موسسه کوینکس: مکانیسم هاوینگ کوین‌های اثبات کار

موسسه کوینکس: مکانیسم هاوینگ کوین‌های اثبات کار
  • 1402/6/13
  • گویا آی تی
  • 0

رمزارزهایی مثل بیت‌کوین که از مکانیسم اثبات کار (PoW) استفاده می‌کنند از ویژگی اقتصادی مهمی به نام هاوینگ برخوردار هستند. این مکانیسم خروجی توکن‌ها را در بازه‌های زمانی منظمی به‌صورت خودکار تعدیل می‌کند. هاوینگ بر قیمت دارایی‌های کریپتو، درآمد ماینرها، هش‌ریت و غیره مؤثر است. بیت‌کوین از ابتدا تاکنون سه هاوینگ را پشت سر گذاشته است و انتظار می‌رود چهارمین هاوینگش در ماه می سال ۲۰۲۴ انجام شود. سایر رمزارزهای مبتنی بر اثبات کار نیز مکانیسم‌های مشابهی را دارند. مکانیسم هاوینگ، که یکی از ویژگی‌های مهم رمزارزها است، نیازمند توجه دقیق سرمایه‌گذاران، ماینرها و سایر افراد فعال در حوزه بلاک‌چین است.

در مقاله حاضر به بررسی مواردی نظیر تحلیل نظام‌مند هاوینگ با توجه به تعریفش، زمان هاوینگ کوین‌های اصلی مبتنی بر اثبات کار، تأثیر هاوینگ بر درآمد ماینرها و هش‌ریت شبکه، و تأثیرات کوتاه‌مدت و بلندمدت هاوینگ بر قیمت رمزارزها در بازار می‌پردازیم. این مقاله به خوانندگان کمک می کند تا تصویری کلی‌تر از هاوینگ و اهمیت اقتصادی‌اش به دست آورند، تأثیر بالقوه هاوینگ بر کوین‌های مختلف بازار را ارزیابی کنند، و مرجعی برای تصمیمات سرمایه‌گذاری‌شان روی رمزارزها داشته باشند.

مکانیسم هاوینگ کوین‌های مبتنی بر اثبات کار چیست؟

الگوریتم اثبات کار (PoW)، مکانیسم اجماع مورداستفاده در بلاک‌چین است. این الگوریتم اولین بار توسط شبکه بیت‌کوین پیشنهاد شد. بر اساس مکانیسم اثبات کار، ماینرها با حل معماهای ریاضی امنیت شبکه بلاک‌چین را حفظ و در ازای آن توکن‌های عرضه‌شده توسط این سیستم را دریافت می‌کنند. بسیاری از زنجیره‌های عمومی مهم مثل بیت‌کوین و اتریوم در ابتدای کارشان از مکانیسم هاوینگ به‌صورت منظم برای تعدیل پاداش‌ بلاک‌ها استفاده کرده‌اند. وقتی تعداد بلاک‌های استخراج‌شده به مقداری از پیش تعیین‌شده برسد، پاداش‌ها به‌صورت خودکار «نصف» می‌شوند؛ به‌عبارت‌دیگر، پاداش دریافتی ماینرها نسبت به قبل از هاوینگ نصف می‌شود. هاوینگ باعث کمیاب‌تر شدن کوین‌ها می‌شود و در نتیجه بر قیمتشان مؤثر است.

بیت‌کوین از زمان آغاز به کارش تاکنون سه مرحله هاوینگ را پشت سر گذاشته است و انتظار می‌شود چهارمین هاوینگش نیز در سال ۲۰۲۴ رخ دهد، که منجر به کاهش پاداش بلاک از ۶.۲۵ بیت‌کوین به ۳.۱۲۵ بیت‌کوین خواهد شد. همچنین، میزان عرضه کل بیت‌کوین در آینده به حداکثر میزان خود یعنی ۲۱ میلیون بیت‌کوین نزدیک خواهد شد. اتریوم پس از ارتقای «مرج»، اعتبارسنجی اثبات سهام را جایگزین اعتبارسنجی اثبات کار کرد و مکانیسم هاوینگ دیگر روی اتریوم اعمال نخواهد شد. به‌هرحال، هاوینگ لایت‌کوین، که یکی دیگر کوین‌های مبتنی بر اثبات کار است، در اوت سال ۲۰۲۳ انجام شد. کوین‌های ناشناس مثل Monero و Zcash نیز مکانیسم‌های مشابهی دارند. زمان هاوینگ‌ها رمزارزها متفاوت است؛ بنابراین توجه کافی به نقشه راه کوین‌های اثبات کار مختلف ضروری است.

۲٫ اثرات اقتصادی هاوینگ

تأثیر هاوینگ بر ماینرها

معدنچیانی را تصور کنید که در حال استخراج طلا هستند. آن‌ها به ازای تلاششان پاداش می‌گیرند، ولی با کمیاب‌تر شدن طلا، پاداششان کاهش خواهد یافت. مکانیسم هاوینگ کوین‌های مبتنی بر اثبات کار نیز مشابه با مثال فوق است به‌طوری‌که هرگاه شبکه تعداد بلاک جدید مشخصی را ایجاد کرد، پاداش استخراج به نصف کاهش خواهد یافت. فرایند فوق شبیه به فرآیند کمیاب شدن منابع در جهان واقعی است.

اما هاوینگ چه تأثیری روی ماینرها دارد؟ اول اینکه، ماینرهای کوچک با هش‌ریت‌های پایین با فشاری مضاعف مواجه می‌شوند. از یک‌سو، با تشدید رقابت بر سر استخراج، هزینه مشارکت در استخراج افزایش می‌یابد. از سوی دیگر، هاوینگ مستقیماً پاداش ماینرها را نصف می‌کند. این وضعیت منجر به کاهش حاشیه سود ماینرهای کوچک و اجبار آن‌ها به ترک شبکه می‌شود و هش‌ریت مربوط به آن‌ها نصیب استخرهای استخراج بزرگ می‌شود. در نتیجه، هش‌ریت‌ها متمرکزتر می‌شوند که ممکن است بر تمرکززدایی و امنیت شبکه تأثیر بگذارد.

ماینرهایی که می‌خواهند در بازار باقی بمانند، باید هزینه‌ها و مزایای ناشی از فعالیتشان را مجدداً ارزیابی کنند. افزایش قیمت کوین‌ها می‌تواند جبران‌کننده مشکلات جدی ناشی از کاهش درآمد استخراج باشد. برای مثال، اگر قیمت بیت‌کوین پس از هاوینگ دو برابر شود، اثر کاهش درآمد ناشی از هاوینگ جبران خواهد شد. اما در صورت افزایش اندک قیمت‌ها، ماینرها آسیب زیادی می‌بینند. به‌ویژه، ماینرهایی که کوین‌های نیازمند محاسبات سنگین و دشوار را استخراج می‌کنند با چالش‌های بسیار جدی‌تری مواجه خواهند شد. در چنین شرایطی، ممکن است ماینرهای کوچک مجبور به ترک بازار شوند و فقط مزارع استخراج حرفه‌ای و بزرگ توانایی ادامه کار را داشته باشند. این روند صنعت استخراج را به سمت تخصصی شدن و بهبود بازدهی کلی کسب‌وکارها سوق می‌دهد.

به‌طور خلاصه، هاوینگ رقابت میان ماینرها را تشدید می‌کند و تأثیر بیشتری بر ماینرهای کوچک دارد. همچنین، ممکن است بسیاری از ماینرهای کوچک شبکه را ترک کنند که به‌نوبه خود منجر به تمرکز هش‌ریت‌ها و تضعیف تمرکززدایی شبکه خواهد شد. به‌هرحال، افزایش قیمت رمزارزها ممکن است مانع از کاهش درآمد ماینرها شود. بنابراین، اینکه هاوینگ منجر به افزایش قیمت‌ها بشود یا نشود، تأثیر زیادی بر درآمد ماینرها دارد. بعلاوه، تمرکز هش‌ریت‌ها برای همه اعضای جامعه بیت‌کوین از جمله ماینرها چالش‌برانگیز است و می‌تواند امنیت شبکه بیت‌کوین را مختل کند.

تأثیر هاوینگ بر بازار

هاوینگ به لحاظ نظری مانع از افزایش تعداد توکن‌های در گردش می‌شود. بعلاوه، قیمت نیز تا حدودی بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. قبل از هاوینگ ممکن است انتظاراتی برای افزایش قیمت‌ها در بازار وجود داشته باشند. بنابراین، بازیگران بازار ممکن است به فکر انباشت کوین‌هایی باشند که قرار است در آینده استخراج شوند. بااین‌حال، بسیاری از این انتظارات افزایش قیمت در زمان هاوینگ اصطلاحاً پیش‌خور شده‌اند. عملکرد بیت‌کوین پس از هاوینگ‌های گذشته متفاوت بوده است. قیمت بیت‌کوین پس از اولین هاوینگش در سال ۲۰۱۲ رشد زیادی داشت، ولی این رشد عجیب پس از هاوینگ دومش در سال ۲۰۱۶ تکرار نشد. بنابراین، تغییرات قیمت تحت تأثیر عوامل متعدد دیگری مثل احساسات بازار و سیاست‌های کلان اقتصادی نیز هستند. به‌طورکلی، اگرچه تأثیر رویدادهای هاوینگ روی کوین‌های اثبات کار بلوچیپ در فضای امروز کریپتو محدود است، ولی انتظارات بازار از هاوینگ کوین‌های با ارزش بازار کمتر همچنان می‌تواند منجر به افزایش قیمت این کوین‌ها شود.

رویدادهای هاوینگ هم در کوتاه‌مدت و هم در بلندمدت بر قیمت مؤثر هستند. ماینرها و سفته‌بازان ممکن است در کوتاه‌مدت و قبل از هاوینگ با جمع‌آوری کوین‌های بیشتر به کاهش عرضه و در نتیجه افزایش قیمت کوین‌ها دامن بزنند. ولی با فرارسیدن هاوینگ، احتمال بازگشت قیمت افزایش می‌یابد زیرا انتظارات بازار پیش‌خور شده‌اند. برای مثال، قیمت بیت‌کوین قبل از هاوینگ اول در سال ۲۰۱۲ تا ۱۱ دلار افزایش یافت. بااین‌حال، اندکی بعد قیمت طی روندی نزولی به ۲ دلار رسید. بنابراین، اگرچه قبل از هاوینگ قیمت‌ها اغلب افزایش می‌یابند ولی باید ریسک کاهش قیمت‌ها بعد از هاوینگ را نیز در نظر بگیریم.

بااین‌حال، هاوینگ در بلندمدت به معنای کاهش عرضه بیت‌کوین‌های استخراج‌شده و در نتیجه کمیاب‌تر شدن این منبع ذخیره ارزش است. با کاهش عرضه در گردش بیت‌کوین، اعتبارش به‌عنوان منبعی برای ذخیره ارزش بیشتر می‌شود و در نتیجه قیمتش افزایش می‌یابد.

۳٫ مزایای هاوینگ برای اکوسیستم اثبات کار

بلاک‌چین شبکه غیرمتمرکزی است که بر پایه مشارکت اعضای اجتماع ساخته شده است. هاوینگ به شبکه‌های اثبات کار در تغییر مدل‌های اقتصادی‌شان، کاهش وابستگی‌شان به استخراج، و افزایش تمرکززدایی‌شان کمک می‌کند.

ابتدا اینکه، کاهش عرضه توکن‌ها در اکوسیستم‌های زنجیره عمومی اثبات کار پس از هاوینگ باعث کمیاب‌تر شدن توکن‌ها و ارزشمندتر شدنشان می‌شود. در نتیجه، کاربران بیشتری به هولد کردن و معامله این توکن‌ها تشویق می‌شوند که آن هم به‌نوبه خود، تراکنش‌های روی زنجیره عمومی را بهبود می‌دهد و به اقتصاد توکنی آن توکن کمک می‌کند.

دوم اینکه، با کاهش درآمد ماینرها در زنجیره‌های عمومی مثل بیت‌کوین، این شبکه‌های اثبات کار سعی می‌کنند ارزش را به کمک کارمزد تراکنش‌ها، کارمزد گس و غیره به گردش درآورند و انگیزه جامعه استخراج‌کننده را برای استخراج حفظ کنند. این امر تحقق اپلیکیشن‌های بلاک‌چینی بیشتری را بر اساس این زنجیره‌های عمومی (به‌ویژه، در زمینه خدمات مالی، بازی‌های سرگرمی، دارایی‌های دیجیتال و غیره) ممکن می‌سازد و به‌نوبه خود موجب افزایش کارمزد تراکنش‌ها می‌شود.

در آخر اینکه، با کاهش کوین‌های استخراج‌شده جدید در زنجیره‌های عمومی اثبات کار مثل بیت‌کوین، هولدرها پس از هاوینگ به‌جای معامله مکرر دارایی‌هایشان ترجیح می‌دهند این دارایی‌ها را برای مدتی طولانی‌تر هولد کنند. این کار نه‌تنها به تمرکززدایی کنترل توکن‌ها کمک می‌کند، بلکه ریسک‌های ناشی از متمرکزسازی را نیز کاهش می‌دهد. مکانیسم هاوینگ همچون کاتالیزوری برای نوآوری فنی و تحول کسب‌وکارها در بلاک‌چین‌های اثبات کار مثل بیت‌کوین عمل می‌کند و آن‌ها را به سمت بلوغ پیش خیریه می‌برد.

همچنین، این مکانیسم ذاتی منجر به بهینه‌سازی و ارتقای زنجیره‌های عمومی اثبات کار می‌شود. فشار ناشی از هاوینگ شبکه‌های بلاک‌چین را مجبور می‌کند تا حوزه اپلیکیشن‌ها و کاربردهایشان را گسترده‌تر کنند تا انگیزه تازه‌ای برای توسعه اکوسیستم داشته باشند.

درنهایت، هاوینگ ویژگی برجسته کوین‌های مبتنی بر اثبات کار مثل بیت‌کوین است و اثرات متنوع و پیچیده‌ای دارد. اگرچه هاوینگ تا حدودی عرضه کوین‌ها را کاهش می‌دهد، ولی تأثیرات واقعی آن بر قیمت‌ها به احساسات بازار بستگی دارد. بعلاوه، هاوینگ تسهیلگر تمرکززدایی زنجیره‌های عمومی کوین‌هایی است که پیشرفت‌های فنی و کاربردهای ملموسی دارند. بااین‌حال، مدل‌های اثبات کار باید چالش‌های ذاتی خود را برطرف کنند. ابتدا اینکه، باید تلاش‌هایی در جهت کاهش اثرات زیست‌محیطی خود از طریق استفاده از روش‌های پایدار مثل استفاده از منابع انرژی پاک انجام دهند. دوم اینکه، پروژه‌های اثبات کار باید پیوسته کاربردهای عملی خود را گسترش دهند. در آخر اینکه، شبکه‌های اثبات کار می‌توانند به دنبال یکپارچه‌سازی‌ هم‌افزا با سایر مکانیسم‌های مبتنی بر اجماع باشند. به‌موازات تکامل سریع فناوری بلاک‌چین، روش اثبات کار به‌عنوان مکانیسم اصلی اجماع مطرح شده است. معتقدیم اثبات کار از طریق تلاش همه اعضای جامعه به پیشرفتش ادامه خواهد داد، کمک بیشتری به رشد فناوری بلاک‌چین خواهد کرد، و کاربردهای متنوع و ارزشمند بیشتری را موجب خواهد شد. مکانیسم هاوینگ نیز نقش قابل‌توجهی در این فرایند تکاملی دارد.

درباره کوینکس

صرافی جهانی رمزارز کوینکس ، که در سال ۲۰۱۷ تأسیس شد، متعهد به تسهیل معاملات کریپتو است. این پلتفرم خدمات متنوعی شامل معاملات اسپات و مارجین، فیوچرز، سوآپ، بازارسازی خودکار (AMM) و خدمات مدیریت مالی را به بیش از ۵ میلیون کاربر در بیش از ۲۰۰ کشور و منطقه جهان ارائه می‌کند. کوینکس، که با هدف اولیه ایجاد محیطی برابر و قابل‌احترام برای رمزارزها ایجاد شده است، به دنبال برچیدن موانع مالی سنتی از طریق ارائه محصولات و خدمات با استفاده آسان و دسترسی همگان به معاملات رمزارزها است.

این مقاله به عنوان محتوای سفارشی در وبسایت گویا آی تی منتشر شده و وبسایت گویا آی تی در مورد تایید یا رد صحت محتوای آن مسئولیتی ندارد.

دیدگاه خود را وارد کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.