آشنایی با ایزو (ISO) و نحوه تنظیم آن در عکاسی دیجیتال
در عکاسی سنتی یا همان آنالوگ ISO یا همان ASA نشان دهنده ی میزان حساسیت یک فیلم نسبت به نور است.این مقدار با اعداد اندازه گیری می شود و شما معمولا می توانید این اعداد را بر روی فیلم های عکاسی مشاهده کنید.هرچه عددی که مشاهده می کنید کمتر باشد یعنی میزان حساسیت فیلم شما نسبت به نور کمتر است و در نتیجه شما می توانید تصویری کم نویز تر داشته باشید.
در عکاسی دیجیتال ISO نشان دهنده میزان حساسیت سنسور دوربین شما نسبت به نور است.مثل همیشه قوانین عکاسی آنالوگ در عکاسی دیجیتال هم صدق می کند،یعنی هرچه میزان ایزوی دوربین شما پایین تر باشد،حساسیت سنسور شما نسبت به نور کمتر است و در نتیجه میزان نویز در عکس هایتان کاهش پیدا می کند.معمولا از ایزوی بالا در محیط های تاریک و یا کم نور استفاده می شود تا دست عکاس برای تغییر سرعت شاتر و رسیدن به نوردهی مناسب باز باشد.البته انجام این کار میزان نویز موجود در عکس را افزایش می دهد.
برای روشن تر شدن موضوع با یک مثال واضح به بحث خود ادامه می دهیم،در تصویری که در زیر مشاهده می کنید،عکس سمت چپ با ایزوی ۱۰۰ و عکس سمت راست با ایزوی ۳۲۰۰ گرفته شده است.به راحتی می توان میزان تفاوت این دو عکس و تاثیرات ایزو را در آن ها مشاهده نمود.
عموما ایزوی ۱۰۰ به عنوان ایزوی نرمال در نظر گرفته می شود و تصاویر خوبی را به شما می دهد (با نویز کم تر).
اکثر مردم تمایل دارند دوربین دیجیتال خود را در حالت اتوماتیک قرار دهند،تا دوربین به شکل اتوماتیک تنظیمات ایزوی مناسب را با توجه به شرایطی که شما در آن عکاسی می کنید انتخاب کند.به شکل اتوماتیک دوربین تلاش می کند میزان ایزو را تا جایی که ممکن است پایین نگه دارد اما اکثر دوربین ها این امکان را به شما می دهند که به شکل دستی ایزوی موردنظر خود را انتخاب کنید.
زمانی که شما به جای دوربینتان تصمیم می گیرید و ایزوی موردنظر خود را اعمال می کنید،متوجه اثرات آن بر روی میزان باز بودن روزنه دیافراگم و سرعت شاتر،برای رسیدن به یک تصویر مطلوب خواهید شد.برای مثال زمانی که شما عدد ایزوی خود را از ۱۰۰ به ۴۰۰ افزایش می دهید متوجه می شوید که می توانید با سرعت شاتر بالاتر و یا دیافراگم بسته تر عکس بگیرید.
زمانی که میخواهید بهترین ایزو را برای شرایط موردنظرتان انتخاب کنید معمولا باید ۴ سوال زیر را از خودتان بپرسید:
۱- نور – آیا نور کافی به سوژه من می رسد؟
۲- نویز – یک عکس پر از نویز می خواهم یا یک عکس بدون نویز؟
۳- سه پایه – با سه پایه عکاسی می کنم یا بدون آن؟
۴- سوژه متحرک – سوژه ی من متحرک است یا ثابت؟
اگر نور کافی بود،مقدار کمی نویز می خواستید،از سه پایه استفاده می کردید و سوژه شما ثابت بود،بهتر است از ایزوی پایین استفاده کنید.
اما اگر محیط نور کافی نداشت،شما نویز زیادی در تصویر می خواستید،سه پایه نداشتید و یا اینکه سوژه تان متحرک بود بهتر است از ایزوی بالا استفاده کنید.
البته مطمئنا حاصل این افزایش ایزو تصویری پر از نویز خواهد بود!
شرایطی که شاید نیاز باشد تا از ایزوهای بالا استفاده کنید:
۱- ورزش هایی که در فضای باز انجام می شود – در شرایطی که سوژه ی شما متحرک است و یا نور در دسترس محیطی کمی دارید.
۲- کنسرت ها – معمولا در کنسرت ها نور کم است و نمی توانید از فلاش استفاده کنید.
۳- گالری ها،کلیسا ها،مساجد،مکان ها تاریخی و… – بسیاری از اماکن علی رقم نبود نور کافی اجازه استفاده از فلاش را به شما نمی دهند.
۴- جشن های تولد – عکس گرفتن از شمع های روشن در یک اتاق تاریک بسیار لذت بخش خواهد بود،به شرط اینکه از یک فلاش مناسب و ایزوی بالا استفاده کنید!
ایزو یک قابلیت مهم در عکاسی دیجیتال است و این اجازه را به شما می دهد تا کنترل بیشتری روی عکسی که در نهایت محصول کارتان خواهد بود داشته باشید.
همین امروز ایزو های مختلف را تست کنید و به تاثیر آن ها بر روی عکس هایتان،سرعت شاتر و میزان دیافراگم توجه کنید.
ما اینجا پاسخگوی تمام سوالات شما خواهیم بود.
واقعا مقاله عالی بود……………
کلا این iso برای من شده بود سوال……………ما که عکاسی حرفه ای بلد نیستیم ولی با همین موبایل هم میتونیم با تنظیم درست iso عکس های خوبی بگیریم………
ممنون
درود بر شما
خوشحالم که این مقاله نظرتون رو جلب کرد.
انشاالله با گذشت زمان سعی می کنیم قدم به قدم عکاسی حرفه ای رو هم آموزش بدیم.
موفق باشید.
بسیار عالی بود این مقاله و باز هم مثل همیشه این سایت به بهترین صورت مطالب را عرضه میکنه
ولی ای کاش یه اشاره خیلی کوچیکی به ترمیم و نویز گیری توسط نرم افزارها به خصوص فتوشاپ و پلاگین های آن میکردین که واقعا در زمین DeNoise معجزه میکنن و عکس انگار دوباره گرفته شده ولی با ISO ی پایین
ممنون از نظر شما
حقیقتش اینه که ما علاقه داریم هموطنامون رو با علم روز آشنا کنیم و در سطح اول عکاسی دنیا معتقدند که استفاده از نرم افزار باید به حداقل ممکن برسد،اما متاسفانه در ایران دقیقا مخالف این جریان صدق می کند و هر روز شاهد استفاده بیشتر و بی جهت از نرم افزارها هستیم.
حق با شماست،در شرایطی که نیاز باشد به عنوان آخرین راه نرم افزارها کمک شایانی به نویزگیری می کنند،بنده اینکار رو اغلب با نرم افزار لایت روم انجام میدم و واقعا راضیم.
انشاالله در آینده ای نزدیک این آموزش رو هم قرار میدم.
سلام. آموزش خوبی بود
به نظر شما بهترین نرم افزار برای کار با عکس را چیه؟(به غیر از فتوشاپ)
لایت روم خیلی شبیه فتوشاپه
نرم افزار حرفه ای دیگری سراغ دارید؟(حجم و هزینه مهم نیست)
درود
والا در زمینه ادیت عکس،اون هم به شکل حرفه ای فتوشاپ و لایت روم حرف اول و آخر رو میزنن و کمپانی Adobe هرگز اجازه خودنمایی به نرم افزار دیگه ای رو نمیده.
البته این دو نرم افزار هم حقیقتا تمام نیازهای یک عکاس رو برطرف میکنن،حسن لایت روم نسبت به فتوشاپ اینه که کار باهاش به مراتب ساده تره،البته امکان تغییرات گرافیکی رو به عکاس نمیده،و تا جایی اجازه ویرایش عکس رو میده که جنبه مستند عکس از بین نره.
سوالی بود در خدمتم.
موفق باشید.
رشته من عکاسی نیست و این اطلاعات را در استفاده از نرم افزاری که برای تصویر سازی دیجتال و یا به عبارتی مدلسازی دیجیتال و رندر از فضاهای معماری است به کار خواهم گرفت
بسیار ممنونم
سلام .مفید بود مطالب
با سلام
از گذاشتن این مقاله بسیار سپاسگزارم
برای شما موفقیت روز افزون از درگاه حق خواستارم
بسم الله الرحمن الرحیم
أَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَجِّلْ فَرَجَهُمْ
سلام خیلی ممنون فقط تفاوت شاتر با ایزو دقیقا چی هست؟
انشاءالله سربلند باشید
با سلام و احترام
مطالب سایتتون را در مورد عکاسی خیلی پسندیدم اگر ایرادی ندارد میخواهم از مطالب در سی دی ام با ذکر نام ولینک سایتتان استفاده نمایم. اگر مشکلی ندارد به ایمیلم اطلاع بدهید.
با سپاس
سلام
میشه لطفا ارتباط ایزو و چاپ عکس هم بگید،
من در خیلی از آموزش های عکاسی آنلاین دیدم ایزو رو نیزارن روی ۴۰۰ یا ۸۰۰ ، آیا بعد امکان چاپ چنین عکس هایی هست؟ تا چه سایزی؟
ما یک دوربین سنتی یا همان انالوگ داریم ایا در این دوربین اگر iso دورین۴۰۰ باشد و ایزو فیلم ۲۰۰ باشد فیلم می سوزد یا نه