چطور دمای CPU در ویندوز ۱۰ را چک کنیم؟
پردازشگر، یا همان CPU در ویندوز ۱۰ یا هر ویندوز دیگری، وظیفه بسیار مهمی بر عهده دارد. البته تلاش شده که پردازشگر مرکزی در ویندوز ۱۰ با سربار کمتری روبرو باشد اما شما برای سالم نگه داشتن این بخش مهم از سیستم خود باید راهکار های مختلفی بسنجید. به عنوان مثال ما پیش از این راهنمای کامل برای کنترل دمای سی پی یو در ویندوز پرداخته ایم.
این مطلب به شما کمک می کند که بتوانید به هر ترتیبی که شده، وضعیت دمایی پردازنده را کنترل کنید و از اتفاقات ناگوار و غافلگیر کننده روی سیستم پیشگیری کنید.
اما اگر مخصوصا قصد کنترل دمای CPU در ویندوز ۱۰ دارید، یک سری ترفند ها و راهکار ها وجود دارد که ما در ادامه این مطلب به شما خواهیم آموخت.
یک نکته مهم در مورد دمای CPU در ویندوز ۱۰
دمای CPU در ویندوز ۱۰ به خودی خود یک چالش به شمار نمی آید چرا که دما ناشی از کار کردن این بخش است و باید تا حدودی حرارت احساس شود اما حقیقتا میزان دمای CPU در ویندوز ۱۰ باید چقدر باشد؟ اصلا چه دمایی بد و چه دمایی معقول است؟ چه زمانی باید نگران باشیم و چه زمانی این میزان گرما را طبیعی انگاریم؟
راستش نمی توان یک نسخه ثابت پیچید که چه دمایی مناسب یا نا مناسب است! چرا که برای هر پردازنده این وضعیت فرق دارد.
نه می توان گفت ۳۰ درجه سانتی گراد، دمای پایین است و نه می توان گفت، ۷۰ درجه سانتی گراد، درجه دمای معقولی است.
برای این که بدانید دمای معقول متناسب با پردازنده سیستم شما چقدر است بهتر است که به صورت دستی اینترنت را سرچ کنید. در این باره باید اطلاعات دقیق سیستم خود یا پردازنده تان را جستجو کنید. حتی می توانید به شرکت سازنده سری بزنید. در این حالت، اطلاعات دقیقی داده می شود:
این اطلاعات در مورد دمای سی پی یو در ویندوز ۱۰ گویای چیست؟
مثلا در مثال بالا گفته شده که پردازنده قادر است تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد دوام بیاورد اما معقول است که اجازه ندهیم دما به حداکثر خود برسد.
اگر هنگام چک کردن دمای CPU به عبارت هایی مثل Maximum Operating Temperature یا T Case رسیدید، این بدین معنی است که نباید دما به این مقدار برسد.
اگر از عبارت “T Junction” استفاده شده باشد، ( مثل مثال بالا ) معقولانه است که نباید دما به بیش از ۷۰ سانتی گراد برسد. ( مثلا اگر این مقدار برای سی پی یو سیستم شما ۹۰ باشد، باید اختلاف دما در نهایت ۳۰ سانتی گراد باشد و نگذارید دما به بیش از ۶۰ درجه برسد. )
اگر معمولا درجه سی پی یو شما معمولا در همین حول و حوش است و یا حتی کمتر واقعا شما خوش شانس هستید.
تا به این جا اولین گام برای چک کردن دمای CPU در ویندوز خود، برداشته اید و حد و حدود این دما را می دانید. کاری که باید کنید این است که از ابزارهای مختلف و البته استاندارد استفاده کنید تا این دما را بررسی کنید. برای این منظور ما چند ابزار ویژه در زیر آورده ایم.
مشاهده دمای CPU در ویندوز ۱۰ با MSI Afterburner
MSI Afterburner ابزاری بسیار عالی است که برای مشاهده دمای CPU در ویندوز ۱۰ و هر ویندوز دیگری بکار می آید. این ابزار نه تنها برای مشاهده دمای CPU بلکه برای اطلاع از دمای اجزای مختلف سخت افزاری سیستم تان بکار می رود.
وقتی که MSI Afterburner را نصب کردید، در صفحه اصلی باید گرافی مشاهده کنید که انواع اطلاعات پیرامون دمای سیستم را به شما نشان می دهد. این موارد شامل
- دمای CPU
- دمای GPU
- و سایر قطعات
می باشد.
با مشاهده این اطلاعات می توانید نمودار را تجدید کنید و دوباره دمای جدید و حتی لحظه ای را مشاهده کنید.
شیوه تنظیمات کنترلی در نرم افزار MSI Afterburner
برای این کار، لازم است که در نزدیکی های بالای نرم افزار روی Settings کلیک کنید. در این قسمت تب Monitoring را کلیک کنید.
در این قسمت می توانید انواع چیزهایی که می توانید دمای آن ها را بررسی کنید را مشاهده کنید.
فقط “CPU1 temperature”، “CPU2 temperature” و تمام درجه حرارت های CPU دیگر را در بالای نمودار بکشید، روی Ok کلیک کنید. خروجی چیزی که انتخاب کرده اید در بالای نمودار به ترتیب انتخابی شما لیست می شوند.
وقتی که شما دمای CPU را انتخاب می کنید، عبارت Show in On-Screen Display را نیز مشاهده می کنید که می توانید تیک آن را بزنید و این یعنی اطلاعات روی اسکرین نمایش داده می شود. (هر بار که میانبر را فعال کنید این اطلاعات نمایش داده می شود. ) تمام این اطلاعات در تب On-Screen Display که مخفف آن OSD است، تنظیم می شود.
برای ورود به صفحه اصلی این نرم افزار کلیک کنید
نظارت بر دمای CPU در ویندوز ۱۰ با Open Hardware Monitor
Open Hardware Monitor یک راه حل عالی برای زمانی است که شما بخواهید تمام اطلاعات و آمار سیستم خود را یک جا مشاهده کنید. مثلا شما می توانید قطعات سی پی یو خود را از این طریق مشاهده کرده و ببینید که کدام یک از بخش های سی پی یو یا پردازشگر گرافیکی تان خوب عمل می کند یا نه. برای دانلود این ابزار کلیک کنید
نکته جالبی که در این ابزار وجود دارد این است که به شما نشان می دهد که آیا فن لپ تاپ و سی پی یو تان به خوبی کار می کند یا نه! شاید گاهی مشکل افزایش دمای سی پی یو بخاطر فن باشد یا این که بتوان با یک فن سالم تر آن را بهبود بخشید. از طریق این ابزار، می توانید تمام عوامل نظارت بر دمای CPU در ویندوز ۱۰ را یک جا تحت نظر داشته باشید.
جهت مشاهده و نظارت بر دمای CPU کافی است که به دسته بندی CPU بروید و اطلاعات لازم را مشاهده کنید.
یکی از ویژگی های دیگر این نرم افزار این است که به شما اجازه می دهد که بتوانید این دیتاها را روی نوار وظیفه خود تنظیم کنید. این ایده برای زمانی مناسب است که دمای CPU برای شما یک چالش شده و می خواهید لحظه ای چشمتان به این دما باشد.
برای این کار، روی دمای مورد نظر راست کلیک کرده و گزینه Show in Tray را انتخاب کنید.
وقتی که شما تنظیمات را برای نوار وظیفه انجام دادید می توانید آن را به بخشی بکشانید که در کنار المان های قابل مشاهده در نوار وظیفه و در کنار سیستم ترای آن را مشاهده کنید. این بدین معنی است که می توانید به طور لحظه ای دمای پردازشگر سیستم خود را چک کنید.
نرم افزار دمای CPU در ویندوز ۱۰ یا Core Temp
Core Temp را می توان یکی از بهترین نرم افزارها برای دمای CPU در ویندوز ۱۰ به شمار آورد. هر چند سایر ابزارها به شما کمک می کند تا بتوانید به سادگی تمام، تمام بخش های سیستم را کنترل کنید، این نرم افزار به شما اجازه می دهد تا با تمرکز بیشتر روی CPU اطلاعات دقیق تری بدست آورید.
حتی اگر محدودیت دمای سی پی یو خود را نمی دانید، می توانید از Core Temp استفاده کنید و ضمن توجه به نوع پردازنده، تعداد هسته ها و غیره، از محدودیت دمایی آن نیز مطلع شوید. ( همان ترفندی که در ابتدا گفته شد )
در ابتدای این آموزش در مورد T Junction صحبت شد که در این نرم افزار آن را به صورت “Tj. Max” در بالای لیست تمام دما ها مشاهده خواهید کرد.
علاوه بر این، به طور پیش فرض اطلاعات لازم در سیستم ترای قرار می گیرد. اما اگر به طور پیش فرض این اتفاق نیفتد، می توانید روی Options کلیک کنید و Settings را برای این کار انتخاب کنید.
در بخش تنظیمات تب های مختلفی وجود دارد. روی تب Windows Taskbar کلیک کنید. Enable Windows 7 Taskbar features, را در ابتدا مشاهده می کنید. آن را انتخاب کنید.
سپس در زیر آن مطابق عکس Temperature را انتخاب کنید. در نهایت OK را بزنید.
بدین ترتیب می توانید از ویژگی های سی پی یو خود در ویندوز ۱۰ و محدودیت ها و دمای آن و هر المان دیگری در این باره اطلاع کسب کنید.
کنترل و مشاهده دمای پردازنده در ویندوز ۱۰ با Speccy
Speccy ابزار عالی دیگری است که به طور یک جا یک سری اطلاعات را به شما نمایش می دهد تا بتوانید متوجه شوید که آیا سیستم تان سالم است یا خیر.
مهم ترین بخش آن شاید اطلاعات دمای پردازنده در ویندوز ۱۰ باشد. در حقیقت در این بخش می توانید، دماهای مرتبط را مشاهده کنید که در نهایت گویای این است که سیستم تان سالم است یا نه.
بعد از این که این نرم افزار را نصب کردید، و آن را باز کردید در سمت چپ CPU را کلیک کنید.
بدین ترتیب می توانید اطلاعات کافی در مورد پردازنده دریافت کنید.
اگر می خواهید این اطلاعات را در بخش tray مشاهده کنید روی View کلیک کنید و بعد Options را انتخاب کنید.
بعد از این System tray را انتخاب کنید.
و بعد Minimize to tray را انتخاب کنید
در ادامه Display metrics in tray را تیک بزنید و بعد CPU را انتخاب کنید.
بعد از این می توانید نرم افزار را ببندید و اطلاعات را از طریق سیستم ترای مشاهده کنید.
بدین صورت می توانید میزان دمای CPU در ویندوز ۱۰ خود بررسی کنید و مشکلات مهم و دردسر ساز را پیش از وقوع تشخیص دهید.
اگر در این باره تجربه خوبی دارید، می توانید آن را در بخش نظرات برای کمک به کاربران بنویسید.