با این ۲۳ تکنیک زبان بدن از هر کسی دوست داشتنی تر می شوید!
شما بدون اینکه خودتان متوجه باشید، در تمام مدت طول روز در هر حال ارسال پیام های غیرکلامی به اطرافیان تان هستید. ژست و نحوه ایستادن، طرز حرکت چشمان، روش دست دادن و مواردی از این دست، همگی چیزهایی هستند که از طریق آنها به وسیله زبان بدن تان سیگنال های ناخودآگاهی را ارسال می کنید که باعث می شود مردم بیشتر به شما علاقمند شوند یا برعکس، پیش از آنکه لب به سخن بگشایید نسبت به شما دیدگاه منفی و نامطلوبی پیدا کنند. البته، هر وقت که سخن از زبان بدن و ترفندهای آن به میان می آید، عده ای احساس می کنند که تحت تاثیر قرار دادن دیگران مانند با بازی گرفتن آنهاست و اگر سیاه نباشد، حداقل خاکستری است.
تحت تاثیر قرار دادن دیگران لزوماً منفی نیست
شاید هنگامی که به فکر تاثیر گذاشتن بر دیگران می افتید، احساس کنید که این به نوعی سوء استفاده کردن از غریزه های مردم و به بازی گرفتن آنها است. با این حال به خاطر داشته باشید که تحت تاثیر قرار دادن دیگران بد نیست؛ نیتِ بد است که بد است!
مثال ۱: فرد سوء استفاده گر نابکار
افراد نابکاری که با اهداف منفی و غیرانسانی خود به دنبال تحت تاثیر قراردادن دیگران هستند مشکل ایجاد می کنند. به این نمونه توجه کنید:
- دانش آموز بد می خواهد جایگاه دانش آموز زرنگ کلاس را تضعیف کند؛
- او به بقیه همکلاسی هایش می گوید که این دانش آموز زرنگ کار وحشتناکی انجام داده است؛
- علاقه همکلاسی ها به دانش آموز زرنگ کمتر می شود.
- حالا دانش آموز زرنگ احساس ناراحتی می کند.
مثال ۲: تاثیر دوستانه
تحت تاثیر قرار دادن دیگران این پتانسیل را دارد که فضای بهتری ایجاد کند. به این مثال توجه کنید:
- خانم فلانی در تحت تاثیر قراردادن و کنترل حالات واقعی درونی خود استاد است؛
- خانم فلانی در یک مهمانی، ناخواسته به فرد دیگری تنه می زند؛
- اگرچه مقصر خانم فلانی نبوده است، اما لبخند می زند و عذرخواهی می کند؛
- خانم فلانی درگیر دعوا نمی شود و شب خوشی را سپری می کند.
مشکل دانش آموز نابکار، تحت تاثیر قرار دادن دیگران نیست؛ مشکل، نیت بد و دروغ گفتن او است. بنابراین، همیشه باید از تاثیرگذاشتن بر دیگران نیت خوبی داشته باشیم. لذا با این پیش فرض که از ترفندهای زیر با نیت و اهداف خوب و مثبت استفاده خواهید کرد، به سراغ معرفی و توضیح بهترین و موثرترین تکنیک های زبان بدن می رویم.
بخش ۱: نقش نگرش در زبان بدن
ذهن انسان، قضاوت مآب است، به این معنی که همیشه در حال قضاوت کردن همه کس و همه چیز است. کاریش هم نمی شود کرد؛ این چیزی است که باعث بقای ما در طول فرآیند تکامل شده است.
ما در کسری از ثانیه قضاوت می کنیم:
- آیا این فرد برای من تهدید محسوب می شود؟
- آیا این فرد جذاب است؟
- آیا این فرد برای بقا (ی اجتماعی) من مفید است؟
به این غریزه توجه کنید و آن را نادیده نگیرید، اما تا زمانی که شناخت بهتری نسبت به طرف مقابل پیدا نکرده اید، بر مبنای آن دست به هیچ اقدام عملی نزنید.
ترفندهای زیر به شما کمک خواهد کرد تا رفتاری را از خود نشان بدهید که مثبت به نظر می رسد.
البته این بخش تماماً به زبان بدن مربوط نمی شود، اما نگرش شما و حالات ناشی از آن به طور ناخودآگاه بر زبان بدن تان تاثیر خواهد گذاشت.
به خودتان اطمینان داشته باشید و اعتماد به نفس تان را نشان بدهید
این مورد آنقدر اهمیت دارد که باید برای آن مقاله مجزایی را تهیه کنیم، ضمن اینکه هرگز و تحت هر شرایطی نمی توانید همیشه انجامش بدهید. به علاوه، موقعیت هایی هم پیش می آید که نشان دادن ضعف باعث می شود که دوست داشتنی تر به نظر برسید، اما معمولاً باید این اعتماد به نفس را داشته باشید و آن را نشان بدهید.
دو مورد وجود دارد که می تواند در این رابطه به شما کمک کند:
- عواملی که احساس راحتی را از شما می گیرد حذف کنید. به عنوان مثال، لباسی که در آن راحت هستید یا به آن علاقه دارید را بپوشید یا ورزش کنید تا با اندام خودتان مشکلی نداشته باشید.
- اعتماد به نفس را یاد بگیرید. کتابهای متنی و صوتی فراوانی در دسترس قرار دارند که می توانند به شما کمک کنند.
همه دوست شما هستند، مگر اینکه عکس آن ثابت شود
چرا قبل از آنکه پلی بسازیم، آن را خراب کنیم؟ با یک دید مثبت نسبت به طرف مقابل:
- می توانید دستاوردهای زیادی داشته باشید
- چیزی برای از دست دادن ندارید
خیلی زود متوجه خواهید شد که آیا این فرد می تواند یا می خواهد دوست خوبی باشد یا خیر.
همه لایق احترام هستند، مگر اینکه عکس آن اثبات شود
در اینجا هم اگر به مردم احترام بگذارید، می توانید دستاوردهای زیادی داشته باشید و چیزی هم برای از دست دادن ندارید. البته این به معنی آن نیست که باید به پای مردم بیفتید، بلکه یعنی نباید به اطرافیان خود بی توجهی کنید یا طوری با آنها رفتار کنید که احساس کنند برایشان ارزشی قائل نیستید.
حتی در مورد غریبه ها هم نباید پیش داروی کنید. در دنیای ما هر کسی می تواند هر چیزی باشد. چه بسا شما هم با افراد ثروتمندی روبرو شده باشید که در عمل بی شخصیت هستند و با فقرایی برخورد کرده اید که طبع بلندی داشته اند. بنابراین، اگرچه نمی توان ظاهر انسانها را نادیده گرفت، اما پیش از قضاوت باید کمی با باطن آنها هم آشنا شوید.
همیشه به این فکر کنید که شما می توانید چه کاری برای دیگران انجام بدهید
هنگامی که با کسی ملاقات می کنید، به این فکر نباشید که «او چه کاری می تواند برای من انجام بدهد؟» بلکه به این فکر کنید که شما چه کاری می توانید برای او انجام بدهید. کمک کردن به مردم بهترین راه برای متمایل کردن آنها به کمک به شما است و از این طریق، همه سود می برند.
توجه کنید که حرف ما این نیست که باید بدون اینکه کسی از شما کمکی بخواهد خودتان را به اصطلاح به نخود هر آشی تبدیل کنید تا باهوش به نظر برسید، بلکه فقط در صورتی به مردم کمک کنید که واقعاً باور دارید که زندگی طرف مقابل به نحوی با دانش، کمک یا تماس شما بهتر خواهد شد.
پیشنهاد کمک بدهید، اما سماجت نکنید. خیلی کوتاه حرف تان را بزنید و تصمیم را به مخاطب خود واگذار کنید.
بخش ۲: ژست و حالات بدن
بدن شما پیوسته در حال ارسال علائم به افرادی است که با آنها ملاقات می کنید (که البته این همان زبان بدن است که موضوع بحث ماست). حالت بدن یا به اصطلاح «ژست» شما علاوه بر اینکه روی قضاوت فوری مردم نسبت به شما تاثیر می گذارد، روی طرز تلقی خودتان نسبت به خودتان هم بی تاثیر نیست. ضمناً ژست درست و مناسب برای بدن تان هم مفید است و مخصوصاً فشار را از کمرتان بر می دارد، دیگر چه می خواهید؟
راست، اما راحت بایستید
برای ایجاد یک ژست مثبت، موارد زیر را به ترتیب اجرا کنید:
- بایستید و پاهای خود را به اندازه لگن تان باز کنید؛
- راست بایستید و بدون فشار قدبلندی کنید، چنانکه انگار یک قلاب شما را از قسمت سر به سمت بالا می کشد؛
- حالا احساس قدبلندی را حفظ کنید، اما شانه هایتان را شل کنید؛
- چانه خود را شل کنید و چنان زاویه ای به سرتان بدهید که برای نگاه کردن در چشم فردی که قد متوسطی دارد نیازی نباشد که سرتان را بالا یا پایین بیاورید.
چند نکته:
- تا جایی که می توانید در حین حفظ ژست خود راحت باشید.
- سینه را جلو ندهید. سینه شما باید به نحوی صاف باشد که انگار روی زمین دراز کشیده اید.
- اندکی شانه های خود را به عقب بدهید.
صاف بنشینید
هنگامی که صاف نشستن را شروع می کنید، متوجه می شوید که چقدر قبلاً خودتان را کوچک نشان می داده اید. هنگامی که پشت میز می نشینید فوراً احساس قدبلندی می کنید. پشت تان را صاف نگه دارید، اما تا جایی که امکان دارد راحت باشید.
همیشه کمی روی هسته مرکزی بدن تان فشار بیاورید
ماهیچه های شکمی، پشت و کلاً مرکز بدن تان نباید در هنگام نشستن یا ایستادن شل باشد. ماهیچه های شکم و مرکز بدن تان را تا حدی در حالت انقباض نگه دارید. این کار نه تنها روی حالت و ژست شما تاثیر مثبتی دارد، بلکه باعث می شود که باوقارتر راه بروید.
فاصله پاها را تقریباً به اندازه عرض لگن تان حفظ کنید
طرز قرارگیری پاهایتان ناگفته های زیادی را در مورد شما برملا می کند. البته این یک قانون بلامنازع نیست، اما معمولاً نزدیکتر کردن پاها به معنی ضعف و عدم احساس امنیت است، در حالی که عکس آن حاکی از اعتماد به نفس است.
فاصله کم و فاصله زیاد بین پاها تاثیر مثبتی بر مخاطب نمی گذارد. سعی کنید فاصله پاها را به اندازه عرض لگن یا اندکی بیشتر حفظ کنید.
بخش ۳: زبان بدن در ورود به اتاق یا فضای سربسته
همان لحظه ای که وارد یک محیط محصور می شوید، خودتان را در معرض قضاوت افراد حاضر در آن محیط قرار می دهید. به این نکته توجه داشته باشید و سعی کنید که از آن بهره برداری کنید.
برخی پیشنهاد می کنند که لباس های جذاب یا پرزرق و برق بپوشید. اما این در همه موقعیت ها ممکن یا کاربردی نیست.
چنان لبخند بزنید که انگار از حضور در آن محیط خوشحال هستید
هر گاه که وارد محیط جدیدی می شوید، لبخند بزنید. چنان لبخند بزنید که انگار واقعاً آنچه که می بینید برای شما خوشایند است. افراط نکنید، بلند نخندید. به نحوی لبخند بزنید که هنگامی که بیرون می روید و درخشش خورشید را می بینید می خندید.
با مردم احوالپرسی کنید
نه خیلی پر سروصدا. داد نزنید «سلام!» یا توجه همه را جلب نکنید، مگر اینکه مطمئن باشید که افرادی که در جمع آنها هستید از چنین رفتارهایی استقبال می کنند. در غیر اینصورت، در حالی که به مردم نگاه گذرایی می اندازید چند لحظه ای بی حرکت بایستید یا به آرامی راه بروید.
- تماس چشمی برقرار کنید: چنان به مردم نگاه نکنید که انگار وارد موزه شده اید. به چشمان آنها نگاه کنید و اگر کسی به شما نگاه کرد به او لبخند بزنید. کاری کنید که حاضران احساس کنند که یک نیروی مثبت وارد آن فضا شده است.
- عجله نکنید: این هم اعتماد به نفس شما را نشان می دهد و هم حاکی از نگرش باز و پذیرای شما است.
برای دوستان (خیالی) خود دست تکان بدهید
طبیعت ما انسانها به نحوی برنامه ریزی شده که افرادی که دوستان بیشتری دارند را دوست داشته باشیم یا به آنها احترام بگذاریم. پس از آنکه وارد اتاق شدید و احوالپرسی عمومی بالا را انجام دادید، در ادامه برای دوستان تان دست تکان بدهید و چیزی مانند «الآن خدمت می رسم» را ادا کنید.
نکته اینجاست که از این روش می توانید برای دوستان خیالی تان هم استفاده کنید! به خاطر داشته باشید که دید انسانها ۳۶۰ درجه نیست. اگر برای یک فرد خیالی در پشت سر آنها دست تکان بدهید متوجه نخواهند شد که به یک فضای خالی اشاره می کنید.
این چند تاثیر مثبت دارد:
- مردم تصور می کنند که دیگران را می شناسید؛
- فرصت بیشتری برای نگاه کردن به این طرف و آن طرف خواهید داشت؛
- احساس امنیت و اعتماد به نفس بیشتری پیدا خواهید کرد.
نکته مهم در پیاده سازی این ترفند زبان بدن این است که باید آن را با اعتماد به نفس کامل انجام بدهید، نه اینکه خیلی شل و وارفته دست تکان بدهید. چنان دست تکان بدهید که انگار بهترین دوست تان آن طرف اتاق است و می خواهید به او بفهمانید که خیلی زود به نزد وی خواهید رفت.
بخش ۴: زبان بدن در هنگام دست دادن
محکم، اما با آرامش دست بدهید
روش دست دادن به خصوص برای آقایان مهم است. با دست دادن ضعیف و شل نمی توانید دوست داشتنی باشید.
- فقط دست تان را «تقدیم» نکنید، دست دادن یک فعالیت دوجانبه است؛
- فشاری که وارد می کنید باید به اندازه فشاری باشد که به دسته یک ماهیتابه سنگین می آورید؛
- اگر کسی، شل دست داد، شما دستش را زیاد فشار ندهید.
در حال دست دادن، تماس چشمی برقرار کنید
چشم برداشتن از طرف مقابل، به طور خودکار احساسات منفی ایجاد می کند و معمولاً حاکی از آن است که:
- به فرد مقابل توجهی ندارید یا برایش احترام قائل نیستید؛
- چیزی برای پنهان کردن دارید.
به اندازه ای به چشمان طرف مقابل نگاه کنید که رنگ چشمان وی در ذهن تان بماند. خیره نشوید، فقط چند لحظه نگاه کنید.
لبخند بزنید، چنانکه انگار طرف مقابل روز خوبی را برای شما رقم زده است
هنگامی که در حال دست دادن به چشمهای طرف مقابل نگاه می کنید، چنان لبخند بزنید که انگار در چشمان وی چیزی دیده اید که باعث خوشحالی شما شده است.
بلند نخندید، فقط لبخند بزنید.
بخش ۵: زبان بدن و موقعیت نسبت به مخاطب
اینکه در چه موقعیتی نسبت به طرف مقابل قرار می گیرید، روی طرز تلقی وی نسبت به شما تأثیر می گذارد. موقعیت شما نسبت به مخاطب در کنار حالت بدن تان ترکیب بسیار قدرتمندی را ایجاد می کند.
حالت پذیرا و راحتی داشته باشید
هنگامی که با کسی صحبت می کنید، بدن خود را در چنان حالتی قرار بدهید که حاکی از راحتی تان با طرف مقابل باشد. دست به سینه نباشید، عقب نکشید و مواردی از این دست. این اعتماد و راحتی شما را نشان می دهد.
به سمت مخاطب، زاویه بگیرید
این تغییر بسیار کوچکی است، اما زاویه گرفتن به سمت مخاطب واقعاً تفاوت ایجاد می کند. عکس این حالت می تواند نشان دهنده ترس، عدم احساس امنیت و بی اعتمادی باشد.
به چیزی تکیه ندهید
تکیه دادن به دیوار یا هر چیز دیگری به معنی انفعال و حتی عدم اعتماد به نفس است. با توجه به نکاتی که در بخش حالات و ژست بدن به آنها اشاره شد، سعی کنید که یک طرز ایستادن خنثی را برای خودتان تعریف کنید.
اگر باید تکیه بدهید، ژست خود را حفظ کنید
اگر به هر دلیلی مجبور هستید که به جایی تکیه بدهید، حالت بدن یا ژست خود را به درستی حفظ کرده و مثلاً قوز نکنید.
بخش ۶: زبان بدن و حالات چهره
صورت شما مرکز مخابراتی شما است. در واقع، این قسمت از بدن آنقدر ریزه کاری دارد که تحقیقات متعددی روی حالات ظریفی که به طور ناخودآگاه در چهره مان ایجاد می کنیم انجام گرفته است. مردم بدون اینکه متوجه باشند اطلاعات و احساسات مهم و تاثیرگذاری را از طریق حالات صورت شان ابراز می کنند.
یک چهره شاد را به عنوان چهره طبیعی خود انتخاب کنید
آیا افرادی را دیده اید که چهره آنها همیشه ناراحت یا عصبانی به نظر می رسد؟ طبیعتاً هیچ کس علاقه ای به صحبت با افرادی ندارد که چنین حالاتی را در چهره خود دارند.
البته این حالات شاید نتواند چیزی را در مورد آن افراد اثبات کند، اما در هر صورت یک امتیاز منفی در مبحث زبان بدن و تاثیر آن است.
تلاش کنید تا صورت تان در حالت عادی (مثل وقتی که با لپ تاپ کار می کنید) راحت یا ترجیحاً شاد به نظر برسد. یک ترفند ساده برای شکل گرفتن این حالت مثبت از زبان بدن این است که چنان حالتی را در شرایط مختلف تمرین کنید که انگار چیزی اندکی برای شما جالب است.
فوراً تماس چشمی را قطع نکنید
ما عادت داریم که اگر با کسی به اصطلاح، چشم تو چشم شدیم فوراً نگاه مان را می دزدیم. سعی کنید که این کار را انجام ندهید. تماس چشمی خود را حفظ کنید و لبخند بزنید. البته باز هم اغلب مردم نگاه شان را می دزدند، اما تعدادی هم تماس چشمی خود را با شما حفظ خواهند کرد.
این چند مزیت دارد:
- به عنوان یک فرد راحت و پذیرا شناخته می شوید؛
- احساس اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.
توجه داشته باشید که وقتی به چشم هم نگاه می کنید لبخندتان را حفظ کنید، در غیر اینصورت حالت ناخوشایندی ایجاد خواهد شد.
چگونه لبخند بزنیم؟
ترفند بسیار ساده ای وجود دارد که به کمک آن می توانید لبخندهای واقعی و موثری داشته باشید: کافی است که تصور کنید که چیزی را می بینید که واقعاً آن را دوست دارید. لبخند زدن فقط حرکت دادن چند ماهیچه از صورت نیست، بلکه باید احساس شادمانه ای داشته باشید و اجازه بدهید که صورت تان آن احساس را به نمایش بگذارد.
بخش ۷: تکنیک ها و عادت های زبان بدن
در این بخش از ترفندهای زبان بدن به سراغ تکنیک هایی می رویم که در تعاملات خود می توانید از آنها استفاده کنید.
از ژست طرف مقابل الهام بگیرید
یکی از تکنیک های قدرتمندی که موضوع تحقیقات متعددی بوده، تکنیک انعکاس است که بر این اساس مورد استفاده قرار می گیرد که اگر ژست و حالات بدن ما با طرف مقابل مان هماهنگ باشد، مخاطب مان احساس راحتی بیشتری خواهد داشت و بیشتر به ما علاقمند می شود. به عنوان مثال:
- آیا طرف مقابل دست به سینه ایستاده؟ شما هم دست به سینه بایستید.
- آیا روی پای سمت راست خود تکیه داده است؟ شما هم به پای سمت راست تان تکیه کنید.
- آیا یک نوشیدنی در دست دارد؟ شما هم یک نوشیدنی بردارید.
نکته مهم این است که هیچ کدام از این رفتارها نباید به چشم بیاید. درست در همان لحظه ای که مخاطب شما احساس کند که دارید از او تقلید می کنید، این تکنیک را سوزانده اید.
تکرار حرکات مخاطب
درست مثل مورد بالا، اینجا هم رفتار شما نباید به چشم بیاید یا اصطلاحاً «تابلو» باشد. در هر صورت، کوچکترین حرکات تقلیدی هم می تواند نقش به سزایی در تاثیر زبان بدن شما داشته باشد:
- یک فنجان قهوه در دست دارید، طرف مقابل یک جرعه قهوه می نوشد. شما هم همین کار را بکنید.
- اگر مخاطب شما لبخند زد، شما هم لبخند بزنید.
- طرف مقابل اندکی به سمت شما آمده؟ شما هم اندکی به سمت او بروید.
باز هم تاکید می کنیم که تکرار شما نباید تصنعی و عمدی به نظر برسد. از این تکنیک باید به طبیعی ترین شکل ممکن و در موقعیت های مناسب استفاده کنید.
حرف آخر
علیرغم اینکه اکثر ما به حالات و رفتاری که در طول گفتگو از خود نشان می دهیم توجه نمی کنیم، با این حال «زبان بدن» ما نقش به سزایی در ایجاد تاثیر مورد نظر بر مخاطب دارد. البته شاید بخشی از بی توجهی ما به اهمیت زبان بدن و ضعف توانایی ارتباط غیرکلامی مان به دنیای مجازی بر می گردد که معمولاً در آن ارتباط چهره به چهره نداریم. اما در هر صورت و با وجود کاهش ارتباطات حضوری نسبت به گذشته، اگر به دنبال موفقیت در زندگی شخصی و همچنین کسب و کار هستید، بذل توجه به تکنیک های تاثیرگذاری بر مخاطب به کمک زبان بدن ضروری است.