رمزارزهای شاخص دنیای ارز دیجیتال کدامند؟
رمزارزها امروزه به یکی از مهم ترین وسیله های مبادلتی تبدیل شده است، از مهم ترین ویژگی های ارزهای دیجیتال این است که این ارزها ماهیتی غیرمتمرکز دارند. غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال به این معنی است که برخلاف ارزهای فیات مانند دلار، یورو و ریال که تحت نظارت بانک های مرکزی و حکومت ها مدیریت و کنترل می شوند؛ ارزهای دیجیتال به صورت مستقل عمل می کنند و هیچ نهادی بر عملکرد آنها نظارت نمی کند و امکان دستکاری و تغییر آنها وجود ندارد. همین امر موجب شده است که ارزهای دیجیتال طرفداران بسیار زیادی از سراسر دنیا به خود جذب کنند. اگر نحوه مدیریت ارزهای دیجیتال برای شما هم سوال شده است باید بدانید که کاربران هر بلاک چین، در قالب نودهای (Node) شبکه یعنی گره هایی که به صورت داوطلبانه در پایش و نظارت بر آن پلتفرم همکاری می کنند، مدیریت می شود؛ بدین صورت که نودها در مقابل کاری که برای شبکه انجام می دهند پاداش هایی در قالب ارز دیجیتال می گیرند بدون آن که نظارتی بر روی نحوه فعالیت آنها وجود داشته باشد، در این شبکه مشغول هستند.
بیت کوین
اگر بخواهیم یکی از رمزارزهای شاخص دنیای ارز دیجیتال را معرفی کنیم بدون شک بیت کوین بهترین گزینه است؛ این رمزارز، لقب پادشاه ارزهای دیجیتال را از سوی کاربران بازارهای مالی کسب کرده است. بیت کوین در ابتدای فعالیتش توانست نظر بسیاری از کاربران را به خود جلب کند و دلیل این اتفاق نیز به نوسانات قیمتی منحصربفرد و سود هنگفتی که به سرمایه گذاران اولیه خود می داد مربوط می شد. رمزارزها انقلاب بسیار بزرگی در بازارهای مالی جهان به وجود آوردند که بیت کوین یکی از نام آشناترین رمزارزها است که توانسته جایگاه بسیار ویژه ای برای خود کسب کند. همانطور که می دانید در گذشته تمام بازارهای مالی همواره تحت نظارت دولت ها فعالیت می کردند؛ برای اولین بار است که در تاریخ بشر، پولی خلق شده که هیچ پشتوانه سیاسی ندارد و توسط نهاد مالی یا پولی دولتی راهبری نمی شود.
اگر بخواهیم بیت کوین را به صورت ساده توضیح دهیم، باید بگوییم بیت کوین یک ارز رمزنگاری شده همتا به همتا است که به صورت غیرمتمرکز اداره می شود و هیچ نهادی بر روی آن نظارت ندارد و تمام سابقه آن به صورت زنجیره وار، بر روی دفتر کلی به نام بلاک چین ذخیره می شود. از ویژگی های بارز بیت کوین که سبب شده است این رمزارز بتواند از محبوبیت بالایی برخوردار شود می توان به این موضوع اشاره کرد که بیت کوین قابل سانسور نیست و همچنین امکان بیش از یک بار خرج کردن آن وجود ندارد و تراکنش های آن در هر زمان و هر مکانی قابل انجام هستند.
اگر برای شما هم هویت خالق این رمزارز شگفت انگیز سوال شده است باید بدانید که ساتوشی ناکاماتو (Satoshi Nakamoto) نام مستعاری است که فرد یا افرادی که بیت کوین را به وجود آوردهاند، برای خود انتخاب کردهاند و به طور قطعی نمی توان تعداد خالقان این رمزارز را برآورد کرد، ساتوشی ناکاموتو کار بر روی کدهای شبکه بلاک چین بیت کوین را از سال ۲۰۰۷ آغاز کرد.
دولت و بیت کوین
امروزه تقابل دولت ها با رمزارز بیت کوین که به عنوان یکی از رمزارزهای شاخص دنیای ارز دیجیتال شناخته می شود از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بهتر است بدانید که بیت کوین هنگامی که به سراسر جهان عرضه شد، به سرعت توانست محوبیت بسیار زیادی در میان کاربران به دست آورد اما حکومت کشورها رویکردهای متفاوتی نسبت به این موضوع از خود بروز دادند. عوامل بسیار زیادی موجب شدند که این حکومت ها هر کدام قوانین خاص خود را برای فعالیت های مربوط به این حوزه وضع کنند. البته در بسیاری از کشورها نیز معامله این رمزارز غیر قانونی اعلام شد، در کل اینگونه می توان گفت که امروزه یعنی خرید و فروش بیت کوین در بعضی کشورها هنوز تحت هیچ قانون خاصی نیست زیرا دولت ها تلاشی برای قانون گذاری در این حوزه نکردند.
البته باید توجه کنید که دلیل قانون گذاری نکردن دولت ها نشانگر غیر قانونی بودن این رمزها نیست؛ بله دلیل این موضوع این است که دولت ها فقط می توانند بر روی شرکت ها و صرافی های متمرکز که در آن کشورها مشغول به فعالیت هستند، قانون گذاری کنند و حساب افراد را از طریق صرافی ها رصد کنند.
پس می توان بیت کوین را به عنوان یک رقیب بزرگ برای دولت ها معرفی کرد، زیرا بیت کوین به عنوان اولین سیستم مالی جهان به وجود آمده است که هیچ نظارتی بر روی آن وجود ندارد و دولت نیز نمی توانند هیچ گونه اثری بر روی این سیستم بر جای بگذارد.
اتریوم
اتریوم یکی دیگر از رمزارزهای شاخص دنیای ارز دیجیتال است که به عنوان یکی از رقبای بزرگ بیت کوین شناخته می شود. امروزه عمده ترین علت استفاده کاربران از رمزارز اتریوم تبادل ارزش است؛ کاربران اکثرا برای انتقال ارزش ترجیح می دهند از رمزارز اتریوم که امنیت بسیار بالایی دارد استفاده کنند اما توسعه دهندگان تمرکز بیشتری روی پتانسیل بلندمدت و دیدگاه جاه طلبانه این ارز دیجیتال دارند. آنها تلاش می کنند که اتریوم را به قدرت رمزارز بیت کوین برسانند و این ارز نیز بتواند در جایگاه بیت کوین قرار گیرد البته باید توجه کنید که منظور از دیدگاه جاه طلبانه اتریوم این است که توسعه دهندگان اتریوم قصد دارند با استفاده از این شبکه کاری کنند که کاربران دسترسی بیشتر به اطلاعات آنلاین خود داشته باشند و امور مالی خود را با اتریوم بهتر کنترل کنند. به خاطر همین دیدگاه جاه طلبانه است که گاها اتریوم را «کامپیوتر جهانی» لقب دادهاند.
اتریوم دومین ارز دیجیتال برتر بازار به شمار می رود، برخلاف بیت کوین، در اینجا شبکه به یک رمزارز محدود نمی شود؛ Ethereum بستری عظیم به منظور تولید اپلیکیشن ها، صرافی ها، شبکه های اجتماعی، پلتفرم ها و حتی سازمان های غیرمتمرکز است. برخی از موفق ترین پروژه های بلاک چینی دنیا بر اتریوم سوار شده و از بستر آن استفاده می کنند. اهمیت، کارایی و کاربرد آن سبب علاقه بسیاری به خرید و فروش اتریوم شده است؛ یک رمزارز اختصاصی برای این پلتفرم به نام اتر (ETH) در نظر گرفته شده است، این کوین برای انتقال ارزش در شبکه نظیر پرداخت کارمزد یا پرداخت هزینه خرید یک اپلیکیشن کاربرد دارد.
اگر تاریخچه اتریوم برای شما نیز سوال شده است باید بدانید که این رمزارز توسط یک جوان خلاق به نام ویتالیک بوترین ۱۹ساله درسال ۲۰۱۳ طراحی و معرفی شده است. او یکه تاز پیشتازان این نظریه بود که تکنولوژی بلاک چین و بیت کوین را باید طوری توسعه داد که موارد مصرفی بیشتر از پرداخت و انجام تراکنش ها را برایش در نظر گرفته شود.
از مهم ترین ویژگی های رمزارز اتریوم می توان به این مبحث اشاره کرد که اتریوم می تواند روش کار تمام این اپلیکیشن ها را دگرگون کند. ETH می تواند با جایگزین کردن واسطه ها با قراردادهای هوشمندی که قوانین را سریعا اجرا می کند، به کاربر کنترل بیشتری بدهد و همین موضوع باعث شده است این رمزارز به یکی از رمزارزهای شاخص دنیای ارز دیجیتال تبدیل شود.
همچنین مهم ترین اهداف طراحان این رمزارز این است که در کوتاه مدت هدف برنامه های اتریوم این است که کنترل اطلاعات در اپلیکیشن های فوق الذکر را به دست صاحبانش برگرداند، اپلیکیشن هایی که روی اتریوم ساخته شدهاند، کارایی اپلیکیشن های غیرمتمرکز را ارائه دهد و کاربران به ارز دیجیتال اتریوم (ETH) که توکن بومی این بلاک چین است، نیاز دارند تا بتوانند با این اپلیکیشن ها کار کنند و از آن بهره ببرند.
در یک جمع بندی کلی در مورد رمزارز اتریوم اینگونه می توان گفت که مکانیزم اجماع اتریوم درحال تبدیل شدن به اثبات سهام است که منجر به اتفاقات بسیار خوبی در آینده خواهد شد، از جمله کاهش هزینه تراکنش، سرعت بالا و… در طی این سال ها رمزارزهای بسیار زیادی با ادعای جایگزینی اتریوم آمدهاند و تلاش کردند که در جایگاه اتریوم قرار گیرند اما همچنان قوی ترین بلاک چین ارائه دهنده قراردادهای هوشمند اتریوم است و به نظر می رسد این ارز بتواند در آینده رقیب بسیار قدرتمندی برای رمزارز بیت کوین باشد.
لیست ارزهای دیجیتال
با افزایش تعداد بیشماری از ارزهای دیجیتال موجود در بازار، انتخاب بهترین و بهره ورترین ارزها در لیست ارزهای دیجیتال که برای سرمایه گذاری مناسب هستند، به یک چالش اساسی تبدیل شده است. در این بخش ما سعی می کنیم لیستی از بهترین ارزهای دیجیتال برای شما مطرح کنیم تا شما بتوانید با آگاهی کامل به انتخاب بهترین رمزارز بپردازید اما بهتر است ابتدا با مفهوم کلی از ارز آشنا شوید. مفهوم ارز به معنای واحد پولی است که در یک کشور یا منطقه برای تبادل کالا و خدمات استفاده می شود. این واحد پولی معمولاً توسط دولت یا بانک مرکزی صادر می شود و قدرت قانونی دارد. در اصطلاحات مالی، ارز به طور کلی به پول نقد اشاره دارد اما این مفهوم در دنیای ارز دیجیتال کمی متفاوت است؛ ارزهای دیجیتال به ارزهایی گفته می شود که معمولا توسط نهادها یا اشخاصی جدا از دولت ها ساخته می شوند و حکومت ها نقشی در اداره آن ندارند. به بیان دیگر حکومت ها هیچ نظارتی بر روی این ارزها ندارند، در واقع ارز دولتی متمرکز است و ارز دیجیتال غیرمتمرکز. همانطور که گفتیم در دنیای امروزی که ارزهای دیجیتال بسیار زیادی به وجود آمدند انتخاب یک رمزارز مناسب برای سرمایه گذاری یکی از دشوارترین کارهای ممکن است اما همواره کاربران بازارهای مالی به دنبال بهترین ارزهای دیجیتال هستند که بتوانند سرمایه گذاری موفقی بر روی آن انجام دهند. اگر سوال شما این است که بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری کدام ها هستند باید بگویم که بیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH)، تتر (USDT)، بایننس کوین (BNB)، ریپل (XRP)، کاردانو (ADA) و سولانا از بهترین گزینه ها برای سرمایه گذاری هستند و شما می توانید بدون هیچ نگرانی بر روی این رمزارزها سرمایه گذاری کنید.
بیشتر افراد جامعه در گذشته برای سرمایه گذاری و به دست آوردن سود، به بازار بورس و سهام گرایش داشتند اما اخیراً با روی کار آمدن کریپتوکارنسی، شاهد آن هستیم که این نوع سرمایه گذاری توجه افراد زیادی را در سراسر دنیا به خود جلب کرده است و بیشتر افراد به سرمایه گذاری بر روی این ارزها ترغیب شده اند و این موضوع به عنوان یکی از موفقیت های این رمزارزها به شمار می رود. اغلب افرادی که در بازارهای مالی فعالیت می کنند و اطلاعات محدودی دارند، بیت کوین را تنها رمزارز رایج دنیا می دانند، ولی باید بگوییم بیت کوین اگرچه اولین و مهم ترین رمزارز در جهان است اما تنها رمزارز معروف و مهم نیست.
همچنین باید توجه کنید که علاوه بر رمزارزها میم کوین ها نیز برای سرمایه گذاری مناسب هستند و شما می توانید بر روی این میم کوین ها سرمایه گذاری کنید.
همچنین در یک تقسیم بندی کلی ارزهای دیجیتال را می توان به گروه های ۱۳ گانه رمزارزها تقسیم کرد:
رمزارزهای کلاسیک.
رمزارزهای برنامه ای (DApps).
دارایی های دیجیتال کاربرد پذیر.
ارزهای حوزه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi).
ارز صرافی ها.
میم کوین یا ارزهای دیجیتال شوخی.
رمزارزهای حوزه Metaverse و بازی.
ارزهای دیجیتالی دارای ارزش ثابت (Stablecoin).
توکن غیرقابل معاوضه (Non-Fungible Token).
ارزهای وب ۳ و خدمات آنلاین.
کوین های حریم خصوصی (Privacy Coins).
توکن های بی هدف یا شت کوین.
ارزهای دیجیتال اینترنت اشیا.
البته باید توجه کنید که رمزارزها را می توان از جنبه های مختلفی تقسیم بندی کرد و راه های بسیار زیادی برای تقسیم بندی این رمزارزها وجود دارد؛ به عنوان مثال از نظر نوع فناوری بلاک چین مورد استفاده برای ساخت، کاربردها، نحوه ارزش گذاری و بسیاری جنبه های دیگر. ما تلاش کردیم تا این رمزارزها را در گروه ۱۳ گانه تقسیم بندی کنیم که درک آن برای شما ساده تر باشد.