نقد و بررسی برترین توکنهای شبکه ERC20
بهاحتمال زیاد تاکنون نام اتریوم را بارهاوبارها شنیدهاید؛ اتریوم دومین رمزارز بزرگ بازار بعد از بیت کوین است و اولین رمزارزی است که پس از بیت کوین بهوجود آمد. اتریوم با این هدف خلق شد که ایراداتی که در بلاکچین بیت کوین وجود داشت را برطرف کرده و به شکل بهینهتری کار کند. هر رمزارزی برای فعالیت باید یک بلاکچین داشته باشد؛ بعضی از رمزارزها بلاکچین مخصوص به خود را داشته و بعضی بر بلاکچین دیگر رمزارزها متکی هستند. به بلاکچین اتریوم ERC20 گفته میشود و این شبکه توکنهای بسیاری را در خود جای دادهاست. اما استاندارد ERC20 چیست و چه کاربردهایی دارد؟ مهمترین توکنهایی که در شبکه اتریوم فعالیت میکنند چه هستند؟ در ادامه قصد داریم به این پرسشها پاسخ داده و شبکه ERC20 را بررسی کنیم.
تاریخچهای مختصر از اتریوم و شبکه آن
اگر بخواهیم بدانیم استاندارد ERC20 چیست، ابتدا باید بهصورت مختصر با تاریخچه اتریوم آشنا باشیم. اتریوم یک بلاکچین غیرمتمرکز با قابلیت قراردادهای هوشمند است و به رمزارز بومی آن اتر گفته میشود. اتریوم دومین رمزارز بازار پس از بیت کوین است و در سال ۲۰۱۵ بهوجود آمد. البته داستان این بلاکچین از دو سال قبل شروع میشود. در سال ۲۰۱۳ ویتالیک بوترین، یکی از خالقان اتریوم، روشی را برای ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بیان کرد. بوترین گفت که بیت کوین و بلاکچین میتواند کاربردهای دیگری به غیر از پول نیز داشته باشد و با آن میتوان داراییهای فیزیکی را به داراییهای دیجیتالی گره زد.
در ژانویه سال ۲۰۱۴، در حاشیه کنفرانس بیت کوین آمریکای شمالی، ایده اتریوم مطرح شد و پس از آن کار کدنویسی آن آغاز گشت. پس از اینکه طراحی اتریوم کامل شد، پروژه وارد مرحله تست گردید و پس از آن در ۳۰ جولای ۲۰۱۵، کار خود را بهصورت رسمی آغاز کرد.
توکن چیست و چه تفاوتهایی با کوین دارد؟
تمامی ارزهای دیجیتال بر تکنولوژی بلاکچین متکی هستند. بلاکچین درواقع یک دفتر دیجیتالی است که تمامی تراکنشهای یک رمزارز در آن ثبت میشود. بعضی از ارزهای دیجیتال بلاکچین مختص به خود را دارند، مانند بیت کوین، اتریوم و کاردانو. به این رمزارزها کوین گفته میشود. درحالیکه بسیاری از رمزارزها نیز هستند که بهصورت مستقل بلاکچینی ندارند، بلکه از بلاکچین سایر رمزارزها بهره میبرند؛ به این رمزارزها توکن گفته میشود. حال که فهمیدیم توکن چیست، میتوانیم به پرسش استاندارد ERC20 چیست پاسخ دهیم.
ERC20 چیست؟
استاندارد erc20 در اصل یک استاندارد روی اتریوم است که میتواند امکان ساخت توکنهای جدید بر بستر خودش را در اختیار سازندگان و توسعهدهندگان ارزهای دیجیتال قرار دهد. در واقع آنها توکنهای خود را روی ERC-20 میسازند تا شبکهای برای انتقال ارز داشته باشند. ERC20 درواقع پروتکل ایجاد توکن بر بستر شبکه اتریوم است. شبکه ERC20 استانداردهای مهمی برای ساخت توکنهای جدید قابلتعویض دارد و به کمک آنها کار ایجاد توکنهای جدید در شبکه اتریوم سادهتر میشود. رعایت این استانداردها برای تمامی توکنهایی که بر بستر بلاکچین اتریوم بهوجود میآیند ضروری است.
معروفترین توکنهای شبکه اتریوم
حال که فهمیدیم استاندارد ERC20 چیست، میتوانیم به توکنهایی که با رعایت این استاندارد بر بستر اتریوم بهوجود آمدهاند بپردازیم:
تتر
پرطرفدارترین استیبل کوین بازار بدون شک تتر است. استیبل کوینها رمزارزهایی هستند که ارزش آنها ثابت بوده و به هیچ عنوان نوسان نمیکنند. تتر یکی از استیبل کوینهای بازار است که ارزش آن به دلار آمریکا گره خورده و همواره هر یک تتر معادل یک دلار است. این رمزارز در سال ۲۰۱۴ بر بستر بلاکچین بیت کوین بهوجود آمد. همانطور که تا الان متوجه شدید، تتر بلاکچین مخصوص به خود را ندارد و عملکرد آن وابسته به بلاکچینهای دیگر است. این استیبل کوین در بسیاری از بلاکچینها وجود دارد و شبکه ERC20 هم یکی از همین بلاکچینهاست.
بایننس کوین
یکی دیگر از ارزهای دیجیتال مشهور در جهان بایننس کوین است. این رمزارز یکی از محصولات بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان، یعنی بایننس است و برای مدتی جزو رمزارزهای بدون بلاکچین بهشمار میرفت. در آن زمان بایننس کوین در بلاکچین اتریوم کار میکرد و بعدها بلاکچینی مختص این رمزارز توسعه داده شد.
چین لینک
چین لینک هم یکی دیگر از شبکههای مبتنی بر ERC20 است. چین لینک درواقع یک شبکه اوراکل بلاکچین است که قراردادهای هوشمند را به دنیای واقعی متصل میکند. چین لینک در سال ۲۰۱۷ خلق شده و از آن رمزارزهایی است که تعداد محدود و مشخصی دارد. حداکثر تعداد چین لینکهای جهان یک میلیارد عدد است.
نقاط قوت و ضعف شبکه اتریوم
ازآنجاکه ERC20 یکی از شبکههای معروف و پرکاربرد در دنیای ارزهای دیجیتال است، باید در کنار پاسخ به پرسش استاندارد ERC20 چیست، ابتدا نقاط قوت و سپس ضعف آنها را نیز بررسی کنیم:
نقاط قوت شبکه اتریوم
- سازگاری بالا: شبکه اتریوم مدت بهنسبت زیادی در دنیای رمزارزها وجود داشته و به همین دلیل اکثر صرافیها و کیفپولها با آن سازگاری دارند.
- امکان معامله: توکنهایی که با درنظرگرفتن استاندارد ERC20 ساخته میشوند معاملهپذیر هستند و میتوان آنها را در شبکه اتریوم معامله و تبادل کرد.
- هزینه کم ایجاد توکن: هزینه ایجاد توکن در شبکه اتریوم نسبتبه سایر شبکهها پایینتر است و به همین دلیل پروژههای کوچک هم با هزینهای کم قابلیت اجراشدن در شبکه اتریوم را دارند.
- امنیت بالا: درست است که کارمزد شبکه اتریوم از کارمزد شبکه ترون بیشتر است، اما در عوض امنیت آن نیز بالاتر بوده و به دلیل نوع تأیید تراکنشها امکان تغییر در آنها وجود ندارد.
نقاط ضعف شبکه اتریوم
- محدودیتها در قراردادهای هوشمند: معمولاً استفاده از شبکه اتریوم برای سازنده توکن محدودیتهای خاصی بههمراه دارد و به خاطر همین محدودیتها بعضی از افراد شبکههای دیگر را به اتریوم ترجیح میدهند.
- تعداد بالای تراکنشها: توکنهای بسیار زیادی در شبکه اتریوم فعالیت میکنند و این تعداد بالای تراکنشها ممکن است گاهی اوقات مشکلزا شود.
- قابلبرگشت نبودن تراکنشها: بهمحض انجامشدن یک تراکنش، دیگر نمیتوان آن را به حالت قبل باز گرداند.
- کارمزد معاملات: کارمزد شبکه اتریوم در مقایسه با یکی از رقبایش یعنی شبکه ترون بالاتر بوده و در زمان شلوغی شبکه بالاتر هم میرود.
شبکه ERC20؛ شبکهای بدون مشکلات بلاکچین بیت کوین
در این مقاله سعی کردیم بهصورت مفصل به بلاکچین اتریوم بپردازیم و به پرسش استاندارد ERC20 چیست پاسخ مناسبی دهیم. اتریوم در حال حاضر دومین رمزارز برتر جهان است و شبکه آن توسط هزاران توکن مختلف استفاده میشود. تیم توسعهدهنده اتریوم نیز دائماً در حال بهروزرسانی و برطرف کردن مشکلات آن هستند. بااینحال بهتر است برای خرید اتریوم یا هر رمزارز دیگری، کاملاً درباره آن تحقیق کرده و با آگاهی کامل دست به معامله در بازار ارزهای دیجیتال بزنید.