۵ نکته برای طراحی حرفه ای اسلاید یا ارائه های گزارشی
برای اینکه سئوی صفحه خود را ارتقا دهید، المانهای بصری مختلفی میتوانید در صفحه قرار دهید تا کاربر را درگیر محتوا کنید و تاثیرات مستقیم یا غیرمستقیم روی سایت خود از نظر رتبه در موتورهای جستجو بگیرید. یکی از این روشها افزودن اینفوگرافیک هاست. اما صنعت جدیدی که وارد این عرصه شده در واقع اسلاید یا ارائههای نمایشی است. طراحی حرفه ای اسلاید برای سئو میتواند به شما کمک کند تا رتبه صفحه خود را بهبود ببخشید. اما معمولا تا صحبت از طراحی حرفهای اسلاید میشود، ذهن مخاطب به سمت ارائههای همایشی میرود. ارائههایی که بری سئو طراحی میشوند معمولا حاوی محتوای سرگرم کننده نظیر گیف ها، میمها و نظیر این هستند.
زمانی که قصد طراحی حرفه ای اسلاید شرکتی دارید هدف اصلی شما این است که تصمیم گیرنده را سریعتر وارد فاز تصمیم گیری کنید. نمونههایی از طراحی اسلایدهای شرکتی به صورت زیر هستند:
معمولا در طراحی حرفهای اسلاید برای شرکتها هدف زیباسازی و سرگرم کننده بودن نیست بلکه تمایل اصلی روی این است که چقدر اسلایدهای شما قانع کننده باشد و چقدر بتواند به سهولت پیام را منتقل کند و در اقناعسازی خوب عمل کند.
اگر قصد دارید برای یک شرکت به طراحی حرفهای اسلاید بپردازید باید روی وضوح و اختصار و اعتبار تمرکز کنید. گویا آی تی در این راهنما کمک میکند تا برای طراحی حرفهای اسلایدهای شرکتی و گزارشی به جهت اقناع تصمیم گیرنده، از ۵ درس مهم نکاتی یاد بگیرید.
هر اسلاید باید فقط یک چیز بگوید
هنگام طراحی حرفهای اسلاید اولین نکتهای که باید مد نظر داشته باشید این است که اسلاید شما باید حاوی یک نکته باشد. به عنوان مثال این اسلاید باید در مورد یک محور نظیر «ترافیک ارگانیک در حال افزایش است» یا «بروزرسانی اخیر الگوریتم باعث کاهش ۲۰ درصدی ترافیک شد» باشد.
وقتی که محور اصلی را انتخاب کردید، همه موارد دیگر را حول این مسیر تنظیم کنید.
اشتباهی که بسیاری از طراحان در این باره میکنند این است که اسلایدها را مثل سرفصلهای کتاب تنظیم میکنند. باور کنید که اصلا نیازی نیست جریان منطقی و رسمی برای طراحی اسلاید حرفهای خود در نظر بگیرید. بنابراین از طراحی ارائهها با عناوین و موضوعات کلی بپرهیزید.
اینکه اسلاید بخواهد چیزهای کلی بگوید! آن هم در مهمترین بخش آن که عنوان آن است اصلا حرفهای نیست. حتی اگر بیننده در حال توجه به قسمت دیگری از اسلاید است باید عنوان حاوی موضوع اصلی و یکتایی باشد که میخواهید در مورد آن گزارش دهید.
به عنوان مثال وقتی در حال صحبت کردن و ارائه دادن در مورد سرعت سایت هستید چنین عنوانی اشتباه است:
این عنوان یک عنوان کلی است و مطلب اصلی اسلاید را نمیرساند. در چنین شرایطی موضوع را جزییتر میکنیم:
یا:
این دو عنوان حرفهایتر است و جزییات بیشتری در اختیار مخاطب قرار میدهد. اگر توجه کنید به جای نوشتن یک عنوان کلی، از جملات خبری استفاده شده است.
وقتی موضوع اصلی اسلاید را مشخص کردید، باید ساختار آن اسلاید در مورد این موضوع باشد و گویای آن بر اساس عناصر بصری باشد. به عنوان مثال اگر عنوان را با موضوعی مثل:
ما کندترین سرعت سایت را در مقایسه با رقبا داریم
تنظیم کرده اید، محتوای اسلاید باید شامل مواردی مثل آیتمهای زیر باشند:
- نمودار سرعت سایت در مقایسه با رقبا
- دادههایی درباره سرعت سایت ما
- اطلاعات حمایتی درباره اهمیت سرعت سایت
در کنار این شاید بخواهید مواردی نظیر توصیهها و سرمایهگذاریها و روشهایی برای بهبود سرعت سایت ارائه کنید. اما دقت کنید که این موضوع اسلاید دیگری است و باید در اسلاید دیگری به آن اشاره کنید.
در طراحی اسلاید حرفهای باید همیشه تعادل را نگه داشت اما محتویاتی که اضافه میکنید به خیلی چیزها ارتباط پیدا میکند. مثلا:
- چگالی اطلاعات
- پیچیدگی دادهها و اطلاعات
- میزان حرفهای بودن و آشنا بودن مخاطب با موضوع
و غیره.
اما نگاه حرفهای این است که بدانید که هر اسلاید همیشه به یک نکته خاص اشاره میکند.
عناوین اسلاید را داستانی بنویسید
برای مجموعه اسلایدهایی که میخواهید آنها را ارائه کنید یک روال روایتی در نظر بگیرید که هر قسمت از این مجموعه یعنی هر اسلاید یک داستان و بخش از این روایت را بگوید. در واقع باید اسلایدها به گونهای باشند که وقتی آنها را کنار هم میچییند، بتوانید یک روند داستانی از آن به دست آورید.
به چند دلیل این روش را توصیه میکنیم:
- ممکن است کسی که قصد گزارش به او دارید فردی با ذهن پر مشغله باشد که برای درک اسلایدها نیاز به روند منطقی داشته باشد.
- این روش به شما کمک میکند تا با تفکری منطقی اسلاید را طراحی کنید.
- با یک نگاه به روند داستان میتوانید اجزای فراموش شده را اضافه کنید. (نیاز به خواندن تک تک محتوای اسلایدها نیست).
یک خلاصه اجرایی در صفحه اول بنویسید
وقتی در حال طراحی اسلاید هستید معمولا منطقی است که یک خلاصه یا مقدمه در اسلاید اول بنویسید. اما اتفاقی که رخ میدهد این است که سریع از این صفحه عبور میکنیم تا به اسلایدهای اصلی برسیم و توضیحات را لابه لای نمایش اسلایدها ترکیب کنیم.
هنگام نوشتن یک اسلاید حرفه ای، به این قسمت توجه کنید تا هدر نرود. این قسمت میتواند به قدری حرفهای باشد که مدیر شما فقط با نگاه کردن به آن همه چیز را متوجه شود. حتی میتوانید تمام توضیحات خود را حول این محور بگردانید.
در این صفحه باید چند بخش قرار بگیرد که داستان کامل را پوشش دهد، نه همه جزییات را!
زمانی که چنین اسلایدی را برای یک مدیر اجرایی طراحی میکنید در این حالت او بدون گوش دادن به حرف شما و فقط با دیدن همین قطعه از اسلاید میتواند متوجه شود که چه چیزی از او میخواهید.
معمولا اسلایدهای خلاصه شامل اسلایدهای ۱ تا ۱۰ تای اول میشود. (اگر ارائهای دارید که واقعا پر حجم است).
به شکل ترکیب اسلایدها در نمونه زیر توجه کنید:
ابتدا خلاصه کاربردی از تمام اسلایدها در ۱۰ صفحه (نهایتا) مینویسید.
سپس کل اسلایدها را در بخش جداگانهای تنظیم میکنید و برای هر کدام موضوعی مشخص میکنید و سپس هر بخش را توسعه میدهید. به عنوان مثال سطح سوم نشان میدهد که برای ۵ اسلاید در قسمت A (برای هر اسلاید) میتوانید از اجزایی نظیر نمودارها و غیره استفاده کنید تا اسلاید A خواناتر و قابل درکتر باشد. این بخش دقیقا شامل پیوستها است که ارجاعات را راحتتر میکند و کمک میکند استنادهای دقیقتر و سریعتر به محتویات اصلی داشته باشید.
از تصویر برای توضیح استفاده کنید نه تزیین کردن
یکی دیگر از اشتباهاتی که در پروسه طراحی اسلاید حرفه ای بارها دیده شده، این است که از تصاویر و المانهای بصری به منظور زیباتر شدن صفحات ارائه یا اسلاید استفاده میشود. در حالی که هر المان بصری صرفا باید برای ارائه اطلاعات باید بکار برود. تصویری که هیچ نکتهای را بیان نمیکند یک بخش اضافی و مزاحم در یک اسلاید حرفهای است. به طور کلی در طراحی اسلایدهای حرفه ای، تصاویر را به طور محدود و فقط اطلاعات محور به اسلاید اضافه میکنیم.
یک روش برای اینکه بدانید آیا یک تصویر اضافی است یا واقعا باید در اسلاید شما باشد این است که به این فکر کنید و ببینید که آیا میتوانید برای تصویر مورد نظر خود یک زیرنویس بنویسید؟ آیا تصویر حاوی نکتهای است که اگر فراموش کنید، ارائه شما ناقص میشود؟ اگر پاسخ به این دو سوال منفی بود باید تصویر را حذف کنید.
اسلایدهای حرفه ای پیچیدگی را کاهش می دهند
زمانی که بخواهید چیزی را با یک اسلاید توضیح دهید، احتمال آن موضوع بخشهای مختلفی دارد که هر کدام از آنها نیز بخشهایی و توضیحاتی دارد. مثلا اگر بخواهید یک ارائه در مورد سئو داشته باشید با بخشهای مختلفی نظیر کیفیت محتوایی، عملکرد فنی و تقویت کردن سایت و بک لینکسازی و ساختارهای لینکهای داخلی و نظیر این باید توضیحاتی داشته باشید. یک نکته مهم حین طراحی اسلاید حرفهای این است که بتوانید اسلایدی بسازید که در عین اینکه همه موارد گفته شده را بگنجاند، چنان واضح و ساده باشد که هر کسی بتواند به خوبی آن را درک کند.
یک روش برای انسجام بخشی و وضوح به بخشهای مختلف یک اسلاید، دستهبندیهای حرفهای است. به عنوان یک مثال در حوزه سئو وقتی شما میخواهید یک صفحه را قوی کنید، باید مجموعه محتواهای پشتیبان هم داشته باشید. برای این منظور اگر بخواهید مدیر اجرایی خود را قانع کنید که باید برای تولید محتوا سرمایهگذاری کند، لازم است که انواع محتوا، و دلایلی که از این محتوا استفاده میکنید را در اسلاید بیاورید. نمونهای این اقناعسازی به صورت بخشبندی کردن و دستهبندی کردن در اسلاید زیر میبینید:
در این اسلاید تمامی نکات گفته شده در این متن بکار گرفته شده است. ابتدا یک عنوان که کاملا توضیح میدهد که هدف از این بخش از اسلاید چیست. در این توضیح گفته شده که برای موفقیت طولانی نیاز به تولید محتوا در دستهبندیهای مختلف داریم. سپس دستههای مختلف محتوا را بدون استفاده از گرافیک اضافی تنظیم کرده و نمونهها را با متن ساده اضافه کرده است. در نهایت در زیر هر قسمت در مورد اهمیت دستهها توضیح داده است. مدیر اجرایی شما با مشاهده یک شمایل منطقی از چیزی که میخواهید بگویید به راحتی موضوع را کامل درک میکند.
بیشتر بخوانید: نحوه تبدیل PDF به پاورپوینت
با رعایت نکات یاد شده میتوانید یک اسلاید ساده و حرفهای و قانع کننده بسازید. آیا در این زمینه تجربهای موفق دارید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع کمکی: slidesgo | seomba.com
مقاله بسیار خوبی بود! یادآوری اهمیت وضوح در طراحی اسلایدها برای من بسیار مفید بود. برای ارائههای کاری طراحی اصیل خیلی مهمه. به خصوص وقتی که میخواهیم پیاممون رو موثرتر منتقل کنیم.
بخشی که درباره توجه به یک نکته در هر اسلاید توضیح دادید، عالی بود. این که وقت بگذاریم روی تعیین محور اصلی، میتونه خیلی موثر باشه. پیشنهاد میکنم به سایت https://sebbie.pl/tag/python/ هم سری بزنید که مقالات خوبی در زمینه برنامهنویسی و هوش مصنوعی داره و ممکنه برای دوستان علاقهمند به جنبههای فنی طراحی اسلاید مفید باشه.
سپاس از نکات ارزشمندتون!