آشنایی با دیافراگم (Aperture) در عکاسی دیجیتال
دیافراگم چیست؟
به زبان ساده دیافراگم میزان باز یا بسته بودن روزنه ی لنز هنگام عکاسی را مشخص می کند.
زمانی که شما دکمه شاتر دوربین تان را فشار می دهید یک روزنه باز می شود که به سنسور دوربین شما اجازه می دهد تا منظره ای که شما مایل به ثبت آن هستید را ثبت کند.شماره دیافراگمی که شما تعیین نموده اید بر روی سایز روزنه تاثیر می گذارد.هرچه روزنه باز تر باشد میزان نور بیشتری به سنسور می رسد و هرچه بسته تر باشد نور کمتری به سنسور دوربین شما می رسد.
روزنه دیافراگم با معیاری به نام f-stops اندازه گیری می شود.در اینجا ما میزان روزنه دیافراگم را با فرمت f/number نشان خواهیم داد.برای مثال: f/2.8, f/4, f/5.6,f/8,f/22.تغییر از یک استاپ به استاپ دیگر،میزان باز بودن لنز دوربین تان را نصف یا دوبرابر می کند و میزان نوری که به سنسور می رسد به همین ترتیب تغییر خواهد کرد.به یاد داشته باشید تغییر در سرعت شاتر از یک استاپ به استاپ دیگر نیز می تواند نور را نصف یا دو برابر کند.یعنی شما می توانید با کاهش دیافراگم و افزایش سرعت شاتر،و یا برعکس،به مقدار نور مشابهی دست پیدا کنید.این قانون به ظاهر ساده را حتماً به خاطر بسپارید زیرا در آینده کمک های فراوانی به شما می کند.
نکته ای که بسیاری از عکاسان نوپا را آزار می دهد این است که دیافراگم باز که میزان نور بیشتری را به سنسور می رساند با اعداد کوچک نشان داده می شود و دیافراگم بسته که میزان نور کمتری را به سنسور می رساند با اعداد بزرگ نشان داده می شود.یعنی در f/2.8 دیافراگم باز تر از f/22 است.شاید در ابتدا فکر کنید اشتباهی رخ داده اما با گذشت زمان به این قوانین عادت خواهید کرد.
عمق میدان و دیافراگم
تغییر عدد دیافراگم تاثیرات بسیاری در عکس های شما دارد که باید آن ها را به خاطر بسپارید اما مهم ترین تاثیر آن عمق میدانی ست که در عکس های شما وجود خواهد داشت.
عمق میدان (DOF) میزان فکوس عکس شماست.عمق میدان زیاد به این معناست که اکثر عکس شما در فکوس است و هیچگونه تاری ای در آن دیده نمی شود.چه اشیایی که نزدیک به دوربین هستند چه اشیایی که از دوربین فاصله دارند.عکسی که در زیر مشاهده می کنید با f/22 گرفته شده،همانطور که می بینید پیش زمینه و پس زمینه ی عکس کاملا واضح است.
عمق میدان کم به این معنی ست که فقط قسمتی از عکس فکوس است و بقیه ی آن تار است.برای مثال به عکس زیر توجه کنید:
همانطور که می بینید قسمت زرد رنگ گل فکوس است اما بقیه ی گل در حالی که شاید کمتر از یک سانتی متر با نقطه ی فکوس فاصله داشته باشند تار هستند.این یک نمونه برای عمق میدان کم است که با f/4.5 گرفته شده است.
اندازه دیافراگم تاثیر بسیار زیادی در عمق میدان دارد.دیافراگم باز (که شماره ی کوچک تر دارد) عمق میدان کم و دیافراگم بسته (که شماره ی آن بزرگ تر است) عمق میدان زیاد در عکس های شما به وجود خواهد آورد.
در ابتدا این قوانین می تواند شما را کمی گیج کند اما بهترین راه این است که به خاطر بسپارید عدد کمتر عمق میدان کم تری به شما می دهد و عدد بیشتر عمق میدان بیشتری به شما می دهد.
با دو مثال در همین رابطه به شما کمک می کنیم تا بیشتر با این موضوع آشنا شوید.دو عکس از یک صحنه با دو عدد دیافراگم مختلف گرفته ایم.
عکس اول با f/22 و عکس دوم با f/2.8 گرفته شده است.تفاوت میان این دو عکس کاملا مشخص است.در تصویری که با f/22 گرفته شده هر دو گل فکوس است و علاوه بر این پس زمینه نیز به میزان بسیار کمی تار شده است اما در عکس دوم که با f/2.8 گرفته شده گل سمت چپ فکوس است و گل سمت راست به دلیل فاصله ی کمی که با نقطه فکوس دارد کمی تار شده و پس زمینه به دلیل فاصله زیادش تا حد زیادی تار شده است.
بهترین راه برای درک بهتر این آموزش،این است که همین حالا دوربین تان را بردارید و همین آزمایش را تکرار کنید.نقطه ای را پیدا کنید که در کادر شما اجسامی با فاصله ی دور و نزدیک نسبت به دوربین تان وجود داشته باشد،سپس از همین صحنه یک بار با دیافراگم بسته و یک بار با دیافراگم باز عکس بگیرید.خیلی راحت متوجه تاثیر دیافراگم بر عمق میدان خواهید شد.
بعضی از انواع عکاسی نیاز به عمق میدان زیاد (دیافراگم بسته) دارند:
برای مثال در عکاسی از طبیعت یا مناظر اکثرا از دیافراگم بسته (شماره اف بالا) استفاده می شود.این تنظیمات به عکاس اطمینان می دهد که از دورترین جزئیات تا نزدیک ترین آن ها به وضوح در عکس مشخص خواهد بود.
در حالت دیگر،در عکاسی پرتره استفاده از عمق میدان کم بسیار کارآمد خواهد بود،زیر صورت سوژه را واضح و پس زمینه را کمی تار می کند و این میتواند جلوه ی بسیار زیبایی به عکس شما بدهد.زیرا فکوس بودن سوژه و تار بودن بقیه اشیای موجود در صحنه باعث می شود توجه مخاطب فقط به سوژه جلب شود.در این مورد شما باید از دیافراگم باز (عدد کمتر) استفاده کنید.
عکاسان ماکرو بیشترین استفاده را از دیافراگم باز دارند زیرا آن ها نیاز دارند فقط نقطه فکوس عکسشان واضح باشد تا دیگر اجزای تصویر توجه مخاطب را منحرف نکند و آن ها بتوانند مقصود و هدف خود را به ساده ترین شکل ممکن به مخاطب انتقال دهند.
در ابتدا برای هر عکاس نوپایی تسلط به قوانین دیافراگم کمی تا قسمتی مشکل خواهد بود اما با تمرین و تکرار زیاد می توانید این مشکل را برطرف کنید.مطمئن باشید تحمل این سختی ها و مشکلات کمک شایانی به پیشرفت شما در عکاسی می کند.
امیدواریم این آموزش برای شما مفید بوده باشد.
ما اینجا پاسخگوی تمام سوالات شما خواهیم بود.
واقعا جالب بود—خیلی خیلی ممنون.
سپاس از اظهارنظر شما.
واقعا آموزش خوبی برای عکاسی بود
ممنون
خوشحالم که مورد توجهتون قرار گرفت.
موفق باشید
مثل همیشه عالی بود ممنون
در مورد Shutter Speed و Exposure هم مطلب بذارید که دیگه حرف آخر را زدین
ضمن تشکر از شما که مقالات رو دنبال می کنید باید این مژده رو بدم که مقاله ی بعدی در رابطه با سرعت شاتر هست،و بعد از اون هم مبحث نوردهی یا همون Exposure رو به شکل مفصل در قالب یک مقاله توضیح میدیم.
خسته نباشی!!!!!!!
خیلی باحال بود ، واقعا کلی استفاده کردم!
ممنونم از شما و خوشحالم که این مقاله تونست کمک کوچیکی به شما بکنه
سربلند باشید
سلام مقالات بیشتری دررابطه باعکاسی وتکنیکهاش بذارید خیلی جالبن
اگه کمکی هم خواستید درخدمتم چندسالیمیشه توکار عکاسی هستم وفعالیت میکنم
درود بر شما
بله حتما در آینده شاهد مقالات بیشتری خواهید بود.
در صورت نیاز حتما از حضورتون بهره می بریم.
ممنون جالب بود.
جالب بود. اما اگه خلاصه تر باشه بهتره.
عالی بود
همین !
بسیار خوب بود.ممنون.
اگه امکان داره ویدیو کار با دوربین دیجیتال تو سایت بزارین
باتشکر
در عکاسی ماکرو چون نور بیشتری می خوایم دیافراگم بازتر و عمق میدان کمتر نیاز هست درست گفتم ؟؟
سپاس فراوان
سلام
ممنون که زحمت ترجمه رو کشیدید
چه خوب بود عکسها رو با کپی رایت خودتون تغییر نمی دادید
کپی رایتش By: Darren Rowse هست
با سلام.عکس از پرتره نزدیک با دیافراگم باز یا بسته به غیر از تار کردن زمینه چه تاثیری دارد و کدام بهتر است
سپاس بسیار.بنده دانشجوی رشته فیلمسازی هستم،مطلبتون بسیار قابل فهم و کاربردی بود.لازم دونستم به خاطرش ازتون تشکر کنم.
بسیار متشکرم
عالی بود. منتظر مطالب بعدی شما هستم.
با سلام و احترام
من می خوام در حالت ماکرو ، از عنبیه چشم عکس شفاف بگیرم ، لطفا از چه دوربینی استفاده کنیم ، رنج قیمت زیاد بالا نباشه
با تشکر