۷ شبیه ساز عالی چند سیستم عاملی برای ۵ پلتفورم کامپیوتری کلاسیک

  • ۱۳۹۰/۰۱/۱۹
  • ITTeach
  • 8

امروز بر پلتفورمهای کامپیوتر کلاسیک

دهه­های گذشته متمرکز می­شویم. با اینکه نمونه­های بسیاری وجود داشت، ما ۵ تا از رایجترین و معروفترین آنها را به همراه شبیه­سازهایشان معرفی می­کنیم. در حالی که بازیهای با حضور گروههای مختلف در پانوقها و نهایتا از طریق کنسولهایی که در اتاقهای منازل استفاده می­شدند خیز برداشت، کامپیوترهای اولیه نیز نقش خود را در این حوزه با موجودات کاملا متفاوتی که می­شد با آنها بازی انجام داد ایفا نمودند. اگر بخواهید برخی از خاطرات بازیهای کامپیوتری کلاسیک را دوباره زنده کنید یا هیجان (!) اولین برنامه­هایی که کلمات را پردازش می­کردند را تجربه کنید، این شبیه­سازها می­توانند به شما کمک کنند.

 

همه سیستمهای عامل پایه (ویندوز، لینکوس یا مکینتاش) در نظر گرفته شده اند. شما علاوه بر یک شبیه­ساز به چند بازی یا برنامه (ROMها، ایمیج­های هارددیسک) و در برخی موارد فایل BIOS نیاز خواهید داشت.

کومودور – ۶۴ [فرودو]

کومودور ۶۴، با چیزی در حدود ۱۲ تا ۱۷ میلیون دستگاه فروشی که در دوران ۱۲ ساله­اش داشت، به عنوان پرفروشترین مدل کامپیتر شخصی در تاریخ به ثبت رسیده است. کومودور ۶۴، که اساسا در اوائل سال ۱۹۸۲ به بازار عرضه شد، رم ضعیف ۶۴کیلوبایتی داشت و در یک واحد یکپارچه، که یک صفحه­کلید را در خود داشت، به فروش می­رسید.

این دستگاه از همان ابتدا فروش خوبی داشت، به گونه­ای که با توانایی­های صوتی و گرافیکی که بر رقبایش داشت از قابلیتهای دستگاههای IBM پیشی گرفت. آن را می­توان به خاطر نقشی که در رساندن تکنولوژی پیشرفته و تولید مقرون به صرفه داشت با تولید انبوده با Model-T مشهور هِنری فورد مقایسه کرد.

فرودو چندپلتفورمی است که شما را قادر به شبیه­سازی بسیاری از ۱۰ هزار یا بیشتر عناوین تجاری تولیدشده برای این پلتفورم می­سازد. صفحه خانگی آن پر از دانلودهای نرم­افزار اضافی، دستورالعمل­ها و راهنماهای مختلف برای خواندن برنامه­های کومودور۶۴(C64) شماست.

سینکلر – ZX Spectrum [Speccy] [ZXSP]

دستگاه ZX Spectrum، که آن هم در سال ۱۹۸۲ به بازار عرضه شد، یک کامپیوتر شخصی ۸بیتی و تلفیقی از طراحی صفحه­کلید-و-کامپیوتر بود که در آن زمان محبوبیت بالایی یافت. مدلهای مختلفی از آن در دوره عرضه این سیستم ساخته شد که هر کدام بخشهای داخلی متفاوت و بهبودیافته­ای داشتند.

کتابخانه نرم­افزار آن دارای بیش از ۲۰ هزار عنوان است و به گونه­ای باورنکردنی هنوز هم مطالبی درباره ZX Spectrum نوشته می­شود و پارسال بیش از ۹۰ مورد درباره آن انتشار یافته است. این بیشتر به خاطر محبوبیت شبیه­سازهاست و کلکسیونرها خیلی به دنبال دستگاههای ZX اصلی هستند. Speccy یک شبیه­ساز است که طیفی از مدلهای ZX Spectrum را پشتیبانی می­کند. این دستگاه روی ویندوز و لیونکس اجرا می­شود. دستگاه مناسب برای کاربران سیستم­عامل مکینتاش ZXSP است.

 

کومودور – آمیگا [UAE] [WinUAE]

یک پلتفورم کامپیوتر شخصی که خیلی به آن علاقه دارم آمیگاست که پیشرفتهای منحصر به فرد و مهمی را در زمینه نرم­افزار و بازیها در خود جای داده بود. A1000، اولین سیستم آمیگا، به عنوان دستگاهی که “سالها جلوتر از زمان خود بود” توصیف شد و نشریه PC World در سال ۲۰۰۶ از آن با عنوان “نخستین کامپیوتر شخصی چندرسانه­ای و چندوظیفه­ای” ستایش نمود، و همین مجله جایگاه هفتم را در لیست برترین کامپیوترهای همه دورانها به آن اختصاص داد.

با این حال، این مدلهای ارزان قیمت آمیگا بودند که واقعا درخشیدند – دستگاههای A500، A600 و A1200 به عنوان ماشینهای واقعی بازیهای کامپیوتری خود را مطرح کردند و الهامبخش عناوینی همچون Sensible Soccer و Cannon Fodder که هنوز مشهور و قابل بازی کردن هستند شدند.

دستگاه UAE یک شبیه­ساز آمیگا برای یونیکس (لینوکس و غیره) و WinUAE نسخه سازگار با ویندوز می­باشند. UAE برای سیستم­عامل مکینتاش و خیلی پلتفورمهای گمنام دیگر چندین پورت دارد.

 

مایکروسافت – MS-DOS [DOSBox]

برای آن دسته از مخاطبان که از بقیه ما جوانتر هستند باید یادآور شویم که قبل از ویندوز سیستم عامل DOS وجود داشت (که مخفف عبارت سیستم عامل دیسک بود). همه نسخه­های ویندوز که پیش از XP انتشار یافتند اساسا پوسته­ای برای DOS به شمار می­رفتند، که البته با ارتقاهای بزرگ و نسبتا آشکاری همراه بودند.

خیلی از بازیها و مجموعه­های نرم­افزاری اولیه از سکوی DOS اوج گرفتند. محبوبیت رو به تزاید کامپیوترهای شخصی IBM در اوائل دهه ۹۰ راه را برای مجموعه­های کلاسیک مبتنی بر کامپیوتر شخصی مانند Monkey Island محصول کمپانی Lucas Arts، فرمانده کین محصول Apogee و بازی پیشتاز FPS ولفنشتاین محصول کمپانی id software هموار نمود.

با این وجود، موفقیت کامپیوتر شخصی به عنوان یک دستگاه بازی در این مقطع چندان هم قوی نبود، به گونه­ای که آمیگای کومودور عقب افتاد (و به خاطر بازاریابی ضعیف کومودور در خارج از بریتانیا به یک ناکامی نسبتا بزرگ رسید). امروزه بسیاری از برندها شکلگیری و محبوبیتشان را مدیون بازیهای کلاسیک DOS هستند، و شما می­توانید این بازیها را با شبیه­ساز شگفت­انگیز DOSBox‌ انجام دهید.

اگر جایی به مشکلی برخوردید، ما یک مطلب مفید در این رابطه داریم که به شما کمک خواهد کرد.

اپل – مکینتاش و مکینتاش ۲ [Basilisk II]

چه کسی می­تواند اَپل و مکینتاش کلاسیکی که در سال ۱۹۸۵ منتشر شد را فراموش کند؟ این سیستم نخستین کامپیوتر شخصی بود که با استفاده از رابط کاربری (GUI) به جای یک خط فرمان به موفقیت تجاری رسید.

این سیستم به سرعت تکامل یافت و وقتی ویرایش ارتقایافته 512k آن منتشر شد، مکینتاش اصلی به مکینتاش 128k تغییر نام یافت. اپل در سال ۱۹۸۷ مکینتاش ۲ را عرضه کرد، که به قیمت کمتر از ۵۵۰۰ دلار در دسترس مصرف­کنندگان قرار گرفت. با اینکه این یک سیستم گران محسوب می­شد ولی نخستین کامپیوتر شخصی بود که از یک نمایشگر رنگی استفاده می کرد و تنها سیستمی بود که تصاویر واقعگرایانه را بدون افزونه­های گرانقیمت به نمایش در می­آورد.

شما می­توانید با Basilisk II، که یک شبیه­ساز منبع باز است، نرم­افزار مکینتاش ۱ و ۲ کلاسیک را روی سیستم عامل لینوکس، مکینتاش یا ویندوزتان شبیه­سازی کنید.

نتیجه­گیری

با این پنج سیستم نرم­افزارهای کافی حتی برای جلب خفیف­ترین کنجکاویها وجود دارد. اگر مشتاق تجربه دوباره دوران فلاپی دیسکها و نمایشگرهای ۸بیتی هستید خوب خواهد بود که از برخی از اینها کار را شروع کنید!

آیا موردی از کامپیوترهای شخصی کلاسیک قدیمی از قلم افتاده است؟ شما با کدامیک شروع کردید؟ از طریق بخش کامنتها ما را در جریان بگذارید.

منبع: makeuseof

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 8 دیدگاه
  1. سلام به مدیر خوب گویا ای تی

    در صورتی که مایل به تبادل لوگو یا لینک هستید لطفا در سایا در نظر خود ما را مطلع کنید

    با تشکر

    مدیر http://nasleit.ir

    1. سید جلال عزیز، انتظار میره که وقتی از سایت دیگه ای مطالبی رو در وبسایتتون ذکر می کنین حداقل به نام منبع و نویسنده اون مطلب اشاره ای بکنین. متاسفانه شما بدون ذکر نام گویا آی تی بسیاری از مطالب را به نام خودتون (سید جلال لشکری) منتشر کردین. امیدوارم شما که هنوز در ابتدای راه هستین (با ۱۶ سال سن) کارتون را با رعایت اخلاق حرفه ای پیگیری کنین
      به امید رعایت احترام متقابل، موفق باشین

  2. مرسی از نظر خوبتون – و راهنمایی درستون

    اما مطلب به نظر شما از کجا بیارم ؟

    اصلا خود شما از کجا میارین

    1. سید جلال جان، همونجور که انتهای اکثر مطالب گویا آی تی (از جمله همین پست) می بینین منبع آورده شده یعنی که مطالب بیشترشون ترجمه هستن. البته ترجمه هایی به روز
      مطمئنن می تونین از وب فارسی مطالب به دردبخوری رو گردآوری کنین اما کپی کاری نکردن و ذکر نام منبع می تونه شروع خوبی باشه
      در انتها هم از ادمین عذر می خوام که به جای نظر در مورد این پست یه جورایی سوء استفاده کردم D:

  3. یاد دوران کمودور ۶۴ به خیر! یادمه اونزمان مجله علم الکترونیک و کامپیوتر چاپ می شد که خیلی خیلی پر محتوا تر از این چیزهایی بود که الان چاپ می شه. زمانی که اینترنت و این رسانه ها نبود ، مطالب خوبی توی اون مجله چاپ می شد. ( اونزمان = ۱۳۷۰)

  4. سلام و تشکر از پست خوبتون ،
    من در سن ۱۱ سالگی با ZX Specrum شروع کردم ، اون موقع هنوز دیسکت و اینجور چیزا نبود ، ما دستگاه را به یک ضبط صوت وصل می کردیم و برنامه های ضبط شده روی نوار را از طریق ضبط بازخوانی و بارگذاری می کردیم ، کلی مکافات داشت ، اما همین که درست بالا میامد اینقدر خوشحال می شدیم که اصل مطلب که بازی کردن یا کارکردن بود یادمون می رفت ، خلاصه کلی خاطره زنده شد. البته قبل از اون آتاری داشتم که خودش دنیایی بود. بعد که اسپکتروم اومد و مفاهیمی مثل برنامه نویسی مطرح شد ، انگار زندگی من از این رو به اون رو شد. بخصوص زمانی که با زبان برنامه نویسی بسیار قوی اسپکتروم که چیزی شبیه به GW Basic و البته با توانایی بالاتر بود آشنا شدم.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *