آشنایی با جزئیات زبان برنامه نویسی پی اچ پی
زبان برنامه نویسی PHP یکی از محبوبترین و قدرتمند ترین زبان های متن باز دنیاست که بیشتر در موارد وب و سرور ها استفاده میشود. این زبان که نام آن مخفف کلمه hypertext preprocessor میباشد در سال 1994 توسط آقای لردورف ساخته شد.
بعد از ساختن ابتدایی زبان PHP توسعه دهندگان به سراغ آن آمدند و تغییرات کوچک و بزرگی را در آن اعمال کردند ، البته زبان PHP شباهت زیادی به زبان های C و پرل دارد و این موجب شده هست تا برنامه نویسان بیشتر سراغ آن بروند و محبوبیت بیشتری نسبت به دیگر زبان ها دارد.
بعد از انتشار نسخه اول یک سال بعد ورژن 2 پی اچ پی منتشر شد و ورژن 3 آن 2 سال بعد و ورژن 4 سال 2000 و در آخر ورژن 5 آن 4 سال بعد یعنی 2004 منتشر شد و تا به حال ورژن جدید دیگری منتشر نشده هست.
پیاچپی۵که آخرین ورژن این برنامه هست کهدارایویژگیهاییمانندپشتیبانیاززبانشیگرا (برایپایگاهداده) ووسعتبسیارزیادکاراییآنهست.
البته به گفته ی خود سازندگان کاربران ویژگی های بسیار مهمی را در ورژن 6 خواهند دید.
این زبان برنامه نوسی خدمت زیادی به کاربران اینترنت کرده هست و از زمانی که این زبان متولد شد در جامعه مجازی تغییرات زیادی انجام شد ، همچنین نرم افزار های تحت وب بسیاری ساخته شد که محبوبترین و مشهور ترین آنها MyBB و مامبو هست که شما هم میتوانید آنها را به رایگان دانلود کنید و روی سایت خود نصب کنید. البته در قبل مقاله های در مورد نرم افزار تحت وب محبوب MyBB در سایت GooyaIT داشته ایم.
همانطور که در قبل گفتیم این زبان شباهت زیادی به زبان C دارد ولی از نسخه 5 به بعد شباهت آن بیشتر به زبان جاوا اسکریپت کشیده شده هست و باز محبوبیت بیشتری در بین برنامه نویسان پیدا کرد و این باعث شده تا برنامه نویسان برنامه های قدرتمند خود را در کوتاه ترین زمان ممکن طراحی کنند.
برخی از ویژگی های این زبان:
-امکان تغییر نوع کاربردی از اسکریپت نویسی به گرافیک
– امکان استفاده و اتصال به انواع پایگاه ها مانند MySQL
– امکان اجرا بر روی اکثر سیستم عامل ها مانند ویندوز و لینوکس
آموزش
در این قسمت میخواهیم به آموزش ابتدایی این زبان بپردازیم
میشه گفت برای آموزش تمام زبان های دنیا ابتدا از آموزش Hello world استفاده میکنند! این نوع که ساده ترین نوع آموزش هست فقط نشان میدهد که شما چطور میتوانید یک متن را روی نمایشگر اجرا کنید.
خاصیت زبان PHP این است که میتواند تنها یک قسمت کوتاهی از زبان HTML را تشکیل دهد به طور مثال این اسکریپت را نگاه کنید:
<code>
<pre>
<html>
<head>
<title>Nomoone</title>
</head>
<body>
<?php echo “Hello world!”; ?>
</body>
</html>
</pre>
</code>
این کدی که در بالا هست HTML هست و فقط قسمت <?phpecho”Hello world!” ?> آن که کار اصلی را انجام میدهد با زبان PHP نوشته شده هست.
حال برای آزمایش این کد را در یک txt کپی کنید و نام آن را به test.php تغییر دهید سپس آن را داخلی یکی از فولدر های هاست خود کپی کنید و به آن آدرس بروید. بعد از بالا آمدن صفحه شما باید کلمه Hello world! را در سمت راست صفحه ببینید.
همین نوشته را میتوان به شیوه ای دیگر هم نوشت به طور مثال:
<?php
echo (“GooyaIT!”);
?>
که بعد از نوشتن و اجرای این کد شما باید مانند قبل یک کلمه در سمت راست صفحه ببینید.
البته این کد فرق زیادی با کد قبلی نداشت و فقط فرق آن این است که اولی را به کمک تگ های HTML نوشتیم و دومی را بدون زبان HTML
اضافه کردن توضیحات به کد
توضیحات از نام اش پیداست که چه کاری انجام میدهد ، به زبان ساده میتوان گفت یک دفترچه یاداشت و راهنما برایبرنامه نویسان و کسانی که میخواهند سورس ها را چک کنند. در زبان پی اچ پی مانند بقیه زبان های برنامه نویسی میتوان قسمتی را به عنوان توضیحات ایجاد کرد که در این زبان از // و # استفاده میشود. اگر میخواید بیشتر از یک خط توضیحات در کد خود بنویسید باید از /* استفاده کنید به طور مثال به کد زیر و تگ های /* و // و # توجه کنید:
//Gooyait
#Gooyait
/*line1 gooyait
Line2 gooyit site*/
ریاضی در PHP
اگر میخواهید در یک صفحه اعمال ریاضی را انجام دهید یا به هر صورت احتیاج به محاسبات ریاضی دارید میتوانید از این کد ها استفاده کنید:
برای جمع کردن 2 عدد این کد را بنویسید:
$a + $b
حرف a میتواند عدد 2 و حرف b عدد 3 باشد که در نهایت جواب آن میشود 5.
و همینطور دیگر کد ها برای دیگر محاسبات ریاضی:
تفریق$a – $b
ضرب$a * $b
تقسیم$a / $b
باقیمانده$a % $b
متغیرهادرPHP
در این زبان برنامه نویسی باید قبل از هر متغیر یک علامت $ قرار گیرد چون زبان برنامه نویسی PHP فقط با علامت $ متوجه میشود که متغیر ها کدام هستند.
2 نکته در مورد متغیر های PHP وجود دارد که اولین آن این است که نوع متغیر برای PHP مهم نیست و فقط کافی است متغیر را نام گذاری کنید و هر مقداری را که میخواهید به آن بدهید. نکته دوم این است که متغیر ها به بزرگی و کوچکی حروف حساس هستند به عنوان مثال متغیر Gooyait با متغیر gooyait متفاوت هست.
حال اینجا برای شما مثالی از PHP میزارم که در آن از متغیر ها استفاده شده هست:
<?php
$a=3;
$b=5;
echo($a+$b);
echo($a*$b);
?>
همانطور که در کد بالا میبینید ما مقدار متغیر a را 3 و مقدار متغیر b را 5 گذاشته ایم و بعد در پایین کد های :
echo($a+$b);
echo($a*$b);
را قرار داده ایم که از شکل آن میفهمید چه کاری انجام میدهد.
اولی مقدار a را + مقدار b میکند که جواب آن میشود 8 و کد دومی مقدار a را ضرب مقدار b میکند که جواب آن میشود 15
حال میتوان این کد را خودتان بزرگتر و پیچیده تر کنید ، البته این فقط تمام کار های که با متغیر ها کرد نیست و بعدا در مورد آن ها بیشتر صحبت میکنیم.
این بود آموزش ابتدایی و مقدماتی زبان PHP که در بعد آموزش های کامل تر و پیشرفته تری را در سایت Gooyait قرار میدهیم. لطفا نظرات خود را در مورد این آموزش در قسمت نظرات به ما اطلاع دهید.
خوب بود فقط اگه یکم پیشرفته تر بود بیشتر بدردمون میخورد
ممنونم شما وقت گذاشتین ولی کاش حداقل کدهاتون رو مرتب می نوشتین ، اگه هدفتون آموزش مقدماتی پی اچ پی بود فکر نمیکنم کسی از این کدها مطلب صحیحی رو یاد بگیره !
سلام آموزش مقدماتی واقعا عالی بود
موفق باشی
سلام دستتون درد نكنه
سلام دوست عزیز
نمی دونم هنوز این پست قدیمیتو جواب میدی یا نه
ولی اگه تونستی جوابتو خیلی لازم دارم مرسی
در صفحات پی اچ پی اگر متن یا لینکهایی به صورت کد شده نوشته شده باشند چجوری اینا رو باید پاک کنیم ؟؟؟؟؟
من موقعی که متن کد شده رو مثلا از توی اسکریپت برمی دارم کل اسکریپت بالا نمیاد نمی دونم چکار کنم ممنونم زودتر جواب بدی مرسی
منتظرم
salam
man reshteye daneshgahim riazie karbordie ama kheili be barname navisi alaghe daram.porsidam behem goftan php be dard mikhore,khodamam dar hade ebtedaei c++ va c kar kardam.hala benazare shoma che ketabaei mitoonan behem komak konan?
عالی بود ممنونم