مدیریت و کنترل بهتر CPU

  • 1389/1/29
  • سپهر خيري
  • 10

CPU که کلمه کوچک شده و مخفف central processing unit میباشد یکی از قطعات اصلی و اساسی یک کامپیوتر به حساب می آید و گاهی اوقات آن را با نام قلب کامپیوتر صدا میزنند. مدت زمان کار یک رایانه بستگی زیادی به قدرت CPU آن دارد. CPU یک تراشه الکترونیکی کوچک هست که معمولا در قلب یک مادربرد بوده و سرعت آن بر حسب مگاهرتز سنجیده میشود.

معنی کلی کلمه cpu پردازنده یا پردازشگر هست که فرامین و اطلاعات را مورد پردازش قرار می‌دهد ، و باید توجه بیشتری به این قطعه داشت. به طور مثال میتوان مراقبت های را برای CPU در نظر گرفت تا قطعه دچار مشکلات کمتری شود و بتوان بهتر از آن استفاده کرد.

ما در این مقاله قصد داریم چندین نکته مهم و خوب را به شما معرفی کنیم تا بهتر بتوانید روی CPU خود مدیریت و کنترل داشته باشید و در آینده نتیجه خوبی بگیرید.

برای شروع لازمه که بگوئیم این نکته ها احتیاج به هیچ کار سخت افزاری نیست و هر کاربر ساده ای میتواند آنها را انجام دهد و از آنها استفاده کند.

Task Manager

اولین کاری که میخواهید انجام دهید بهتره با Task Manager انجام بگیرد. Task Manager یک نرم افزار معروف ویندوز هست که با آن میتوانید برنامه های در حال اجرا را مدیریت کنید. برای استفاده از آن احتیاج به نصب هیچ نرم افزاری نیست و فقط کافیه است شما ویندوز xp یا ویستا یا 7 روی کامپیوتر تان نصب باشد.

برای اجرای Task Manager باید در محیط ویندوز دکمه های ترکیبی Ctrl+Alt+Del را به یکباره و باهم فشار دهید تا پنجره آن باز شود. بعد از فشار دادن این دکمه ها باید چنین پنجره ای را ببینید:

در پنجره Task Manager پنج تب وجود دارد که ما در اینجا فقط با تب های Processes و performance کار داریم.

ابتدا به تب performance بروید و به قسمت های CPU Usage و  CPU Usage History همانند تصویر زیر نگاه کنید:

کاری که باید در این قسمت ها انجام دهید ، فقط نگاه کردن هست ، شما با نگاه کردن به این دو قسمت باید مطمئن شوید که CPU شما بیش از حد و به صورت طولانی کار شدید نمیکند.

برای متوجه شدن از این موضوع معمولا باید قسمت CPU Usage در حالت عادی بین 0% تا 10% باشد و در حالت رایت سی دی و یا کپی فایل ها بین 10% تا 30% باشد و در حالتی که یک نرم افزار سنگین مانند 3D Max در اجرا هست باید بین 30% تا 50% باشد و در حالتی که یک بازی روی ویندوز شما باز هست باید زیر 90% قرار گیرد.

حال اگر این مقادیری را که در بالا  گفتیم با آمار شما و با اختلاف زیاد وجود داشت باید سیستم خود را برسی کنید. برسی را میتوان در همان Task Manager انجام داد ، ابتدا به تب Processes بروید و همانند عکس زیر به قسمت CPU نگاه کنید:

اگر شما در قسمت CPU عدد مشکوکی را دیدید (البته به جزء System Idle Process) میتوانید آن را بعد از اطمینان حذف کنید. منظور از عدد مشکوک اعداد بالا مثله 95 یا 99 هست و اعداد زیر 85 به حساب نمی آیند.

برای حذف برنامه ها کافی است روی آنها کلیک کرده و سپس روی دکمه End Process کلیک کنید و در آخر Yes را انتخاب کنید تا برنامه مورد نظر بسته شود و به کاراش پایان دهد.

ممکنه بعد از حذف برنامه هیچ تاثیری در CPU Usage نداشته باشد و یا حتی مورد مشکوکی در تب Processes وجود نداشته باشد که تنها یک گزینه باقی میماند و آن وجود ویروس ها و تروجان ها هست و برای حل این مشکل باید از آنتی ویروس ها یا آنتی تروجان ها استفاده کنید.

نرم افزار TAT

یکی از بهترین نرم افزار ها برای مدیریت و کنترل پردازشگر TAT هست. این نرم افزار که برای اولین بار در سال 2006 منتشر شد کاملا رایگان هست و میتوانید از اینجا دانلود کنید:

http://www.as-team.ir/forums/showthread.php?tid=1130

بعد از دانلود این نرم افزار آن را در یک محل استخراج کنید و وارد فولدر TAT-ASteam شوید ، سپس برای اجرای برنامه باید روی TAT.exe کلیک کنید.

ممکنه این برنامه برای شما اجرا نشود که میتونه باعث اش نبود درایور جدید CPU شما باشد و با آپدیت آن مشکل بر طرف میشود.

پس از اجرا برنامه یک پنجره نسبتا بزرگ برای شما باز میشود که به طور کلی به 3 قسمت تقسیم میشود ، Processor Details  ، CPU Monitor و CPU Control.

قسمت اول که Processor Details   نام دارد به شما مشخصات سخت افزاری CPU و دمای مادر برد را نشان میدهد.

قسمت دوم که CPU Monitor نام دارد به شما نحوه عملکرد و دمای هسته های CPU شما را نشان میدهد. این قسمت بستگی به تعداد هسته های CPU شما دارد.

قسمت سوم که CPU Control نام دارد به شما امکان کنترل CPU را میدهد. این قسمت که بعدا در مورد اش بیشتر صحبت میکنیم کار اصلی اش تعیین قدرت CPU هست.

خب ، کار اصلی که ما با این نرم افزار داریم تعیین و تنظیم قدرت CPU و مشاهده عملکرد آن هست. همانطور که در بالا گفتیم این نرم افزار از 3 قسمت کلی تشکیل شده است و از قسمت اول و دوم برای مشاهده عملکرد و از قسمت سوم برای مدیریت استفاده میکنیم.

اگر میخواهید که متوجه شوید دمای CPU شما مناسب است و در شرایط خوبی قرار دارد به قسمت Processor Details   و قسمت ACPI Thermal Zone Temp نگاه کنید.

اگر دمای آن در هنگامی که هیچ برنامه ای باز نیست و کار مهمی نمیکنید زیر 55 درجه بود مناسب است ولی اگر بیش از 65 درجه باشد باید سخت افزار برسی شود.

برای برسی میتوانید داخل کیس را باز کنید و سیم های برق فن ها را کنترل کنید و سپس موقعیت کیس را جوری تنظیم کنید که هوا از آنجا بتواند عبور کند. حال اگر شما از لپ تاپ استفاده میکنید میتوانید برای برسی فن و هواکش زیر لپ تاپ را برسی کنید و مطمئن شوید که هوا از آنجا عبور میکند و سپس اگر آن روی فرش یا شبیه آن قرار دارد آن را به محیط مسطح مثله میز چوبی منتقل کنید.

اگر دمای ACPI Thermal Zone Temp در هنگام اجرای یک بازی و یا یک نرم افزار سنگین بالای 100 درجه هست باید به سرعت سخت افزار مانند بالا که توضیح دادیم برسی شود ، چون اکثر CPU ها حداکثر تا دمای 90 و 95 درجه میتوانند کار کنند و بیش از آن و به مدت طولانی ممکن از به رایانه شما صدمه بزند.

حال اگر پس از بازرسی سخت افزار همین مشکل را داشتید ممکن است مشکل از ویروس ها یا نرم افزار های مخرب باشد ، چون اینجور برنامه ها همیشه CPU شما را اشغال میکنند و در نتیجه دمای CPU شما افزایش می یابد. و اگر اطمینان دارید که مشکل از ویروس ها و نرم افزار های مخرب نیست پس مشکل از سخت افزار خنک کننده ضعیف شما هست.

ممکن است که شما یک CPU قدرتمند داشته باشید ولی سیستم خنک کننده ضعیفی روی آن نصب باشد که ما پیشنهاد میکنیم سیستم خنک کننده کامپیوتر خود را ارتقا بدهید تا در آینده برای قطعات سخت افزاری شما مشکلی پیش نیاید.

در مقاله بعدی اگر شما بخواهید میتوانیم در مورد سیستم های خنک کننده به شما کمک کنیم و اطلاعات خوبی را به شما بدهیم.

قسمت بعدی این نرم افزار CPU Control هست که همانطور در بالا گفتیم در این قسمت میتوانید میزان قدرت CPU را تنظیم کنید.

در این قسمت نمیتوانید قدرت CPU خود را بیشتر کنید و فقط میتوانید آنرا کمتر کنید ، این کار کاربرد های زیادی دارد ، به طور مثال بیشتر کردن مدت شارژ لپ تاپ ها ، چون با کمتر کردن قدرت CPU برق کمتری استفاده میشود و در نتیجه شارژ بیشتری در باتری لپ تاپ ها باقی میماند.

همچنین میتوان در این قسمت CPU را در حالت اشغال قرار دهید و بینید که چقدر دمای CPU شما بالا میرود. در اینجا خوبه یک نکته را یادآور شوم که نباید این کار را به مدت طولانی انجام داد چون باعث صدمه خوردن به CPU میشود.

این بود مقاله مدیریت و کنترل بهتر CPU که ما قصد داشتیم در آن نکاتی که شما میتوانید به وسیله آن CPU خود را بهتر کنترل کنید بنویسیم.

حال از این به بعد میتوانید هر چند وقت یکبار CPU خود را مدیریت و بازرسی کنید تا از آن بهتر استفاده کنید.

همانطور که در این مقاله دیدید ، کنترل و مدیریت CPU کار چندان سختی نیست و هر کاربری میتواند این کار را انجام دهد و فقط احتیاج به وقت و دقت دارد.

لطفاً نظرات خود ر ا در مورد این مقاله در قسمت نظرات بنویسید و مقاله های که دوست دارید بخوانید را به ما بگوئید تا ما آنها را برای شما آماده کنیم.

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 10 دیدگاه
  1. با سلام
    بنده یک سوال از شما داشتم البته برای اطلاعات خودم این سوال را می پرسم
    commit charege  که شما ان را سیاه کردید چی است یعنی در این قسمت چه چیزی یا اطلاعاتی  دارد نمایش داده می شود متشکر می شوم اگر جواب بنده رابدهید چون خیلی برایم جالب است و اگر قسمت مهمی از نظر امنیتی است تا حالا من از آن غافل بودم مشتاقانه منتظر جواب شما هستم
    با تشکر

  2. سلام
    در جواب به آقای وجید صادقی
    چیز مهمی نیست ، احتمالا اون شخص از روش های هکری که باعث افزایش رم میشود و یا چیزی شبیه این هست استفاده کرده و نمیخواهد کسی بفهمید دقیقا چه سایزی برای رم خود اختصاص داده. چون با اختصاص یه اندازه کاملا حساب شده مثلا 3426 میتونید بهتر از رمتون استفاده کنید.

    باتشکر

  3. با سلام وتشکر از مطالب مفیدتان من نتوانستم نرم افزار tat رااز جایی دانلود کنم لطفا راهنمایی ام کنید با تشکر .

  4. با سلام
    بسيار متشکرم از مطالبي که ارايه فرموديد.
    بسيار کارآمد و مفيد است و اگر بشود مي‌خواهم با شما از طريق ايميل ارتباط داشته باشم
    تعميرکار کامپيوتر و لپتاپ هستم و در زمينه سرويس و نگهداري سيستم‌هاي کامپيوتري شرکت‌ها فعاليت دارم
    با تشکر فراوان

  5. آقا من نتونستم دان کنم لینکش نابود بود بی زحمت لینک سالمشو بفرستین به جیمیلم
    amirmaghary@gmail.com
    باتشکررررررررررر

  6. دمای سی پی یو بالاست خمیر سیلیکون داره فن ها هم کار می کنند ولی با کوچکترین کار مثلا کپی فایل دمای سی پی یو از 100 رد میکنه و خاموش میشه چکار کنم ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. دوست عزیز مطمئنا فن روی cpu مشکل داره درسته شاید کار کنه ولی سرعت اون پایین تر از حد استاندارد است.

  7. با سلام
    مقدار cp usage در کامپیوتر من ثابت نیست و بدون اینکه برنامه خاصی باز باشه مقدارش به%۶۹ میرسه و در تب processes هم عدد مشکوک وجود نداره میشه راهنماییم کنید لطفا…

  8. سلام من وقتی بازی GTAV را باز میکنم ۳۰CPUدرصد درگیر میشه خیلیم لگ میزنه مدل CPU INTEL 13 4160 LGA 1150 جواب بدید لطفا

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *