ساخت یک واکسن برای پیشگیری از پوسیدگی دندان

ساخت یک واکسن برای پیشگیری از پوسیدگی دندان
  • 1396/7/1
  • محمدرضا مرتضایی
  • 0

مراجعه ی مرتب به دندان پزشک، یکی از عوامل بسیار مهم در سالم نگاه داشتن دندان های شما است. اما اگر شما بتوانید علاوه بر مراقبت های منظم، با دریافت یک واکسن، سلامت دندان های خود را تضمین کنید و از پوسیدگی آن پیشگیری کنید چطور؟

گویا آی تی – محققان در موسسه ی ویروس شناسی ووهان (WIOV) از آکادمی علوم چین در حال حاضر روی چنین واکسنی کار می کنند و مطالعات آن ها به تازگی در سایت Sientific Reports به چاپ رسیده است.
محققان این پروژه به رهبری یان هویمین، ترکیبی از پروتئین ها را برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی دندان مورد آزمایش قرار دادند. پوسیدگی دندان که گاهی با عنوان کرم خوردگی هم شناخته می شود، توسط باکتری استرپتوکوک موتانس ایجاد می شود.
در مطالعات پیشین، محققان چینی تلاش کرده اند تا با ترکیب پروتئین های ساختگی Pac (rPAc) در باکتری های اس. موتانز با ترمینال C از پروتئین های فلاگلین ساختگی در باکتری ای- کلی از پوسیدگی دندان جلوگیری کنند.
این ترکیب پروتئین ها، اگر چه در مقابله با پوسیدگی موثر است، عوارض جانبی نامطلوبی دارد، که شامل صدمات التهابی می شود.
پژوهشگران در تلاش برای کم کردن این عوارض جانبی، پروتئین KFD2-rPAc را تولید کردند، که نسل دوم از پروتئین های ترکیبی فلاگلین- rPAc به شمار می آید.
در تست های آزمایشگاهی که روی موش های معمولی و صحرایی انجام شد، نوعی واکسن از ترکیب این پروتئین ها ساخته شده و از طریق حفره ی بینی روی آن ها آزمایش شد.
زمانی که موش هاییی که دندان های سالم داشتند، این واکسن را دریافت می کردند، تأثیر پیشگیرانه ی این واکسن حدود ۲/۶۴ درصد بود و استفاده از آن برای موش هایی که دندان های پوسیده داشتند، حدود ۹/۵۳ درصد خاصیت درمانی داشت.
به طور کلی نشان داده شد که پروتئین ساخته شده می تواند سطوح حفاظتی بالا در مراحل اولیه تولید واکسن را حفظ کند، و در عین حال، عوارض جانبی کمتری داشته باشد.
طبق اظهارات موسسه ی بهداشت جهانی (WHO) پوسیدگی دندان در بیشتر کشورهای صنعتی، علی رغم پیشرفت های اخیر در زمینه مراقبت های دهان و دندان، هنوز یک بیماری بسیار شایع است.
آمارها نشان می دهد چیزی در حدود ۶۰ تا ۹۰ درصد از کودکان دیستانی، و هم چنین بزرگسالان، از پوسیدگی دندان رنج می برند، بنابراین جمعیت بسیاری از افراد می توانند از مزایای واکسنی که از ایجاد پوسیدگی جلوگیری می کند استفاده کنند.
با این حال، هر چقدر هم که نتایج امیدوار کننده باشند، پیش از آنکه این واکسن در آزمایش های بالینی قابل استفاده باشد، باید آزمایش های متعددی روی آن انجام گیرد. اما به محض آنکه این کارها انجام شوند، این واکسن می تواند به میلیون ها نفر از افرادی که از پوسیدگی دندان رنج می برند کمک شایانی بکند.
بیمارانی که در مناطقی زندگی می کنند که دسترسی به خدمات بهداشتی اولیه در آن محدود است، یا وجود ندارد، و هم چنین کودکان یا بزرگسالان در مناطقی که به ندرت فرصت مراجعه به دندان پزشک را پیدا می کنند، بیشترین بهره را از این واکسن خواهند برد.
افرایش مصرف شکر در عصر کنونی موضوع محافظت در برابر پوسیدگی های دندان را حتی مهم تر از قبل می کند.
با این حال، هیچ جایگزین دیگری برای مراقبت های منظم دندانی وجود نخواهد داشت. در حالی که این واکسنِ در دست تولید می تواند به حفظ سلامت دهان و دندان کمک کند، هرگز نمی تواند جای مراقبت های معمول نظیر مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان را بگیرد.

دیدگاه خود را وارد کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *