کشف علل ایجاد آسم ؛کشفی بزرگ در حوزۀ پزشکی

کشف علل ایجاد آسم ؛کشفی بزرگ در حوزۀ پزشکی
  • 1394/2/4
  • علی رضاپور
  • 1

 محققان و دانشمندان دانشگاه Cardiff واقع در انگلستان، دلیل اصلی بیماری آسم را دریافتند و درک جامع تری از این بیماری تنفسی حاصل کردند. آن ها به کمک یافته های خود در تحقیقات، موفق به ساخت داروی مخصوص آسم جدیدی شدند که رفتار کنترل شده تری نسبت به دیگر نمونه های مشابه دارد. در ادامه با گویا آی تی همراه شوید.

طبق مقاله ای که در مجله ی علمی Science Translational Medicine journal به چاپ رسیده است، دانشمندان و محققان پزشکی دانشگاه Cardiff با همکاری محققان دانشکده ی سلطنتی لندن به همراه کلینیک Mayo واقع در ایالات متحده ی آمریکا موفق به انجام این تحقیقات شدند. در این مقاله به طور کامل شرح داده شده است که چگونه گیرنده های حسی کلسیمی (CaSR) نقش موثری در بیماری آسم دارند. البته این نظریه قبلاً هم ارائه شده بود اما هیچ پشتوانه ی علمی و پزشکی نداشت و فقط یک فرضیه محسوب می شد.

آسم (در یونانی یعنی نفس نفس زدن) یک بیماری التهابی رایج مزمن مجاری هوایی است که ویژگی‌های آن عبارت اند از علائم متغیر و عود کننده، انسداد برگشت پذیر جریان هوا و اسپاسم برونش. نشانه‌های رایج آن عبارتند از خس خس، سرفه و تنگی نفس که به سه‌گانه‌ ی آسم معروف است‏.

بیماری آسم ۳۰۰ میلیون انسان را در جهان به خود مبتلا ساخته است پس به راحتی نمی توان از آن گذشت. این تحقیقات نقش وافری در کاهش مرگ و میر و عوارض ناشی از آن خواد داشت. محققان در این تحقیقات بر روی موش های مبتلا به آسم آزمایشات مختلفی انجام دادند تا سرانجام به نتایج مهمی در مورد بافت های تنفسی انسان دست یافتند. آن ها همچنین بافت تنفسی انسان های مبتلا به آسم و انسان های سالم را با هم مقایسه کردند و توانستند درکشان را از این بیماری بهبود ببخشند.

محققان در مقاله ی یاد شده، میزان تاثیر داروی calcilytics در کاهش علائم آسم را نیز یاد آور شده اند. از جمله مهم ترین علائم این بیماری می توان به التهاب، انقباض و انسداد جریان های تنفسی اشاره کرد. همچنین در مقاله ی یاد شده به تفصیل توضیح داده شده است که چگونه محرک ها باعث انتشار مواد شیمیایی و در نتیجه فعال شدن گیرنده های عصبی کلسیمی می شوند که منجر به آسم خواهد شد. پروفسور Daniela Riccardi، مدیر تحقیقات مذکور از دانشگاه Biosciences (علوم زیستی)، در این باره می گوید:

یافته های ما در مورد بیماری آسم بسیار شگفت آور است. ما برای اولین بار پیوند التهابات مجاری تنفسی را مشاهده کردیم که می تواند ناشی از محرک های طبیعی و محیطی باشد؛ به عنوان مثال آلرژن ها (حساسیت زا) ، دودِ سیگار و یا دود و آلودگی ناشی از اتومبیل ها.

inhaler

محققان با استفاده از  دستگاه «نبولایزر» داروی calcilytics را به درون ریه ها تزریق می کنند؛ این امر منجر به غیر فعال کردن گیرنده های حسی کلسیمی (CaSR) می شود و از همه ی علائم آسم پیشگیری می کند.
نبولایزر وسیله‌ ای برای رساندن دارو به قسمت های مختلف دستگاه تنفس از طریق استنشاق می‌ باشد. این درمان بخصوص در وضعیت‌هایی مانند برونشیت و آسم شدید بسیار مؤثر هستند و بدلیل سریع بودن تاثیر دارو و جلوگیری از تاثیر دارو بر بافت های دیگر بدن بسیار مورد توجه می‌ باشد و با توجه به نوع داروی مصرفی باعث بهبود تهویه ، افزایش عملکرد ماهیچه‌ های تنفسی، بهبود استقامت فعالیت‌ های عمومی، جلوگیری از تجمع ترشحات ریوی، بهبود سرفه، پیشگیری از آتلکتازی، کاهش‌ چسبندگی، کمک به بازگشت خون، کاهش درد و کاهش اسپاسم می‌شود. روشهای دیگر استفاده از دارو مانند خوراکی و تزریقی برای مشکلات دستگاه تنفس کمتر موثر و مورد استفاده می‌ باشند.

دکتر Samantha Walker، رئیس بخش تحقیقات بیماری های تنفسی انگلستان، در این باره می گوید:

این تحقیقات ما را قادر می سازد که زمینه های اساسی بیماری تنفسی آسم را از بین ببریم. پنج درصد از افراد مبتلا به بیماری تنفسی آسم با روش های درمانی آسم درمان نمی شدند. ما با این دستاورد ها توانستیم به آن ۵ درصد کمک کنیم. البته ۵ درصد از مبتلایان، رقم کوچکی نیست. جمعیت ۵ درصد یاد شده، ۱۵ میلیون نفر می باشد. تحقیقات ما هنوز به اتمام نرسیده است و برای بهبود نتایج حاصله از آن، نیازمند سرمایه گذاری بیشتری هستیم. در حال حاضر تیم تحقیقاتی دچار کمبود بودجه ی شدیدی شده است. این جهش علمی در حوزه ی پزشکی در ۵۰ سال اخیر بی سابقه بوده است پس نیازمند سرمایه گذاری بیشتری می باشد.

Calcilytics اولین داروی ضد پوکی استخوان بوده است که ۱۵ سال پیش ساخته شد. این دارو ابتدا با هدف از بین بردن CaSR و همچنین افزایش استحکام استخوان ها ایجاد شد. تزریق این دارو منجر به ترشح هورمون آنابولیک می شود که تا حدی برای پوکی استخوان مفید است.

osteoporosis

لازم به ذکر است که Calcilytics در کاهش پوکی استخوان مفید آن چنان تاثیر گذار نبود و عوارض آن از مزایایش بیشتر بود. در نتیجه کم کم به فراموشی سپرده شد. اما این تحقیقات دوباره این دارو را محبوب کرد.

[منبع: دانشگاه Cardiff]

دیدگاه خود را وارد کنید
1 دیدگاه
  1. ممنون از مقالتون. بعد از خوندن مقاله یه تحقیقی در مورد حساسیت فصلی که دارم کرئم و فهمیدم نجنبم احتمالا آسم میگیرم. طی یک ماهه از عطسه و آبریزش تبدیل شده به خارش شدید گلو و سرفه های خشک. تقریبا هر روز شدیدتر میشه.
    حداقل مقالتون یادم آورد که میخواستم برم دکتر و دیگه امروز فردا نکنم چون واقعا به دردسرش نمی ارزه. هیچی مثه سلامتی نمیشه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *