آموزش تری دی مکس را از کجا شروع کنیم؟
در این آموزش تری دی مکس میخوایم برسی کنیم که نرم افزار اوتودسک تری دی مکس Autodesk 3ds Max رو از کجا و چطوری باید شروع کنید؟! بهترین مسیر یادگیری رو به شما توضیح میدیم که در کوتاه ترین زمان ممکن بتونید وارد بازار کار بشوید و درآمد کسب کنید. یادگیری اش خیلی ساده است ولی باید از مسیر درست اش پیش بروید.پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا همه جوانب اش رو به شما توضیح بدهیم.
امروزه رندینگ معماری، فقط مخصوص بچه های معماری نیست و از همه رشته های مختلف به دنبال یادگیری خود نرم افزار مکس و آموزش وی ری (پلاگین قدرتمند رندرینگ) هستند. دنیای سه بعدی، بسیار جذاب و پول ساز هست، فقط باید راه خودت ات رو پیدا کنی…
مقدمه
اگر به تازگی به دنیای مدلسازی سه بعدی و رندرینگ علاقه مند شدید، نوبت یادگیری Autodesk 3ds Max براتون فرا رسیده. چرا؟ الان براتون میگم:
تری دی مکس، همه کاره ترین نرم افزار در زمینه سه بعدی هست. فرقی نمیکنه که شغل شما دکوراسیون داخلی باشه یا طراحی نمای ساختمان، بازی کامپیوتری میسازید یا موشن گرافیک سه بعدی، طراحی لنداسکیپ انجام میدید یا جلوه های ویژه، در هر حالت،
۳ds Max بهترین گزینه برای import کردن فایل های دو بعدی رو داره و بهترین ابزارهای ، مدلسازی سه بعدی و Export کردن رندینگ عکس و انیمیشن رو در اختیارتون قرار میده.
البته لیست کارهایی که میشه با مکس انجام داد، خیلی طولانیه و بی جهت نیست که Autodesk 3ds Max را چاقوی سوئیسی مدل سازی سه بعدی می نامند. افرادی را که می شناسم و با نرم افزارهای سه بعدی دیگر شروع کردند (از جمله خودم) در نهایت مجبور شدند۳ds Max را یاد بگیرند تا بتوانند وارد بازار کار بشوند.
خوشبختانه برای شما هیچ کمبود منابعی برای آموزش ۳ds Max وجود ندارد. و کلی کتاب و محتوای ویدئویی موجود هست که اگر خودتون هر روز کمی برای یادگیری ۳ds Max وقت بگذارید، به شما قول میدم که شما هم استاد تری دی مکس خواهید شد.
یادگیری اصول اولیه تری دی مکس
برای یادگیری تری دی مکس، اولین کاری که باید انجام دهید یادگیری اصول اولیه است. تقریباً هر آموزشی با مروری بر رابط کاربری و محیط نرم افزار شروع میشه. پس از درک اصول اولیه ۳ds Max ، توصیه میکنم از همان ابتدا، آموزشهایی را دنبال کنید که بر مدلسازی چیزی که به آن علاقه دارید تمرکز کنید.
من هیچ آموزش خاصی را توصیه نمی کنم. علایق هر کسی منحصر به فرد است اگر آموزشی رو دنبال میکنید که احجام سه بعدی ای را که به آنها علاقه مند هستید می سازد، به احتمال زیاد پیگیر اش خواهید بود و هر روز روی آن کار خواهید کرد. اگر بتوانید زمان بگذارید، چنان خود را کاملاً در مدلسازی سه بعدی، نورپردازی غرق خواهید کرد که وقتی از رایانه خود بلند میشوید و به اطراف اشیاء معمولی نگاه میکنید، نمیتوانید از فکر کردن به این موضوع جلوگیری کنید. این اشیاء به صورت سه بعدی مدل سازی می شوند، بافت های آنها چگونه به صورت سه بعدی ساخته می شوند، چگونه یک جلوه نوری خاص در سه بعدی ایجاد می شود.
حالا بیایید به اصول نرم افزار تری دی مکس بپردازیم:
مرحله اول: مدلسازی تری دی مکس۳ds max modeling
مدل سازی در ۳ds Max میتونه کار خیلی راحتی باشه (مخصوصا احجام ساختمانی) و میشه اون رو به ۲ صورت شروع کرد:
- وارد کردن فایل های دو بعدی از سایر نرم افزار ها (مانند اتوکد).
- ساخت حجم اولیه (primitives) از روی عکس های مرجع و سپس ویرایش آنها.
روش اول: تقریبا ۹۹ درصد مدلسازی پروژه های معماری به روش اول انجام میشه.یعنی نقشه های دقیق دو بعدی از اتوکد وارد تری دی مکس میشوند و مدلسازی دیوارها، کف و بازشوها و … از روی اون ساخته میشود.
روش دوم: در روش دوم، یک عکس واقعی از چیزی که میخوایم مدلسازی کنیم در ۳ نمای تری دی مکس قرار میدهیم و با استفاده از ابزار Line و کشیدن خط و تبدیل آنها به صفحه و ویرایش ورتکس های آنها، قسمت های مختلف آن را مدلسازی میکنیم. یا از احجام اولیه primitives به عنوان مثال یک کره، یا مکعب و … مثل یک مجسمه ساز، مدل سه بعدی را میسازیم. – و سپس با ویرایش آنها، آن فرم های اولیه را به شکل های مورد نظر خود تغییر می دهیم، که با افزودن مودیفایر Modifiers های مختلف انجام می شود.
مرحله دوم: ساخت تکسچر و متریال تری دی مکس Textures/Materials
پس از اینکه که مدل سه بعدی از حجم مورد نظرمان ساختیم، نوبت به تعریف رنگ و جنس اون میشه که کار خیلی باحالی هست و که ترتیب ویژگی های رنگی، انعکاس، میزان براقیت و …. رو لایه به لایه برای هر سطح میسازیم .
ویژگی های چهار گارنه متریال اینها هستند:
- رنگ سطح یا دیفیوز (diffuse)
- میزان خلل و فرج یا بامپ (bump)
- میزان انعکاس یا رفلکت (reflection)
- میزان شکست نور یا رفرکت (refraction)
البته مجموعه های تکسچر / متریال آماده هم وجود دارد که کیفیت بالایی دارند ولی اگر بخواهید خودتان متریالی را بسازید، حتما نیاز دارید که به صورت گسترده از فتوشاپ استفاده کنید.
البته در نظر داشته باشید که متریال های کمی پیچیده تر هم وجود دارند که نحوه رفتار آنها با نور و منعکس شدن نور در آنها کمی با متریال های معماری متفاوت است. مانند متریال شیشه، متریال آب، متریال فلزات، متریال سنگ های نازک که نور میتواند از آنها عبور کند و …..
مرحله سوم: نورپردازی و رندرینگ تری دی مکس ۳ds max lighting
پس از اینکه تمام سطوح مدل سه بعدی مان را متریال دهی کردیم، باید فضای سه بعدی مان را درست مانند دنیای واقعی، نورپردازی کنیم و دوربین قرار دهیم. البته اینکار ساده ترین قسمت است ولی تسلط بر این موضوع، سخت ترین کار است چون کیفیت رندر نهایی شما، در نهایت به نحوه تنظیمات این قسمت بستگی دارد.
همان طور که قبلا هم گفتم، برای ماهر شدن روی این موضوع، باید بارها و بارها اینکار را انجام دهید و هیچ وقت نمیشود گفت ۱۰۰ درصد به آن تسلط دارید! چون هنر مندان سه بعدی حرفه ای هم، همیشه در حال یادگیری هستند.
البته متور های رندرینگ زیادی برای تری دی مکس وجود دارد. مانند: ویری، کرونا، آی ری و …. که هر سه استاندارد و با کیفیت هستند. اما نکته مهم است هست که اینها در نهایت یک ابزار هستند و کیفیت نهایی پروژه شما به تجربه و خلاقیت شخصی خودتان بستگی دارد.
نتیجه گیری و تجریبات بنده
دوستان عزیزم، بنده بیش از ۱۵ سال سابقه کار با مکس رو دارم و قویا توصیه میکنم اول به فکر خرید یک آموزش ویدئویی قوی باشید. با کتاب خودن نمیشه مکس یاد گرفت. حتما باید ویدئو ببینید و حتما وقتی تماشا میکنید، موس هم یک دست تون باشه و شما هم همون کار مربی رو باهاش انجام بدید.
نترسید ! چند باز هزینه کنید و چند تا آموزش از مربی های مختلف بخرید. وقتی مکس کار شدید، چندصد برابرش رو در میارید.
نگید سیستم ام ضعیفه! مکس کار کردن، ابر کامپیوتر نمیخواد. وقتی من شروع کردم، cpu ام ۱٫۸ سلرون بود (عهد دقیانوس) . با یک سیستم متوسط به بالا شروع کنید. بعدا که پولدار شدید، یک سیستم خفن میخرید 😊