صرافی ارز دیجیتال چیست؟
محبوبیت رمزارزها در سال ۲۰۲۱ بر هیچ کس پوشیده نیست. کریپتوکارنسی حوزهای جذاب، پر ریسک و البته پر درآمد است که بسیاری از افراد دنبال راهی برای ورود به آن هستند. صرافی ارز دیجیتال با ارایه خدمات خرید و فروش و مبادله، دروازهای برای ورود به این دنیای جذاب است.
در این مقاله به تعریف صرافی ارز دیجیتال و بررسی ویژگیهای یک صرافی مطمئن میپردازیم.
تعریف صرافی ارز دیجیتال
صرافی های ارز دیجیتال پلتفرمی برای خرید و فروش انواع رمز ارزها است. علاوه بر خرید و فروش، برخی از صرافیها قابلیت تبادل رمزارزها را نیز در اختیار شما قرار میدهند. به عنوان مثال میتوانید در برخی صرافیها بیت کوین را به تتر یا لایت کوین یا هر ارز دیگری که در نظر شما است، تبدیل کنید. اکثر صرافیها از خرید و فروش با ارزهای فیات پشتیبانی میکنند. ارز فیات منظور ارزهایی است که در بازارهای سنتی خرید و فروش وجود دارند، مشابه ریال، دلار و سایر پولهای رایج دنیا.
همچنین صرافی ارز دیجیتال به صورت شبانه روزی در تمام ایام سال کار میکند. علاوه بر این، صرافی ارز دیجیتال به صورت ناشناس خدمات خود را ارایه میدهد که دلیلی برای استقبال گسترده عموم مردم از حوزه کریپتوکارنسی است. تمام مبادلات صورت گرفته اعم از خرید و فروش و یا تبدیل ارز کاملاً به صورت ناشناس بین کاربران انجام میشود.
انواع صرافی ارز دیجیتال
انواع مختلفی از صرافیهای ارز دیجیتال در سراسر دنیا وجود دارد که در این بخش به معرفی آنها میپردازیم.
صرافی متمرکز
منظور از صرافی متمرکز، صرافی است که توسط یک نهاد یا سازمان خاصی مدیریت میشود. اکثر صرافیهای بزرگ دنیا مانند بایننس و کوین بیس به صورت متمرکز در حال فعالیت هستند.
صرافی غیر متمرکز
صرافیهایی که توسط نهاد یا سازمان خاصی مدیریت نمیشوند و کلیه فعالیتهای آنها توسط کاربران اداره میشود، به صرافی غیر متمرکز معروف هستند. از معروفترین این صرافیها می توان به پلتفرم یونی سواپ اشاره کرد.
پلتفرم معاملات مستقیم
منظور از معاملات مستقیم، معاملات P2P یا همتا به همتا است. بدین معنی که دو کاربر به صورت مستقیم و نه از طریق بستر معامله، معامله خود را انجام میدهند. در این نوع معاملات قیمت ثابتی در بازار وجود ندارد. فروشندگان معمولاً نرخ ارز خود را تعیین میکنند.
ویژگیهای صرافی ارز دیجیتال
برای ارایه خدمات بهتر و جلب اعتماد سرمایهگذاران برای حضور در صرافی، صرافیهای ارز دیجیتال میبایست یکسری فاکتورهای اولیه را داشته باشند. در این بخش به معرفی ویژگیهای یک صرافی مناسب میپردازیم.
امنیت
یکی از مهمترین ویژگی هر صرافی ارز دیجیتال، بحث امنیت آن است. امنیت در معاملات، نگهداری از ذخایر ارزی شما و حتی اطلاعات شخصی شما هنگام ثبت نام در صرافی امری بسیار حیاتی است. ممکن است شما بخواهید ارزهای خریداری شده خود را در همان صرافی نگهداری کنید و یا حتی برای مدت کوتاهی در کیف پول صرافی مقداری ارز داشته باشید، باید مطمئن شوید که از سرمایه شما محافظت میشود.
بسیاری از صرافیهای بزرگ، ذخایر ارزی خود و کاربرانشان را به صورت آفلاین یا به اصطلاح سرد نگهداری میکنند. این نوع ذخیره سازی ارز، یکی از امنترین روشها برای جلوگیری از هک و کلاه برداری است.
برای محافظت از رمزارزهای شما، برخی از صرافی ها دارای سیاستهای بیمه هستند تا از ارزهای دیجیتالی که کاربران در صرافی نگهداری میکنند در برابر هک یا کلاه برداری محافظت کنند. به عنوان مثال، کوین بیس دارای یک بیمه نامه به ارزش ۲۵۵ میلیون دلار است. این بدان معناست که اگر ذخایر کوین بیس هک شود و هر مقدار ارز دیجیتال تا سقف ۲۵۵ میلیون دلار به سرقت برود، دارندگان حساب در این صرافی هیچ مشکلی نخواهند داشت.
یکی دیگر از روشها برای جلوگیری از کلاه برداری و سو استفاده احتمالی، احراز هویت دو مرحلهای است. به این معنی که علاوه بر نام کاربری و رمز عبور خود، باید هویت خود را با استفاده از روش دیگری مانند وارد کردن کدی از طریق پیام متنی برای ورود به حساب یا برداشت از حساب، تایید کنید.
مسلماً هر چه کاربران یک صرافی بیشتر و حجم معاملات آن بزرگتر باشد، مباحث امنیتی آن نیز به مراتب نسبت به صرافیهای کوچکتر، بیشتر است.
کارمزد
کارمزد برای بسیاری از افراد تازه وارد در حوزه ارز دیجیتال امری مهم است. برخی صرافیها با ارایه خدمات بهتر و البته مطمئنتر کارمزد بیشتری نیز از شما دریافت میکنند. در طرف مقابل اما صرافیهای تازه کار با اریاه طرحهای تشویقی و کارمزدهای ناچیز به دنبال افزایش کاربران خود هستند. در هنگام انتخاب یک صرافی حتماً صفحه کارمزدهای آن سایت را بررسی کنید تا بهترین گزینه برای شما در دسترس باشد.
کارمزدهای دریافتی اکثر صرافیها روی خدمات آنها محاسبه میشود. به عنوان مثال کارمزد خرید و فروش ارز در هر صرافی متفاوت است و یا کارمزد برداشت از حساب، چه ارزی چه پولی، ممکن است با هم تفاوت داشته باشد.
نقدینگی
نقدینگی نکته کلیدی در انتخاب صرافی برای خرید و فروش است. حجم معاملاتی روزانه صرافیها بیانگر میزان نقدینگی آن است. هر چه نقدینگی در صرافی بیشتر باشد، مسلماً امکان خرید و فروش و سرمایهگذاری در آن نیز سریعتر است. به این معنی که هر زمان نیاز داشته باشید میتوانید ارز خود را در سریعترین زمان ممکن بفروشید.
تعداد رمزارز
تعداد رمزارزهای موجود در بازار تقریباً بی نهایت است و هر روز نیز تعداد جدیدی از آنها وارد بازار میشود. تقریباً هیچ صرافی وجود ندارد که بتواند تمامی این ارزها را در فهرست معاملاتی خود جای دهد. اما اکثر آنها از بزرگترین رمزارزهای دنیا پشتیبانی میکنند. با این حال باید توجه داشته باشید که لیست معاملاتی آنها به روز رسانی میشود یا خیر.
معرفی صرافی ایرانی والکس
در کنار صدها صرافی ایرانی که در داخل کشور فعالیت میکنند، صرافی والکس با خدمات متنوع و منحصر به فرد خود رد میان برترینها قرار دارد. والکس در سال ۹۷ توسط تیمی از متخصصین دانشگاه شریف، اولین صرافی بومی آنلاین رمزارز در داخل کشور را راه اندازی کرد.
تعداد معاملات صورت گرفته در صرافی والکس به بیش از ۷ میلیون معامله موفق میرسد. این صرافی همچنین بیش از ۵۰۰ هزار کاربران آنلاین و فعال در حوزه کریپتوکارنسی دارد. والکس با استفاده از سیستم احراز هویت دو مرحلهای، امنیت کاربران را تضمین میکند. همچنین کلیه دارایی کاربران به صورت آفلاین(سرد) نگهداری میشود و امان از بین رفتن دارایی کاربران وجود ندارد.
والکس در حال حاضر بیش از ۳۰ توکن محبوب بازار را در لیست معاملاتی خود قرار داده است. از بیت کوین گرفته تا دوج کوین و شیبا، همگی در والکس به صورت آنلاین قابل معامله است. برای مثال شما در والکس می توانید با خیال راحت و سریع اقدام به خرید و معامله دوج کوین کنید و آن را در کیف پول امن والکس نگه داری کنید.
والکس به صورت ۲۴ ساعته با ارایه پشتیبانی تلفنی و به صورت چت آنلاین، در کنار کاربرانش است و به آنها در انجام معامله مطمئن کمک میکند.
انتخاب بهترین صرافی
صرافیهای زیادی در دنیا وجود دارند و هر کدام با ارایه خدمات منحصر به فرد، سعی در تسلط بر بازار را دارند. انتخاب بهترین صرافی تقریباً غیر ممکن است. اما فاکتورهایی که در این مقاله به آن اشاره شد میتواند به شما در انتخاب صرافی مناسب و مطمئن کمک شایانی کند. در نهایت این سلیقه مخاطب است که ترجیح میدهد با کدام صرافی راحتتر کار کند.