تلگرام در شرف فیلتر شدن قرار دارد
می توان گفت که در حال حاضر پرکاربردترین، مهم ترین و پرطرفدارترین اپلیکیشن موبایلی در بین ایرانیان تلگرام است. بر اساس آمار در حدود ۵۸ درصد از افراد بالای ۱۸ سال در ایران از تلگرام استفاده می کنند. این در حالی است که ۶۰ درصد ترافیک پهنای باند در کشور را این اپلیکیشن مورد استفاده قرار می دهد. اما بر طبق برخی شواهد تلگرام احتمالا به زودی فیلتر خواهد شد.
گویا آی تی – در حال حاضر پرکاربردترین، مهم ترین و پرطرفدارترین اپلیکیشن موبایلی در بین ایرانیان تلگرام است. بر اساس آمار در حدود ۵۸ درصد از افراد بالای ۱۸ سال در ایران از تلگرام استفاده می کنند. این در حالی است که ۶۰ درصد ترافیک پهنای باند در کشور را این اپلیکیشن مورد استفاده قرار می دهد. اما بر طبق برخی شواهد تلگرام احتمالا به زودی فیلتر خواهد شد.
سرورهای تگرام کجا هستند؟
در زمان دولت قبلی خبری مبنی بر انتقال سرورهای تلگرام به ایران منتشر شد. مدیر عامل تلگرام بلافاصله چنین خبری را تکذیب کرد. وی در توییت خود اعلام کرده که این نرم افزار به هیچ عنوان اطلاعات کاربران را به کشورهای درخواست کننده نخواهد داد. او علاوه بر این گفت که امکان انتقال سرورهای تلگرام به ایران وجود ندارد.
آیا تلگرام فیلتر می شود؟
در سال های اخیر همواره حرف و حدیث هایی در مورد فیلتر شدن تلگرام وجود داشته است. در دولت قبل دادستان خبر فیلتر شدن این اپلیکیشن را اعلام کرد و در نتیجه با واکنش ها و اظهارات متعددی مواجه شد. کار به جایی رسید که رئیس جمهور نیز وارد مسئله شد و در نتیجه دست آخر تلگرام فیلتر نشد.
اما مسئله ی فیلتر کردن تلگرام همچنان مطرح است و دادستانی هنوز هم نسبت به تلگرام معترض می باشد. دیروز دادستان تهران عباس جعفری دولت آبادی علیه مدیر تلگرام اعلام جرم کرده و پرونده را به امور بین الملل دادسرای تهران ارجاع داده است. در این اعلام جرم آمده است که تلگرام به گروه های تروریستی نظیر داعش ارائه ی خدمت می کند و علاوه بر این فعالیت را برای دیگر گروه های مجرمانه ی سازمان یافته تسهیل نموده است. به علاوه در اعلام جرم علیه تلگرام آمده که تلگرام هرزه نگاری کودکان، قاچاق انسان و مواد مخدر را ترویج می کند.
پس از انتشار خبر اعلام جرم علیه تلگرام کاربران شبکه های اجتماعی نسبت به آن واکنش نسبتا گسترده ای نشان دادند. برخی از کاربران وارد صفحه ی توییتر مدیر تلگرام پاول رودف شده و از خواستند که در این مورد پاسخگو باشد.
مدیر عامل تلگرام پاول دورف، که همواره نسبت به اظهارنظرها و اقدامات مسئولان ایرانی در مورد تلگرام واکنش نشان داده است در این مورد نیز در توییتر سخن گفته است. او در این مورد می گوید که تلگرام به صورت فعالی هرگونه فعالیت با محتوای تروریستی و پورنوگرافی را مسدود کرده و بنابراین چنین خبری برایش بسیار تعجب آور بوده است. او می گوید که علت چنین اظهارنظری از جانب مقامان ایرانی مسائل دیگری می باشد.
پس از انتشار پاسخ دورف کاربران این بار منتظر پاسخگویی مقامات مسئول ایرانی در این زمینه هستند.
ظاهراً آمار بالای استفاده از این اپلیکیشن باعث می شود تا هر چند وقت یک بار برخی از مسئولات کشور خواستار مسدود شدن آن شوند.
پیام رسان های بومی به جای تلگرام
تلاش مسئولان این است که پیام رسان های بومی را به جای تلگرام قرار دهند. روشن است که هر پیام رسانی که بخواهد جایگرین تلگرام شود باید از جذابیت کافی برخوردار باشد، اما در حال حاضر پیام رسان های بومی دارای چنین جذابیتی نیستند. گذشته از این تلگرام برای ایرانیان بسیار کاربردی و مهم است و اغلب مردم نمی خواهند که این نرم افزار مسدود شده و یا جایگزین شود.
حرف آخر
مسعود یار احمدی که یک برنامه نویس است می گوید: تلگرام توانسته پاسخ گوی نیاز کاربران ایرانی باشد.
او به غیرکاربردی شدن دیگر نرم افزارهای پیام رسان مثل واتس آپ و وایبر پس از استقبال عمومی از تلگرام اشاره می کند و می گوید حتی تغییرات مثبت انجام گرفته و ارزش افزوده ی ایجاد شده در مورد این اپلیکیشن ها نتوانسته تا مخاطبان ایرانی را چندان جذب خود کند.
احمدی علت مخالفت مسئولین را با تلگرام در این نکته می داند که تلگرام برای افراد ناآشنا می تواند ابزاری باشد برای کلاهبرداری و اعمال خلافکارانه.
مسعود یار احمدی نیز تصریح می کند که هنور برنامه ی بومی ای به جذابیت تلگرام برای کاربران ایرانی ساخته نشده است. به همین سبب است که هر گونه اقدامی از جانب مسئولان برای مسدود کردن این اپلیکشن برای کاربران ایرانی نگرانی به دنبال خواهد داشت.
او در خاتمه اضافه کرد که ارائه ی اطلاعات نادرست در مورد تلگرام باعث می شود تا افراد بیشتری اقدام به استفاده از آن کنند. گذشته از این نمی توان با اعمال زور کاربران را به استفاده کردن یا استفاده نکردن از یک اپلیکیشن خاص مجبور کرد.