چگونگی مراقبت از رایانه در برابر بدافزارها و هکرها (قسمت اول)

چگونگی مراقبت از رایانه در برابر بدافزارها و هکرها (قسمت اول)
  • 1393/10/8
  • سجاد جمالی
  • 0

یکی از گام‌های اساسی برای بالا بردن ضریب امنیت رایانه، صرف نظر از آن که چه کاری با آن انجام می‌دهید، مراقبت و حفظ سلامت آن است. بنابراین پیش از آن که نگران گذاشتن رمز عبور مطمئن، پاکسازی کامل و چگونگی برقراری ارتباطات محرمانه از طریق رایانه‌ی خود باشید، بهتر است از میزان آمادگی آن در برابر حمله‌ی هکرها یا آلوده شدن به نرم‌افزارهای موذی مانند ویروس‌ها و جاسوس‌افزارها که اصطلاحاً بدافزار نامیده می‌شوند، اطمینان حاصل کنید. در غیر این صورت، انجام سایر اقدام‌های پیش‌گیرانه‌ی امنیتی، فایده‌ای ندارد.

درست مانند آن که، دزد در خانه باشد و شما تازه نگران آن باشید که آیا درب خانه را قفل کرده‌اید یا نه! یا آن که در زیرزمین خانه به دنبال دزد بگردید، اما درب خانه را باز گذاشته باشید.

در این فصل، با چگونگی مراقبت از رایانه‌ی خود و استفاده از نرم‌افزارهایی چون Spybot، Avast و Comodo Firewall آشنا خواهید شد. کابرد این ابزارها شما را در برابر خطرهای دائمی ناشی از بدافزارها و هکرها مصون می‌کند.

نرم‌افزارهایی که در این فصل به شما توصیه می‌شود، تحت سیستم عامل ویندوز، که بیش‌ترین میزان آسیب‌پذیری در برابر تهدیدات مختلف را دارد، کار می‌کنند. منتها کاربران سیستم‌های عاملی چون GNU/Linux و OSX نیز در معرض چنین خطراتی قرار دارند و باید به روش‌های پیشنهادی که در ادامه به آن‌ها پرداخته می‌شود، توجه کنند.

جاسوس‌افزارها

جاسوس‌افزارها به گروهی از بدافزارها گفته می‌شود که اعمالی را که با استفاده از رایانه انجام می‌دهید و هم‌چنین صفحه‌های وبی که بازدید می‌کنید را ردیابی کرده و اطلاعات آن‌ها را برای فرد یا افرادی که اجازه‌ی دست‌رسی به آن اطلاعات را ندارند، ارسال می‌کند.

یک جاسوس‌افزار می‌تواند حروفی را که با صفحه‌کلید تایپ می‌کنید، حرکت‌های ماوس، صفحه‌های وب بازدیدشده و مواردی از این دست را ثبت کند.

در نتیجه، این برنامه‌ها قادرند امنیت رایانه‌ی شما با خطری جدی رو به رو کنند و اطلاعات محرمانه، شخصی و کاری شما و افراد مرتبط با شما را برای دیگران بفرستند. راه‌های آلوده شدن به جاسوس‌افزارها عمدتا مشابه با آلودگی‌های ویروسی است.

بنابراین بسیاری از نکاتی که پیش از این در مورد مقابله با ویروس‌ها به آن‌ها اشاره شد، به این گروه از بدافزارها نیز تعمیم پیدا می‌کند. از آن‌جایی که عامل اصلی آلودگی به جاسوس‌افزارها مشاهده‌ی صفحه‌های وب آلوده است، بنابراین توصیه می‌شود در مورد تارنماهایی که به آن‌ها مراجعه می‌کنید دقت و احتیاط بیش‌تری به خرج داده، و مطمئن شوید که تنظیم‌های مرورگر شما دارای امنیت لازم هست.

نرم افزارهای ضد جاسوس‌افزار

این برنامه‌ها رایانه‌ی شما را در برابر تهدید جاسوس‌افزارها محافظت می‌کنند. Spybot یکی از این نوع برنامه‌ها است که در شناسایی و ریشه‌کن کردن آن دسته از بدافزارهایی که از دید ضد ویروس‌ها پنهان می‌مانند، بسیار موفق عمل می‌کند. توجه داشته باشید که همانند ضد ویروس‌ها، به‌روز نگه داشتن ضد جاسوس‌افزارهایی مانند Spybot و انجام پویش‌های منظم از اهمیت زیادی برخوردار است.

نکته‌هایی در مورد پیشگیری از آلوده شدن به جاسوس‌افزارها

  • در هنگام وب‌گردی کاملاً هشیار باشید. اگر در هنگام بازدید از تارنماهای خاص پنجره‌هایی به طور ناخواسته ظاهر شدند، قبل از آن که بر روی Yes یا OK کلیک کنید، آن‌ها را با دقت بخوانید. برای بستن چنین پنجره‌های مشکوکی، به جای کلیک کردن روی Cancel، روی ضربدر گوشه‌ی بالا و سمت راست آن پنجره کلیک کنید. چرا که برخی اوقات این پنجره‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند، که فشار دادن Cancel در‌ واقع باعث نصب غیر مجاز جاسوس‌افزار بر روی رایانه‌ی شما می شود.
  • گاهی اوقات در لابه‌لای صفحه‌های وبی که مشاهده می‌کنید، برنامه‌های بالقوه خطرناکی وجود دارند که ممکن است به طور ناخواسته بر روی رایانه‌ی شما نصب شوند. برای جلوگیری از این اتفاق باید ضریب امنیتی مرورگر خود را بالا ببرید.
  • اگر نصب این‌گونه برنامه‌های بالقوه مخرب از جانب تارنماهای مشکوک به شما پیشنهاد شد، از پذیرش و اجرای آن‌ها جدا خودداری کنید.

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 0 دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *