شرکت Intel طرز ساخت یک CPU را توضیح داد Part2
Part 2
۱۱.حکاکی
. بعد از حکاکی Photo Resist پاک شده و اشکال روی آن نمایان می شوند.
۱۲.بکاربردن دوباره ی Photo Resist
Photo Resist (آبی)بیشتری بکار گرفته می شود و سپس دوباره اشعه ی UV تابانده می شود. ماده ی اشعه دیده دوباره شسته شده و قبل از مرحله ی بعدی که به آن برامیختن یون ion dropping می گویند. در این مرحله ذرات یونی به Wafer تابانده می شوند که به سیلیکون امکان تغیر خاصیت شیمیایش را می دهد تا CPU بتواند کنترل شارش الکتریکی را داشته باشد.
13.برآمیختن یونی
در طی پروسه ای که به آن القای یونی می گویند(یک حالت از پروسه ی برآمیختن یونی است) محلی که Wafer سیلیکونی دارد با یون بمباران می شود. یون های القا شده در سیلیکون باعث می شود که سیلسکون در آن مناطق رفتار الکتریکی متفاوتی داشته باشد. یون ها به سمت سطح Wafer رانده می شوند تا به ولتاز بالا برسند. در میدان الکتریکی آن سرعت یون ها به ۳۰۰.۰۰۰ کیلو متر در ساعت هم می رسد.
14.پاک کردن دوباره ی Photo Resist
بعد از القای یونی, photo Resist پاک شده و ماده ای که ریخته می شود(قسمت سبز رنگ) اتم های بیگانه به آن اضافه می کنند.
15.یک ترانزیستور
آماده شدن یک ترانزیستور نزدیک است. سه سوراخ بر روی لایه ی عایق (بنفش) نهاده شده. این سه سوراخ با مس پر می شوند که رسانای دیگر ترانزیستور ها باشند.
16.فلز کاری wafer
در این مرحلهWafer ها در یک محلول سولفات مس گذاشته می شوند.یون های مس بر روی ترانزیستور ته نشین می شوند که به آن فلزکاری می گویند. یون های مس از سمت مثبت (آند) به سمت منفی آن (کاتد) حرکت می کنند که برروی wafer نشان داده شده.
17.مقرر شدن یون ها
یون های مس به صورت یک لایه ی نازک برروی سطح Wafer مستقر می شوند.
18.پاک کردن مواد اضافی
مواد اضافی از روی لایه ی نازک مس پاک می شود.
19.روکشی
لایه های مختلف فلزی برای اتصال بین ترانزیستور های مختلف ساخته شده اند. طرز وصل کردن این لایه ها به هم توسط مهندسان و تیم های طراحی می شود که طرح اصلی پردازنده تولیدی به این قسمت مربوط می شود(مثلا پردازنده ی i7 تولید می شود). درحالی که چیپ های کامپیوتر به نظر صاف می آیند آنها حدودا ۲۰ لایه از اجزای مختلف ترکیب کننده ی برق دارند.اگر با یک ذره بین به چیپ نگاه کنید یک شبکه ی پیچیده از مدار ها و ترانزیستور ها که مثل وسیله ای که از آینده آمده است می ماند , می بینید.
20.تست نوع Wafer
این قسمت از آماده سازی Wafer آن را وارد یک تست کیفی می کند. در این مرحله الگو های تست بر روی تک تک چیپ ها انجام می شود و جواب های گرفته شده را با جواب درست (قبلا داده شده) مقایسه می کند.
۲۱.برش Wafer ها
بعد از تست که معلوم شد آیا wafer ها از نظر پردازش سالم هستند یا نه wafer ها به قطعات کوچک تر تبدیل می شوند(که به انها Dies می گویند)
22.خوب. بد. زشت !
Dies هایی که از تست سربلند آمدند به مرحله ی بعد راه پیدا می کنند(بسته بندی). Dies های خراب دور انداخته می شوند. سالها پیش Intel از Dies های خراب CPU دسته کلید درست می کرد.
23.هر کدام از Die ها
این یک Die به تنهایی است که در مرحله ی قبلی جدا شده. این Die که در تصویر می بینید یک Die از intel Core i7 هست.
24.جمع بندی CPU
زیر لایه , Die و خنک کننده کنار هم گذاشته می شوند تا یک پردازنده ی کامل را تشکیل دهند. زیر لایه ی سبز پردازنده از رابط الکتریکی و مکانیکی برای تعامل با کل سیستم ساخته شده . خنک کننده ی خاکستری رنگ یک رابط گرمایی است که کار آن خنک کردن است. که باعث خنک کردن پردازنده در هنگام کار می شود.
25.یک CPU تمام شده
یک ریز پردازنده پیچیده ترین محصول تولید شده در زمین است . در حقیقت ۱۰۰ ها مرحله طول می کشد ولی فقط مهم ترین های آنها در تصویر نشان داده شده.
26.تست CPU
در آخرین مرحله ی تست پردازنده ها برای مشخصات آن ها انجام می شود.(در کنار تست مشخصات اتلاف انرزی و بالاترین فرکانس ها هم تست می شوند)
27.بسته بندی CPU
برپایه ی نتایج تست کلاس, پردازنده ها با قابلیت های یکسان در یک سینی حامل قرار داده می شوند.این مرحله به نام Binning شناخته می شود. نام این فرایند ممکن است برای خیلی از کسانی که Tom’s Hardware را مطالعه می کنند آشنا باشد. Binnig بالاترین فرکانس عملی یک پردازنده را معین می کند.سپس این دسته بندی تجزیه می شود و با توجه به خصوصات تک تک آنها به فروش می روند.
28.رفتن به فروشگاه
پردازنده ی تولید شده و تست شده(که در تصویر i7 نشان داده شده)به کلی فروشی ها در همان سینی ها و به خرده فروشی ها در جعبه فرستاده می شود.
عالی می باشد ولی صفحه اول طرز ساختن پردازنده نیست
salam aghaye arghavan.. shooma part1 in matlab roo mitoonid inja mootale koonid…
https://www.gooyait.com/archives/50
bazam sooali bood dar khedmat hastam… .
ساخت cpu بیشتر از ۲۰۰ مر حله دارد که در هیچ جا نوشته نشده.اما این مراحل درست است.
خب عزیز دلم مام منبع رو معرفی کردیم از خودمون نگفتیم… ممنون بابت نظرتون… .
شاید به قول بعضیا این مراحل خلاصه شده ی مراحل بسیار ریز و مشکله!
بهر حال اینطوری میشه یه ذره درک کرد که همین قطعه کوچیک و مهم چقدر واسه ساختش زحمت کشیده شده! (البته الان همش با ماشین هستش!)
راستش انقدر اینجا شلوغ پلوغ شده یکم کیج کننده هستش!واسه پیدا کردن مطالب.
به نظرم واسه تفکیک مطالب یه جورایی گروه بندی کنین بد نیست! البته این نظر منه واسه اینکه واقعا از مطالب شما و سایت استفاده میکنم!
سلام دوست عیز شما با رفتن به قسمت بایگانی سایت با دسته بندیهای مختلف مواجه میشید که به راحتی میتونید به هدفتون برسید
CPU هم یک میکرو پردازنده ی ناچیز بیش نیست….
۲۰۰ مرحله هم نداره!!!!
بطور کلی غربی ها بخاطر اینکه کشورهای دیگر وارد نشوند از بکاربردن بزرگترین دروغهای تاریخ عبایی ندارند…..
این را چینی ها بخوبی فهمیدند
و حال پردازنده های چند هسته ای ۶۵ نانومتری با فرکانس چند گیگاهرتز تولید می کنند
البته در بخش معماری مشکل دارند که قدرت ایران در این بخش حسابی کمکشان کرده…
با نظر شما کاملا موافقم دوست عزیز
و در اینجا باید بگم برای طراحی یه اینجور قطعاتی تیم های حرفه ای متشکل از چندین نفر مدت زمان زیادی کار میکنن تا ضریب خطا را در کمترین حد ممکن نگه دارن و این وسط هم هزینه های میلیون دلاری می کنن
اما وقتی کار تمام شد و محصول به تولید رسید بابت هر یه دونه از همین پردازنده ها که شاید برای خودشون یه دلار هم در نیومده باشه صد دلار میگیرن و در نتیجه تو یه مدت کوتاه از کف بلند میشن و چندین برابر هزینه کردشونو در میارن
۶۵ که قدیمی شد رو ۳۲ دارنکار میکنن. بایدم سودشو ببرند کشوری که همین یو اس پی ۳ که ما به راحتی از کنارش رد میشیم حدود پنج میلیارد و خورده ای صرف هزینه تحقیات کارشناسانش شده باید مجانی بده به دنیا که ازش استفاده کنن
این تکنولوژی انحصاری هست. اگه قرار باشه هرکسی بتونه پس چرا کسی سیستم عامل درست نمیکنه مثل ویدوز و میکنتاش و لینوکس؟
دوستان گویا اشتباه متوجه موضوع شدن.
از مطلب مفیدتون تشکر میکنم . خسته نباشید.
جالب بود.
عزیز اینا هیچم انحصاری نیس ما اگه تو ایران یهشرکت بزرگ کامپیوتری داشتیم الان ایران بالا تر از امریکا الان تو ایران ماخیلی بیشتر از بقیه جهان متخصص کامپیوتری داریم که اگه اینا هم فکری کنن و نرن بیرون ایران بهتر از لینوکس ویندوز و مکنیتاش و اینا میتونیم درست کنیم
هنچین میگه انگار حالا اونا ادم فضایین
آدم فضایی نیستن ولی همین متخصصین کامپیوتر در کشور ما به محبت تولیدات پردازنده های اینتل و برنامه های ساخته شده توسط غربی ها هست که شدن مهندس کامپیوتر در صورتی که خود تولید و ریشه علوم کامپیوتر بدون اینکه کسی یاد بخصوص بابای آمریکایی بده خودشون رفتن و علومش رو کشف کردند واین که ایران مهندس و متخصص کامپیوتر دارده درش شکی نیست اما این کجا و آن کجا !!
یلی جالب بود
با تشکر فراوان
موفق باشید.
واقعاً عالی بود.
به امید روزی که اران خودمون هم بتونه تو این زمینه ها کار بکنه و حرفی برای گفتن داشته باشه.
واقعا عالی بود
دمت گرم
بازم سر می زنم
من ازهمه دوستان به خاطر نظرات خوبشون متشکرم وامیدوارم بتونیم با همفکری وتوکل به هستی آفرین به راهکار عملی برسیم.
با سلام
منم الان دارم یه سی پی یو می سازم جون داییه راست می گم
اگه قبول نداری زنگ بزن ۱۱۸ بپرس
مطالب مختصر و مفیدی بود
بسم الله الرحمن الرحیم
أَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَجِّلْ فَرَجَهُمْ
سلام خیلی ممنون
عالی و مفید بود
اموزنده بودچون هیچ جادرباره ی درست کردن اونابه مااطلاعات نمیدن! خیلی ممنون ازسایت خوبتون!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
خوب بود ولی طراحی cpu بیش از ۲۵۰ مرحله داره البته این اموزش هم واقعا خوب بود دستت درد نکنه اگه میتونی هنوز مفصلتر و کاربردی تر صحبت کنیم چرا که اگه بخوایم روزی به تکنولوژی ساخت تراشه ها برسییم هنوز باید جزیی تر کارکنیم
دانش اگر در سیاره ثریا هم باشد مردانی از پارس به آن دست خواهند یافت.
شاید درست کردن cpu خیلی پیچیده باشه ولی اینم بگم که دانشمندان ایرانی هم بسیار پیچیده اند.
اگر بخواهند cpu درست کنند خواهیم دید که یه چیز خیلی خفنی درست خواهند کرد.
اما متاسفانه امریکا با فراهم کردن شرایط زندگی مرفه و در اختیار گذاشتن امکانات درجه یک در اختیار محققین و دانشمندان اونهارو دور خودش جمع کرده و داره استفاده میکنه.
بسم الله الرحمن الرحیم
.
بزارین روشنتون کنم ….
من رشتم الکترونیکه …….. شاید تازه دیپلم گرفته باشم ….. اما تعریف از خود نباشه با این همه تحقیقی که کردم فقط ساخت اون ترانزیستوره یه کم زمان میبره ….. البته فقط زمان میبره ……
تکنولوژیش که در اختیاره مواد سازندشم که دومین ماده ی فراوان روی زمینه …..
فقط میمونه اون مدارا که با چندتا شیفت رجیستری و چندتا مولتی پلکسر کنار چندتا فلیپ فلاپ با مدار جمع کننده و تفریق کننده راحت میشه ساختش ….
اگه یه خورده با دیجیتال اشنایی داشته باشین میدونین این مدارایی که اسمشون و بردم هر کدوم فقط چندتا گیگ منطقی دارن ……
هر کی خواست میتونم نقشه ی کامل یه CPU ازمایشگاهی رو واسش بفرستم تا ببینه که این ریزه میزه فقز اسمش گنده هست
ایمیلم رو پایین مینویسم …..
پس این مسئله هم حل شد …. مدارای داخل این لامصب این قد ساده است که نگو ……
اصلا مدارارو بی خی خی …….. ما ایرانیا که تو مهندسی معکوس مهندسیم …..پی تمومه ….
فقط یه چیز دیگه ….. با حرف زدن نمیشه CPU ساخت ….
دوستان دقت شرکتی مثل اینتل یا AMD که میلیاردها دلار برای ساخت یه چیپ هزینه میکنه و میلیاردها دلار هزینه تحقیقات میکنه به همین راحتی نمیاد اسرار کارشو فاحش کنه اما این مطلب که دوستان زحمت برای آشنایی مقدماتی شاید مفید هست و توجه کنید این مطلب حتی یک میلیونم ساخت یه سی پی یو نیست ولی به نوبه خودش مفید هست و باید از نویسنده تشکر کنیم پس لطفا مطالب بچه گانه رو کنار بزارید و واقع بین باشید متشکرم از نویسنده
بنده دانشجوی دکترا هستم و گفته های شما کاملا صحیح است