۵ چیزی که کاش قبل از یاد گرفتن برنامه نویسی می دانستم
یاد گرفتن برنامه نویسی هیجان انگیز است اما وقتی تازه کدنویسی را شروع می کنید ابتدا همه چیز عالی به نظر می رسد اما این روند ممکن است چالش هایی داشته باشد که منجر به دلسردی شما شود یا اینکه از مرحله پرت شوید. خوب است که هنگام یاد گرفتن برنامه نویسی یا حتی قبل از آن این ۵ حقیقت را بدانید و روند کدنویسی خود را بر این اساس استوار کنید تا بتوانید با کمترین چالش این مسیر را سریع تر به پایان برسانید.
روی سینتکس تمرکز نکنید، منطق پشت آن را ببینید
وقتی شروع به یاد گرفتن برنامه نویسی می کنید باید برای تان مهم باشد که بتوانید قواعد و سینتکس ها را با دقت و به درستی بنویسید تا همه چیز به درستی کار کنند. در هر زبان برنامه نویسی علایم، ساختار و قسمت های کلیدی وجود دارد که ابتدا ممکن است وحشتناک به نظر برسد به همین دلیل ممکن است بیشتر وقت خود را صرف یادگرفتن آن ها کنید.
این اولین اشتباه برنامه نویس ها است چرا که وقتی فقط به سینتکس ها توجه دارید اصلا نمی دانید که یک کد چطور و چرا اجرا می شود. پس می تواند نتیجه عکس روی روند برنامه نویسی داشته باشد.
مهم ترین چیز در برنامه نویسی منطق است یعنی بتوانید موضوع و مساله را به چیزهایی تبدیل کنید که کامپیوتر بتواند آن را درک کند و اجرا کند. سینتکس تنها ابزاری برای این است که بتوانید این منطق ها را به سیستم منتقل کنید.
بگذارید با مثال مساله معروف FizzBuzz شروع کنیم. این مساله معروف را می شناسید؟ معمولا آماتورها این مساله را با شرط ها و if ها درگیر می کنند اما حالا همین مساله را به یک حرفه ای بدهید نوع دیگری آن را تنظیم می کند.
وقتی شروع به یادگرفتن برنامه نویسی می کنید ممکن است بیشتر وقت تان صرف ویرگول و براکت ها و آکولاد ها و جملات خاص شود و اینجاست که از منطق باز بمانید. چرا که مغزتان را برای حل مساله و تقسیم مساله پرورش ندادع اید.
وقتی منطق را بلد باشید می توانید راه حل شناساندن منطق به زبان های مختلف را امتحان کنید و از قواعد استفاده کنید. حتی اگر در مورد قواعد گاهی به مشکل برخورد کنید می توانید به کتابخانه کد مراجعه کنید و این اصلا به معنی حرفه ای نبودن نیست چرا که قوی ترین برنامه نویس ها هم گاهی به این کتابخانه های کد مراجعه می کنند تا بتوانند بهترین قواعد را برای کد مورد نظر تنظیم کنند.
فقط روی یک زبان برنامه نویسی تمرکز کنید
ضرب المثل یک ده آباد به از صد شهر خراب را شنیده اید؟ این ضرب المثل دقیقا برای همین موضوع است. برنامه نویسانی که می خواهند تازه شروع به یادگرفتن زبان برنامه نویسی کنند فکر می کنند که اگر چند زبان را بلد باشند امتیاز بیشتری کسب می کنند. در حالی است که آموختن چند زبان مانع این می شود که بتوان زبان ها را به طور عمیق یاد گرفت. این را باید بدانید که وقتی به طور سطحی با زبان های مختلف آشنایی دارید جابجایی بین آن ها بسیار چالشی است.
وقتی تمام وقت خود را صرف آموختن یک زبان کنید پایه ای قوی در مورد مفاهیم اصلی پیدا خواهید کرد که این ها شامل متغییرها، حلقه ها و شرط ها و توابع و نظیر آن ها می شود. وقتی این موارد را اصولی و پایه ای درک کردید می توانید هر زبان دیگری را به راحتی یاد بگیرید.
بیشتر بخوانید: اصول موفقیت در یاد گرفتن برنامه نویسی پایتون
اجازه ندهید آموزش فریب تان دهد
هنگام یاد گرفتن برنامه نویسی ممکن است ساعت ها در گیر این باشید که بخواهید در جلسات آنلاین شرکت کنید یا فیلم های آموزشی را ببینید و مرور کنید. این می تواند منجر به این شود که فکر کنید پیشرفت کرده اید و خوب یاد گرفته اید. اما باید بدانید که توجه به این موارد نمی تواند مهارت های نوشتن کدی که خودتان از ابتدا آن را شروع به نوشتن کرده اید را به شما بدهد. وقتی وقت خود را صرفا صرف مشاهده آموزش ها می کنید و دل خوش این هستید که می توانید کد ها را بخوانید این اصلا به معنی موفقیت در یادگیری برنامه نویسی نیست.
به این شرایط جهنم آموزش می گویند! یعنی شما به خیال خود حرفه ای هستید در حالی که نیستید و این شما را از پیشرفت باز می دارد. حقیقت امر این است که یاد گرفتن برنامه نویسی یک مهارت مبتنی بر تمرین است. همانطور که با دیدن تمرینات فوتبال رونالدو نمی توانید تبدیل به یک فوتبالیست شوید و باید حتما تمرین کنید و در عمل هر چه می بینید را پیاده کنید، یاد گرفتن برنامه نویسی نیز همین قانون را دنبال می کند.
مثلا فرض کنید که یک فیلم آموزشی را می بینید که در حال طراحی یک ماشین حساب است! گام به گام همراه با مدرس در فیلم پیش می روید و کد ها را می نویسید و در آخر هنگام خروجی گرفتن یا کامپایل آن ماشین حساب را دریافت خواهید کرد! اینجاست که فکر می کنید که همه چیز عالی است و به خوبی نوشتن یک ماشین حساب را یاد گرفته اید.
شما در چنین شرایطی فقط کد ها را کپی کرده اید! همین.
زمانی شما در یاد گرفتن برنامه نویسی حرفه ای می شوید که خودتان با مساله و کد ها درگیر شوید و وارد چالش شوید و منطق پشت قواعد برنامه را بفهمید و شروع به تبدیل آن کنید.
از امروز به بعد هنگامی که یک جلسه از آموزش را دیدید ویدیو را متوقف کنید و سعی کنید خودتان یک کد ساده برای پروژه خودتان ایجاد کنید. شاید ساعت ها درگیر آن باشید اما عضلات مغز شما یاد می گیرد چطور باید مسایل را حل کند. وقتی خودتان به دنبال دستورالعمل های خود ساخته هستید یاد می گیرید که چطور کم کم ساختار دهی کنید.
یاد گرفتن برنامه نویسی به صورت عملی عالی است
اگر می خواهید سریع تر تبدیل به برنامه نویسی شوید که به خوبی از پس تجزیه و تحلیل ها بر می آید بهترین کار این است که یاد گرفتن برنامه نویسی را به صورت عملی ادامه دهید. وقتی به صورت عملی کار می کنید هم دانش لازم را یاد می گیرید و هم در عمل نحوه پیاده سازی را می آموزید و هم این که ساختار ها را بهتر درک می کنید و از طرفی سریع تر روی کد ها سوار می شوید. مهم تر از همه اعتماد بنفس شما افزایش پیدا می کند. یاد گرفتن برنامه نویسی زمانی اهمیت دارد که بتوانید مهارت های واقعی برنامه نویسی را یاد بگیرید! این کار فقط در آموزش های ورکشاپ محور شدنی است.
وقتی چند پروژه کوچک را خودتان مدیریت می کنید و شروع به حل آن می کنید و از ابتدا به دنبال منطق پشت آن هستید کم کم یاد می گیرید که برای هر برنامه و پروژه باید ساختار خاصی بکار بگیرید و ساختاری که ذهن شما قادر به حل آن است گاها متفاوت از مدل های دیگران است. بنابراین با روش های جدید حل کردن مساله به روش خودتان کم کم آشنا می شوید.
می توانید پروژه های متن باز را دانلود کنید و با دستکاری کد های آن، وضعیت را در خروجی بررسی کنید و کم کم متوجه شوید که قواعد چطور می تواند به خواست شما تغیبر کنند و چیزهای جدید و شرایط جدید خلق شوند.
قرار نیست همه چیز را بدانید
در ابتدای مسیر یاد گرفتن برنامه نویسی ممکن است دچار این فریب شوید که باید همه چیز را بدانید و یاد بگیرید! و گاها همین سنگ بزرگ می شود نشانه نزدن! می شود نشانه ای برای ترک کردن آموزش برنامه نویسی. تلاش برای یاد گرفتن همه چیز هم حوصله سر بر است و هم انرژی بر و البته غیر منطقی! به این باور برسید که حتی با تجربه ترین برنامه نویس ها هم چیزهایی را نمی دانند و این منطقی است. برنامه نویسی یک رشته و زمینه ای است که هر روز در حال پیشرفت کردن است و مداوما باید آموزش ها را آپدیت کرد پس چیز محدودی نیست که با صرف زمان همه چیز یک زبان و دستورالعمل ها را بیاموزید. با این واقعیت کنار بیایید و وقت خود را صرف آموزش مداوم کنید تا پیشرفت کنید.
هنگام یاد گرفتن برنامه نویسی باید بدانید که یک زبان برنامه نویسی شامل سینتکس، الگوریتمها، ساختارهای داده، فریمورکها، تکنیکهای دیباگ، کتابخانهها و نظیر آن هستند.
اگر بخواهید همه این موارد را مخصوصا در کوتاه مدت یاد بگیرید دچار سردرگمی می شوید و تمرکزتان را به هم می زند و نمی توانید عمیق و مفهومی برنامه نویسی را یاد بگیرید. بدین ترتیب نمی توان انتظار داشت که بتوانید مسایل را خوب بفهمید و پیاده کنید.
معمولا وقتی تلاش می کنید تا مدام چیزهای بیشتری به صورت فشرده یاد بگیرید این اتفاق برعکس رخ می دهد و می تواند موجب نا امیدی شما شود. ابتدا مفاهیم پایه را یاد بگیرید و بعد با صرف زمان مناسب و منظم بدون استرس شروع به آموختن سطوح پیشرفته تر کنید. وقتی خودتان حتی پروژه های کوچک را مدیریت می کنید و حل می کنید به طور اتوماتیک یاد می گیرید که چطور باید از قواعد استفاده کنید و بدین ترتیب سطوح را بهتر درک می کنید.
سخن آخر
یاد گرفتن زبان برنامه نویسی یک چالش جذاب است که ممکن است ابتدا سنگین و سخت باشد اما کم کم می تواند با زمینه هایی که برای حل مسایل ایجاد می کند بهتر درک شود و بدین ترتیب آرام آرام شما را به یک کدنویس حرفه ای تبدیل کند.
منبع کمکی: HTG