آیا واقعا می توان به سیستم عامل لینوکس اعتماد کرد؟

آیا واقعا می توان به سیستم عامل لینوکس اعتماد کرد؟
  • ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
  • مجتبی
  • 1

چه کسی لینوکس را ساخته؟ چرا آنها کار بر روی این سیستم عامل را ادامه می دهند؟ آیا می توان به این افراد اعتماد کرد؟ اگر از کاربران لینوکس باشید احتمالا به چنین سوالاتی می خندید! اما سایر افراد واقعا ممکن است چنین سوالاتی داشته باشند. احتمالا بیشتر افراد با مفهوم رایگان و متن باز آشنا هستند. گواهینامه هایی که طی آن هر کسی می تواند طبق توافق نامه ای از پیش تعیین شده، از سرویس یا کد یا … دیگران بنا به نیاز خود استفاده کند.

Penguins-together

بنابر این نیاز است بگویمم که لینوکس هم یک نرم افزار متن باز است ولی مانند سرویس هایی مانند گوگل یا فیسبوک رایگان نیست. این نرم افزار یک پروژه رایگان که از طریق تبلیغات پشتیبانی شود نیست و در واقع درآمد اصلی اش از جابت شرکت های سود ده تامین می گردد. برخی از شرکت های بزرگ به ازای استفاده از کدهای منبع باز لینوکس هزینه ای را به آن کمک می کنند. اما در کنار این شرایط، سیستم عامل یاد شده به نحوی است که هر کسی می تواند آن را بنا به نیازش تغییر دادهو استفاده نماید، حتی شما دوست عزیز!

در ادامه مطلب همراه با گویا آی تی باشید.

اما چه کسی لینوکس را ساخته؟ بگذارید در این مورد کمی بیشتر صحبت کنیم و از مثالی استفاده نماییم که افراد غیر برنامه نویس هم بتوانند آن را درک کنند. اگر شما بدانید که وب سایت معروف ویکی پدیا چگونه کار می کند، طرز کار و روش ساخته شدن لینوکس را هم درک خواهید کرد.

ویکی‌پدیا چگونه کار می کند؟

wikipedia-edit-talk

ویکی پدیا یکی از محبوب ترین وب سایت های دنیاست، اما برای تولید محتوا در آن هزینه ای به هیچ فردی داده نمی شود. بجای آن، افرادی که در هر زمینه ای مطالبی را می دانند به کلیک بر روی گزینه ویرایش (Edit) در بالای هر مقاله یا مطلب، می توانند اطلاعات خود را به این دانشنامه جهانی اضافه کنند. هر کسی می تواند حتی بدون داشتن حساب کاربری در این وب سایت، مطالبی را به آن بیافزاید.

اینکه چقدر به محتوای ویکی پدیا اضافه می شود، بستگی به افرادی دارد که اطلاعات و دانسته های خود را با روشی که این سرویس ارائه داده با دیگران به اشتراک می گذارند و در واقع یک وب سایت کاربر محور است. این یعنی هر کس می تواند در توزیع ها و موضوعات مختلف به افزایش محتوای ویکی پدیا کمک کند. لینوکس نیز به همین روش کار می کند.

البته ویکی پدیا پیچیده تر از آنیست که در بالا توضیح داده شد. یک عده از افراد به عنوان ویراستار های اصلی در آن کار می کنند تا تغییرات جدید را ابتدا بررسی کنند و سپس آن را تایید و در اختیار دیگران بگذارند. یکسری ربات برنامه نویسی شده دیگر هم وجود دارد که ارتباطات را به صورت هوشمند در این وب سایت برقرار می کنند.

برای پاسخ به اینکه چه کسی لینوکس را ساخته باید گفت گروهی از افراد به صورت داوطلبانه شروه به نوشتن هزاران خط کد نموده اند تا بتوانند توزیع های مختلف لینوکسی را توسعه دهند. البته ویکی پدیا هم به همین شکل گسترش میابد و همانطور که گفتیم مطالب کاربران توسط یکسری ویراستار قبل از تایید، بررسی می گردند.

متن باز: چیزی که همه بر روی آن کار می کنند

بیشتر کاربران اینترنت با مرورگر فایرفاکس آشنایی دارند که یکی از محبوبترین و پر استفاده ترین مرورگرها است. فایرفاکس یک نمونه از نرم افزارهای متن باز است که به هر کس اجازه می دهد تا به صورت دلخواه کد آن را برای هدف خاص خود تغییر دهد.

همانند ویکی پدیا، فایرفاکس نیز توسط تیمی از افراد داوطلب به صورت اساسی و در بازه های زمانی مشخص، ویرایش داده شده و توسعه میابد. هزاران نفر با کمک یکدیگر این مرورگر را به جایگاه کنونی ‌اش رسانده اند که حالا توسط میلیون ها کاربر در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد.

penguins-talking

خود فایرفاکس در بسیاری از توزیع های لینوکسی به صورت پیشفرض نصب شده است چرا که بر اساس آنچه گفته شد این مرورگر هم رایگان است و می توان آن را در هر جایی به دلخوا استفاده کرد. هر توزیع لینوکسی شامل هزار نوع پروژه مختلف می تواند باشد که همه مانند فایرفاکس تیم های خود را دارند. اما در کنار کار بر روی توزیع های مخصوص، تیم ها به صورت داوطلبانه با یکدیگر هسته اصلی این سیستم عامل را نیز توسعه می دهند.

هر فردی که در این پرووژها باشد کدمنبع آن را به صورت عمومی منتشر می کند که این یعنی همه می توانند آن را دیده و هر کاری که دوست دارند با کد یاد شده انجام دهند. ارتباطات بین توسعه دهنگان نیز اساسا به صورت عمومی است و این یعنی شما می توانید بحث هایی که بین این افراد صورت می گیرد را هم در صورت نیاز مشاهده کنید. اگر دوست دارید بیشتر در این باره بدانید می توانید با افرادی که پشت چنین پروژه هایی هستند تماس گرفته و از آنها تقاضای کمک نمایید. با اینکار ممکن است شما هم خود به جمع توسعه دهنگان هسته این سیستم عامل اضافه شوید.

اما حتی اگر کدنویسی بلد نباشید هم می توانید در این پروژه مشارکت داشته باشید. طراحان می توانند آیکون ها و تصاویر پس زمینه را برای لینوکس ایجاد کنند. برای مثال در هر نسخه آزمایشی از سیستم عامل مورد بحث می توان بازخورد خود را برای افرادی که بر روی پروژه کار می کنند ارسال کرد. نویسندگان نیز می توانند در نوشتن فایل ها و اسناد به یکدیگر کمک نمایند. پس اینگونه است که یک پروژه متن باز توسط کاربرانی مشتاق و فعال، ایجاد شده و توسعه داده می شود.

پس در نهایت چه کسی لینوکس را ساخته؟ خود شما!

penguins-linux-jump-in

لینوکس فقط یک سیستم عامل نیست، بلکه یک اجتماع است. این اجتماع می تواند به عنوان منبعی برای سرگرمی و اوقات فراغت شما نیز مبدل گردد. اگر شما کد نویسی می دانید یا به هر دلیلی علاقه پیدا کرده اید تا در این اجتماع باشید، می توانید از هم اکنون به جمع لینوکسی ها پیوسته و در گسترش این نرم افزار متن باز به دیگران کمک کنید.

اگر شما هم از کاربران ویندوز اکس پی هستید، حتما می دانید که این سیستم عامل از پشتیبانی رسمی مایکروسافت خارج شده که این یعنی بروزرسانی دیگری برای آن عرضه نمی گردد و همین مورد می تواند برای خیلی ها خطرناک باشد. اگر هنوز از اکس پی استفاده می کنید شدیدا به شما توصیه می کنیم به یکی از توزیع های لینوکسی مانند اوبونتو که بسیار محبوب است مهاجرت نمایید. در نهایت باید بگوییم شما می توانید با خیالی آسوده به افرادی که لینوکس را توسعه می دهند اعتماد کنید و حتی اگر بخواهید خودتان هم به جمع آنها اضافه شوید.

اگر شما هم تجربه کار با لینوکس و نرم افزارهای متن باز را دارید خوشحال می شویم تا آن را در بخش نظرات با گویا آی تی و سایر کاربران در میان بگذارید.

[منبع: makeuseof]

دیدگاه خود را وارد کنید
1 دیدگاه
  1. مقاله خوبی بود

    لینوکس از توزیع هایی متنوعی تشکیل شده که افراد میتونن با توجه به نیازشون بین شون انتخاب کنن
    مثلا برای کاربران خانگی ابونتو و مینیت توصیه میشه و برایه سرور ها که بیش از نود درصد از لینوکس استفاده میکنن دبیان و ردهت پیشنهاد میشه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *