7 شبيه ساز عالي چند سيستم عاملي براي 5 پلتفورم كامپيوتري كلاسيك
امروز بر پلتفورمهاي كامپيوتر كلاسيك
دهههاي گذشته متمركز ميشويم. با اينكه نمونههاي بسياري وجود داشت، ما 5 تا از رايجترين و معروفترين آنها را به همراه شبيهسازهايشان معرفي ميكنيم. در حالي كه بازيهاي با حضور گروههاي مختلف در پانوقها و نهايتا از طريق كنسولهايي كه در اتاقهاي منازل استفاده ميشدند خيز برداشت، كامپيوترهاي اوليه نيز نقش خود را در اين حوزه با موجودات كاملا متفاوتي كه ميشد با آنها بازي انجام داد ايفا نمودند. اگر بخواهيد برخي از خاطرات بازيهاي كامپيوتري كلاسيك را دوباره زنده كنيد يا هيجان (!) اولين برنامههايي كه كلمات را پردازش ميكردند را تجربه كنيد، اين شبيهسازها ميتوانند به شما كمك كنند.
همه سيستمهاي عامل پايه (ويندوز، لينكوس يا مكينتاش) در نظر گرفته شده اند. شما علاوه بر يك شبيهساز به چند بازي يا برنامه (ROMها، ايميجهاي هاردديسك) و در برخي موارد فايل BIOS نياز خواهيد داشت.
كومودور – 64 [فرودو]
كومودور 64، با چيزي در حدود 12 تا 17 ميليون دستگاه فروشي كه در دوران 12 سالهاش داشت، به عنوان پرفروشترين مدل كامپيتر شخصي در تاريخ به ثبت رسيده است. كومودور 64، كه اساسا در اوائل سال 1982 به بازار عرضه شد، رم ضعيف 64كيلوبايتي داشت و در يك واحد يكپارچه، كه يك صفحهكليد را در خود داشت، به فروش ميرسيد.
اين دستگاه از همان ابتدا فروش خوبي داشت، به گونهاي كه با تواناييهاي صوتي و گرافيكي كه بر رقبايش داشت از قابليتهاي دستگاههاي IBM پيشي گرفت. آن را ميتوان به خاطر نقشي كه در رساندن تكنولوژي پيشرفته و توليد مقرون به صرفه داشت با توليد انبوده با Model-T مشهور هِنري فورد مقايسه كرد.
فرودو چندپلتفورمي است كه شما را قادر به شبيهسازي بسياري از 10 هزار يا بيشتر عناوين تجاري توليدشده براي اين پلتفورم ميسازد. صفحه خانگي آن پر از دانلودهاي نرمافزار اضافي، دستورالعملها و راهنماهاي مختلف براي خواندن برنامههاي كومودور64(C64) شماست.
سينكلر – ZX Spectrum [Speccy] [ZXSP]
دستگاه ZX Spectrum، كه آن هم در سال 1982 به بازار عرضه شد، يك كامپيوتر شخصي 8بيتي و تلفيقي از طراحي صفحهكليد-و-كامپيوتر بود كه در آن زمان محبوبيت بالايي يافت. مدلهاي مختلفي از آن در دوره عرضه اين سيستم ساخته شد كه هر كدام بخشهاي داخلي متفاوت و بهبوديافتهاي داشتند.
كتابخانه نرمافزار آن داراي بيش از 20 هزار عنوان است و به گونهاي باورنكردني هنوز هم مطالبي درباره ZX Spectrum نوشته ميشود و پارسال بيش از 90 مورد درباره آن انتشار يافته است. اين بيشتر به خاطر محبوبيت شبيهسازهاست و كلكسيونرها خيلي به دنبال دستگاههاي ZX اصلي هستند. Speccy يك شبيهساز است كه طيفي از مدلهاي ZX Spectrum را پشتيباني ميكند. اين دستگاه روي ويندوز و ليونكس اجرا ميشود. دستگاه مناسب براي كاربران سيستمعامل مكينتاش ZXSP است.
كومودور – آميگا [UAE] [WinUAE]
يك پلتفورم كامپيوتر شخصي كه خيلي به آن علاقه دارم آميگاست كه پيشرفتهاي منحصر به فرد و مهمي را در زمينه نرمافزار و بازيها در خود جاي داده بود. A1000، اولين سيستم آميگا، به عنوان دستگاهي كه “سالها جلوتر از زمان خود بود” توصيف شد و نشريه PC World در سال 2006 از آن با عنوان “نخستين كامپيوتر شخصي چندرسانهاي و چندوظيفهاي” ستايش نمود، و همين مجله جايگاه هفتم را در ليست برترين كامپيوترهاي همه دورانها به آن اختصاص داد.
با اين حال، اين مدلهاي ارزان قيمت آميگا بودند كه واقعا درخشيدند – دستگاههاي A500، A600 و A1200 به عنوان ماشينهاي واقعي بازيهاي كامپيوتري خود را مطرح كردند و الهامبخش عناويني همچون Sensible Soccer و Cannon Fodder كه هنوز مشهور و قابل بازي كردن هستند شدند.
دستگاه UAE يك شبيهساز آميگا براي يونيكس (لينوكس و غيره) و WinUAE نسخه سازگار با ويندوز ميباشند. UAE براي سيستمعامل مكينتاش و خيلي پلتفورمهاي گمنام ديگر چندين پورت دارد.
مايكروسافت – MS-DOS [DOSBox]
براي آن دسته از مخاطبان كه از بقيه ما جوانتر هستند بايد يادآور شويم كه قبل از ويندوز سيستم عامل DOS وجود داشت (كه مخفف عبارت سيستم عامل ديسك بود). همه نسخههاي ويندوز كه پيش از XP انتشار يافتند اساسا پوستهاي براي DOS به شمار ميرفتند، كه البته با ارتقاهاي بزرگ و نسبتا آشكاري همراه بودند.
خيلي از بازيها و مجموعههاي نرمافزاري اوليه از سكوي DOS اوج گرفتند. محبوبيت رو به تزايد كامپيوترهاي شخصي IBM در اوائل دهه 90 راه را براي مجموعههاي كلاسيك مبتني بر كامپيوتر شخصي مانند Monkey Island محصول كمپاني Lucas Arts، فرمانده كين محصول Apogee و بازي پيشتاز FPS ولفنشتاين محصول كمپاني id software هموار نمود.
با اين وجود، موفقيت كامپيوتر شخصي به عنوان يك دستگاه بازي در اين مقطع چندان هم قوي نبود، به گونهاي كه آميگاي كومودور عقب افتاد (و به خاطر بازاريابي ضعيف كومودور در خارج از بريتانيا به يك ناكامي نسبتا بزرگ رسيد). امروزه بسياري از برندها شكلگيري و محبوبيتشان را مديون بازيهاي كلاسيك DOS هستند، و شما ميتوانيد اين بازيها را با شبيهساز شگفتانگيز DOSBox انجام دهيد.
اگر جايي به مشكلي برخورديد، ما يك مطلب مفيد در اين رابطه داريم كه به شما كمك خواهد كرد.
اپل – مكينتاش و مكينتاش 2 [Basilisk II]
چه كسي ميتواند اَپل و مكينتاش كلاسيكي كه در سال 1985 منتشر شد را فراموش كند؟ اين سيستم نخستين كامپيوتر شخصي بود كه با استفاده از رابط كاربري (GUI) به جاي يك خط فرمان به موفقيت تجاري رسيد.
اين سيستم به سرعت تكامل يافت و وقتي ويرايش ارتقايافته 512k آن منتشر شد، مكينتاش اصلي به مكينتاش 128k تغيير نام يافت. اپل در سال 1987 مكينتاش 2 را عرضه كرد، كه به قيمت كمتر از 5500 دلار در دسترس مصرفكنندگان قرار گرفت. با اينكه اين يك سيستم گران محسوب ميشد ولي نخستين كامپيوتر شخصي بود كه از يك نمايشگر رنگي استفاده مي كرد و تنها سيستمي بود كه تصاوير واقعگرايانه را بدون افزونههاي گرانقيمت به نمايش در ميآورد.
شما ميتوانيد با Basilisk II، كه يك شبيهساز منبع باز است، نرمافزار مكينتاش 1 و 2 كلاسيك را روي سيستم عامل لينوكس، مكينتاش يا ويندوزتان شبيهسازي كنيد.
نتيجهگيري
با اين پنج سيستم نرمافزارهاي كافي حتي براي جلب خفيفترين كنجكاويها وجود دارد. اگر مشتاق تجربه دوباره دوران فلاپي ديسكها و نمايشگرهاي 8بيتي هستيد خوب خواهد بود كه از برخي از اينها كار را شروع كنيد!
آيا موردي از كامپيوترهاي شخصي كلاسيك قديمي از قلم افتاده است؟ شما با كداميك شروع كرديد؟ از طريق بخش كامنتها ما را در جريان بگذاريد.
منبع: makeuseof
سلام به مدیر خوب گویا ای تی
در صورتی که مایل به تبادل لوگو یا لینک هستید لطفا در سایا در نظر خود ما را مطلع کنید
با تشکر
مدیر http://nasleit.ir
سيد جلال عزيز، انتظار ميره كه وقتي از سايت ديگه اي مطالبي رو در وبسايتتون ذكر مي كنين حداقل به نام منبع و نويسنده اون مطلب اشاره اي بكنين. متاسفانه شما بدون ذكر نام گويا آي تي بسياري از مطالب را به نام خودتون (سيد جلال لشكري) منتشر كردين. اميدوارم شما كه هنوز در ابتداي راه هستين (با 16 سال سن) كارتون را با رعايت اخلاق حرفه اي پيگيري كنين
به اميد رعايت احترام متقابل، موفق باشين
سلام ، لطفا این نظرتونو پاک کنید . داره تو نتایج گوگل میاد
مرسی از نظر خوبتون – و راهنمایی درستون
اما مطلب به نظر شما از کجا بیارم ؟
اصلا خود شما از کجا میارین
سيد جلال جان، همونجور كه انتهاي اكثر مطالب گويا آي تي (از جمله همين پست) مي بينين منبع آورده شده يعني كه مطالب بيشترشون ترجمه هستن. البته ترجمه هايي به روز
مطمئنن مي تونين از وب فارسي مطالب به دردبخوري رو گردآوري كنين اما كپي كاري نكردن و ذكر نام منبع مي تونه شروع خوبي باشه
در انتها هم از ادمين عذر مي خوام كه به جاي نظر در مورد اين پست يه جورايي سوء استفاده كردم D:
ok
یاد دوران کمودور ۶۴ به خیر! یادمه اونزمان مجله علم الکترونیک و کامپیوتر چاپ می شد که خیلی خیلی پر محتوا تر از این چیزهایی بود که الان چاپ می شه. زمانی که اینترنت و این رسانه ها نبود ، مطالب خوبی توی اون مجله چاپ می شد. ( اونزمان = ۱۳۷۰)
سلام و تشکر از پست خوبتون ،
من در سن 11 سالگی با ZX Specrum شروع کردم ، اون موقع هنوز دیسکت و اینجور چیزا نبود ، ما دستگاه را به یک ضبط صوت وصل می کردیم و برنامه های ضبط شده روی نوار را از طریق ضبط بازخوانی و بارگذاری می کردیم ، کلی مکافات داشت ، اما همین که درست بالا میامد اینقدر خوشحال می شدیم که اصل مطلب که بازی کردن یا کارکردن بود یادمون می رفت ، خلاصه کلی خاطره زنده شد. البته قبل از اون آتاری داشتم که خودش دنیایی بود. بعد که اسپکتروم اومد و مفاهیمی مثل برنامه نویسی مطرح شد ، انگار زندگی من از این رو به اون رو شد. بخصوص زمانی که با زبان برنامه نویسی بسیار قوی اسپکتروم که چیزی شبیه به GW Basic و البته با توانایی بالاتر بود آشنا شدم.