کشف کانی سلیس شیشه مات، درصد احتمالات زندگی پیشین روی مریخ را بیشتر کرد
سالهاست که محققان و دانشمندان علوم هوا و فضا در پی یافتن سر نخ هایی از حیات بر روی کره های مختلف در منظورمه شمسی و اطراف آن هستند. در این میان سیاره مریخ به سبب نزدیک تر بودن به زمین و شباهت هایی در شرایط جوی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در سال ۲۰۰۷ مریخ نورد Spirit به منظور کاوش در این سیاره و به دست آوردن اطلاعاتی پیرامون آن ، روانه مریخ گردید. اطلاعات بدست آمده از این مریخ نورد ابعاد جدیدی از علوم را به روی دانشمندان باز نموده است. در یکی از اکتشافات صورت گرفته از نمونه های جمع آوری شده از سطح مریخ دانشمندان با یک ساختار گل کلم مانند مواجه شدند.
اگر تئوری ها درست باشند این ممکن است کشفی خارق العاده باشد
ساختاری گل کلم مانند در مریخ باعث شده برخی محققان به فکر فرو بروند و دیگران نیز بیاندیشند که آیا امکان دارد که این شئ توسط میکروب های مریخی تشکیل شده باشد؟
مریخ نورد Spirit کانی های معدنی که سیلیس شیشه مات نام دارند در سال ۲۰۰۷ در دهانه آتش فشانی Gusev مریخ کشف کرد. سیلیس عموما به صورت توده هایی که شبیه گل کلم هستند که از زمین بیرون زده اند یافت می شود.
با وجود اینکه این کشف بسیار جالب بود اما تا قبل مطالعه ای که اخیرا در صحرای Chilean انجام گرفت و کاشف به عمل آمد که این سیلیس مشابه آنچه در زمین شکل می گیرد است آن چنان پر اهمیت نبود. هنوز کاملا واضح نیست که شکل سیلیس که آن را “برآمدگی سیلیسی میکرو انگشتی” می نامند چگونه شکل می گیرد، اما دانشمندان یک تئوری در این خصوص دارند.
مقاله ای نوشته شده توسط سارا اسکولز برای مجله Smithsonian در ماه فبریه این موضوع را برای اخبار گزارش کرد اما نتایج در Nature و در ۱۷ نوامبر به چاپ رسیدند. استیون راف و جک فارمر که هردو عضو دانشگاه تمپ ایالت آریزونا هستند گفته اند که بر اساس تحقیقات انجام شده در صحرای Chilean اینطور حدس زده می شود که سیلیس ممکن است از میکروب ها به وجود آمده باشد که این موضوع کشف سیلیس در مارس را مدرک مهمی برای بقای پیشین در این سیاره فراهم کرده است.
راف به جهت مطالعه تفاوت های میان زمین و مریخ دو بار به صحرای آتاکاما در شیلی رفته است. به دلیل خاک و شرایط آب و هوایی مشابه این صحرا همواره با مریخی که یک زمانی گرم تر و مرطوب تر بوده است مقایسه می شود.
در زمان حضور اش در صحرا راف به ساختار سیلیس های تاتیو دقت کرده و متوجه شد که ساختار آن ها بسیار مشابه با نمونه های یافت شده در مریخ است. سیلیس های مشابه با نمونه مریخ همچنین در پارک ملی یلو استون، منطقه آتش فشانی تاوپو نیز یافت شده اند و به نظر می رسد که هر دو نیز از زندگی میکروبی تشکیل شده اند.
به دلیل اینکه میکروب ها سیلیس های یلو استون و تاوپو را تشکیل داده اند احتمال می رود که سیلیس های ال تاتیو و احتمالا مریخ را نیز میکروب ها تشکیل داده باشند.
اگر این نظریه درست باشد، این کانی می تواند یکی از بزرگترین کشفیات نجومی تاریخ باشد. اما دانشمندان هنوز پیروزی شان را با قطعیت اعلام نکرده اند.
کرت کنهاوزر از دانشگاه آلبرتا و و سر دبیر بخش ژئوبیولوژی به مجله اسمیتسونیان گفته است که با اینکه این روش روشی عالی نیست اما تنها چیزی است که در دست داریم. او گفته از آنجا که راه های زیادی برای آزمایش میکروب های مریخی وجود ندارد پس در واقع راهی جز استفاده از آمار های زمینی و تعمیم آن به نمونه موجود در مریخ پیش روی ما نخواهد بود.
بر اساس گفته های کنهاوزر ما نباید زیاد امیدوار باشیم. او گفته است که تنها چون چیزی بیولوژیک به نظر می رسد دلیل بر این نیست که حتما اینگونه است.
برای اکنون راف و فارمر بر این عقیده اند که سیلیس ها ارزش تحقیق و بررسی بیشتر را دارند. محققان نگاهی عمیق و بلند مدت بر پروسه های مختلفی که ممکن است اشکال مشابه سیلیس ها در مریخ را بسازند می اندازند و راف و فارمر بررسی های بیشتری در ال تاتیو انجام خواهند داد.
اگر آن ها اطلاعات مفیدی برای مورد مطالعاتی شان پیدا کنند، ممکن است ما را به پاسخ این سوال که آیا در مریخ میکروب وجود دارد نزدیک تر کنند.
منبع: astronomy