پایان فروش اینترنت حجمی؟
فروش قطره ای اینترنت آن هم به شیوه ای که اکنون در ایران اجرا می شود تقریبا در هیچ کجای دنیا مرسوم نیست.
گویا آی تی – این نحوه فروش اینترنت علاوه بر تحمیل هزینه های غیرعادلانه بر مشترکان در نهایت از ایجاد فضایی مطمئن برای تولید محتوای ملی نیز جلوگیری می کند. به گزارش ایسنا، بحث اینترنت حجمی که از اواخر دوره وزارت محمود واعظی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح شد؛ یکی از جدی ترین مسائلی است که این روزها اکثرا کاربران اینترنت کشور به نوعی پیگیر آخرین اخبار از اجرای این طرح بزرگ ملی هستند. همانطور که می دانید اینترنت در هیچ کجای دنیا به صورت حجمی به مصرف کنندگان ارائه نمی شود. آنهم با این قیمت که به شهروندان ایرانی فروخته می شود. اینترنت در بسیاری از کشورها با سرعت بالاتر و دسترسی آسان تر به صورت نامحدود ارائه می شود و اپراتورها هم با ارائه اینترنت پرسرعت تر و با کیفیت تر سعی در جلب مشتریان خود دارند.
با این اوصاف اپراتورهای ارائه دهنده اینترنت موبایلی و ثابت با ایجاد بازاری شبه انحصاری از امواج اینترنت برای خود به نوعی طلا استخراج می کنند. هزینه ای که کاربران بابت بسته های اینترنت خود پرداخت می کنند، بعضا متناسب با خدمتی که دریافت می کنند نیست و بسا بالاتر ازآن است.
*در غیر حجمی کردن اینترنت وحدت نظر وجود دارد
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ـ درباره اینترنت حجمی گفته که در در رابطه با کاهش هزینه های اینترنت و خارج کردن آن از حالت حجمی وحدت نظر وجود دارد. اینترنت حجمی و تعرفه های آن یکی از موضوعات ثابتی است که از روز اولی که مشغول به کار شدیم بر اجرای آن تاکید داشتیم. وی از تصمیم نهایی برای تعیین تکلیف اینترنت حجمی در جلسه بعدی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات خبرداده و گفته است: طبق وعده ای که دادیم قرار بود این بسته نهایی و درصد روز اول اجرایی شود که مباحث کارشناسی آن همچنان با اپراتورها و کمیسیون تنظیم مقررات مرجع تصویب تعرفه ها است که فکر می کنم در جلسه بعدی کمیسیون ما برای تصمیم نهایی وارد شور شویم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفته بود: با توجه به اختلاف نظراتی که وجود دارد، جزئیات آن پس از تصویب نهایی اعلام خواهد شد. اما اصل بحث این است که وحدت نظری در رابطه با کاهش هزینه ها و خارج شدن از حالت حجمی وجود دارد.
*تدوین مکانیزم حذف اینترنت حجمی در روزهای آینده
پیش از این وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ابتدای وزارت خود با بیان این که در حال حاضر حذف اینترنت حجمی جز و نخستین دستورات کار ماست، صراحتا گفته بود: تلاش می کنیم ظرف کمتر از یک ماه مکانیزم جدید آن با حل اشکال تهیه شود.
او همچنین گفته بود: حذف اینترنت حجمی جزو اولین برنامه های وزارتخانه است. اشکالات از سوی کاربران به این طرح وارد شده بود که اجرای آن متوقف شد. الان این امر جزو نخستین دستورات کار ماست که تلاش می کنیم ظرف کمتر از یک ماه مکانیزم جدید آن با رفع اشکال تهیه شود.
اما این اشکالات که وزیر ارتباطات ازآن یاد کرده بود چه بودند؟ در ابتدای اجرای طرح اینترنت نامحدود و زمانی که تعرفه ها اعلام شد، مشخص شد این اینترنت، آن طور که کاربران تصور می کردند نامحدود نیست. به طوریکه کاربران متوجه شدند همان طرح های قبلی بسیار به صرفه تر از اینترنت مثلا نامحدود ارائه شده است. رضایت از خبر ارائه اینترنت نامحدود توسط اپراتورها دیری نپایید زیرا اعلام تعرفه های جدید با توجیه سیاست مصرف منصفانه، همچنان سقفی برای مصرف در نظر گرفته که اعتراض کاربران را به دنبال داشت و با افزایش این اعتراض ها، وزیر ارتباطات در نهایت اجرای این طرح را متوقف کرد.
*استارت ناموفق برای نامحدود کردن اینترنت
به گزارش ایسنا، محمود واعظی، وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به اعتراض کاربران به تعرفه ای جدید اینترنت ثابت، از توقف اجرای پیشنهاد مطرح شده درخصوص تعرفه های ثابت مبتنی بر اتصال مورد استقبال کاربران قرار نگرفته و این مصوبه هنوز مراحل اداری و ابلاغ را طی نکرده و اجرایی هم نشده است، قرارشد اجرای آن متوقف و دستور دادم کمیته بررسی تعرفه ها مجددا پیشنهادی با رعایت منافع و مصالح کاربران تهیه و ارائه کند.
پیش از آن هم محمدجواد آذری جهرمی در مقام مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت درصفحه اینستاگرامش اعلام کرده بود که با توجه به اعتراضات و نیز اینکه اطلاع دارم که تمام تلاش صورت گرفته برای مصوبه جدید، رضایت مردم بوده است، با ارسال نامه ای از دکتر واعظی خواستم مصوبه جدید تا بررسی بیشتر متوقف گردد. امیدوارم موافقت کنند.
هر چند وعده اینترنت نامحدود در کشور بحث تازه ای نیست. پیش از این هم اینترنت نامحدود، البته با سرعت های پایین ۶۴ تا ۵۱۲ کیلوبیت بر ثانیه، برای مشترکان ارائه می شد، اما سرعت پایین، سازمان تنظیم مقررات ارتباطات را مجبور کرد مصوبه ای برای جایگزین اینترنت حجمی را ارائه دهد. بنابراین شرکت های ارائه دهنده اینترنت از سال ۱۳۹۲ با مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات، قیمت های مختلفی را براساس حجم و سرعت ارائه شده در نظر گرفته بودند.
اواخر تیرماه سال جاری بود که محمدجواد آذری جهرمی از نهایی شدن مدل تعرفه گذاری نامحدود اتصال داده در بخش ثابت و تعیین کف و سقف سرعت در بسته ها خبر داده و گفته بود : براساس عملا کاربران خانگی در صورت استفاده از سرویس های ویدیو آنلاین در صورتی که هر روز پنج ساعت سرویس ویدیویی داخلی را ملاحظه کنند و این رفتار را هر روز در ماه تکرار کنند، نیازی به پرداخت اضافه ندارند.
جهرمی اخیرا گفته که نظرات مردم را جمع کردیم که دقیق و حساب شده بود؛ مردم به سقف حجم اینترنتی که قرار داده شده معترض هستند که این میزان پاسخگوی نیازهایشان نیست. برخی توجیه نشده بودند که چرا تعرفه برخی از سرویس های داخلی باید کمتر باشد.
او ادامه داد: درباره این نوعی که به سرویس های داخلی برای استفاده یارانه داده می شود، تصورشان براین بود که با توجه به اینکه ما اکثریت استفاده مان از اینترنت است این کمکی به حال مردم نمی کند. از طرفی نگاه دیگر این بود که این سرویس صرفا توسط مخابرات داده می شود و توسط سایرین صورت نمی گیرد که بسته بندی های متعددی داشته است. به نظر می رسد نگاهی که مردم به این طرح داشته اند جامع و کامل بو.ده و از جمع آوری افکار عمومی می شود به جمع بندی عقلایی رسید چرا که حجم میزان بازخوردها زیاد بوده است.
وی در همین زمینه تعرفه اینترنت ثابت با بیان اینکه بررسی ها آغاز شده است، اظهار کرد: مسئله اول این است موضوعی که سقف اینترنت آن کم است و پیش از این خودم هم مطرح کرده بودم، کافی نیست. با توجه به اینکه مخابرات به صورت داوطلبانه آن را اجرا کرده، این اتفاق افتاده است.
حالا باید منتظر بود تا در روزهای آینده تکلیف نهایی طرح اینترنت غیرحجمی روشن شود. مجموعه وزارت ارتباطات و شخص محمدجواد آذرمی جهرمی چه در دوره معاونت و ریاست شرکت ارتباطات زیرساخت و چه حالاکه وزیر شده است از اصلی ترین چهره های حامی این طرح بوده است. طرحی که در صورت تصویب و نهایی شدن می تواند کاربران ایرانی را به استانداردهای روز دنیا در زمینه استفاده از اینترنت نزدیک کند.