به طور جدی تری عکاسی را دنبال می کنند قضیه فرق دارد، آن ها به چیزهایی که در پس عکاسی است چشم دارند. آن ها همواره به دنبال روش ها و تکنیک های گوناگونی برای هر چه جذابتر نمودن عکسهایشان می باشند و در این راه ممکن است از افکت های مختلف عکس استفاده کنند و یا که حتی به دنبال تجربه نمودن افکتی جدید به هنگام ساختش باشند. هدف از تمام این کارها ارتقای کیفیت عکس ها و به نوعی متمایزتر کردن آن ها می باشد.

امروزه دیگر خیلی کم تر از تاریک خانه ها (dark rooms) و اسلایدها برای توسعه عکاسی استفاده می شود. ما هم اکنون در عصر عکاسی دیجیتال قرار داریم، اما به سبب افکت های عکاسی ای که مورد استفاده قرار می گیرند کماکان  همان افکت هایی را که قبلا در تاریک خانه ها مورد استفاده قرار می دادیم را به کار می بریم. صرفنظر از آن افکت های قدیمی، افکت های جدیدی در دسترس هستند که هم اکنون عکاسان برای ارتقای عکس هایشان از آن ها استفاده می کنند. در این پست قصد داریم به معرفی 15 افکتی بپردازیم که عکاسان می بایست با آن ها آشنا باشند و آن ها که در آینده قصد دارند عکاسی کنند نیز نیاز دارند آن ها را بشناسند.  

توضیح: در پستی که قبلا در گویا آی تی با عنوان ” ۸ افکتی که هر عکاسی می باید از آن ها اطلاع داشته باشد ” منتشر شده به معرفی تعدادی از این افکت ها پرداخته ایم، در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر آن پست می تواند مثمرثمر واقع شود.

 

1. افکت بوکه

این اصطلاح از واژه ژاپنی “boke” برگرفته شده که به معنای غبار و یا تاری است. از اینرو، بوکه به کیفیتِ زیبا شناختیِ تاری در خارجِ از ناحیه فوکوسِ یک تصویر اشاره می کند. این “تاری” حاصل تفاوت میان انحرافات لنز و شکل های دیافراگم می باشد. در صورتی می توان گفت بوکه ی شما خوب از آب درآمده که باعث پرت شدن حواس بیننده نگردد. در برخی تصاویر که حاوی افکت بوکه هستند، بوکه ها آن چنان گسترده شده اند که توجه بیننده به جای موضوع اصلیِ عکس به آن ها معطوف می گردد. یک بوکه ی خوب باعث افزایش توجه و تاکید بر موضوع اصلیِ تصویر شده و باعث ارتقای آن می گردد.

Image:zentenophotography

Image:pqphotography

2. افکت لوموگرافی

تصویر نهایی در این شیوه دارای گستره زیادی از گوناگونی در شدت رنگ (اشباع) و تابش نور می باشد و این گونه به نظر می رسد که از لنزهای تصادفی و نوردهی مضاعف استفاده شده است. بد نیست برای آشنایی بیشتر با این واژه به توصیفی که سایت aks.akkasee به نقل از آقای رضا گوردزي آورده دقت کنیم:

“اين اسم ]لوموگرافی[ از نام يك دوربين قديمي روسي بنام لومو (Lomo) مشتق شده است اما هرگز به آن معنا نيست كه حتما بايد با چنين دوربيني ثبت شود بلكه مي تواند يك عكاسي تصادفي باشد با هر نوع دوربين قديمي. مشخصات اصلي لوموگرافي رنگهاي بشدت اشباع و سير شده، سوژه هايي با رنگهاي رنگين كماني، نوردهي نا يكنواخت، بلور شدن و هر آنچه كه در يك عكاسيِ با فكر و صحيح بد تلقي مي شود! در يك كلام لوموگرافي يك عكاسي بدون كوچكترين تفكر قبلي است و بي خيال قوانين عكاسيِ صحيح شدن!…”

اگر تمایل دارید عکس هایی که توسط دوربین های دیجیتالتان می گیرید را توسط فتوشاپ به صورت لوموگرافی درآورید پیشنهاد می کنم این مقاله را به زبان انگلیسی و با عنوان: How To Make Digital Photos Look Like Lomo Photography مطالعه فرمایید.

Image:gthersh

Image:nelsonpray

3. افکت Tilt-Shifting

حاصل این روش، صحنه هایی مینیاتوری می باشد. این روش دربرگیرنده دو نوع متفاوت از حرکات می باشد. نوع اول چرخش سطح لنز نسبت به سطح تصویر می باشد که tilt (کج شدن) نامیده می شود. نوع دوم، حرکت لنز موازی با سطح تصویر است که shift (جابجایی) نام گرفته است. tilt برای کنترل جهتِ سطوح مورد استفاده قرار می گیرد در حالی که shift برای تنظیم موقعیت سوژه بدون حرکت دادن دوربین به عقب استفاده می شود.

در این رابطه پست های زیر می توانند گره گشا باشند:

ساخت یک عکس مینیاتوری به کمک فتوشاپ

مقدمه ای بر عکاسی مینیاتوری TILT-SHIFT PHOTOGRAPHY

اپلیکیشن TILT-SHIFT برای IPHON

می توانید برای مشاهده تصاویر بیشتری از عکاسی مینیاتوری به سایت tiltshiftable مراجعه نمایید.

Image:timothysschenck

Image:delawarm

4. پنینگ (Panning)

پنینگ تکنیکی قدیمی است که تا به امروز نیز مورد استفاده قرار می گیرد. پنینگ به حرکات افقی، عمودی و یا چرخشیِ یک تصویر ثابت و یا ویدئو اشاره دارد. برای انجام این عمل به سوژه ای متحرک نیاز است که ابتدا می بایست آنرا درون فریم تصویر دنبال کرده و در ادامه دکمه شاتر را بفشارید. در این روش سوژه ی مورد نظر در پس زمینه ای مبهم قرار گرفته و خود برجسته می شود. این افکت حس حرکتِ سوژه را منتقل می نماید.

Image:ditya

Image:jokerz17

5.قانون یک/سوم ها

شما می توانید این کار را با استفاده از تقسیم ذهنی تصویر منظره یابتان به 9 بخش انجام دهید. در ادامه به دنبال نقاط مشخصی که می خواهید بر روی آن ها فوکوس کنید، بگردید و تصویر دوربینتان را با آن نقاطی که درون شبکه ی فرضی جای گرفته اند مطابقت دهید، حال دکمه شاتر را بفشارید. حاصل کار حس حرکت و نیز جذابیتی خواهد بود که در تصاویرتان به چشم می خورند

Image:foxtrot44

Image:ajzeller

6. افکت پردازش ضربدری

این اثر نتیجه توسعه پرینت رنگ و یا اسلاید فیلم در محلول شیمیایی اشتباه می باشد. در این افکت رنگ ها به گونه ای متفاوت به نظر می رسند. تصویر دارای رنگ منحصر بفردی وحشی (wild) و کنتراست های متنوع می باشد. هرچند که رنگ اصلی تصویر دستکاری شده است اما تصویرِ حاصل بسیار خوب به نظر می رسد.

با جستجو در اینترنت می توانید به اکشن ها و پلاگین هایی در این رابطه (برای نرم افزار فتوشاپ) دست یابید.

Image:usedtoit03

Image:french-errorist

7. عکاسی در ساعت طلایی

ساعت طلایی اشاره دارد به زمان گرفتن عکس. منظور از ساعت طلایی اولین ساعت طلوع و آخرین ساعت غروب خورشید می باشد. نوری که در این ساعت از خورشید تابیده می شود افکتی متفاوت و دراماتیک به عکس می دهد. در عکاسی، تصویر نهایی با توجه به زمانی از روز که عکس گرفته شده متغیر می باشد.

برای این که بدانید واقعا در ساعت طلایی چه اتفاقی روی می دهد می توانید به مقاله ای که در ابتدای پست بدان اشاره شده مراجعه نموده و مورد شماره 4 را مطالعه نمایید.

Image:mihi2008

Image:lady-tori

8. عکاسی مادون قرمز

تنها تصور کنید دارید به یک تصویر سرشار از رنگ می نگرید. مطمئنا رنگ های واضحی همچون قرمزیِ گل های رز و سبزی چمن ها را مشاهده خواهید نمود. اما اگر افکت مادون قرمز را مورد استفاده قرار دهید، تصویری متفاوت به همراه رنگ هایی متفاوت مشاهده خواهید کرد. این همان شیوه ای است که برخی حیوانات جهان پیرامونشان را بدان گونه مشاهده می کنند.

Image:ilimel

Image:michilauke

9. عکاسی با نوردهی طولانی

یک عکاس با استفاده از یک روزنه دیافراگمِ باریک و سرعت شاتر طولانی می تواند تصاویر مناسبی از پرتوهای نور، ستاره ها و حتی مِه تهیه کند. این کار به منظور ایجاد مناظری رویایی و تهیه تصاویری از عناصر ثابت به همراه عناصر متحرکی که محو به نظر می رسند، استفاده می شود. در این روش معمولا تصاویر در نور اندک شب تهیه می شوند. همچنین از این افکت برای به تصویر کشیدن آب های جاری و مِه نیز استفاده می شود.

Image:thomas-darktrack

Image:alexwise

10. عکاسی شبح گونه

برای این افکت، منبع نور به منظور دستیابی به نتیجه ای شبح مانند درست پشت سر سوژه قرار می گیرد. شما می توانید با این روش تصاویری با کنتراست بالا داشته باشید.

لازم به ذکر است که نام دیگر این افکت Contre-jour می باشد. این اصطلاح فرانسوی به معنای “در مقابل نور” می باشد. در این روش جزئیات حدفاصل سوژه ی عکاسی و اَشکال پنهان می شوند. این افکت در عکاسی مناظر و طبیعت بسیار متداول می باشد و اغلب برای اضافه کردن حالتی دراماتیک تر و تشدید عناصر و نقوش محیط به صحنه ی مورد نظر استفاده می شود.

Image:matinee

Image:rockmylife

11. عکاسی ماکرو

در صورتی که دوربینتان دارای لنز ماکرو باشد می توانید این نوع تصاویر را تهیه کنید. در این روش می بایست در نزدیک ترین فاصله ای که ممکن است بر روی سوژه فوکوس نمایید. حتی چیزهای کوچک نیز می توانند با استفاده از شیوه عکاسی ماکرو بزرگ به نظر یرسند و می توان گفت این روش با تاکید بر روی جزئیاتِ چیزها، آن ها را بزرگتر نشان می دهد.

Image:lee-sutil

Image:lee-sutil

12. افکت Sabatier

این افکت همچنین تحت عنوان Solarization نیز نامیده می شود. در این روش علت منحصر بفرد بود عکس ها در نواحی روشنی که تیره به نظر می رسند و نواحی تیره ای که روشن جلوه می کنند، می باشد. با اندکی دقت می توانید در نواحی ای که دچار کنتراست شده اند خطی باریک را مشاهده نمایید. این اتفاق (افکت) هنگامی رخ می دهد که در تاریک خانه فیلمی دچار نوردهی بیش از حد شده باشد.

 Image:leeeuh

Image:kkog 

13. افکت Fill Flash

این افکت در این موارد مورد استفاده قرار می گیرد: هنگامی که نور بیشتری در پس زمینه به نسبت پیش زمینه وجود داشته باشد، وقتی که بیش از اندازه به سوژه نزدیک هستید و نیز به هنگامی که بر روی سوژه سایه افتاده باشد (یا حداقل قسمتی از آن دارای سایه باشد). در این مواقع برای روشن نمودن مناطقی که در سایه قرار گرفته اند می بایست با استفاده از فلاش نسبت به پر کردن آن بخش های تیره اقدام نمود. در عکس های پایین، پس زمینه به نسبت سوژه روشن تر می باشند. در زمانی که از فلاش به منظور روشن تر کردن پیش زمینه استفاده می شود حتی در صورتی که به پس زمینه نور تابیده شود باز هم کیفیت آن حفظ خواهد شد.

 Image:john–anthony

Image:alliec

14. افکت Sepia

عکس هایی با این افکت از یک مجموعه رنگ تکفام قهوه ای استفاده می کنند که نمایی روستایی و دراماتیک به آن ها می بخشند. استفاده از این افکت باعث اضافه شدن گرما و زندگی به یک عکس می شود. تصاویر “سپیا” نسبت به همتاهای رنگی اشان عمیق تر و با جزئیات بیشتر دیده می شوند.

Image:bodhisattva-psyche

Image:blame-the-messenger

15. افکت سیاه و سفید

این افکت نمایی کلاسیک را از تصاویر به نمایش می گذارد. عکس های سیاه و سفید اولین عکس هایی بودند که در گذشته به آن ها دسترسی داشتیم اما امروزه از آن ها به منظور تاکید بیشتر بر جزئیات یک سوژه استفاده می شود.

 Image:loviekins

Image:holyrage

خب، آیا این عکس ها خیره کننده نیستند؟ با استفاده از افکت های مختلف می توانید تصاویرتان را به سطحی بالاتر ارتقا دهید. این افکت ها می توانند با استفاده از نرم افزار فتوشاپ اجرا شوند و برخی از آن ها نیز از قبل در دوربین های دیجیتال تان موجود بوده اند. بغیر از آن ها، افکت های دیگری نیز هستند که می توانند باعث جذاب تر شدن عکس های تان شوند. شما می توانید آن ها را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

 

منبع: naldzgraphics

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 15 دیدگاه
  1. پست واقعا جالب و قشنگی بود ولی ای کاش توضیح میدادی که با دوربین های دیجیتال فعلی هم میتوان چنین عکسهایی گرفت یا نه؟
    اگه میشه در پستهای بعدی کلماتی مثل دیافراگم،عکاسی در مدهای مختلف و عمق میدان رو به زبان تازه توضیح بدین

    1. با سلام
      شما لطف دارین، متشکرم
      در مورد پرسشتون فکر می کنم جناب “آرمان” که پایین تر کامنت گذاشتن بهتر بتونن نظر بدن، اما مثل ایشون فکر می کنم بسیاری از اون ها به لنزهای خاصی نیاز دارن و یا مثلن به سرعت شاتر زیاد.
      بعضی ها هم که مشترک هستن، بعنوان مثال من خودم با دوربین دیجیتال کانن عکس های ماکروی جالبی گرفتم!
      راستی منظورتون رو از توضیح برخی اصطلاحات به زبان تازه متوجه نشدم، ممنون می شم واضح تر بفرمایین

  2. پست خیلی خوبی بود اما یاد گرفتن این افکت ها مشروط بر سال ها تلاش و داشتن لنز های متنوع است من خودم عکاس هستم و فقط چند مدل از این عکسا ها را میتوانم تهیه کنم در کل واقعا مطلب به روز و کاملی بود ممنون

  3. با سلام
    ضمن عذرخواهی از دیر جواب دادنم، از همه ی دوستان بابت ابراز لطفشون بسیار تشکر می کنم

  4. باسلام واحترام
    بسیار سپاسگرارم خیلی جالب و مفید بود .
    من عکاس نیستم اما عکاسی را دوست دارم یه سوال دارم ا ممکن خواهش کنم بفرمایید چگونه میشه عکسهایی را که گرفتم و تو فیس بوک گذاشتم اسم خودمو را روش بذارم این مشکل را با عکسها که تو فیس بوک نیستند ندارم براختی میذارم اما برای انهایی که کم هم نیست تو فتو فیس بوک هست نمیدانم امکان داره راهنمایی بفرمایید. با سپاس فراوان

    1. با سلام
      متشکرم از لطفتون
      شایسته عزیز متاسفانه اطلاعات من از فیس بوک چندان زیاد نیست، فکر می کنم در صورتی که همین پرسش رو در پست های مرتبط با فیس بوک در گویا آی تی مطرح کنین بتونین پاسخشو پیدا کنین.
      موفق باشین

  5. عالی وجالب بودعالی وجالب بودعالی وجالب بودعالی وجالب بودعالی وجالب بودعالی وجالب بودعالی وجالب بودعالی وجالب بودعالی وجالب بودعالی وجالب بود

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *