شرکت Intel طرز ساخت یک CPU را توضیح داد Part 1
توضیحات لازم: در این مقاله مراحل کامل ساخت CPU های شرکت Intel گفته می شود. برخی از کلمات در متن نیاز به توضیح و تحقیق دارند و با معنی لغویشان مرتبط نیستند.
سیلیکون: نام تجاری سیلیسم است
Ingot: در متن توضیح داده شده ولی حجم های ساخته شده ی سیلیکونی را Ingot به معنی شمش بکار می گویند.(البته فقط محدود به سیلیکون نمی شود)
Wafer : به معنی لایه ی دایره ای شکل. در متن منظور از کلمه ی Wafer قرص های برش داد ه شده ی Ingot ها است.
Photo Resist: ماده ای که در ساخت این محصولات استفاده می شود که مشابه ماده ی ظهور عکس است.
۱.CPU شما از شن ساخته می شود.
۲۵ درصد از شن را سیلیکون تشکیل می دهد.که بعد از اکسیزن فراوان ترین عنصر در پوسته ی زمین است.به خصوص شن مقدار زیادی سیلیکون به صورت سیلیکون دی اکسید SiO2 در خود دارد که عنصر اصلی برای ساخت اجسام نارسانا است.
۲.پاک سازی و نمو
بعد از بدست آوردن شن خالص و جدا کردن سیلیکون از آن مواد اضافی از آن جدا می شوند و سیلسکون خالص بدست می آید که چند قدم با محصول نیمه رسانا که به آن Electronic Grade Silicon می گویند فاصله دارد. نتیجه ی پاک سازی ماده این است که فقط ممکن است ۱ اتم از میان بیلیون ها اتم ,غیر سیلیکونی باشد. بعد از مرحله ی پاکسازی سیلیکون وارد مرحله ی گداختن می شود. در این تصویر شما می توانید ببینید که چطور یک کریستال از سیلسکون تصفیه شده و گداخته بوجود می آید. محصول بدست آمده ی آن مونو کریستالی به نام INGOT(شمش)است.
3.Ingot بزرگ
یک Ingot مونو کریستال از Electronic Grade Silicon ساخته می شد. وزن هر Ingot حدود ۱۰۰ کیلو گرم(۲۲۰ پوند) و خلوص سیلیکون ۹۹.۹۹۹ درصد است.
4.برش Ingot
Ingot وارد مرحله ی برش می شود که در آن جا به دیسک ها ی سیلیکونی تبدیل می شود.که به آن ها Wafer (قرص) می گویند.-که خیلی باریک بریده شده اند- بعضی از Ingot ها از ۵ فوت هم بلند تر هستند. بسته به Wafer های تولیدی قطرهای مختلفی هم دارند. امروزه CPU ها از Wafer های ۳۰۰ میلیمتری ساخته می شوند.
5.تمیز کردن Wafer ها
وقتی که برش انجام شد, Wafer ها براق می شوند تا هیچ خدشه ای نماند. سطح آن آینده ای و صیقلی است.شرکت Intel خودش Ingot ها و Wafer ها را تهیه نمی کند. در عوض Wafer های آماده را از شرکت های دیگر خریداری می کند. Intel برای فرایند 45mm High-KMetal از Wafer هایی با قطر ۳۰۰ میلیمتر (۱۲ اینچی) استفاده می کند.اولین بار وقتی که Intel شروع به ساخت چیپ ها کرد جریان های الکتریکی بر روی Wafer های ۵۰ میلیمتری(۲اینچی) ایجاد کرد.امروزه Intel از Wafer های ۳۰۰ میلیمتری که که نتیجه ی آن کمتر شدن قیمت است استفاده می کند.
6.Photo Resist Application
مایع آبی که در بالا می بینید.یک Photo Resist (بعدا در مورد این کلمه توضیح داده می شود) مشابه آن هایی که در فیلم های عکاسی استفاده می شود.در این مرحله Wafer شروع به چرخیدن می کند که باعث می شود که لایه ی آغشته شده خیلی باریک و صیقلی بشود.
7.در برابر اشعه ی UV قرار دادن
در این مرحله , Photo Resist در معرض اشعه ی ماورا بنفش قرار می گیرد UV. واکنش شیمیایی که با UV رخ می دهد مشابه همان اتفاقی است که به هنگام فشار دادن دکمه برروی فیلم خام در دوربین می افتد.
قسمت های مقاوم برروی Wafer بعد از اینکه در معرض UV قرار گرفتند به صورت محلول در می آیند.مرحله ی تاباندن پرتو با استفاده از پوشش هایی که مثل نقش و نگار هستند تمام شده . وقتی از اشعه ی UV استفاده می شود, پوششی با طرح های مختلف بروی آن بوجود می آید.ساخت یک CPU نیازمند تکرار این فرایند است تا اینکه چند لایه بروی هم بوجود آید.
یک لنز هم باعث کاهش نقش های رو پوشش می شود و آنها را به یک نقطه ی کانونی جمع کند.نتیجه ی آن برروی Wafer این است که ۴ بار کوچکتر , طولی تر نسبت به نقش و نگار های روی پوشش است.
8.بیشتر در معرض اشعه قرار دادن
در تصویر ما بازنمایی از یک ترانزیستور طوری که با چشم غیر مسلح دیده می شود.یک ترانزیستور مثل سویچ عمل می کند, که جریان الکتریکی را در یک چیپ کامپیوتری کنترل می کند.محققان Intel ترانزیستور ها را خیلی کوچک ساخته ایند که ادعا کرده اند حدود ۳۰ میلیون از آنها می توانند در سر یک سوزن جا شوند.
9.شستشوی Photo resist
بعد از تاباندن UV . تمام Photo Resist ها توسط یک حلال پاک می شوند.این کار باعث آشکار شدن الگوی طرح های Photo Resist که توسط آن پوشش ساخته شده بود می شود. ترانزیستور ها و رابط ها و اتصالات الکتریکی از همین جا شروع می شوند.
لایه ی Photo Resit باعث حفاظت از Wafer می شد که نباید روی آن خطی می افتاد. حالا قسمت هایی که اشعه تابیده شده اند با مواد شیمیایی حکاکی می شوند
ادامه ی مطلب به زودی……
دوستان گرامی منظور از فتو رزیستور مقاومت نوری است . ولی مقاله جالبی است که تا این حد وبیش از این را اطلاع دارم ولی اگر امکان دارد . مقاله را برایم میل نمایید با تشکر فراوان
با سلام خدمت شما دوست عزیز اگر شما اطلاعات تکمیلی دارید میتونید به ما اطلاع بدهید تا بصورت تکمیلی قرار دهیم یا هم در بخش نظرات تکمیل کنیم… .
البته درست می فرمایید .
در معنی لغوی دقیقا به همین معناست.
ولی در مقاله ی نوشته شده منظور همان ماده ای است که در مرحله ۵ به بعد از آن استفاده شده.
در مقاله ی بعدی بیشتر از این ماده استفاده شده.
لطف کنید در مورد چیزی که هیچ اطلاعی ندارید اظهار نظر نکنید.
مقاومت نوری Photo Resistor هست که هیچ ربطی به ساخت چیپ نداره.
مادهای که در بالا نام برده شده PhotoResist هست که مادّه ای حساس به نور مانند فیلم عکاسی بوده که در نوع Positive قسمتی که نورتابیده شده حل میشود و قسمتی که تابیده نشده غیر محلول باقی میماند. و نوع Negative هم برعکس.
فرایند ساخت به این صورت هست که یک ماسک روی ویفر قرار می گیره و نور روی ماسک تابیده میشه.
برای اطلاعات بیشتر میتونین سرچ کنید یا هر کدوم از کتابهای VLSI و Digital IC Design رو قسمت Fabrication Process اش رو مطالعه کنید.
ضمناً فرایند ساخت چیپ بسیار سخت از اونی هست که اینجا نوشته و هر کدوم از این ۱۰ مرحله خودشون دهها مر حله دارند که خیلی از اونها هم بارها باید تکرار شوند.
پینوشت هم این که متأسّفانه ادیتور WYSIWYG اینجا در مرورگرهای فایرفاکس و کروم کار نمیکنه و مجبور به استفاده از مرورگر ملعون اینترنت اکسپلورر شدم!
این رو عرض کنم خدمت شما که بنده خودم از کروم و فایرفاکس استفاده میکنه و کلا قالب با اینترنت اکسپلورر سازگار نیست چه ۶ و چه فاینال ۸ و اینکه ما هیچ ادعایی از نحوه ساخت سیپییو نکردیم و فقط یک اشاره کوچک و ریزه کاری کوچک زیاد داره و نمیتونیم ادعای آموزش ساخت کنیم اما از نکتهای که شما جهت راهنمایی اعلام کردید ممنونیم امیدواریم بتونیم در آینده نزدیک بتونیم با مطالب جالبتر و مستندتر خدمت دوستان باشیم
البته این نوشته ما دارای منبع ترجمه هستش که در قسمت دوم و پایانی اون خدمت دوستان ارائه میشه موفق و مؤید باشید.
سلام
این مراحل خیلی مبتدی شده است(خیلییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی)
وگرنه اینتل که اینتل نمی شد
این قدر بی انصاف نباشید
ممنون
مقاله ی خوبی است اگر کامل شود.
خدمت دوستانی که به دنبال اطلاعات کاملتر هستند باید عرض کنم که درمقطع کارشناسی ارشد الکترونیک درسی به نام “تکنولوژی و فن آوری ساخت ادوات نیمه هادی” وجود دارد که منبع اصلی این درس کتاب Plummer با عنوان Silicon VLSI Technology: Fundamentals, Practice, and Modeling میباشد که مراحل ساخت مدار های مجتمع سیلیکونی را با جزئیات بسیار خوبی توضیح داده است.
مثلا در آن کتاب به نحوه ی رشد ویفیر های سیلیکونی از استخراج سیلیکون (همراه کربن) تا خالص سازی و تقطیر جز به جز و همچنین روش های رشد کریستال سیلیکونی در کوره های الکتریکی (روش چکرالسکی) به همراه فرمول های مربوطه با جزئیات خوبی اشاره شده .
به مهندسین الکترونیک و علاقمند توصیه میشود این کتاب را مطالعه کنند.
( ِ فقط آیتم اول این مقاله در آن کتاب چیزی حدود ۱۵۰ صفحه است. )
نمی دونم بعضی ها در مورد مقاله چی فکر کردن ؟!
نکنه فکر کردید آموزش ساخت CPU رو گذاشتیم؟ که انتظار دارید جز به جر توضیح داده شده باشه ؟
اطلاعات گذاشته شده به هیچ وجه غلط نیست. البته کامل هم نیست شاید کاملتر از این هم بتوان مراحل ساخت را توضیح داد ولی مطمئنا سخت تر و تخصصی تر میشه و باز هم مطمئنا کاملترین مراحل و کارهایی که برای ساخت CPU انجام می شود در دست رس من و شما قرار نمی دهند چون فایده ای هم نداره
به هر حال بهترین مقاله ای که برای عموم مناسب بود رو انتخاب کردیم و در اختیار شما عزیزان گذاشتیم.
البته از دوستانی که اطلاعات بیشتری دارند خواهشمندیم در قسمت نظرات به تکمیل آن کمک کنند.
مثل اینکه سوء تفاهم شده برای شما دوست عزیز!
من پاسخ رو برای پست آقای محسن زدم اگه دقت کرده باشید.
فکر کنم بهتر باشه کامنت من رو هم یک بار دیگه مطالعه کنید. من نگفتم که چرا کامل توضیح ندادین!!!!
در همین سطح برای وبلاگ عمومی هم بسیار عالی هستش و اون مراحلی که من گفتم رو حتی اگه بخواهید توضیح هم بدین کتاب میشه D: نه پست وبلاگ!
خیلی از ریزه کاری های تولید هم فاش نشده و فقط در اختیار چند شرکت خاص مثل INTEL, Texas Instrument و … هستش.
منم نگفتم اطلاعاتی که دادین غلطه. کسی هم طلبکار نیست که و همینی هم که انجام دادین از شما متشکریم.
به هر حال باز هم از مترجم متن ممنونم که زحمت کشیدن.
سلام
این مطلب پروژه پایانی کارشناسی من در رشته سخت افزار بود که به طور کامل تمام این مراحل رو شرح دادم. واقعاً تکنولوژی فوق العادهای هست که متاسفانه در ایران یک صدمش هم وجود ندارد.
هیچ کس انتظارآموزش ساخت CPU رو نداره!!
قالب که بله.
ولی ادیتور یک کم باگ داره بار اوّل بعد از تایپ کردن نام و ایمیل Curser نداشت و نمی شد تایپ کرد. الآن درست شده.
به هر حال خواستم اطلاع داده باشم.
بازم ممنون از نظر لطفتون دوست عزیز… مچکریم… .
جاوا اسکریپتش فکر کنم مشکل داره.
در حالت عادی مشکل نداره ولی وقتی روی “پاسخ” برای جواب دادن به کامنتی کلیک بشه کرسر غیر فعال میشه.
باز هم ببخشید اگه ربطی نداشت.
باز هم گفتم اطلاع داده باشم.
بنده نهایت تشکر رو از شما دارم دوست عزیز ممنونم از شما انشالله قالب جدید تا هفته آینده روی سایت قرار میگیره… ممنون موفق باشید… .
دستت مرسی یه cpu ساختم داره مثل برق کار میکنه
دوستان گرامی از توجه شما به این مقاله خیلی ممنون و تشکر وقتی این مقاله جالب را دیدم .نبود کامنت من را تعجب زده کرد و فتو رزیست را فتو رزیستور فرض کردم .ولی با همه پیچیدگی هایی که ساخت انواع چیپ دارد باید به عرض دوستان برسانیم که اساس کار هر چیپ را طرحهای بسیار گسترده ای تشکیل میدهند .که فقط از دست کار گروههای ساخته است که جهان غرب و آسیای خاوری به این مهم دست یافته اند و بیشتر از اینکه پیچیدگی های فنی ساخت این چیپها برای کشورهایی همچون ما مشکل ساز باشد. بستر سازی اجتماعی و ایجاد شبکه های کارگروهی بزرگ که در هدف متمرکز باشند مشکل است و باید به دوستان یاد آور شوم از زمانی که اسپری های پزوتیو و نگاتیو وجود نداشت و برای ساخت مدار چاپی های الکترونیک از ماژیکهای روغنی استفاده میکردیم .و با استفاده از اسید قسمتهای مسی را حل میکردیم .دوستان بیایید از پیچیدگیهای علمی نترسیم و در جهت دست یافتن به این علوم کوشش نمایند . به امید آن روز واسلام
محسن جان ممنون عزیز بابت اطلاع رسانیت … مرسی…
فعلاً که ایران تکنولوژی میکرومتر رو برای اهداف نظامی از کشوری آفریقایی خریده. خیلی از کشورها این تکنولوژی رو در اختیار دارند ولی معدود کشورهایی مثلآ آمریکای جهانخوار و شرق خدانشناس روی Edge of Thechnology حرکت میکنند که الآن از ۴۵ نانومتر به ۳۲ نانومتر حرکت کرده.
با وضع فعلی خیلی امیدوار نباش دوست من! علمای ما مغزشون الآن داره جای دیگه فکر میکنه.
داری تو مملکتی زندگی میکنی که امام جمعهاش می گه به دلیل رواج ز%ن%ا و فساد در صورت عدم جلوگیری زلزله خواهد آمد. کجای کاری؟ هه
دوست گرامی بردیا سلام باید عرض کنم اگر این بحث را شروع نماییم .به مسائل زیادی می رسیم که ریشه در مسائل جامعه شناسی و علوم انسانی دارد .و جوابشما عزیز بیان دردی تاریخی است که به نوعی گریبانگیر کشورهای جهان سوم میباشد . و متاسفانه در جوامعی چون همه ما معلولها را با درد بیان میکنیم. و شاید تا صفحه های بازی چه در نشریات و یا اینترنت و یا مساجد ایجاد نشود که همه نظرات و گرایشات بدون خود سانسوری طرح نشود . درمانی برای دردها پدیدار نخواهد شد. و اگر علتها را اصلاح ننماییم . و این به هم اندیشی شبیه به تشکل کارگروهی فراگیر که برای طراحی مدارات پیچیده علمی کمبود داریم حل خواهد شد . و کاربا نسخه هایی که با تفکر فردی نتایج را به همه تحمیل نماییم در تناقض است . و همین امر که در یک تاپیک فنی هم به مسائل غیر فنی کشیده میشویم تاییدی است براین بیماری تاریخی
باتشکر
ها چه وگفتی!؟؟!؟!؟
ها فکر کرده بیدی چه خبر بید هان؟!؟؟!؟؟!
مو خم تا حالا ۲۰ تا سی پی سو تو چال اسکندرون ساختم نهادم سی روز موادا!!!!
ها…
چه فکر کردی اینجا برره بید …فهمیده بیدی>>>!>!!>
چلمنگ دیگه از ای گپل از خوت درونکنی ها…
ایهههههاااااااااااام..نچ…
خدا شفا بده انشالله… .
دوست عزیزملول اول باید بگم ای که گفتی یعنی چه ؟نقطه سر خط
باید بگویم اولین گام در مسیری که به هدف منتج میشود افکار و اندیشه هایی است که ما درسر میرورانیم .و بد نیست به جمله ای از یکی از سران و رهبران صهیونیسم قبل از تشکیل اسرائیل در قرن نوزدهم طرح نموده بوده اشاره کنم . وی گفته که ما یهودیان دارای کشوری نیستیم .و مردم دنیا هین امر را ضعف ما میدانند ولی ما همین ضعف را به قدرت تبدیل مینماییم و با تبدیل اقلیت یهودی در هر کشور به اقلیتی تاثیر گذار در سیستم قدرت و تصمیم گیری آن کشور ضعف را به قوت تبدیل مینماییم . و ایران فعلا همان شرائط را دارا میباشد . با شانزده میلیون مهاجر نخبه در سراسر دنیا و در کارخانجات صنعتی و مدرن مشغول بکار می باشند . فقط هنر میخواهد این پتانسیل عظیم را در جهت منافع ملی بکار گرفته شوند تا بر کمبودها چیره شویم.
Salaam doostan
Man teze doctoram dar morede Semiconductor Manufacturing hast..Age mayelin ke etelaate bishtari dar in zamine dashte bashin mail bezanid..
adar@usa.com
سلام…
از بابت ترجمه ممنون. من این مطلبو خونده بودم اما به انگلیسی در سایت http://www.pcgameshardware.com/
امیدوارم ترجمه های بیشتری بزاری…
موفق باشی
امیدوارم این اطلاعات بدردتون بخوره
http://www.narenji.ir/-narenji-sections-28/31-frequancy/1980-4g
واقعا خیلی عالی بود! منتظر ادامه هستیم!
من فارغ التحصیل نرم افزارم البته ولی دلم میخواد بیشتر در مورد سخت افزارها اطلاعات کسب کنم! بازم ممنون!
اول ازهمه بخاطر اینکه نظر دادید تشکر می کنم.
ادامه ی مطلب خیلی وقته منتشر شده! برای اینکه مشکلی پیش نیاد لینکش رو در آخر مطلب اضافه کردم.
یا این که از لینک زیر استفاده کنید.
https://www.gooyait.com/1389/02/01/%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA-intel-%D8%B7%D8%B1%D8%B2-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA-%DB%8C%DA%A9-cpu-%D8%B1%D8%A7-%D8%AA%D9%88%D8%B6%DB%8C%D8%AD-%D8%AF%D8%A7%D8%AF-part2.html
البته اینها را برای افزایش معلومات عمومی جامعه گفته اند ، نباید طوری برخورد شود که باعث تفرقه و نفاق شود و عده ای را از حصول این علم که می گویند بسیار مترقی است فشل بکند لکن وظیفه تمام دانشمندان است که برای رسیدن به فتوحات علمی با توکل به خدای عزوجل تلاش بکنند .
بنده در همین جا از عرق ملی آقای محسن صهیونیست که اطلاعاتی در اختیار منافع ملی گذاشتند تشکر می کنم و ابراز خرسندی می کنم من از ایشان راضی هستم امیدوارم خداوند از ایشان راضی باشد
هر چند داخل مشتقات دستگاه کامپیوتر که پردازنده است مسائل جنسی بسیاری مورد هجمه به ملت ایران واقع شده لکن این علم برای جهاد و مبارزه بسیار حائز اهمیت است لکن بدان جهت است که به آن مشروعیت دادیم در غیراینصورت دانشمندان مبتذل الکترونیک نه تنها در قیامت بلکه امروز نیز باید در مقابل ملت ایران پاسخگو می بودند .
عوض اینکه از هم دیگه غلط املایی بگیریم یا خودمون رو بخوایم ثابت کنیم که چیزی حالیمونه همه شما خوب میدونید اولا ساخت و فرایند یک قطعه فیزیکی اونم به این پیچدگی نه تو این پست جا میشه بذاری نه این که اطلاعات کافی در مورد اون کسی در کشور پیدا میشه که بدونه مثل اون فیلی که هر کی به یکی از اعضای بدنش تو تاریکی دست میزد نظرشو میگفت دوم اینکه همه که متخصص نیستن این مطالب رو میخونند برای اون دسته همین قد هم بدونن کافیه اگه هم کسی مطالب تکمیلی میدونه بگه تا دیگران هم استفاده بکنند خلاصه فکر میکنین اینجا کجاست داداش ایرانه همین تعرفه قیمت اینترنتی که من و شما داریم پرداخت میکنیم تو کشور ی مثل افغانستان نصف این قیمت و با سرعت سه برابر داره عرضه میشه و در اخر اینکه تشکر نکردن از نویسنده ای که نیتش بالا بردن اطلاعات عمومی هستش دور از انصافه .جاری باشید
اگه این اطلاعات کامل میبود اینتل در دسترس عام نمی گذاشت
به خاطر این توضیح دادن که دیگه از این روش استفاده نمی کنن
و کلا تکنولوژی ساخت cpu عوض شده.
سلام عزیز مطلب خوبی بود دستت درد نکنه میشه منبع اصلی که مطمئنا خارجیه برام میلش کنی؟
والا لینک منبع رو پیدا نمی کنم !
یعنی یه مدت تو قسمت دوم مقاله گذاشته بودم ولی فکر لینکش مشکل پیدا کرد
اما اگر به لینکش بر خوردم حتما دوباره به مقاله اضافش می کنم
عالی
جالب
فوق العاده
خوب
باحال
بیست
بود
میدونه انقدر سخته که اگه فناوری رو هم توضیح بده کسی نمی تونه
شایدم چیز جدید داره میسازه!
مرسی بسیار عالی بود
ممنونم عالی بود
با تشکر از شما جالب بود
ممنون باز هم منتظر همچین مطالبی هستیم
ممنون از سایت خوبتون
عالی بود،مرسی
بسیار عالی بود
خوب است
سلام
خسته نباشید
میشه در مورد RAM هم بزارید
ممنون از مطالب خوب سایتتون…
مطالبتون مفید بود ممنون
سایتون بسیار عالیه
ممنون
thank you
BEST OF ( GOYA ATI) NIC
عالییییییییییییی
عالی بود
عالی
very goooooood
ممنون از سایت شما
ali bod
تشکر از سایت خوب بسیار آموزنده
جالب بود
ممنون
mesle hamishe ali boood
عالی بود مرسی از سایت خوبتون
جالب بود ممنونمممم
خوب بودو ممنون
سلام خیلی ممنون
انشاءالله سربلند باشید
خیلی خوب و آموزنده بود.
تشکر
بسیار عالی ممنون