سامسونگ و سریع‌ترین درایوهای SSD بازار: نقد و بررسی تخصصی SSD 840 Pro، محصول جدید سامسونگ

سامسونگ و سریع‌ترین درایوهای SSD بازار: نقد و بررسی تخصصی SSD 840 Pro، محصول جدید سامسونگ
  • 1391/7/4
  • عليرضا شیری
  • 9

کمپانی سامسونگ پیشرو در عرصه‌ی تولید انواع حافظه، دو خانواده‌ی جدید SSD به نام‌های 840 و 840 Pro عرضه کرده است. همان‌طور که می‌دانید سامسونگ در این سال‌ها به شدت در عرصه‌ی حافظه‌ها پیشرفت کرده و بعد از خانواده‌ی کم کیفیت و رده پایین 470، خانواده‌ی 830 را روانه بازار کرد که این خانواده همواره یکی از بهترین SSDهای بازار بوده است. حالا نوبت به نسل جدید رسیده و می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا سامسونگ حالا بهترین SSDها را تولید می‌کند یا نه؟

 

بررسی کنترلر SSD، حافظه‌ی DRAM و حافظه‌های NAND داخلی

نسل جدید (هر دو خانواده‌ی 840 و 840 Pro) از کنترلر جدیدی به نام MDX استفاده می‌کند، مثل کنترلر خانواده‌ی 830 این بار هم با محصولی کاملاً بومی مواجه هستیم و در واقع چهارمین نسل کنترلرهای سامسونگ را مشاهده خواهیم کرد. در این کنترلر سه هسته‌ی ARM9 با سرعت کلاک 300 مگاهرتز فعالیت می‌کنند و اساس معماری تغییر خاصی نکرده است. در کنار کنترلر جدید از حافظه‌ی 512 مگابایتی (دو برابر سری 830) از نوع LPDDR2-1066 استفاده شده است که پهنای باند آن 33 درصد بیشتر از سری 830 است.

نگاهی به انواع SSDهای بازار و کنترلر، مقدار و سرعت DRAM هر یک داشته باشیم:

حجم درایوهای سری 840 Pro بین 64 تا 512 گیگابایت است، کنترلر تا ظرفیت 1 ترابایت را پشتیبانی می‌کند و مشکلی با افزایش ظرفیت ندارد اما سامسونگ می‌گوید ساخت مدل‌های 1 ترابایتی که دارای چگالی حافظه‌ی بسیار بالایی هستند، فعلاً مقرون به صرفه نیست.

تفاوت دو خانواده‌ی جدید با هم در استفاده از TLC و MLC است، دو نوع حافظه‌ی NAND متفوات که اولی 3 بیت در هر سلول دارد و دومی دارای 2 بیت است. البته فرمور سری Pro برای کارهای سنگین‌تر بهینه شده است و تعداد اعمال ورودی و خروجی (یا IO) آن در حالت نوشتن بیشتر است.‌

 در واقع سامسونگ اولین کمپانی است که SSDهایی با حافظه‌‌ی TLC NAND را به صورت عمومی عرضه کرده و عملکرد و کارایی آن بسیار برایمان مهم است. البته اضافه کردن بیت در یک سلول باعث کاهش دوام و افزایش تاخیر می‌شود. البته ادعای سازنده این است که محصولش از بسیاری مدل‌هایی که از MLC استفاده می‌کنند با دوام‌تر است!

برای اطلاعات بیشتر در مورد MLC و مقایسه‌ی آن با TLC به anandtech سری بزنید.

در نگاهی کلی مقایسه‌ی بین سری 830 و 840 Pro به صورت زیر است:

تمام فاکتورهای اساسی بهینه شده‌اند. در خانواده‌ی جدید از حافظه‌های 21 نانومتری استفاده شده که نسبت به حافظه‌های 28 نانومتری پیشین، عملکرد بهتری دارد و کم‌مصرف‌تر است.

در کنار حافظه، واسط Toggle 2.0 NAND 2.0 جای واسط قدیمی را گرفته که این موضوع نیز عملکرد را بهتر می‌کند.

ظاهر، قیمت و گارانتی محصول

نگاهی به قیمت‌ها داشته باشیم:

اما سوال بسیار مهم در مورد قیمت، “1 گیگابایت از این SSDها چند تموم میشه؟”

به جدول زیر نگاهی بیاندازید تا این محصولات را با نسل قبلی و SSDهای خانواده OCZ Vertex 4 (از SSDهای خوش قیمت بازار) مقایسه کنید، ستون آخر پاسخ سوال شماست.

تفاوت قیمت نسل جدید و قدیم بسیار کم است و البته چندان گران تر از محصولات OCZ نیستند.

گارانتی سری 840 3 ساله است و سری 840 Pro دارای گارانتی 5 ساله می‌باشد. ظاهر سری 840 Pro صاف و مشکی است و از ظاهر آلومینیومی مانند سری 830 به نظر مدرن‌تر می‌آید. ابعاد نیز مشابه سری 830 است یعنی با درایوهای 2.5 اینچی با ضخامت 7 میلی‌متر مواجه هستیم.

اما در عمل کارایی این محصولات جدید چطور است؟سراغ بنچ‌مارک‌ها و تست‌های مربوطه برویم و نتایج را ببینیم.

خواندن و نوشتن ترتیبی و تصادفی

سرعت یک SSD در کاربردهای مختلف را به 4 دسته تقسیم می‌کنیم: خواندن یا نوشتن تصادفی و خواندن یا نوشتن ترتیبی. در یک کامپیوتر و در درایوی که سیستم عامل نصب می‌کنید، بیشتر بسته‌های 4 کیلوبایتی داده، به صورت تصادفی (Random) جابجا می‌شوند. بنابراین تست خواندن و نوشتن تصادفی با بسته‌های 4 کیلوبایتی اهمیت زیادی دارد. نتیجه را ببینیم:

 

در خواندن داده محصولات سری 840 نسبت به سری 830 پیشرفت چشمگیری داشته و علاوه بر آن رتبه‌ی نخست را به دست آورده‌اند، اما در بحث نوشتن اطلاعات با وجود 75 درصد پیشرفت، هنوز جام قهرمانی به سامسونگ تعلق نگرفته است.

در حالت ترتیبی نتیجه‌ی تست خواندن و نوشتن بسته‌های 128 کیلوبایتی داده در سراسر درایو به صورت زیر است:

 باز هم عملکرد بسیار عالی است.

تست SSD در انتقال داده‌های قابل فشرده شدن

در مورد داده‌های خاصی که قابل فشرده‌سازی نیستند، عملکرد SSDهایی که از کنترلر SandForce استفاده می‌کنند به شدت کاهش می‌یابد. نتیجه‌ی این تست به صورت زیر است و سامسونگ مثل گذشته نتایج بسیار خوبی در این زمینه کسب کرده است:

خانواده‌ی جدید SSDهای سامسونگ هم مثل نسل قبلی خیلی به اندازه‌ی بسته‌های در حال خواندن حساس نیست و عملکرد خود را به بهترین شکل حفظ می‌کند، به نمودار زیر توجه کنید:

 در بخش نوشتن هم طبق معمول عملکرد ضعیف‌تر است:

دو تست برای ارزیابی کارایی یک SSD در کاربردهای واقعی

اما دو تست جالب که متخصصین AnandTech با توجه به رفتار یک درایو در حال کار در یک کامپیوتر شبیه‌سازی کرده‌اند. یک تست نشان‌گر کارهای معمولی و سبک کاربران است و تست دیگر، یک درایو در حالت استفاده‌ی سنگین (مثل سرور) را شبیه‌سازی می‌کند. هر دو تست به نظر نتایج واقعی و کاربردی دارند.

در تست کارهای سبک، میانگین نرخ کلی انتقال داده، سرعت خواندن و سرعت نوشتن به صورت زیر است:

  در کاربردهای سبک خانواده‌ی جدید SSDهای سامسونگ عملکرد بسیار خوبی دارد. در واقع به جز OCZ- Z-Drive R4 محصول دیگر توان غلبه بر SSD 840 Pro را ندارد که البته این درایو به صورت یک SSD معمولی نیست و روی شکاف‌های PCIe x8 نصب می‌شود. به همین علت در نمودارهای فوق 840 Pro را در صدر جدول می‌بینیم.

در تست کاربردهای سنگین نیز نتایج مذکور، به صورت زیر است:

 بنچ‌مارک PCMark 7 نیز از تست‌های معروف است که نتیجه باز هم بسیار عالی است:

سری هم به Tomshardware زدیم و شبیه سازی این وب سایت خوب را مورد بررسی قرار دادیم. شبیه سازی این سایت هم بر اساس استفاده ی واقعی طراحی شده و نتیجه باز هم صدرنشینی محصول جدید سامسونگ است:

مصرف انرژی

مصرف انرژی یک SSD شاید خیلی اهمیت نداشته باشد، چند وات عدد کوچکی است اما به هر حال مصرف انرژی کم در حالت بی‌کار و یا شدیداً فعال مهم است. در حالت بی‌کار میزان مصرف انرژی درایوهای تست شده به صورت زیر است:

در حالت نوشتن داده به صورت تصادفی و ترتیبی نیز نتیجه به صورت زیر است:

 

نتیجه‌گیری کلی

محصولات سری Samsung SSD 840 Pro بهترین SSD در بازار مصرف کننده است و تقریباً در تمام عرصه‌ها بهترین عملکرد را دارد. نتیجه‌ی تست‌ها را در یک کلمه می‌توان توصیف کرد: عالی.

در مورد دوام و قابلیت اطمینان این خانواده می‌توان روی سامسونگ و سابقه‌ی خوب نسل 830 حساب باز کرد.

تا معرفی محصولات جدید رقبا می‌توان این محصولات را به عنوان سریع‌ترین SSDها توصیه کرد اما رقبا هم تدریجاً به حافظه‌های 3bpc MLC روی خواهند آورد، در این صورت رقابت جالب‌تر خواهد شد.

منابع: anandtech و anandtech و tomshardware

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 9 دیدگاه
  1. هارد هیبریدی (hdd+ssd) و مقایسه عملکرد و بنچمارک و قیمت آن با ssd را بررسی کنید.

    1. خبرهای مرتبط داشتیم در این زمینه. اما یه تست کلی به این شکل منتشر نکردیم. ببینم حتما میذارم
      اما خلاصه ی چیزی که میدونم اینه که تو عملکرد کپی پیست زیاد فرق نمیکنه اما تو کارایی مثل اجرای سیستم عامل و نرم افزارها سرعت رو به شکل محسوسی میبره بالا

    1. بله
      ولی سرعت واقعی خودش رو نشون نمیده. محدودیت سرعت برای این دو پورت به ترتیب ۳ و ۶ گیگابیت بر ثانیه معادل ۳۷۵ و ۷۵۰ مگابایت بر ثانیه هستش و عدد اولی کمتر از سرعت خواندن و حتی نوشتن برخی مدل SSD هاست.

  2. از باسخ شما ممنون مدتی هست دنبال هارد ssd هستم بین مارک های بیشمار موجود ماندم کدام بهترینه ماذربرد من sasta 2 بنظر شما از بین گزینهای موجود با حجم 40 تا 64 گیگ کدام بهترینه از نظر قیمت مشکلی ندارم

    1. به راهنمای خرید SSD مراجعه کنی بهتره
      فکر میکنم هیمن مدل سامسونگ بهترین کارایی رو داشته باشه و البته کمی گرون تر از بقیه هستش
      Kingston Hyper 3k هم تو راهنمای SSD توصیه کرده بود، من تو بنچ مارک ها هم بررسی کردم واقعا بهترین انتخاب بود البته بسته به رنج قیمت میگم
      این دو مورد رو میتونم بگم بهترینها هستن ولی هارد ترکیبی حجم بالا داره و سرعت خوبی هم داره، خودش یه گزینه ی جالبه مخصوصا اگر تو بودجه محدودیت داشته باشیم
      ضمنا شما به الان نگاه نکن شاید بخوای بعدها رو یه لپ تاپ یا دستاپ دیگه ازش استفاده کنی، بنابراین برای پورت ساتا ۳ بگیر

  3. از مطلب خوبتون متشکرم،
    ای کاش مطالبی هم در مورد قیمتش و اینکه از کجا میشه تهیش کرد هم می نوشتید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *