نقد و بررسی کنسول Nvidia Shield، بهترین دستگاه بازی اندرویدی
هرچند به اعتقاد بسیاری iOS محبوب ترین پلتفرم هم برای گیمر ها و هم برای سازندگان بازی است اما با این حال اندروید هم کم کم جای خود را در قلب گیمرها باز می کند. در حالی که Apple مانع از ساخت یک دستگاه مختص بازی بر پایه iOS می شود، در طرف دیگر ابتدا قابلیت استفاده از دسته های USB دار را در اندروید ممکن شد و سپس این سیستم عامل را در تلفن همراه پر سر و صدای Play Station با نام Xperia Play دیدیم.
این اواخر هم کنسول بازی Ouya را داشتیم که دستگاه های مشابهی مثل GameStick و M.O.J.O هم به آن اضافه شدند. کنسول Shield شرکت بزرگ Nvidia هم جایی در این بین برای خود باز کرده و توانسته است با داشتن تکنولوژی بسیار پیشرفته و یکی از بهترین رابط های کاربری رتبه خوبی برای خود دست و پا کند. قیمت آن ۳۰۰ دلار است که نسبت به دیگر دستگاه های قابل حمل مخصوص بازی مثل Nintendo 3DS و PS Vita گران تر است.
آیا این دستگاه بازی ارزش قیمت گرانش را دارد یا تنها یک محصول تجاری صرف از طرف Nvidia برای به نمایش گذاشتن قدرت چیپ ست Tegra 4 اش است؟ در این نقد به این موضوع می پردازیم.
طراحی
Shield کاملا شبیه یک دسته Xbox 360 است که یک LCD 5 اینچی به بالای آن وصل شده باشد. از این رو Shield شبیه هرچیزی است به جز یک کنسول جیبی. در مقایسه با دیگر کنسول ها، کنسول انویدیا شبیه یک هیولا به نظر می رسد و وزنی معادل ۵۷۹ گرم دارد. در حالی که PS Vita حدود ۲۶۰ گرم و 3DS XL حدود ۳۳۶ گرم است. البته این بزرگی باعث راحتی هم می شود؛ از آنجایی که Shield به هیچ وجه سعی نکرده اندازه اش را کوچک نگه دارد، دستان شما باید حجم زیادی را در بگیرند، حتی اگر دستانتان به صورت خدادادی هم بزرگ باشد.
طراحی ارگونومیک آن به گونه ای است که دست شما در اثر استفاده زیاد درد نخواهد کرد. این مشکلی است که در دیگر دستگاه های مشابه مخصوصا 3DS اولی وجود داشت. بر خلاف وزن زیادش هم هیچ وقت به مچ دست های شما فشار وارد نخواهد کرد.
صفحه نمایش ۵ اینچی Shield بسیار راحت با لولاهای سفت خود به بالا تا می شود که نه صدای تق تق 3DS را دارد و نه درپوشش مثل آن حرکت می کند. کنترل بازی واقعا عالی است. به غیر از دو Analogue Stick و دکمه های دیگر، دو دکمه Home و Back اندروید هم موجود است. یک دکمه بزرگ با آرم انویدیا هم در وسط دسته تعبیه شده است که کارش باز کردن سریع فروشگاه انلاین Tegra Zone است.
پشت کنسول دارای بافت کائوچویی است که باعث می شود کنسول راحت تر در دست گرفته شود. البته این مسئله باعث می شود قیافه کنسول کمی بد به نظر برسد. روی درپوش کنسول هم فلز وجود دارد که برای باز و بسته کردن به کمک آهن ربا از آن استفاده می شود. می توان این درپوش را در طرح ها و رنگ های مختلف خرید و کنسول خود را شخصی سازی کرد اما به نظر می رسد بشتر تله پول باشد تا یک چیز به درد بخور.
مشخصات
Shield اولین محصولی است که چیپ ست Tegra 4 انویدیا را در خود دارد که دارای پردازنده ۱.۹ GHz و کارت گرافیک GeForce و ۷۲ هسته ای می باشد. گفته ها حاکی از آنند که این چیپ ست می تواند شش برابر قدرت سیستم دارای Tegra 3 را داشته باشد. در عمل چیزی که مهم است این است که این کنسول بسیار سریع بوده و می تواند هر عنوان سه بعدی اندرویدی را به راحتی اجرا کند. بازی هایی مثل After Burner Climax, Jet Set Radio و Real Racing 3 به راحتی آب خوردن اجرا می شوند اما با این حال همه این بازیهای گفته شده با سیستم کنترل بازی هماهنگ نیستند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
نتایج به دست آمده در Benchmark ها تفاوت فاحش Shield را با دیگر رقبا مشخص می کند. نرم افزار بنچمارک گیری Geekbench 2 امتیاز Shield را از نظر قدرت ۴۳۲۸ ثبت کرده است که این رقم در Nexus 4 تنها ۲۱۲۷ و در iPad 3 حدود ۱۷۷۳ است. در نرم افزار 3DMark’s Ice Storm هم امتیاز Shield به ۱۹۵۰۶ می رسد و در طرف دیگر Galaxy S4 تنها توانسته امتیاز ۱۰۴۵۰ را کسب کند.
نرم افزار
سیستم عامل Shield اندروید ۴.۲.۱ است و انویدیا آن را دستکاری نکرده است. رابط کاربری این کنسول برای کسانی که مدام با اندروید کار میکنند و با Nexus 4 و Nexus 7 سروکله می زنند کاملا آشنا و دل فریب خواهد بود. البته باید منتظر ماند و دید که فریم ویر آن چند وقت به چند وقت آپدیت خواهد شد.
هرچند می توان از صفحه لمسی کنسول برای جا به جایی در بخش های مختلف سیستم عامل استفاده کرد ولی راحت تر این است که با دکمه های دسته این کار صورت بگیرد. Analogue Stick سمت راست نقش یک موس را بازی می کند که البته بیشتر مواقع چندان دقیق عمل نمی کند ولی بعضی مواقع ممکن است به کمک شما بیاید.
صفحه نمایش
صفحه نمایش ۵ اینچی Shield در مقایسه با گوشی های همراه بزرگ محسوب می شود اما در کنار شکل درشت خود کنسول کمی کوچک به نظر می رسد. حاشیه های نسبتا بزرگ کنار صفحه نمایش برای این هستند که شما بدون لمس کردن خود صفحه، آن را بالا یا پایین برده و نسبت به زاویه دید خود آن را تنظیم کنید. البته وجود این حاشیه ها منجر به کوچک تر شدن صفحه نمایش شده است.
ابعاد تصویر آن ۱۲۸۰ در ۷۲۰ است. با اینکه به ابعاد گوشی هایی مثل Galaxy S4 و HTC One نمی رسد اما این تعداد کم پیکسل به Shield کمک می کند تا عملکرد بهتری داشته باشد. زاویه های دید عالی هستند و کیفیت تصویر درجه یک.
بازی هابا وجود ویژگی های بسیار زیاد سیستم عامل اندروید، کار اصلی کنسول Shield اجرا کردن بازی ها است. در این زمینه، هم شما را ناامید خواهد ساخت و هم شگفت زده؛ کنترل بازیهای پشتیبانی شده با دسته فیزیکی به ارزش های این کنسول می افزاید ولی در عوض در حال حاظر که این نقد نوشته می شود تعداد بازیهایی که با این کنسول هماهنگ شده اند بسیار کم است.
درست است که از Grand Theft Auto III و Dead Trigger پشتیبانی می شود ولی بی نهایت بازی دیگر هستند که با دکمه ها و دستهی Shield سازگار نیستند. یک بازی مانند Real Racing 3 که می توانست از ویژگی های این کنسول بهتره ببرد، از دسته Shield پشتیبانی نمی کند.
البته به احتمال زیاد این یک مشکل کوتاه مدت خواهد بود. هرچند برای مثال شرکت Sega در صفحه بازیهایش در Google Play برای بازیهای Jet Set Radio و Crazy Taxi نوشته است که به زودی از Shield هم پشتیبانی خواهد کرد ولی این مسئله آزار دهنده است که انویدیا از همان ابتدای عرضه کنسول پشتیبانی این شرکت ها را ندارد.
این مایه تاسف است زیرا وقتی Shield را بازی کنید، خواهید فهمید که در مقایسه با هم قطارانش بی رقیب است. بازی Dead Trigger وقتی با دسته Shield بازی شود کاملا یک بازی متفاوت به نظر می آید. نیازی هم به ذکر کردن ندارد که بگوییم Shield بهترین پلتفرم برای اجرای بازیهای قدیمی با شبیه ساز است. همه شبیه ساز های تست شده بدون کوچک ترین مشکلی و با سرعت زیاد اجرا شدند و هیچ نیازی هم به رد کردن فریم برای حفظ عملکرد نبود.
البته بازیهای اندرویدی تنها یک طرف قدرت Shield را تشکیل می دهند. اگر یک PC با کارت گرافیک پشتیبانی شده (Nvidia GTX 650 یا بهتر) داشته باشید، می توانید این کنسول را از طریق شبکه بی سیم به آن وصل کنید و بازیهای نصب شده در کامپیوتر خود را روی صفحه نمایش ۵ اینچی کنسول استریم کرده و بازی کنید. سیستم مشابهی که در کنسول Wii U نینتندو هم دیده بودیم.
کیفیت بازیهای استریم شده به کنسول شگفت انگیز است و هیچ تاخیر قابل توجهی هم در خواندن ورودی های شما از طرف PC که همه کارهای پردازش را برعهده دارد و فقط خروجی را به Shield می فرستند، وجود ندارد. کار کردن با این استریم بسیار راحت و بی دردسر است و یک نکته مثبت محسوب می شود. البته با این شرط که کامپیوتر مورد نیاز را از نظر سخت افزاری داشته باشید. اگر شما چنین کامپیوتری ندارید یکی از کاربردهای اصلی این کنسول را از دست خواهید داد پس بهتر است قبل از خرید Shield به این موضوع خوب فکر کنید.
باتری، حافظه و ارتباطات
به خاطر اینکه Shield تنها می تواند از طریق Wi-Fi متصل شود، مصرف باتری وقتی که کاری با آن ندارید نزدیک به صفر است. هرچند، وقتی از آن استفاده کنید شبیه هیولای گرسنه می ماند! شما می توانید با باتری کامل حدود ۵ تا ۷ ساعت با کنسول بازی کنید. البته کارهای دیگر تا این اندازه باتری مصرف نمی کنند.
۱۶ گیگ حافظه فلش در کنسول موجود است. همچنین اسلات کارت های حافظه MicroSD هم در کنسول تعبیه شده تا در صورت نیاز از آن استفاده شود. در کنار این اسلات حافظه، پورت HDMI خروجی وجود دارد که به شما اجازه می دهد کنسول را به تلویزیون وصل کنید و از تجربه صفحه نمایش بزرگتر بهره ببرید. به لطف اندروید می توانید کنترل کننده های اضافی هم با بلوتوث به کنسول وصل کنید؛ وقتی این ویژگی را با شبیه ساز های مختلفی که در Google Play موجود است ترکیب کنید می بینید که Shield توانایی این را دارد که در کنار قابلیت های خود تبدیل به یک دستگاه بازی قدیمی هم شود که به خودی خود فوق العاده است.
نتیجه گیری
Shield بدون شک یک قدم بسیار بزرگ در راه بازیهای قابل حمل است. چیپ ست Tegra 4 قدرت بسیار زیادی را در اختیار کنسول قرار داده و به شما این امکان را می دهد که آخرین بازیهای اندرویدی را بدون زحمت اضافه اجرا کنید. البته کمبود بازیهای پشتیبانی شده در روز عرضه کمی به کنسول ضربه زده است.
هرچند این مشکل، مشکلی است که در گذر زمان حل خواهد شد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که همه سازنده ها بازیهایشان را با دسته Shield سازگار کنند. برای اینکه این اتفاق بیوفتد باید تعداد بسیار زیادی از این کنسول به فروش برود که این قیمت نسبتا زیاد شاید مانع از اتفاق افتادن آن شود.
در شرایط فعلی، Shield یک کنسول بازی است که به راحتی می توان عاشق آن شد. این کنسول که پر است از تکنولوژی های پیشرفته، ایده ای را پیاده کرده که پتانسیل بسیار زیادی دارد. اما کمبود پشتیبانی از آن کمی نگران کننده است و بعضی از کاربران شاید این قضیه را به راحتی هضم نکنند.
گفته این نکته هم خالی از لطف نیست که انویدیا هنوز تاریخ انتشار کنسول در بریتانیا را اعلام نکرده است. درست مثل Chromecast، این کنسول تنها در آمریکا در دسترس است اما امیدواریم که در ماه های آینده این مسئله عوض شود…
Shield می توان یک هدیه کریسمس فوق العاده باشد.
در یک نگاه
طول: ۱۳۵ میلی متر
عرض: ۱۵۸ میلی متر
ضخامت: ۵۷ میلی متر
وزن: ۵۷۹ گرم
اندازه صفحه نمایش: LCD با ابعاد ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسلی، ۵ اینچ
حافظه داخلی: ۱۶ گیگ + پشتیبانی از کارت حافظه microSD تا ۶۴ گیگ
ارتباطات: وای فای، بلوتوث، HDMI خروجی
پردازنده: Tegra 4 (با ۱.9GHz CPU و ۷۲-core GeForce GPU)
koja meshe shild ro gir ovord?