کاربران ویندوز XP بعد از ۸ آوریل ۲۰۱۴ چه خواهند کرد؟
نمی دانیم شما از چه سیستم عاملی استفاده می کنید. ویندوز، لینوکس و یا مک. ولی این را می دانیم که بازار سیستم عامل ها در دست شرکت مایکروسافت است و ویندوز تقریبا روی ۹۰٪ کامپیوترهای دنیا نصب شده است. همچنین این را می دانیم که تعداد زیادی از کاربران هنوز هم از نسخه های قدیمی این سیستم عامل مثل ویندوز ایکس پی استفاده می کنند و این واقعا بد است. این نسخه از سیستم عامل ویندوز سال ۲۰۰۳ یعنی ۱۰ سال قبل عرضه شد و اکنون سه نسخه دیگر از ویندوز هم آمده اند. ویندوزهای ویستا، هفت و هشت. گرچه قبول داریم که ویستا واقعا نا امید کننده بود ولی ویندوزهای هفت و هشت بسیار عالی هستند و بهتر است هرچه سریع تر به آنها مهاجرت کنید. این مهاجرت شما تقریبا اجباری خواهد بود. چون در واقع اکثر برنامه های جدید دیگر با ویندوز ایکس پی سازگاری بالایی ندارد. اما دلیل مهمتری نیز وجود دارد.
روز ۸ آوریل ۲۰۱۴ پشتیبانی مایکروسافت از ویندوز ایکس پی به پایان می رسد و دیگر هیچ بروز رسانی امنیتی و غیر امنیتی برای آن منتشر نخواهد شد. البته اینجا یک استثنا وجود دارد. شرکت ها و سازمان های بزرگ که واقعا نمی توانند ارتقای نرم افزاری داشته باشند، می توانند با پرداخت هزینه ای به شرکت مایکروسافت، بروز رسانی های امنیتی ویندوز ایکس پی را دریافت کنند. اما مسلما پرداخت هزینه های بالا برای دریافت بروز رسانی های امنیتی برای کاربران عادی امکانپذیر نخواهد بود.
البته اگر کامپیوتر مبتنی بر ویندوز ایکس پی خود را به اینترنت متصل نمی کنید، چیز زیاد نگران کننده ای وجود ندارد. می توانید میان دریایی از آسیب پذیری های امنیتی غوطه ور شوید و مشکلی هم برای تان پیش نخواهد آمد. همچنین آسیب پذیری هایی هم که از تاریخ مذکور به بعد شناسایی شوند هم دیگر برطرف نخواهند شد و این بدان معناست که مایکروسافت به صورت کامل ویندوز ایکس پی را کنار خواهد گذاشت.
شاید برخی روش های امنیتی مثل اجرای برنامه ها در SandBox یا استفاده از ابزارهای ضد بهره برداری از آسیب پذیری ها مثل EMET به ذهن تان برسد. اما باید بدانید که استفاده از این ابزارها نیز چندان ساده نیست و فقط کاربران حرفه ای توانایی کار کردن با آنها را دارند.
البته فکر نکنید که هکرها به همین راحتی بی خیال ویندوز ایکس پی می شوند. آنها می دانند کاربران بی ملاحظه همه جا وجود دارند و احتمال بیشترشان هم با ویندوز ایکس پی به اینترنت متصل هستند و عملیات بانکی خود را انجام می دهند. پس شروع به کشف آسیب پذیری های آن خواهند کرد. حتی می توانند آسیب پذیری نسخه های دیگر ویندوز مثل ویندوز ویستا، هفت یا هشت یا پیدا کرده و آن را روی ویندوز ایکس پی هم تست کنند. ممکن جواب دهد. حالا دیگر هیچ سد دفاعی ندارید. چون مایکروسافت هم دیگر ویندوز ایکس پی را پشتیبانی نمی کند. پس باید منتظر حملات پیاپی هکرها و آلودگی های مکرر ویندوزتان باشید.
متاسفانه باید گفت که ویندوز ایکس هنوز هم در رده دومین نسخه پر استفاده این سیستم عامل است. در حالی که ویندوز هشت هنوز در رقابت با ویندوز ویستا برای تصاحب مکان سوم می باشد.
به نظر می رسد که مایکروسافت باید راهی برای متقاعد کردن کاربران و مشتریان سازمانی به منظور ارتقای سیستم عامل شان پیدا کند و بهترین راه، غیر امن نشان دادن ویندوز ایکس پی می باشد.
حالا شما به عنوان کاربر ویندوز ایکس پی باید به سوالات زیر پاسخ دهید و ببینید تصمیم تان برای روز بعد از ۸ آوریل ۲۰۱۴ چه خواهد بود.
۱- ویندوز ایکس پی را با همه آسیب پذیری هایش قبول می کنید و با آن کارتان را ادامه می دهید؟
۲- کامپیوتر خود را به ویندوز هفت یا هشت ارتقا می دهید؟
۳- به سیستم عامل دیگری مثل لینوکس مهاجرت می کنید؟
جمع بندی
حالا باید چکار کنیم؟ بهترین راه این است که به آخرین نسخه ویندوز یعنی ویندوز هشت مهاجرت کنید. البته نه اینکه فکر کنید که ما ویندوز هشت را برتر از سایرین می دانیم. اما چون ویندوز هشت دارای امکانات جدیدتر و بیشتری است و همچنین از قابلیت های امنیتی بیشتری نسبت به ویندوز هفت بهره می برد، ما ویندوز هشت را پیشنهاد می کنیم. البته باز هم استفاده از ویندوز هفت خیلی بهتر از ویندوز ایکس پی است.
نکته: تا حدود دو ماه دیگر ویندوز 8.1 نیز ارایه خواهد شد. می توانید صبر کرده و نسخه نهایی ویندوز 8.1 را نصب کنید.
از لحاظ مالی هم که مسلما مشکلی نیست. چون به راحتی و از هر جایی با مبلغی در حدود دو هزار تومان می توانید ویندوز هشت یا هفت را تهیه کنید. حالا نمی دانیم بگوییم خوب است یا بد؟ 🙂
اگه بدون مشکل ، لینوکس نرم افزار های ویندوزی رو قبول بکنه،همین الان میرم لینوکس میزنم.
یکم اگه رو راست باشیم،کدوممون آپدیت های ویندوزی رو نصب میکنیم؟
اما باید به ۷ یا ۸ رفت اما شاید سه،چهار سال بعد.
سلام.
من خودم الان از لینوکس استفاده میکنم. جایگزین های خوبی برای برنامه های ویندوزی داره. الا اینکه برنامه تخصصی باشه. البته یادگیری کار با بعضی برنامه های معادل ویندوزی یکم زمان میبره.
من خودم آپدیت های ویندوز رو نصب میکنم. ویندوز ۷ هم روی یکی از لپ تاپ هام دارم.
نمیدونم به چه دلیلی میگید باید سه یا چهار سال بعد باید مهاجرت کرد به ویندوز ۷ یا ۸. دوست عزیز توجه داشته باشید که فیچرهای امنیتی ویندوز ۷ یا ۸ خیلی بیشتر از ویندوز ایکس پی هستن.
موفق باشید…..
مرسی . بابت مطالبت خیلی خوبتون. من هر روز میام سایت رو چک میکنم
یه سوال برام پیش اومده لطفا یه مطلب بنویسید براش و قبلش یه توضیح بدید
چرا هنوز بعد چند ماه که تحریم های نرم افزاری برداشته شده هنوز استور ویندوز 8 هنوز برای ایران تحریمه
مرسی
سلام وحید جان.
مشکلی برای بخش نظرات سایت پیش اومده بود و به همین دلیل برخی کامنت ها اشتباهی حذف شده بودن.
اما در مورد سوال هم باید بگم که متاسفانه ما هم اطلاعی نداریم. یعنی خودمم دنبال این موضوع هستم ( واسه اندروید ). ولی تا حالا چیزی پیدا نکردم.
در هر صورت ببخشید که این مشکل پیش اومد.
موفق باشی….