مرورگر جدید Baidu معادلات فعلی حاکم بر دنیای مروگرهای اینترنت را بر هم خواهد زد
مقدمه:
اینترنت اکسپلورر[۱]، فایرفاکس[۲]، اپرا[۳]، کروم[۴]، سافاری[۵]، مکستون[۶]، فلاک[۷]، آونت[۸] و … مرورگرهای وبی هستند که در بین کاربران شبکهی جهانی اینترنت، جایی برای خود باز کرده و در رقابتی شدید برای کسب محبوبیت و مقبولیت بیشتر هستند. شاید فکر حضور نامی جدید که بتواند از این رقابت فشرده جان سالم به در برده و خود را به جهان معرفی نماید کمی سخت باشد. اما اگر بحث در مورد مرورگری از نژاد چینیهای چشمبادامی به میان بیاید، همه چیز امکانپذیر میشود!
کشور چین با یک میلیارد و سیصد و چهل و یک میلیون نفر جمعیت[۹]، تقریبا ۱۹.۴۱ درصد جمعیت جهان را به خود اختصاص داده و از این جهت اولین کشور دنیا محسوب میشود. بر اساس گزارش مرکز اطلاعات شبکهی اینترنت چین[۱۰] همین جمعیت بالا موجب حضور ۴۵۷ میلیون کاربر اینترنت در این کشور در انتهای سال ۲۰۱۰ بوده است[۱۱]. به همین دلیل اگر مرورگری مختص مردم چین و متناسب با نیازها و فرهنگ این مردم تولید شود، بدون شک تعداد کاربران چندصد میلیونی خواهد داشت و از این حیث به راحتی میتواند در میان مرورگرهای فعلی قد علم کرده و خودی نشان بدهد. مرورگر اینترنتی Baidu به دنبال رسیدن به همین هدف است. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این خبر داغ و دست اول، در ادامهی این مطلب با مجلهی اینترنتی گویا آیتی همراه باشید.
نکته: مراجعه به پاورقی در انتهای متن را فراموش نکنید. لینکهای مفیدی در این قسمت برای شما قرار داده شده است.
به گزارش مجلهی اینترنتی [۱۲] PCWorld:
بزرگترین موتور جستجوی اینترنتی چین به نام Baidu در حال طراحی مرورگر مخصوص به خود برای تکمیل فرایند در دست گرفتن نبض بازار اینترنت این کشور است. طبق آخرین آمارهای ارائه شده در وبسایت الکسا[۱۳] در حال حاضر، وبسایت این موتور جستجو در جهان رتبهی ششم و در میان وبسایتهای کشور چین رتبهی نخست را در اختیار داشته[۱۴] و از این حیث، در کشور چین از گوگل نیز بالاتر قرار دارد[۱۵].
بر اساس سخنان یکی از کارمندان شرکت Baidu که با این مرورگر نیز آشناست، از ابتدای سال جاری میلادی، شرکت نسبت به عرضه و تست نسخهی بتای (اولیه) مرورگر جدیدی در سطح محیط کاری کارمندان خود نموده و در حال رفع اشکالات و توسعهی این مرورگر میباشد. مرورگر به نحوی طراحی و تولید شده که با الگوریتم های موتور جستجوی این شرکت، سازگاری کامل داشته باشد. مهمترین تمرکز تیم طراح این مرورگر بر روی تواناییهای امنیتی آن، به قصد محافظت از رایانههای کاربران در هنگام ورود به صفحات وب حاوی کدهای مخرب است. این مرورگر به زبان چینی طراحی شده و نسخهی فعلی آن، تنها بر روی پلتفرم سیستمعامل ویندوز اجرا میشود.
همچنین شرکت Baidu در حال انجام مراحل ثبت قانونی استراتژی جدید “محاسبات جعبهای[۱۶]” خود است[۱۷]. محاسبات جعبهای Baidu، مفهومی است که به کاربران این امکان را می دهد که علاوه بر جستجوی نتایج مورد نظر خود در اینترنت، فرمانهایی همانند اجرای یک برنامهی کاربردی در مرورگر و یا حتی دسترسی مستقیم به سرویسهای تحت وب از طریق مرورگر را نیز انجام دهند.
بر اساس آمارهای مؤسسهی تحقیقات تحلیلی کشور چین، Baidu در حال حاضر نزدیک به ۷۵.۵ درصد از بازار استفاده از موتورهای جستجو در چین را در اختیار دارد[۱۸] در حالی که گوگل در رتبهی دوم این رتبهبندی قرار گرفته است و همین آمار بالای بازدید از صفحهی این موتور جستجو، نوید دانلود بسیار گستردهی این مرورگر در کشور چین را میدهد.
بر اساس گزارش مهمترین مؤسسهی ارائه دهندهی آمارهای اینترنتی کشور چین[۱۹] در حال حاضر تقریبا ۸۳ درصد از کاربران اینترنت در کشور چین از مرورگر اکسپلورر شرکت مایکروسافت استفاده میکنند[۲۰] و از این جهت، برتری مطلق در بین مرورگرهای مختلف در کشور چین از آن مایکروسافت است. سه مرورگر مطرح دیگر در این کشور، همگی تولید شرکتهای اینترنتی چینی هستند و در این کشور، فایرفاکس، کروم، سافاری و اپرا جایگاه قابل توجهی ندارند. به طور مثال مرورگر دوم در کشور چین پس از اکسپلورر مایکروسافت، مرورگر Tencent است که ۴ درصد از سهم بازار را در اختیار دارد[۲۱]. پس از آن نیز مرورگرهای ۳۶۰ و Sohu هر کدام با سهم ۲ درصد از بازار در رتبههای بعدی قرار دارند.
آقای Liu Ning ، یکی از کارشناسان خبرهی حوزهی فناوری اطلاعات و تئوریسین مشهور صنایع الکترونیکی و اینترنتی در کشور چین معتقد است که دلیل رواج مرورگر اکسپلورر مایکروسافت، بیاطلاعی و عدم مطالعهی مردم این کشور در مورد فناوریهای روز دنیای ارتباطات و فناوری اطلاعات است. او میگوید اکثر کاربران کشورش از وجود مرورگرهایی غیر از مرورگرهای چینی و مرورگر مایکروسافت آن هم به دلیل اینکه هنگام نصب ویندوز با آن مواجه میشوند، آگاهی ندارند.
آقای Ning اضافه میکند: “در حالی که اکسپلورر مایکروسافت، بازار مرورگرهای وب چین را اشغال کرده است، مرورگرهای محلی و ملّی به آهستگی در حال رشد و توسعه هستند. چرا که به علت سطح سواد پایین مردم کشور چین و عدم آگاهی اغلب مردم به زبان انگلیسی، استفاده از زبان چینی برای آنها راحتتر و کاربردیتر است و مرورگرهای چینی مطابق با نیازهای علمی و فرهنگی و بومی مردم چین ساخته شدهاند و همین امر باعث میشود که مردم نسبت به استفاده از این مرورگرها مشتاق باشند. البته از نظر من بازار مرورگرهای وب در چین امکان تغییر دارد و امکان موفقیت در این بازار و حتی پیشی گرفتن از مایکروسافت برای Baidu وجود دارد. چرا که این، یکی از اهداف مهمی است که شرکت برای رسیدن به آن برنامهریزی کرده و واقعا قصد رسیدن به این موفقیت را دارد.”
بر اساس گزارشهای دولت چین، از میان ۴۵۷ میلیون کاربر اینترنت در چین، روزانه تقریبا یک سوم از این جمعیت از طریق کافینتها به اینترنت دسترسی دارند[۲۲] و در صورت استفادهی کافینتها از مرورگر ملّی چینی، این تعداد افراد از کاربران اکسپلورر کم شده و به کاربران Baidu افزوده میشوند که همین امر کمک بزرگی به موفقیت مرورگر این شرکت خواهد بود.
محسن پاک نیت
پاورقی
[۱] Internet Explorer
[۲] Mozilla Firefox
[۳] Opera
[۴] Chrome
[۵] Safari
[۶] Maxton
[۷] Flock
[۸] Avant
[۱۰] China Internet Network Information Center (CNNIC)
[۱۱] http://www.cnnic.net.cn/uploadfiles/pdf/2010/9/10/141005.pdf
[۱۳] Alexa
[۱۶] Box Computing
[۱۹] CNZZ
[۲۱] http://tt.qq.com/
ممنون از این مقاله بسیار عالیت محسن جون .
فقط اگه عین تیزبال خودمون نشه ، خوبه .
گرچه به نظر نمیرسه بتونه در سطح جهانی موفقت زیادی کسب کنه . البته این نظر بنده هست .
موفق باشین …………
ممنونم از لطفت علیرضا جان. با این تشویقت حسابی روحیه گرفتم. بالاخره شما پیشکسوت ما هستی تو گویا آی تی.
امیدوارم بتونم از راهنماییهای دوستای خوبم در تیم گویا آی تی و بازدیدکننده های خوب این مجله بهره مند بشم تا بتونم نوشته های مفیدتری تهیه بکنم.
در مورد اینکه آیا بایدو در این امر موفق می شه یا نه جز اظهار نظر شخصی حرفی نمی تونم بزنم. باید منتظر موند و دید چی پیش میاد.
در مورد محبوبیت جهانی درست میگی. در سطح جهانی کاربری نخواهد داشت. مگر کشورهای اطرافش. چون زبانش فقط چینی خواهد بود. فعلا قصد ندارن حتی انگلیسیش رو هم تولید کنن !!!
اما اگر همین ۵۰۰ میلیون کاربر چینی رو هم جذب کنه، بین ۳ مرورگر اول از لحاظ تعداد کاربر در جهان قرار میگیره.
از نظر من مرورگر بایدو چند تا مزیت رقابتی بسیار مهم و تأثیرگذار داره نسبت به رقباش:
۱) بایدو تقریبا انحصار مطلق جمعیت اینترنتی چین رو در اختیار داره. نزدیک به ۵۰۰ میلیون نفر …
2) بایدو یه موتور جستجوی خفن در حد و اندازههایی داره که جای گوگل رو در چین گرفته. تقریبا تنها شرکتی هستش که می تونه ادعا کنه به یه نوعی (نوع چینی!!!) از گوگل در دنیای اینترنت سر تره.
3) بایدو قراره مرورگر ملی چین باشه و می دونی که چینی ها چقدر “سانس.ورچی”های خوبی هستن. چینی ها باقی مرورگرها رو تحریم خواهند کرد و فقط بایدو می مونه و خودش. وقتی انتخابی باقی نمونه، بایدو ۵۰۰ میلیون مشتری خواهد داشت. که از فایرفاکس و کروم و اپرا بیشتره این رقم.
و …
موفق باشی و ممنون بابت نظر خوبت.
سلام محسن جون .
خواهش میکنم .
کامنت هات رو که میخوندم ، واقعا متوجه شدم که خیلی اطلاعات در زمینه IT بالاست و خیلی خوشحال شدم وقتی که دیدم شما هم واسه گویا مطلب مینویسی . چون با اطلاعاتی که داری باعث بالاتر رفتن بار علمی سایت هم میشی . اگه کمکی هم خواستی ، بنده همه جوره در خدمتم …….
با حرفات کاملا موافقم .
طبق چیزایی که داخل مطلب بالا نوشته بودی ، مردم چین ظاهرا خیلی انگلیسی بلد نیستن و بایدو هم اومده و از این فرصت به شکل خیلی خوبی استفاده کرده و یه مرورگر به زبان خود کاربر نوشته و این در بالا رفتن سهمش تو بازار خیلی موثره .
من خوشحال شدم که این مرورگر داره تولید میشه . نه اینکه خودم ازش استفاده کنم ( چون اصلا چینی بلد نیستم 😀 ) به دلیل اینکه حداقل بهتر از IE 6 هست . چون قبلا یه خبر رو تو یکی از سایتای انگلیسی زبون خوندم که ۲۰۰ میلیون نفر تو چین دارن از IE 6 استفاده میکنن و همون طور که اطلاع داری میدونی که این مرورگر چقدر مزخرفه .
این چینیا هم با این جمعیت عظیمی که دارن سه سوته تو همه چی میتونن اول بشن .
ولی این مرورگر بایدو از نظر معیارهای فنی خیلی بعیده که حتی به نزدیکی های کروم و فایرفاکس و اپرا برسه .
ولی همیشه میگن زمان همه چیز رو معلوم میکنه . باید منتظر باشیم ……..
بازم منتظر مقالات خوب شما هستیم محسن جون ………..
موفق باشی …………
ممنونم علیرضای نازنین
توی گویا آیتی، همه داریم از همدیگه چیز یاد میگیریم و این بهترین فرصته برای رشد علمی داشتن.
منم از شما و باقی دوستان تیم و خوانندگان مجله ممنونم که در کنار هم داریم کمک میکنیم که یه محیط پژوهشی و آموزشی رو تجربه کنیم و بهبود بدیم. آره اتفاقا در مورد فیسبوک کلی سؤال دارم که فکر کنم تو از همه واردتری تو این زمینه. بعدا ازت می پرسمشون.
باید به این چینی ها وقت داد. وقت که داشته باشن ها، کاری می کنن که کل دنیا بهشون وابسته بشه !!! هم انگیزه اش رو دارن و هم نیروی کار و نیروی فکری ارزون و فراوون !!!
شاد و سلامت باشی