نگران نباشید! وای فای برای شما مضر نیست

نگران نباشید! وای فای برای شما مضر نیست
  • 1396/8/5
  • زهرا معبودی
  • 0

با یک جستجوی ساده در اینترنت متوجه می شوید که مطالب بسیار زیادی در مورد خطر های اواج وای فای و اینکه این امواج برای سلامتی شما مضر هستند وجود دارد. زیاد نگران نباشید، بسیاری از این حرف ها خرافاتی بیش نیستند.

گویا آی تی: اگر علاقه ندارید به خواندن این مطلب ادامه دهید حق دارید در عوض ما کل مقاله را در اینجا برایتان خلاصه می کنیم: به هیچ وجه وای فای خطری برای سلامتی هیچ کس ندارد. اگر می خواهید بدانید چرا (شاید برای اینکه بخواهید این موضوع را برای دوستان بی دلیل نگرانتان شرح دهید) بهتر است به خواندن مطلب ادامه دهید.

مطالبی که شما را از چیزی هراس می دهند طمعه ای برای جذب کلیک بیشتر هستند!

در مورد خطر هر چیزی می توانید مطالب بسیار زیادی در اینترنت پیدا کنید. اینکه دارو های مدرن چقدر خطرناک هستند، گوشی های موبایل چقدر خطرناک هستند، اینکه گرم کردن غذا در مایکروویو چه مضراتی دارد و بله، اینکه امواج وای فای چقدر مضر هستند، همه این ها در اینترنت به وفور یافت می شوند. مردم ادعا می کنند مودم های وای فای آن ها شب بیدار نگه می دارند، باعث سرطان می شوند، منجر به بروز بیش فعالی در کودکان می شوند و خیلی ادعا های پوچ و بی اساس دیگر.

با اینکه مدرک قطعی خاصی برای هیچ یک از این ادعا ها وجود ندارد با این حال مردم همچنان به کلیک کردن بر روی این مطالب ادامه می دهند، آن ها را در فیسبوک و با دوستان خود به اشتراک می گذارند و بد تر از همه این ها که تصور می کنند امواج وای فای قاتلانی خاموشی هستند که باعث می شوند آن ها به مرور زمان دچار سرطان بشوند!

مضرات وای فای

با این حال دلیل وجود این نوع مطالب واقعی بود خطر این موضوعات نیست بلکه این مطالب صرفا به این دلیل وجود دارند که ماشین پول سازی خوبی برای برخی وبسایت ها هستند که از ترس مردم اسکناس می سازند. هرچه مردم بیشتر این مطالب را به اشتراک می گذارند، افراد بیشتری بر روی آن ها کلیک می کنند و درآمد بیشتری ایجاد می شود.

حتی نمی تواند بر سر اینکه کدام یک از این مطالب بهتر هستند نیز بحث کرد زیرا همه آن ها آن چنان بی اساس و غیر علمی هستند که حتی نمی توان برایشان ارزشی تعیین کرد. قطعا جالب است بدانید که رتبه بندی گوگل در لیست نتایج بر اساس میزان علمی بودن مطالب سایت ها نیست.

ما نمی توانیم جلوی این کار دیگران را بگیریم اما می توانیم جواب این حرف های پوچ را بدهیم. برای بسیاری این سوال پیش می آید که ایا باید دستگاه های وایرلس را وقتی به آن نیازی ندارند خاموش کنند و یا اینکه کاملا استفاده از آن ها را کنار بگذارند یا خیر. برای همین در این مقاله دلایلی منطقی در این مورد آورده شده است تا خیال همگان را راحت کنیم.

 

تمام تشعشعات در یک سطح قرار ندارند

برای اینکه درک کنید چرا وای فای خطرناک نیست باید نکاتی اساسی در مورد ارتباطات رادیویی و تشعشعاتی که آن ها را ممکن می سازند را بدانید.

واژه تشعشعات در ذهن همه افراد واژه ای ترسناک تداعی می شود. تشعشعات در ذهن خواننده کلمه رادیواکتیویته را به وجود می آورند، پسماند های هسته ای، اثرات ناشی از بمب اتم و غیره. تشعشعات همان چیزی هستند که باعث خراب شدن مراکز هسته ای می شوند، اقیانوس ها را آلوده می کنند و مناطق را برای صد ها سال غیر قابل سکونت می کنند.

همچنین، تشعشعات همان چیزی هستند که در نور خورشید وجود دارند و زمین را گرم می کنند و به آن حیات می بخشنند. تشعشعات همینطور دلیل این هستند که ما بدون نیاز به سیم می توانیم به موسیقی گوش دهیم. تشعشعات همان چیزی هستند که به وسیله آن ها می توانیم کانال تلویزیون را عوض کنیم (و اینکه اصلا به وسیله همین تشعشعات بسیاری از برنامه ها به دست شما می رسند).

نکته مهمی که در مورد تشعشعات وجود دارد فرق میان تشعشعات یونیزه کننده و غیره یونیزه کننده است. تشعشعات یونی خطرناک هستند، اشعه هایی نظیر اشعه X، اشعه گاما، و برخی از نور های فرا بنفش و طیف بالای فرا بنفش ها. المان اساسی در اینجا طول موج نوع اشعه ها است.

مضرات وای فای

تشعشعات یونیزه کننده به خاطر اینکه آن قدر انژری دارند که بتوانند الکترون ها را از مدارشان خارج کنند و یا اینکه آن ها را یونیزه کنند این نام را به خود گرفته اند. قرار گیری طولانی مدت در معرض این نوع تشعشعات تاثیر زیادی بر سلامت افراد دارد و حتی قرارگیری کم اما دائم برای مدتی طولانی نیز می تواند خطر سرطان را به شدت افزایش دهد زیرا این نوع اشعه ها باعث جهش های سلولی می شوند. حتی وقتی که از این اشعه ها برای مقاصد مفید (نظیر اشعه ایکس برای شناسایی بیماری ها) استفاده می شود نیز میزان قرارگیری در برابر تشعشعات با استفاده از جلیقه های سربی، ابزار های محافظاتی و غیره کنترل می شود تا حداقل تشعشع به بیمار و اپراتور دستگاه سرایت کند. اگر نگران تشعشعات هستید این چیزی است که باید از آن بترسید (ولی حتی در این مورد هم نباید خیلی نگران باشید زیرا میزان اشعه هایی که در طول زندگی تان در فرآیند های درمانی دریافت می کنید بسیار کمتر از چیزی است که تصور می کنید و کاملا قابل چشم پوشی است.)

از طرفی دیگر اشعه های غیر یونیزه کننده را دایم که آن چنان قوی نیستند که بتوانند اتم ها را یونیزه کنند. این تشعشعات تمام اشعه های دیگر در طیف موج ها را شامل می شوند، نظیر مادون قرمز، نور مرئی، امواج رادیویی و تقریبا تمام امواجی که از ابزار های رادیویی با توان کم ساتع می شوند (از جمله بی سیم ها) و تمام امواج مایکروویوی که از منبع انرژی بیشتری ساتع می شوند.

حالا به نظر شما نظر سازمان های رسمی در این مورد چیست؟ سازمان سلامت جهانی که اغلب اوقات به احتیاط در این موارد اتکا می کند و سپس در صورت نیاز آن را سمی، کاریکوژنیک و یا خطرناک معرفی می کنند و کاملا مشخص است که هیچ گونه خطری از سوی فرکانس های رادیویی ما را تهدید نمی کند (خلاصه حرف های آن ها به خوبی مشخص می کند خطر امواج وای فای کم است و حتی در اماکنی این امواج بسیار زیاد هستند نظیر بیمارستان ها و مدارس نیز میزان تشعشعات رادیویی هزاران بار کمتر از میزانی است که از سوی استاندارد های بین المللی برای امنیت در این نوع صنایع کاری تعیین شده است).

مضرات وای فای

به طور خلاصه: طول موج های بلند: بی خطر، پس از ایستگاه های رادیویی، وای فای هات اسپات و غذا هایی که در مایکرویو می پزید نهایت لذت را ببرید. طول موج های کوتاه: یا اینکه تبدیل به یک ابر قهرمان جهش یافته می شوید و یا اینکه سرطان گرفته و خواهید مرد.

فاصله و مسئله توان

حتما وقتی که پاراگراف آخر بخش قبل را خوانید پیش خودتان گفتید که “آها! امواج مایکروویو خطرناک هستند، این امواج همه چیز را خیلی داغ می کنند و ما را می سوزانند!” بله اشتباه فکر نمی کنید. قطعا عاقلانه نیست که مایکرویوی غول پیکر درست کنید و داخل آن بایستید و کسی هم نمی خواهد در معرض اسلحه هایی قرار بگیرد که دائم به سمت مردم امواج مایکروویو شلیک می کنند.

با این حال در این موارد دو نکته حائز اهمیت است. کسی که در معرض تشعشعات مایکرویو قرار می گیرد در واقع در مقابل نیرویی بسیار زیاد در فاصله ای بسیار کم قرار می گیرد. مگنترونی که در مایکروویو های خانگی قرار دارد می تواند ۷۰۰ وات انرژی مایکروویو تولید کند و به لطف حفاظ های بدنه دستگاه این تشعشعات درون محفظه مایکروویو محبوس می شوند. حتی اگر دستگاه دچار اختلال شود و امواج به بیرون نشت کنند باز هم شما با قرار گرفتن در همان اتاقی که دستگاه مایکروویو در آن قرار دارد چیزی را حس نمی کنید.

در مقایسه با این، یک مودم وای فای بسیار قدرتمند تنها نزدیک به ۱ وات انرژی مایکرویو تولید می کند و بر خلاف مگنترون موجود در دستگاه های مایکرویو، مودم های وای فای آن ۱ وات انرژی را در فضایی حبابی حول مودم منتشر می کنند. به عبارتی دیگر اگر بخواهید تنها یک میلی لیتر آب را به دمای بالاتر از دمای اتاق برسانید باید تمام عمرتان را منتظر بمانید!

نه تنها این دستگاه ها سیستم کارکرد متفاوتی دارند بلکه به یک اندازه تحت تاثیر قانون مربع معکوس (Inverse-square law) قرار دارند. قانون مربع معکوس قانونی فیزیکی است که می گوید میزان یا شدت تشعشعات امواج خطی مستقیما معکوس فاصله چیزی است که آن را از منشا تشعشعات مشاهده می کند. در طرحی که در بالا آورده شد می توانید مشاهده کنید که هرچی ناحیه مورد نظر  (A) از منشا تشعشعات (S) فاصله بیشتری داشته باشد، میزان بیشتری از اشعه ها را دریافت می کند. این قانون بر امواج رادیوی، مایکروویو، نور مرئی و تمام امواجی که در طبیعت وجود دارد صدق می کند.

به خاطر این قانون فیزیکی اگر گرفتن مودم وای فای دقیقا کنار شقیقه سرتان خطرناک باشد (که مطمئن باشید نیست)، اینکه در یک اداره باشید که مودم وای فای ۱۰ متر دور تر از شما قرار دارد نمی تواند برایتان خطری داشته باشد زیرا امواج مایکرویو ساطع شده از سوی آن تنها ۱ وات است که با منتشر شدن از شدت آن حتی بیشتر کاسته می شود. وقتی اینکه امواج وای فای در حال حاضر کم خطر هستند را فاکتور بگیرید متوجه می شوید تحت هیچ شرایطی امکان دارد که سیگنال های وای فای مودم، لپتاپ و یا هر دستگاه وای فای ای برای سلامتی شما مضر باشد.

پیشنهاد ما به شما این است که به جای نگران امواج وای فای باشید بیخیال این موضوع شوید و توجه تان را به این موضوعات معطوف کنید: مطمئن شوید که سنسور های دود سنج خانه باتری های نو دارند و به خوبی کار می کنند، به خوبی ورزش می کنید و پیش از خوابیدن دندان هایتان را نخ بکشید و از این قبیل کار ها که دیر یا زود ممکن است به سلامتی شما آسیب بزنند.

منبع

دیدگاه خود را وارد کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *