بررسی دلایلی که سبب نارضایتی کارمندان شما می شود
کارمندان در محل کار خود اغلب دو رفتار کاملا متفاوت را از خود بروز می دهند دسته ای شاد و پر انرژی و با امید و انگیزه مشغول فعالیت های روزانه خود شده و به تمام اطرافیان خود با قدرت انرژی مثبت تزریق می کنند. در مقابل گروه دوم سرشار از بی حوصلگی و بی انگیزگی هستند و آنقدر از خود انرژی منفی ساتع می کنند که با عبور از فاصله ۱۰ متری شان هم افسرده می شوید. حتما از خود می پرسید دلیل این همه تفاوت چه می تواند باشد؟ ما به شما خواهیم گفت که چگونه ۲ کارمند با شغل و مسئولیت ها و حقوق یکسان می توانند ۲ برخورد کاملا متفاوت را از خود بروز دهند.
دلیل این رفتارها از رضایت و یا عدم رضایت فردی نسبت به شغل ناشی می شود. کارمندی که از شغل خود رضایت دارد انجام تمامی وظایف روزانه خود را با علاقه و لذت انجام می دهد در حالی که کارمندی که نسبت به شغل خود هیچ علاقه ای ندارد وظایف روزانه را چون شکنجه ای می بیند که هر روز مجبور به تحمل آن است.
در این مقاله قصد داریم با بررسی عوامل مختلفی که سبب نارضایتی افراد از شغلشان می شود به شما کمک نماییم تا با ریشه یابی این مشکلات و تلاش برای رفع آنها به سلامتی روحی و روانی اعضای تیم خود کمک نمایید.
دارا نبودن امنیت شغلی
عدم امنیت شغلی کارکنان باعث می شود که آنها نتوانند در موقعیت فعلی خود احساس امنیت داشته و هر لحظه احساس نمایند که ممکن است از کار خود برکنار شوند. بنابراین شما بایستی با ایجاد اعتماد و رضایت کارمندان خود این احساس امنیت را میان آنها پدید آورید تا بتوانند با تمرکز بیشتر در شغلی که می دانند متعلق به خودشان است به وظایف روزمره خود مشغول شوند.
نظارت بیش از حد
باید به عنوان یک مدیر بدانید که فشار زیاد و نظارت بیش از حد می تواند کارمندان شما را عاصی نماید. بنابراین تلاش نمایید تا با اعتماد سازی میان خود و کارکنان به آنها کمک نمایید تا تمرکز بیشتری را بر روی شغل خود تجربه نمایند.
مرغ همسایه غاز است!
افراد همواره بر این تصور هستند که شرکت های دیگر شرایط و امکانات بهتری را در اختیار کارمندان خود قرار می دهند از این رو شما بایستی با شناسایی نقاط قوت رقبای خود تلاش نمایید تا تمامی نیاز های کارمندان خود را تامین نموده و از جدب آنها توسط رقبا جلوگیری نمایید.
یکسان نبودن ارزش های فردی و شرکت
همسو بودن اهداف فردی و شرکتی می تواند به کارمندان کمک بیشتری برای انجام با انگیزه تر وظایف نماید. از این رو بهتر است در زمان استخدام با برنامه ریزی درست و تبین اهداف اصولی شرکت و همچنین بررسی های دقیق به جذب افرادی که اهدافی همسو با شرکت دارند کمک نمایید.
عدم رشد و توسعه فردی
یکی از ملاک هایی که افراد در شغل خود آن را دنبال می نمایند توانایی رشد و ارتقاء شغلی است. در شرکت هایی که امکان رشد و ارتقاء شغلی وجود نداشته باشد و افراد بدانند که تا ۵ سال آینده نیز در همین جایگاه فعلی خواهند بود کم کم احساس رکود باعث می شود تا رضایت خود را از شغلشان از دست دهند. بنابراین با ایجاد احساس رقابت در سازمان به کارکنان خود کمک نمایید تا با تلاش و پشتکار بیشتر به انجام وظایف خود مشغول شوند.
عدم رضایت از حقوق
همه افراد علاقه دارند که از حقوق و مزایای بیشتری به نسبت دیگران بهره مند شوند اما در شرایطی که فرد احساس نماید حقوق دریافتی حتی از میزان عرف و حد منصفانه آن هم کمتر است، احساس نارضایتی و آزردگی خواهد داشت. بنابراین برای رفع این مشکل بهتر است با کارمندان خود روراست بوده و با عنوان ملاک ها و آیتم هایی که در تعیین میزان حقوق و دستمزد آنها تاثیر گذار بوده است به آنها کمک نمایید تا بدانند میزان حقوق دریافتی شان عادلانه تعیین شده است.
قدردانی نشدن از زحمات فرد
زمانی که هیچ برخورد و تشویقی از سوی بالا دستی ها درباره عملکرد کارکنان وجود نداشته باشدو عملکرد مطلوب با پاداش یا تشکر و قدردانی همراه نباشد در نتیجه فرد نیز اشتیاق خود را برای سخت کوشی از دست خواهد داد. در حالی که قدردانی ها و تشکر های کوچک از کارکنان می تواند علاوه بر افزودن بر ارزش شما و شرکت اشتیاق و انرژی کارکنان را تا مدت ها تامین نماید.
وجود نداشتن چالش و هیجان در زندگی شغلی
انجام کارهای روزانه و تکراری خیلی زود می تواند کارمندان را خسته و دلزده نماید. بنابراین در صورتی که در آنها این حس ایجاد نشود که برای انجام بهتر و اصولی تر کارهای خود بایستی تلاش و کوشش نمایند این رکود در طولانی مدت باعث نارضایتی آنها از شغلشان خواهد شد.
نبود شور و اشتیاق
در مواقع رکود اقتصادی و مشکلات مالی شدید افراد هرکاری را که بیابند با اشتیاق و ذوق فراوان می پذیرند اما پس از مدتی و با گذر از بحرانی که در آن گرفتار بوده اند کم کم این اشتیاق فروکش نموده و افراد نمی توانند در برابر شغلی که به آن علاقه ندارند با شور به فعالیت ادامه دهند. برای رفع این مشکل تلاش نمایید با همسو سازی اهداف شرکت و کارکنانتان به آنان کمک نمایید تا با بدست آوردن جایگاه مناسب خود از شغلشان لذت ببرند.
برخورد و رفتار نادرست از سوی رئیس
یکی از اصلی ترین عوامل نارضایتی کارکنان می تواند عدم رضایت آنها از رفتارهای رئیس باشد. برای یک کارمند در هر رده و مرتبه شغلی هم که باشد برخورد صحیح از سوی رئیس و بالا دستان می تواند باعث سرخوردگی و یا نارضایتی شغلی فرد باشد. بنابراین با تحلیل رفتارها و برخوردهایتان با کارمندان سعی کنید مشکل را از این منظر نیز ریشه یابی نمایید. در صورتی که قادر به کشف این مسئله نیستید بهتر است با پرس و جو و یا نظر سنجی اطلاعاتی این چنینی را کسب نمایید.
اگر شما از مدیرانی هستید که به کارمندان تان و انگیزه و انرژی آنها اهمیت می دهید بهتر است با بررسی و ریشه یابی رفتارهای خودتان و آنها به ایجاد محیطی آرام و دلچسب در شرکت کمک نمایید زیرا هرچه رضایت افراد از شغلشان بیشتر باشد وظایف خود را بهتر و با انگیزه بیشتری انجام می دهند. در نتیجه شرکت شما بیش از پیش با پیشرفت و شکوفایی مواجه خواهد شد.
منبع: INC