آموزش الکترونیکی و چگونگی ارزیابی آن
آموزش الکترونیکی امکان فراگیری مستقل از زمان و مکان را برای دانش پژوهان فراهم می آورد. جایگاه کامپیوتر در آموزش های الکترونیکی بسیار حائز اهمیت است . با پیکربندی مناسب کامپیوتر ( سخت افزار، نرم افزار و شبکه ) امکان استفاده از آموزش های الکترونیکی برای علاقه مندان فراهم می گردد. عملکرد کامپیوتر در آموزش های الکترونیکی نظیر عملکرد موبایل در ارتباطات است . با استفاده و پیکربندی مناسب موبایل امکان برقراری ارتباط مستقل از زمان و مکان خاص را برای کاربران خود فراهم می آورد.آموزش الکترونیکی می تواند مبتنی بر CD-ROM ، شبکه ، اینترانت و یا اینترنت باشد. آموزش الکترونیکی برای ارائه محتوی از عناصر اطلاعاتی با فرمت های متفاوت نظیر: متن ، ویدئو ، صدا، انیمیشن ، گرافیک و محیط های مجازی و یا شبیه سازی شده استفاده می نماید. تجارب بدست آمده از آموزش های الکترونیکی بمراتب گسترده تر از تجارب آموزشی بدست آمده در یک کلاس درس سنتی است . آهنگ فراگیری در سیستم های آموزشی الکترونیکی از یک روند مشخص و سیستماتیک تبعیت کرده و مخاطبان خود را با هر نوع سلیقه و گرایش بسرعت جذب می نماید. اجرای آموزش الکترونیکی در دنیا در حال افزایش است ولی برخلاف گسترش استفاده از سیستم آموزش الکترونیکی و سرمایهگذاری قابل توجه در خرید یا توسعه آنها، اجماع و اتفاق نظری بر یک چارچوب استاندارد برای ارزیابی کیفیت سیستم وجود ندارد.
بسیاری از مراکز آموزشی و دانشگاهها از سیستم آموزش الکترونیکی برای حمایت از یادگیریهای رو در رو در کلاس، یا اجرا و انجام برنامههای آموزشی راه دور استفاده میکنند. رشد سیستمهای آموزش الکترونیکی در سالهای اخیر به طور فزایندهای افزایش یافته است ولی هنوز انتقادهای قابل توجه از کیفیت سیستمهای حال حاضر مورد استفاده انجام میشود که شامل عملکرد پایین، قابلیت استفاده ضعیف و همچنین سفارشسازی ضعیف میباشد که تامین نیازهای خاص از یادگیرندگان متفاوت را با مشکل روبرو کرده است. علاوه بر آن، آموزش روی خط اغلب به دلیل حمایت نکردن از یادگیرنده محور بودن مورد انتقاد قرار می گیرد.
محصلین علاقه فراوانی به ارزیابی فن تعلیم سیستمهای آموزشی الکترونیکی از خود نشان دادهاند که در مباحث طراحی دروس و چگونگی ترویج دادن یادگیری خوب است و علاوه بر آن، این بحثهای بنیادی در مورد طراحی دروس نیز بسیار مهم هستند با این حال چنین تحقیقاتی به معلم در ارزیابی کیفیت سیستم کمکی نمی کند.
با افزایش آموزش الکترونیک در دانشگاهها و موسسات آموزشی در دنیا از طریق پایگاههای الکترونیکی، سئوالاتی در مورد استفاده و امکان اجرای این روش از آموزش برای محققین، معلمین و طراحان این پایگاههای الکترونیکی بوجود میآید که آیا به اهداف آرمانی و بهبود کیفیت تحصیلی دست پیدا خواهند کرد؟ آیا عملکرد و توانایی برای خودخوانی بدون نیاز به معلم افزایش خواهد یافت؟ آیا از دید دانشآموزان آموزش الکترونیک یک متد موثر و موفق است؟بنابراین لزوم ارزیابی چنین شیوه آموزشی به شدت احساس می شود.
تحقیق در مورد ارزیابی سیستم های الکترونیکی از ۲ بعد می باشد:
۱- مهندسین نرم افزار
۲- کارشناسان آموزش و پرورش
از دیدگاه مهندسی نرم افزار تولید نرم افزاری که بتواند ویژگی های مورد نیاز جهت آموزش الکترونیکی را فراهم آورد کار چندان سختی به نظر نمی آید ولی نکته مهم توانایی برآوردن نیازها و مسائل آموزشی از دیدگاه کارشناسی و تعلیم و تربیت توسط نرم افزار می باشد به همین دلیل است که تولید نرم افزاری جهت آموزش الکترونیکی بدون حضور کارشناسان آموزش و پرورش و عدم استفاده از نظرات آن ها ، کار را بسیار مشکل و تا اندازه ی زیادی عبث و بی فایده می سازد.
برای ارزیابی کیفیت آموزش الکترونیکی از مدل های گوناگون و متنوعی استفاده می شود. یکی از مهمترین و در عین حال پرکاربردترین مدل ها مدل استاندارد ISO 9126 است که در سال ۱۹۹۱ برای فراهم آوردن چارچوبی برای ارزیابی کیفیت نرم افزار و سپس بهبود آن در بیش از یک دوره ۱۰ ساله گسترش یافته است. این مدل دارای ۶ شاخص و هر شاخص به تعدادی زیر شاخص دیگر تقسیم می شود.(جدول زیر) این مدل طیف وسیعی از خصوصیات سیستم شامل نیازهای تکنیکی و فعل انفعالات انسانی را تحت پوشش قرار میدهد. برای مثال این استاندارد فعل و انفعالات کامپیوتر انسان مانند دلربایی از واسط که بقیه استانداردها چشم پوشی کرده اند را شامل می شود.
سه شاخص اول (عملکرد، قابلیت استفاده و قابلیت اعتماد و اولین زیر شاخص درجه تاثیر (رفتار زمان) به آسانی قابل ارزیابیاند ولی شاخصهای باقی مانده مگر به وسیله متخصصین IT تعلیم دیده و حرفه ای، برای اندازه گیری مشکلاند به همین دلیل تمرکز بیشتر بر روی شاخصهای اول است.
برای آشنایی با نحوه عملکرد این استاندارد و چگونگی کاربرد آن برای سیستم های آموزش الکترونیکی، این استاندارد را در دانشکده IT یکی از دانشگاه های آمریکایی مورد استفاده قرار دادند که نتیجه آن به صورت ماتریسی همراه با توضیحات جانبی آن در ادامه آورده شده است.
به طور کلی ارزیابی کمی بود اگر چه برای ارزیابی زیر شاخص رفتار زمانی تست زمان بر روی ۲ کامپیوتر جدید و قدیم با پهنای باند kbps100 انجام شد. این تست زمان در کلاسی که در آن ۱۲۰ نفر به طور همزمان از سیستم استفاده میکردند انجام شد که نتیجه آن در یک ماتریس خلاصه شده است.
ستارهها در این ماتریس نشانگر این هستند که آن ابزار نیازهای زیر شاخصها را تامین کردهاند. جاهایی که در این ارزیابی نقص و عیب بوده است را با اعدادی نمایش داده شده است که توضیحات آنها در علائم و اختصارت زیر که چگونه سیستم در رویایی با این معیارها شکست خورده است آورده شده است.
۱- موقعی که منطقا نیاز به محتوا هست محتواهای تهی را قبول می کند.
۲- کمبود لیبل های موضوع در زمینههای مورد نیاز کاربران با آن را سختتر می کند.
۳- سایز فونت ها بسیار کوچک است و یک ناسازگاری در فونت ها از یک صفحه به صفحه دیگر وجود دارد.
۴- موقعی که یک عکس با سایز غیر استاندارد از اعضا آپلود میشود پیغام خطا نمایش می دهد.
۵- سیستم برای اعتبار تاریخ در هنگامی که موارد درسی در دسترس خواهند بود را چک نمیکند.
۶- هدایت کردن ضعیف: به جای وجود یک کلید، منویی برای هدایت کردن نیاز است.
۷- وقتی تعداد کاربران روی خط افزایش می یابد.بارگیری صفحات گروه خیلی کند میشود
۸- مسئله برای تفسیر لغات و اصطلاحات غیر استاندارد برای مثال کلاس مجازی.
۹- به خاطر نیاز به دانلود Java در هنگام ورود به اتاق گفتگو خیلی آهسته انجام می شود.
۱۰- قابلیت ذخیره سازی شکل در داخل سیستم یا شکل های خارجی وجود ندارد.
۱۱- به خاطر آپلود شکل ها و گرافیک ها مسئله نوشتن و پست عکس نیز وجود دارد.
۱۲- فهمیدن وظیفه همه دکمه ها کار آسانی نیست، اطلاع رسانی ابزاری نیاز است.
۱۳- مسئله همزمانی و مسئله عقب افتادن زمان بین لحظهای که دانش آموز میتواند ببیند و لحظهای که خطی کشیده می شود.
۱۴- عملکرد ضعیف و فهمیدن نحوه استفاده از آن، قادر به نمایش فهرست نیست.
۱۵- بر اساس اسم کوچک فرد قابل جستجو نیست و نمیتواند همه اعضای گروه را به صورت لیست نمایش دهد.
۱۶- وقتی که گروه جدیدی ایجاد می شود، سیستم قادر به از عده برآمدن تعریف گروههای زیاد نیست.
۱۷- اضافه کردن دانش آموزان به گروهها نیاز به ۷ کلیک موس از یک طرف صفحه به طرف دیگر برای هر یک از دانش آموزان دارند، بسیاری از کلیدها در ضمیمه کیبوردها فعال نیست و نمی توان از آنها استفاده کرد.
۱۸- ترتیب گروه ها به ترتیب حروف الفبایی نیست.
۱۹- صفحه آرایی و ترتیب ناجور است.
ارزیابی انجام شده شکافها و نقصهای زیادی در این سیستم را نشان می دهد. بعضی از آنها برای رضایت کاربران حیاتی و بعضی اهمیت کمتری دارند که بستگی به شخص کاربر (دانش آموز، معلم و …)دارد.
بنابراین برای ایجاد یک سیستم ارزیابی کامل و مفید می بایست تغییراتی را در این استاندارد ایجاد نمود برای نمونه میتوان با ایجاد یکسری شاخصهای کلی که رضایت و خرسندی همه کاربران را شامل شود بهبود بخشیده شوند چراکه برای مشخص کردن سطح رضایت کاربران افزایش تعداد زیر شاخصها به سادگی امکان ندارد. همچنین کاربران مختلف اولویت بندی مختلفی دارند که بر اصرار آنها بر شاخص مشخصی اثر میگذارد. بنابراین نیاز است یک شاخص نهایی را برای بیان این که آیا ارزیابی ابزار خاص به طور کلی قابل قبول بوده است یا نه برای کاربر ایجاد شود.
از طرفی زیر شاخصها بسیار کلی بوده و تعداد فاکتورهای زیادی را تحت پوشش قرار میدهند بنابراین کارآمد نبوده و توصیه میشود که زیر شاخصها در سایه قابلیت استفاده گسترده شوند تا شامل نمایش فاکتورهای خاصی بر پایه مبانی پذیرفته شده قابلیت استفاده فعل انفعال انسان و کامپیوتر باشند. برای مثال قابلیت استفاده باید شامل زیر شاخص هایی مانند ( ثبات و استحکام، سادگی، خوانایی (سایز و فونت) و استفاده از رنگ باشد.
به تازگی ارتباطی قوی بین زیر شاخصهای قابلیت فهم و قابلیت یادگیری پیدا شده است . ترکیبی از این دو زیر شاخص که آنها را به یک زیر شاخص تبدیل کند در بهبود توسعه چنین استانداردی مفید خواهد بود. در نهایت بلوغ و کمال برای کل سیستم بیان خواهد شد و برای هر یک از ابزارها به طور مجزا مفید نخواهد بود.
سلام- مطلب خوبی ازش برای تحقیقم استفاده کردم
ممنون