آیا شبکه بلاکچین امن است؟
بلاکچین چیست؟
حتماً در چند سال اخیر در مورد ارز دیجیتال و فناوری بلاکچین، چیزهایی شنیدهاید. بلاکچین بهطور کلی یک دفتر کل توزیعشده، عمومی و غیرمتمرکز است. اگر کلمه بلاکچین (Blockchain) را به دو قسمت تقسیم کنید، کلمه بلاک (Block) و چین (Chain) به وجود میآید. درنتیجه، معنی کلمه بلاکچین، زنجیره بلاک (زنجیره بلوک) بهدست میآید. درواقع منظور از بلاکچین، زنجیرهایی از اطلاعات دیجیتالی است که در آن هر بلاک وظیفه نگهداری اطلاعات را بر عهده دارد. بهطور دقیقتر، یک دفتر کل زنجیرهای توزیعشده، اشتراکی و غیرمتمرکز را که از سوابقی به نام بلاک ساخته شده، بلاکچین میگویند.
هر بلاک، اطلاعات ویژهای مثلاً سوابق معاملات که شامل تاریخ، زمان، اطلاعات فروشندگان و خریداران در معاملات و مبلغ خرید شما از سایت میشود را ذخیره میکند. البته توجه داشته باشید که مثلاً اگر دو خرید یکسان انجام دهید، هر بلاک با کد منحصربهفردی به نام هش، اطلاعات آن را بهصورت جداگانه ذخیره میکند. این در حالی است که یک بلاک، میتواند حجم خاصی از داده را ذخیره کند؛ یعنی با توجه به اندازه معامله، یک بلاک واحد میتواند چند هزار تراکنش را در خود ذخیره کند. در معاملات، بهجای استفاده از نام واقعی شما از امضای دیجیتال منحصربهفرد استفاده میشود.
امنیت بلاکچین
افراد در مورد اعتماد و امنیت شبکه بلاکچین، سؤالات بسیاری دارند. درواقع این طبیعی است. گفتیم که بلاکچین بهصورت زنجیره است، پس بلاکهای جدید بهصورت خطی به انتهای زنجیره اضافه میشوند؛ یعنی در انتهای زنجیره، همیشه جدیدترین بلاک وجود دارد. اگر یک بلاک به انتهای زنجیره اضافه شود، حذف کردن آن یا حتی ویرایش و تغییر محتوای آن بسیار دشوار است؛ چراکه هر بلاک، هش مخصوص به خود و هش بلاک قبل از خود را شامل میشود. شاید برایتان سؤال شود که اصلا هش چیست؟
توسط یک عملکرد ریاضی (تابع هش)، کدهای هش ایجاد شده و به همین دلیل اطلاعات دیجیتال به محاسبات، اعداد و حرفهای ریاضی تبدیل میشوند. درصورتیکه اطلاعات بلاک تغییر کند، کد هش نیز تغییر میکند که این موضوع به امنیت بلاکچین برمیگردد. برای مثال اگر یک هکر قصد داشته باشد به هدف پرداخت مجدد هزینه توسط شما، اطلاعات بلاک را ویرایش کند، بهمحض اینکه مقدار تومان معامله شما را تغییر داد، هش بلاک هم تغییر میکند. بلاک بعدی، هش قدیمی را در خود جای میدهد و هکر برای اینکه بتواند تغییرات را به نتیجه برساند، باید بهروزرسانی بلاک قدیمی را هم انجام دهد؛ یعنی باید هش این بلاک را هم تغییر دهد.
درنتیجه یک هکر برای تغییر یک بلاک، باید بلاک بعد از آن را نیز تغییر دهد. ازآنجاییکه برای تغییر بلاک، هش باید تغییر کند و تغییر هش، انرژی محاسباتی بسیار زیاد و غیرقابلتصوری را میطلبد، صرفه اقتصادی برای هکرها ندارد؛ درنتیجه بلاکچین بسیار امن است.
الگوریتم اجماع در بلاکچین
در مسئله اعتماد و امنیت، برای کامپیوترهایی که میخواهند به انواع شبکه بلاکچین متصل شوند و بلاکهای جدیدی به زنجیره اضافه کنند، تستهایی در نظر گرفتهشده است. به این تستها، الگوریتم اجماع (consensus models) میگویند. این تست کاربر را مجبور میکند که قبل از اضافه کردن بلاک و شرکت در یک شبکه Blockchain، خود را ثابت کند؛ یعنی کامپیوترها باید اثبات کنند که به حل یک مسئله پیچیده ریاضی مسلط هستند. درصورتیکه کامپیوتر بتواند این مسئله را حل کند، میتواند یک بلاک به شبکه بلاکچین نیز اضافه کند.
البته توجه داشته باشید که افزودن بلاک در جهان کریپتوکارنسی که ماینینگ (Minig) نامیده میشود، بههیچعنوان آسان نیست. اثبات کار، حمله هکر را غیرممکن نمیکند، اما حملهها را تا حدود زیادی بیفایده میکند؛ چراکه شانس حل مسئله ریاضی، ۱ در ۵٫۸ تریلیون است. همچنین هزینهای که برای این حمله صرف میشود، از مزایای آن چند برابر است. الگوریتم اجماع در شبکه بلاکچین اهمیت زیادی را دارد. ازاینرو نقطه قوت بلاکچین محسوب میشود و امنیت بلاکچین را تضمین میکند. الگوریتم اجماع به دو دسته الگوریتم گواه اثبات کار (PoW) و الگوریتم گواه اثبات سهام (PoS) تقسیم میشود.
آیا امکان دارد اثبات کار توسط هکرها در بلاکچین انجام شود؟
هکرها با استفاده از حق اکثریت که به آن حمله ۵۱ درصدی (%۵۱ attack) گفته میشود، میتوانند بلاکها را تغییر دهند. حال سؤال اینجاست که این حمله چگونه اتفاق میافتد؟ مثلاً اگر در یک شبکه بیت کوین، پنج میلیون کامپیوتر وجود داشته باشد، هکر برای دستیابی به اکثریت باید ۲٫۵ میلیون آن را هک کند. برای این کار، هکر یا گروهی از هکرها، در روند ثبت معاملات جدید دخالت میکنند. یعنی ابتدا معاملهای را انجام میدهند و سپس همان معامله را دستکاری میکنند. درواقع با این صحنهسازی قصد دارند ثابت کنند که ارز دیجیتالی که قبلاً برای شخص دیگری ارسال کردند، هنوز هم وجود دارد.
این فرایند، دو بار خرج کردن یا خرج کردن مضاعف نامیده میشود. یعنی جعل دیجیتال اتفاق میافتاد و کاربر میتواند بیت کوینهای خود را بیشتر از یکبار خرج کند. اجرای چنین حملهای در بلاکچین برای یک هکر که باید میلیونها کامپیوتر را در دست بگیرید، بسیار دشوار است. از زمانی که بیت کوین معرفی شد و اولین بلاک آن استخراج شد، بیشتر از ده سال میگذرد و در این مدت هیچ حمله ۵۱ درصدی و دستکاری در بلاکهای بلاکچین اتفاق نیفتاده است.
آینده فناوری بلاکچین
فناوری بلاکچین، اصلیترین عامل در شبکههای کریپتوکارنسی محسوب میشود. کوینها و توکنهای جدیدی که در بازار ایجاد میشوند، از قابلیتهای جدیدتر، کامل و دقیقتر بلاکچین استفاده میکنند. در آینده همزمان با افزایش محبوبیت متاورس و البته NFTها، تغییرات گستردهای در بلاکچین ایجاد میشود که البته آن را بهبود میبخشد. درنهایت باید بگوییم که آینده بلاکچین کاملاً روشن است و افراد در آینده در حوزههای مختلف از آن استفاده میکنند.
سخن پایانی
تیم والکس (شرکت خلق ثروت سرزمین پارسه) بهترین تیم در زمینه برنامهنویسی، ارز دیجیتال، مدیریت و مالی است. ایرانیان به دلیل ناآگاهی بسیاری که در مورد بازارهای خارجی دارند و با همین ناآگاهی دست به خریدوفروش میزنند، بدون اینکه به کلاهبرداران توجهای کنند، بسیار ضرر میکنند. تیم والکس، با ایجاد پلتفرم و بستری امن، معاملهها، خریدوفروش بیت کوین، سایر ارزهای دیجیتال و حفظ داراییهای مشتریان را به خوبی و با امنیت کامل انجام میدهد.
توجه داشته باشید که این اطلاعات علاوه بر اینکه رمزنگاری و ذخیره میشوند، بسیار سریع به کاربر اطلاعرسانی میشوند و کاربر هم در جریان قرار میگیرد. علاوه بر این مشاوران والکس، به سؤالات شما پاسخ میدهند و به بهترین نحو شما را راهنمایی میکنند تا با انجام معاملات مطمئن، آیندهای پرسود داشته باشید.