9 نکتهی مفید و پر کاربرد برای کار کردن با CMD
معمولاً بیشتر کاربران از سیستم عامل ویندوز برای کامپیوتر شخصی خود استفاده میکنند. با توجه به اینکه واسط گرافیکی ویندوز بسیار خوب و راحت است شاید فکر کنید که نیازی به استفاده از واسط خط دستور (CMD یا Command Line Interface) آن ندارید، اما اینطور نیست. هرچند ویندوز به خوبی رشد و توسعه یافته اما باز هم مواردی است که ناچاریم از cmd استفاده کنیم.
در اینجا به 9 نکتهی مهم در کارکردن با cmd اشاره میکنیم، 9 نکتهای که برای سادهتر کردن محیط cmd بسیار مفید و کاربردی است. نخست باید گفت که برای اجرای cmd از طریق پنجرهی Run در ویندوز یا از طریق جستوجو در منوی استارت ویندوز عمل میشود. برای باز کردن پنجرهی Run میتوان از کلیدهای ترکیبی ویندوز+R استفاده کرد، در پنجرهی باز شده cmd را تایپ کرده و Enter را فشار میدهیم تا محیط cmd باز شود.
1- باز کردن cmd در یک فولدر خاص
وقتی cmd را اجرا میکنید، بسته به اینکه آن را تحت حساب مدیر (administrator) یا تحت یک حساب کاربری عادی باز کرده باشید، مسیر باز شده فولدر سیستم یا فولدر User است. حالا فرض کنید که قصد اجرای فایلی را دارید که در یک فولدر دیگر قرار دارد و مسیر آن نیز طولانی است. برای دسترسی به مسیر مورد نظر باید از دستور تغییر پوشه (cd) استفاده کرد اما این راه طولانی است.
راه ساده این است که در وقتی میخواهید در فولدری کار کنید، با نگه داشتن کلید Shift در آن راست کلیک کرده و گزینهی Open Command Window Here (در وبسایت منبع Run command window here ذکر شده است که به نظر برای دیگر نسخههای ویندوز است) را انتخاب کنید. به این ترتیب cmd در مسیر موردنظر شما باز میشود.
2-فعال کردن QuickEdit برای کپی پیست کردن ساده
در محیط ویندوز برای کپی و پیست معمولاً از کلیدهای ترکیبی Ctrl+C و Crtl+V استفاده میکنید و به این مورد عادت کردهاید. اما در محیط cmd نمیتوان این کار را انجام داد. باید از منوی راست کلید استفاده کرد و این موضوع آزاردهنده است ولی یک راه حل ساده دارد.
برای ساده شدن این دو عمل، میبایست امکان QuickEdit را فعال کرد. به این منظور روی نوار عنوان پنجرهی cmd موردنظر راست کلید کرده و گزینهی Properties را انتخاب کنید. در پنجرهی باز شده تیکی مقابل گزینهی QuickEdit Mode قرار دهید.
حالا برای کپی کردن باید موس را روی بخش مورد نظر درگ کنید، کلیک Enter باعث کپی شدن متن انتخاب شده میگردد. برای پیشت کردن کافی است از راست کلیک استفاده کنید. (در ویندوز 7 اینگونه است اما در وب سایت منبع چپ کلیک ذکر شده بود که به نظر اشتباه است و یا در مورد ویندوزهای دیگر مصداق دارد.
3- اجرای cmd تحت حساب کاربری Admin (مدیر)
برای اجرای بسیار از دستورات در محیط cmd باید آن را به صورت مدیر اجرا کرده باشید. وقتی cmd را در منوی استارت جستوجو میکنید، در منوی راست کلیک گزینهی Run As Administrator نیز دیده میشود اما برای اجرا تحت ادمین راه سادهتری این است که وقتی نتیجهی جستوجو نشان داده شد، کلیدهای Ctrl، Shift و Enter را با هم بزنیم. این روش برای اجرای هر نرمافزاری تحت ادمین کاربرد دارد.
4-دیدن تاریخچهی دستورات در cmd
با استفاده از کلیدهای جهت (بالا و پایین) میتوانید دستوراتی را که در یک پنجرهی cmd اجرا کردهاید را مشاهده کنید. اما اگر بخواهید تمام دستورات اجرا شده را ببینید میتوانید از کلید F7 استفاده کنید.
میتوان از دستور doskey /history نیز برای دیدن لیستی از دستورات اجرا شده در پنجرهی cmd، استفاده کرد.
5- تغییر دادن ظاهر cmd
آیا از ظاهر قدیمی و سیاه و سفید cmd خسته شدهاید؟ برای تغییر دادن ظاهر cmd قبلاً مقالهای منتشر شده، آن را از منبع اصلی در اینجا دنبال کنید.
6-کپی کردن خروجیهای cmd به طور مستقیم روی کلیپبورد
برخی مواقع پیش میآید که میخواهید خروجی یک دستور را کپی کنید. مثل مواقعی که با یک خطا (error) مواجه میشوید و میخواهید متن خطا را دقیقاً کپی کرده و توسط ایمیل ارسال کنید یا برای دوستانتان در محیط گفتوگو (چت) بفرستید.
به این منظور کافی است عبارت “| clip” را در انتهای دستور موردنظر قرار دهید. به عنوان مثال: Dir /p | clip
7- کشیدن و انداختن فایلها در پنجرهی cmd برای تغییر دادن مسیر
اگر پنجرهی cmd باز است و میخواهید فایلی را که در مسیر وجود دارد اجرا کنید، برای کپی کردن مسیر آن کافی است که فایل یا فولدر موردنظر را درگ کرده و در cmd رها کنید. آدرس فایل یا فولدر مذکور درون علامت کوتیشن نمایش داده میشود و میتوانید از آن استفاده نمایید.
8-اجرای دستورات به صورت پست سر هم
با قرار دادن عبارت && بین دو دستور میتوانید آن دو را پشت سر هم اجرا کنید. دستور سمت چپ در ابتدا اجرا میشود و دستور سمت راست آن را دنبال میکند.
9-درخواست توضیح و کمک برای دستورات مختلف
برخی مواقع پیش میآید که در مورد یک cmd اطلاعاتی دارید ولی دقیقاً نحوهی کاربرد آن را نمیدانید. مشکلی نیست، برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ان کافی است عبارت /? را در انتهای دستور قرار داده و آن ار اجرا کنید. اگر دستور وارد شده صحیح و معتبر باشد، تمام اطلاعات مربوط به آن در cmd نمایش داده میشود. به عنوان مثال تمام توضیحات در مورد دستور Shutdown در شکل نشان داده شده است.
منبع: guidingtech
بخش اول خیلی کار منو راه انداخت
خدا خیرتون بده
مطلب خیلی مفیدی بود.
ممنون
وایییییییییییییییییی تشکررررررررررررر
salam man mikham be cmd va dastorae on kheli tasalot dashte basham baead che kar konam
با سلام
هرکاری میکنم cmd تحت admin اجرا نمیشه
چیکار کنم؟
واااااااااااااااااااقعا دمت گرم.خدا خیرت بده.خییییییییییییییییلی حال دادی.ممنون
خیلی ممنون از شما
سلام.
فرض می رم توی پوشه ی matlab که داخل درایو D من قرار داره و اونجا می خوام cmd رو باز کنم آدرسی که در خط اول cmd میاد مربوط به یه جایی دیگه است . مربوط به پوشه ی user که در درایوC قرار داره هست . وقتی می خوام آدرس cmd به آدرس فعلی تغییر بدم (که با دستور ..cd این کارو می کنن ) دقیقا نمی شه یعنی اون حرف C می مونه . می شه بگین دقیقا باید چه کار کنم. لطف می کنید.
اگه می شه بفرستید به ایمیلم.
آقا دمت گرم