TOS و PP و نقش آن در حقوق کاربران
سایتهای خدمات دهنده مثل Google همیشه دو قسمت Terms of service (قوانین استفاده از خدمات) و Privacy Policy (حریم خصوصی) دارند. Terms of service یا به اختصار TOS قوانین کلی و اساسی استفاده از سرویس و خدمات و مجازاتهایی که ممکن است در اثر رعایت نکردن قوانین برای کاربر در نظر گرفته شود، نوشته میشود.
مطلب امروز ما بیشتر به Privacy Policy (به اختصار PP) یا حریم خصوصی کاربران ربط دارد تا به مباحث TOS. امروزه حریم خصوصی در اینترنت یکی از چالش برانگیزترین مباحث حقوقی اینترنت بعد از بحث SOPA است. نوشتن بهترین صفحه حریم خصوصی خود یک هنر در طراحی و برنامه نویسی میباشد. در صفحه Privacy Policy معمولا در مورد این که چه اطلاعاتی از کاربر جمع آوری میشود، نوشته میشود. از معمول ترین اطلاعات خصوصی کاربران که توسط سایتها مورد استفاده قرار میگیرد IP یا شناسه اینترنتی نام دارد.
IP میتواند مشخص کننده شهر و کشور کاربر و حتی محل دقیق او باشد. پیداکردن یک نفر از طریق IP بسیار راحت است. در IP اطلاعاتی مثل ISP هم نهفته شده و پلیس میتواند به راحتی با پیگیری ISP و تماس با ISP کاربر، رد کاربر را گرفته و محل دقیق او را مشخص کند.
تمامیمطالبی که تا این جا گفته شده، از ملزماتی است که حتما میبایستی در صفحه حریم خصوصی قرار گیرد.
کاربر را به خواندن Privacy Policy و TOS تشویق کنید.
حتما در سایت خود کاربر را به خواندن این دو صفحه مهم حقوقی تشویق کنید تا بعدا مشکلی برای خودتان پیش نیاید. این دو صفحه را در حد امکان چند زبانه کنید. اگر زبان پیشفرض سایت شما انگلیسی است، حتما این دو صفحه را به انگلیسی، فارسی و فرانسوی و … ترجمه کنید. برای این کار میتوانید از مترجم گوگل استفاده نمایید (پیشنهاد نمیشود)
حتما به کاربر اطلاعات نهفته در IP را تذکر دهید
خیلی از کاربران مبتدی IP را نمیشناسند. اول در صفحه توضیح دهید چه اطلاعاتی را جمع آوری میکنید و سپس در مورد IP کمیتوضیح دهید. توضیحات IP را در بالا گفتم.
با لحن خوبی، دو صفحه TOS و PP را بنویسید
دیده شده بعضی از طراحان در این دو صفحه با لحن ناراحت کننده و تهدیدآمیزی با کاربر حرف میزنند و آنها را تهدید به دستگیری آنها توسط پلیس مینمایند!! شما میبایستی در هنگام نوشتن این دو صفحه با لحن مثبت و خوبی با کاربر صحبت کنید و او را تهدید نکنید فقط توضیح دهید.
TOS و PP دیگر سرویسها را به کاربر نشان دهید
مثلا هنگام عضوگیری در سایت شما، از آواتار کاربر که در سایت Gravatar موجود است میخواهید استفاده کنید، قبل از انجام این کار، حتما دو صفحه TOS و PP این سرویس را به کاربر نشان دهید.
اگر از APIیی در سایت خود استفاده میکنید، حتما TOS و PP این API را در سایت خود نشان دهید.
از TOS و PP دیگران استفاده کنید
اگر انشای خوبی ندارید یا وقت نوشتن این دو صفحه را ندارید، میتوانید از صفحات TOS و PP دیگران کمک بگیرید مثل Google
کوکیها و Third Partyها را به کاربر معرفی کنید
کوکیها و Third Party از اطلاعاتی هستنند که در سایت شما ذخیره میشود، در مورد این دو حتما به کاربران توضیح و تذکر دهید.
مختصر و مفید بنویسید
خیلی از کاربران تازه وارد و حتی حرفه ای، حال و حوصله ی خواندن TOS و PP طولانی را ندارند! تا حد امکان خلاصه و مفید بنویسید ولی نکات مهم فراموش نشود. برای مثال میتوانید هنگام نوشتن توضیح IP، میتوانید کاربر را به صفحه ویکی پدیا IP ارجاع دهید. این کار باعث کنجکاوی و حوصله بیشتر برای خواندن این دو صفحه میشود.
رفع مسئولیت!
اگر حال و حوصله دردسر در وب سایت خود را ندارید، حتما یک صفحه به نام رفع مسئولیت درست کنید و مسئولیت محتوای منتشر شده توسط کاربران را از گردن خود باز کنید!!
سخن پایانی
در نهایت هنگام ساخت Web App ، ساخت این دو صفحه فراموش نشود!!
مرسی احسان جون .
اطلاعات خیلی خوب داخل این مطلب بود .