چرا ویندوز نمی تواند تمام حافظه RAM را تشخیص دهد ؟

چرا ویندوز نمی تواند تمام حافظه RAM را تشخیص دهد ؟
  • ۱۳۹۱/۱۰/۱۰
  • علیرضا
  • 29

نصب یک رم جدید تقریبا کار ساده است . کافیست که رم را روی اسلات مربوطه قرار دهید و با یک فشار کوچک در جای خود قرار خواهد گرفت . اما برخی مشکلات که هم میتوانند سخت افزاری باشند و همه نرم افزاری ممکن است که در روند کاری شما اخلال ایجاد کنند .

یکی از مشکلاتی که تعداد زیادی از کاربران با آن درگیر هستند این است که ویندوز نمی تواند تمام حافظه رم سیستم را تشخیص دهد . در این صورت شما نمی توانید از تمام میزان حافظه رم برای اجرای برنامه های مورد نیازتان استفاده کنید . این مشکل هنگامی نمود زیادی پیدا خواهد کرد که یک گیمر حرفه ای باشید و یا قصد انجام کارهای سنگین و پیشرفته ( مثل مدل سازی سه بعدی و … ) با سیستم را داشته باشید . در این مطلب قصد داریم تا به مشکلاتی که باعث بوجود آمدن چنین حالتی می شوند اشاره ای داشته باشیم . پس با گویا آی تی همراه باشید ……..

۱- استفاده از ویندوز ۳۲ بیتی

استفاده از ویندوزهای ۳۲ بیتی می تواند یکی از دلایلی باشد که سیستم نمی تواند تمام حافظه رم را به درستی تشخیص دهید . در واقع نسخه های ۳۲ بیتی ویندوزهای هشت ، هفت ، ویستا ، ایکس پی محدودیت در میزان رم پشتیبانی شده دارند . در نسخه ۳۲ بیتی این ویندوزها نمی توانید بیش از ۴ گیگابایت رم استفاده کنید . در صورتی که بیش از ۴ گیگابایت رم در اختیار دارید بهتر است از نسخه های ۶۴ بیتی استفاده کنید . در نسخه های ۶۴ بیتی اکثر سیستم عامل ها و همچنین نسخه های مختلف ویندوز می تواند خیال تان راحت باشد که مشکلی پشتیبانی از حافظه های زیاد رم را نخواهید داشت . در صورتی که نمی دانید از ویندوز ۳۲ یا ۶۴ بیتی استفاده می کنید یا خیر می توانید روی آیکون My Computer راست کلیک کرده و گزینه Properties را بزنید . سپس در پنجره باز شده و در قسمت System type می توانید ۳۲ یا ۶۴ بیتی بودن ویندوز را مشاهده کنید .

۲- ویرایش ویندوز شما دارای محدودیت رم است

گذشته از خود ویندوز ، مسئله دیگری که وجود دارد مربوط به ویرایش ویندوز مورد استفاده شما است . همانطور که می دانید ویندوز دارای ویرایش های مخلتفی است . ویرایش هایی مثل استارتر ، هوم بیسیک که برای کاربران خانگی در نظر گرفته شده اند و قیمت پایینی هم دارند . ویرایش های دیگری نیز مثل آلتیمیت و سازمانی نیز وجود دارند که مخصوص افراد و سازمان هایی است که می خواهند به تمامی قابلیت های ویندوز دسترسی داشته باشند و مسلما برای دسترسی به این قابلیت های نامحدود نیز باید هزینه زیادتری نیز پرداخت کنند . البته مسئله پرداخت هزینه برای استفاده از سیستم عامل ها و نرم افزارها عملا در ایران بی معنا و مفهوم است 🙂

در نسخه هایی که مخصوص کاربران خانگی است از نظر پشتیبانی از حافظه های رم نیز محدودیت های اعمال شده است . مثلا در نسخه ۶۴ بیتی ویرایش هوم بیسیک ویندوز ، شما نمی توانید بیش از ۸ گیگابایت رم استفاده کنید . اما در نسخه هایی مثل آلتیمیت ، پروفشنال و یا سازمانی می توانید حداکثر از ۱۹۲ گیگابایت رم استفاده کنید که البته در دنیای واقعی هیچ کاربر خانگی از ۱۹۲ گیگابایت رم استفاده نخواهد کرد .

در صورتی که مایل به مشاهده لیست کامل ویرایش های مختلف ویندوز و محدودیت های پشتیبانی از میزان رم آنها هستید ، می توانید به لینکی که در پایان مطلب قرار گرفته است مراجعه نمایید .

۳- تخصیص میزانی از حافظه رم به کارت گرافیک داخلی و یا دیگر سخت افزارها

برخی قطعات سخت افزاری سیستم شما اغلبا از حافظه رم برای انجام سریع تر کارهای خود استفاده می کنند . به عنوان مثال اگر دستگاه شما از کارت گرافیک مجزا استفاده می کند ، باید بدانید که کارت گرافیک سیستم شما دارای یک حافظه رم داخلی است و به همین دلیل دیگر از رم سیستم شما استفاده نخواهد کرد . اما در صورتی که سیستم شما از پردازنده گرافیکی داخلی ( که با نام گرافیک onboard نیز شناخته می شود ) استفاده می کند باید متوجه این مورد باشید که این نوع پردازنده های گرافیکی ، بخشی از رم سیستم شما را به عنوان حافظه ویدئویی خودشان استفاده می کنند . البته این مسئله همیشه هم برای پردازنده های گرافیکی نیست . در برخی موارد نیز مقداری از رم سیستم شما به دیگر قطعات مثل سخت افزارهای شبکه ای تخصیص داده می شود .

در صورتی که می خواهید بدانید که چه مقدار از رم سیستم برای دیگر سخت افزارها رزرو می شود و چه مقداری نیز توسط ویندوز قابل استفاده است ، می توانید روی آیکون My Computer راست کلیک کرده و منوی Propreties را انتخاب کنید . در پنجره باز شده در مقابل عبارت Installed memory دو عدد را مشاهده خواهید کرد . عدد خارج از پرانتز مربوط به حافظه قابل استفاده توسط ویندوز می شود . عدد داخل پرانتز نیز میزان حافظه رزرو شده برای سایر سخت افزارها را نشان می دهد . در تصویر زیر مشاهده می کنید که حدود ۱۰۰ مگابایت فضا به دیگر سخت افزارها اختصاص داده شده است و ۱۱.۹ گیگابایت نیز توسط ویندوز قابل استفاده می باشد .

۴- مادربورد شما محدودیت استفاده از رم دارد

شاید جالب باشد ؛ اما باید بدانید که مادربوردها نیز می توانند محدودیت در استفاده از رم داشته باشند . در واقع باید بدانید که اتصال رم به مادربورد به معنای آن نیست که مادربورد هم بتواند از همه ظرفیت آن استفاده کند .

برای اینکه مشخص شود که مادربوردتان می تواند همه رم های شما را تشخیص دهد ، باید به بایوس سیستم مراجعه کنید . برای شروع کار ، سیستم را ریست کنید و پس از بوت شدن مجدد سیستم ، کلیدی که روی صفحه نمایش داده می شود را بفشارید . این کلید معمولا F2 یا Delete است . هنگامی که وارد صفحه بایوس شدید ، به قسمت System information بروید . در این قسمت به احتمال بسیار زیاد بخشی وجود دارد که تعداد و میزان رم موجود در سیستم را به شما نشان خواهد داد .

نکته : در صورتی که با فشردن دکمه های F2 یا delete نتوانستید به بایوس دسترسی پیدا کنید ، بهتر است که دفترچه راهنمای مادربورد را مطالعه کنید .

در صورتی که در بخش بایوس توانستید همه رم های خود را مشاهده کنید ولی ویندوز نمی تواند همه ی آنها را تشخیص دهد ، نتیجه می گیریم که مشکل از ویندوز است . همچنین اگر در بایوس نتوانستید بعضی از رم های خود را ببینید ، این مورد نشان دهنده این است که دارای یک مشکل سطح پایین هستید . البته سطح پایین نه به این معنا که مشکل شما کوچک و ناچیز باشد . منظور مشکلاتی مثل محدودیت های مادربورد و یا معیوب بودن یکی از رم ها است . برای اینکه دلیل بروز مشکل نیز مشخص شود ، بهتر است که مشخصات مادربورد و رم ها را به یک فرد متخصص در زمینه سخت افزار بدهید .

۵- درست قرار نگرفتن رم در اسلات

در صورتی که مطمئنید مادربوردتان مشکل مربوط به پشتیبان از میزان حافظه بالای رم ندارد ، اما در عین حال برخی از رم ها در بخش بایوس نمایش داده نمی شوند ، ممکن است به این دلیل باشد که در هنگام نصب رم ها ، آنها را به درستی در اسلات مربوطه قرار نداده اید .

برای حل مشکل باید ابتدا برق ورودی به سیستم را با استفاده از کلید پشت کیس قطع کرده و سپس کیس را باز کنید . اکنون مطمئن شوید که بدن تان دارای الکتریسیته ساکن نباشد . چون در صورتی که بدن تان الکتریسیته ساکن داشته باشد ، باعث آسیب دیدن و نهایتا از دست دادن قطعات مهم سیستم خواهد شد . بهترین روش برای جلوگیری از آسیب های احتمالی ، استفاده از دستکش لاتکس ( مشابه دستکش های پزشکان ) است .

حالا رم ها را یکی یکی خارج کرده و سپس با احتیاط آنها را دوباره در جای خودشان قرار دهید و مطمئن شوید که محکم در جای خود قرار دارند . در صورتی که دوباره آنها را به شکل نادرست در اسلات ها قرار دهید ، کامپیوترتان نمی تواند آنها را تشخیص دهد .

در برخی مواقع نیز لازم است که رم را در یک اسلات مشخص قرار دهید . برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است به دفترچه راهنمای مادربوردتان مراجعه کنید . همچنین برای اینکه مشخص شود که مشکل مربوط به کدام یک از رم هاست ، می توانید یک به یک آنها را از اسلات خارج کرده و سیستم را تست کنید .

۶- مشکلات ناشی از رم های معیوب

گاهی اوقات نیز نه مشکل از سیستم عامل است و نه مادربورد . بلکه مشکل مربوط به خود رم می شود . اگر می خواهید رم های موجود در سیستم را تست کنید ، می توانید از ابزارهایی نظیر memtest86 یا ابزارهای داخلی ویندوز مثل Windows Memory Diagnostics Tool استفاده کنید .

اگر تست رم ها با خطا مواجه شد ، بهتر است که رم ها را یک به یک خارج کرده و عملیات تست رم ها را مجددا آغاز کنید تا مشخص شود که اشکال از کدامیک از رم ها است .

مواردی که در قسمت بالا خواندید ، برخی از دلایل عمده ی مربوط به مشکل شناسایی نشدن رم ها توسط سیستم عامل بود . آیا شما هم تا به حال چنین مشکلاتی را داشته اید ؟ روشی متفاوتی برای حل آنها پیدا کرده اید ؟ تجریبات خودتان را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید .

لیست ویرایش های مختلف سیستم عامل ویندوز و میزان پشتیبانی از حافظه ها رم

دانلود برنامه Memtest86

منبع

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 29 دیدگاه
    1. سلام محمدرضا جان .
      ممنون از نکته ای که اضافه کردی .
      موفق باشی …..

  1. سلام جالب بود.
    اون نرم افزار mam توی بایوس کار میده یا توی خود محیط ویندوز؟
    اگر توی propertise مای کامپیوتر جلوی رم پرانتزی نبود معنیش چیه؟

    1. سلام .
      برنامه memtest86 خارج از ویندوز ( در واقع قبل از ویندوز ) لود میشه و رم رو تست میکنه .
      اگه پرانتزی نبود ، یعنی اینکه حافظه ای واسه دیگر سخت افزارها رزرو نشده .
      موفق باشید ……

  2. سلام خسته نباشید و تشکر بابت سایت مفیدتون
    یه سوال من با مشکلی مواجه شدم
    جددی من ویندوزم رو عوض کردم ویندوز ۷
    الام میخوام نرم افزارهای کارمو نصب کنم که قبلا نصب بوده ولی خطا میده و هرکاری می کنم نتیجه ای نمیده
    خطا :
    system Update Required
    please update .NET Framework 4.0 and restart your computer before installing your Autodesk produect .

    تمام موارد خطا زو بررسی کردم اما بی فایده ….
    ممنون میشم کمکم کنید

    1. سلام .
      این ارور داره کاملا توضیح میده که باید چیکار کنید . خیلی راحت دات نت فریمورک ۴ یا بالاتر رو دانلود و نصب کنید تا مشکل حل بشه .
      لینک دانلود دات نت فریمورک ۴٫۵
      موفق باشید ……

  3. سلام
    باتشکر از مطالب مفید شما
    رم لپ تاپ من ۸ گیگ است و تا چند روز پیش ۸ گیگ کامل قابل استفاده بود ولی بعد از تعویض فنش به علت صدایی که میداد شده ۷.۹۰ قابل استفاده
    رم ها را هم تست کردم جدا جدا هم میشه ۳.۹۰ در نتیجه ایراد از رم ها هم نیست
    به نظر شما مشکل از کجاست و راه حل چیه ؟

    1. سلام .
      ممکنه به خاطر سیستم عاملی باشه که روی اون نصب کردید . اگه نسخه ۳۲ بیتی نصب کردید ، پاک کنید و ۶۴ بیتی نصب کنید . چون مدیریت و پشتیبانی حافظه در نسخه های ۶۴ بیتی خیلی بالاتره .
      موفق باشید ….

    2. مال من ۶۴ bit اما بازم تو پرانتز می نویسه ۲.۹ من از pc استفاده میکنم و ۲ تا رم 2GB و ۱ رم 4GB دارم خواهش میکنم کمک کنید

  4. دمت گرم ولی من ویندوز ۳۲ بیتی دارم با ۸ گیگ رم دارم ولی ۳.۲۵ گیگشو بیشتر نشان نمی ده نمی شه بدون این که ویندوز عوض کنم ان مقدار رم باقی مانده رو نشان بده

    1. سلام.
      نمیشه. باید ویندوز هشت ۶۴ بیتی نصب کنی. چون ۳۲ بیتی تا همین مقدار رو بیشتر ساپورت نمیکنه.

  5. سلام
    رم من ۸gb اما همش از ۲٫۷۴ قابل استفاده است میخواستم ببینم چطور افزایش بدم
    ویندوز هم ۳۲bit هست لطفا راهنمایم کنید

    1. سلام آرمان جان.
      لطفا مطلب رو مطالعه کن. توی همون مورد اول گفته شده که ویندوزهای ۳۲ بیتی نمیتونن بیشتر از ۴ گیگ رو ساپورت کنن. شما هم باید ویندوز ۶۴ بیتی نصب کنید.
      موفق باشید…

  6. سلام میبخشید من ویندوزم هفت 64bit ]ستش و ۴ گیگ رم رو سیستمم نصب هستش اما فقط ۳ گیگ اون استفاده میکنه ویندوز و داخل propertise مای کامپیوترم یک پرانتز جلو ظرفیت رم هستش که زده ۳ گیگ میخواستم بدونم چه طوری میشه تمام ظرفیت رم ویندوز استفاده کنه و سخت افزار های دیگه نزارم استفاده کنن ممنون میشم کمک کنید مرسی .

  7. سلام دوست عزیز…دو تا مادربرد برای تعمیر دارم اما وقتی رم ها را روی اون میذارم سی پی یو بکار میفته اما هیچ اتفاقی روی مونیتور نمیفته هر تعداد رم هم امتحان کردم باز همین مشکل بود و تصویری نمیده.دلیلش چیه؟؟

  8. سلام من ویتدوزم سون ۶۴bit ultimate و ۲ تا رم ۲ گیگ و یک رم ۴ گیگ روی سیستم نصب کردم ولی از ۶ گیگ بیشتر استفاده نمیکنه روی ایکون my computer راست کلیک کردم قسمت properties نوشته installed memory 8 gig و ۶ گیگ usable . اون قسمت بایوس رفتم ولی چیزی در مورد رم ننوشته دفترچه راهنما مادربورد هم خوندم چیزی سر در نیاوردم مادربوردم مدل گیگابایت p55 usb 3 . الان من میخوام بدونم مشکل از کجاست ؟

  9. با عرض سلام من یه لپتاب نو خریدم به نام HP probook 4540s که تو mycomputer رم بیرون پرانتز ۶ هست و داخل پرانتز ۵٫۹ اما امروز رفتم تو اینترنت مشخصاتشو دیدم همه سایت ها مینویسن ۸
    امید وارم سریع جواب بدین

  10. سلام خسته نباشید
    من لپتاپم ۱۶ gb رم داره ولی هنگام رندر گیری در ۳d max از ۱/۵ gb استفاده میکنه
    ویندوز هم ۶۴ بیتی
    چه کنم؟

  11. سلام ممنون از سایت عالیتون من ۲ تا رم ۱ گیگ دارم که از سالم بودنشون مطمئنم تا چند وقت پیش تو ویندوز دو گیگ رم رو نشون میداد و مشکلی نداشت تا این که من رم ها رو در اوردم و دوباره جاشون زدم حالا فقط ۱ گیگ رم خونده شده من رم ها رو هم تست کردم مشکل نداشتن فقط یکی از جا رم ها خرابه میشه تعمیر کرد؟ لطفا جواب بدین

  12. سلام
    ببخشید من وقتی روی “مای کامپیوتر” راست کلیک میکنم و “properties” رو میزنم
    جلوی “processor” و “RAM” مینویسه.” Not Available” ولی وقتی توی قسمت “BIOS” میرم هم RAM و هم CPU رو نشون میده .
    مشکل از کجاست؟؟

  13. با سلام
    یک رم ۸ گیگ روی لب تابم نصب می باشد ولی داخل پرانتز inestalled memory RAM نوشته ۹۲۳ مگابایت Usable چطور می توانم این مشکل را حل کنم باتشکر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *