دورخیز گوگل جهت ایجاد پرتال

دورخیز گوگل جهت ایجاد پرتال
  • ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
  • آرمان شيرزادي
  • 7

ناگفته پیداست که گوگل  در حال معرفی یک تغییر پارادایم از یک فضای بستهوب  به یک محیط  وب باز در فضای رسانه های اجتماعی و شرکتهاست. بوسیله این شبکه اجتماعی هم اکنون کاربران گوگل دسترسی آسان به تلفن ، ویدئو کنفرانس ، ایجاد و ذخیر سازی اسناد ، شبکه های اجتماعی ، اشتراک پرینتر،پیام های فوری ، نقشه ها و قابلیت های موتور جستجو را از هر کامپیوتر به کامپیوترهای دیگر در محل یا در هر نقطه از دنیا بوسیله  اینترنت داشته و این  در حالی است که به طور معمول این مجموعه از فعالیت ها برای راه اندازی در یک سازمان بصورت مجزا نیاز به تجهیزات سخت افزاری متعدد و برنامه های کاربردی زیادی دارد.

گوگل سال گذشته پروژه سیستم عامل خود را معرفی کرد، که طبق گفته سایت گوگل به عنوان یک افزونه از گوگل کروم خواهد بود، این سیستم “سیستم عامل گوگل کروم” نام دارد. گوگل سعی کرده است تا دوباره در مورد اینکه یک سیستم عامل به چه چیزهایی نیاز دارد فکر کند و سیستم‌عاملی برای دنیای امروز طراحی کند.سیستم عامل گوگل کروم سیستم‌عاملی با کدباز و سبک است که در مرحله اول نت‌بوک‌ها را هدف گرفته است. سرعت، سادگی و امنیت از کلیدیترین جنبه‌های سیستم‌عامل گوگل کروم است. این سیستم‌عامل طوری طراحی شده است تا بسیار سریع و سبک راه‌اندازی شود و در کمترین زمان ممکن کاربر را به اینترنت متصل کند، رابط کاربری طراحی شده بسیار شبیه به محیط وب خواهد بود. همانند مرورگر گوگل کروم، کدهای امنیتی به طور کامل از نو طراحی شده‌اند تا کاربران از هرگونه ویروس، تراجان و انواع کدهای مخرب در امان باشند.

گوگل با این کار و همراه با قدرت سیستم عامل آندرویدشبرای گوشی های هوشمند ،توانست رقیب بسیار جدی برای شرکت مایکروسافت شود و این در حالی بود که مایکروسافت از سال ۱۹۹۰ نتوانسته بود رقیبی برای خودش از بین شرکتها برای جایگزینی سیستم عاملهای کامپیوترهای شخصی پیدا کند و این به آنمعنی است که گوگل به سادگی  وارد  یک جنگ سرد جدید با سایر غولهای سازنده نرم افزار شبکه های اجتماعیو سیستم عاملها شده و اخیرا ٌبا آمدن گوگل + ایجاد و روش کسب و کار در شرکتها و ادارت نیز وارد فاز جدیدی گردید.
این تغییرات در روندسرویسهای اداری با  ایجاد و به روز رسانی چندین سرویس در گوگل به نقطه اوج خود نزدیک شد و کاربران را به این فکر واداشت که آیا با استفاده از سرویسهای متنوع گوگل می توان اغلب فرایندهای اداری را پیش برد آیا گوگل به فکر راه انداختن یک پرتال بین المللی است.بیاید با هم نگاهی گذرا به تعداد  محدودی از سرویسهای مفید گوگل  داشته باشیم تا بتوانیم به جواب این سئوال نزدیک شویم:

۱. یک موتور جستجوگر قوی(google.com)

۲. سرویس پست الکترونیکی برای ارسال ، دریافت و مدیریت پستهای الکترونیکی با قابلیت pop3 وsmtpوimap رایگان  (mail.goople.com)

۳. سرویس چت آن لاین بصورت صوتی و تصویری و مکالمه call phone (google Talk)

۴. سرویسBuzz جهت به اشتراک گذاری وضعیتها،سایتها و آدرسهای مورد علاقه وابزاری قدرتمند برای اشتراک گذاری اطلاعات (google.com/Buzz)

۵. سرویس زیبا و منحصربفرد Google Reader برای دریافت و بازخوانی اخبار و محتویات سایتها و امکان دسته بندی ؛ تگ گذاری ؛ به اشتراک گذاری ؛ سرعت بالا و بسیاری المان های دیگر بصورتآن لاین و مستقیم (google.com/reader)

۶. سرویس Google Documents برای ذخیره ، نگهداری و اشتراک خصوصی و عمومی با قابلیت دادن دسترسی به افراد با حجم بالا با افزونه قدرتمند Gmail Drive که تمامی محتویات خود را در درایوی از درایوی های کامپیوتر محلی  اضافه میکند(google.com/docs)

۷. سرویس Blogspot برای ایجاد صفحات شخصی و وبلاگها(blogspot.com)

۸. سرویس Calender برای ایجاد و مدیریت وقتها ، ملاقتها و دادن آلارمهای مدیریت شده (google.com/calendar)

۹. سرویس YouTube برای بارگذاری و اشتراک گذاری رایگان فایلهای ویدئوی (youtube.com)

۱۰. سرویس بی نظیر Google Maps برای دیدن نقشه های ماهواره ای با مقیاسهای متفاوت با داشتن دهها سرویس مکان یابی ، مسیر یابی و.. بصورت دو بعدی و سه بعدی  و جدیدا اضافه کردن وضعیت آب و هوا بر روی نقشه (maps.google.com)

۱۱. از همه مهمتر browser chrome برای وب گردی آسان و سریع (google.com/chrome)

۱۲. Google+برای به اشتراک گذاری کلیه سرویسهای گوگل براساس دسترسی های متفاوت به مجموعه افراد مختلف در circle ها (plus.google.com)


به این مجموعه  چندین و چند سرویس بدرد بخور دیگر  میتوان اضافه کرد که در این چند روز گذشته دو سرویس معرکهزیر اضافه شد

  • · Google Cloud connect برای ذخیره کردن آن لاین اطلاعات درGoogle Documents بوسیله office ویژه خودش که کار دیدن و اصلاح و ویرایش تمامی فایلهای ایجاد شده در محیطهای اداری (با Microsoft Office)را دارد
  • · Google Cloud printباامکان ایجاد پرینترهای اشتراکی  برای چاپ اطلاعات  در وب بصورت مجازی

اگر این سرویسهای را با نیازهای کنونی شرکتها و سازمانها مقایسه کنیم و نگاهی اجمالی به  تعریف پرتال که شامل:

قابلیت دسته بندی و طبقه بندی مطالب و محتویات، مدیریت و تجمیع مطالب و محتویات ، ارائه ابزارهایی جهت تولید و توسعه مطالب و محتویات ، قابلیت ارائه محتویات و مطالب روی هر نوع سامانه و بستری ، قابلیت امنیت مناسب ، پشتیبانی از زبان های مختلف ، سهولت دسترسی به اطلاعات ، قابلیت سفارشی سازی و شخصی سازی ، قابلیت جستجو و نمایه بندی مطالب و محتویات قابلیت مرور مطالب و محتویات دسته بندی شده ، داشته باشیم

می توان نوید ایجاد بی سر و صدای یک پرتال قوی را از طریق گوگل داد


اکثر این سرویسهایاشاره شده در انحصار گوگل است ، و نیاز انتشار و حق کپی رایت جهت استفاده از آن در مقیاسهای سازمانی و پیامدهای قانونی مرتبط جهت تعیین  قلمرو قانونی استفاده از این سرویسها و برنامه های کاربردی شبکه های اجتماعی بصورت نامشخص بیان شده است .

در اینخصوص چند مسائل حقوقی مهم مورد توجه است :

امنیت:

به گفته خودگوگل ، بدون شک  به طور فعال اقدامات لازم برای جلوگیری از رخنه های امنیتی یا هکرها را برای دسترسی به این سرویسها فراهم شده اما هیچ نهاد یا شرکت ثالثی تا کنون نتوانسته ادعای  قطعی وی را تست نموده و امنیت آنرا تایید نمائید.

جلوگیری از پاک شدن و از دست رفتنداده ها:

در حال حاضر ، کاربر و مالک محتوا در گوگل به سادگی  می تواند تمامی اطلاعات خود را بصورت یکپارچه دانلود نماید و این یک امکان خوب برای کلیه کاربران علی الخصوص مهندسین آی تی که وظیفه نگهداری و پشتیبانی اطلاعات و جلوگیری از صدمه زدن به اطلاعات را دارند می باشد و این درحالیست که شرکتهای رقیب مانند فیس بوک مدافع سرسخت برای جلوگیری کاربران از انجام این کار هستند. به  مورد فوق میتوان داشتن سرورهای زیاد گوگل را در مناطق مختلف دنیا برای نگهداری و پشتیبانگیری از اطلاعات اضافه کرد.

حفظ حریم خصوصی:

گوگل ، چندین بار با استفاده از برنامه های کاربردی قدیمی تر (gmail ، گوگل Docs، و Buzz,…) به حفظ. مسائل خصوصی پرداخته است و جدیداٌ با ارائه سرویس جدید گوگل+و دو برابر کردن چک کردن  این تنظیمات ، آن را امری ضروری برای کاربران نموده است و پرکردن و بومی سازی این تنظیماترا تنها راه برای جلوگیری از دسترسی کاربران های ناخواسته به اطلاعات شما  دانسته است و این در حالیست که شرکتهای بزرگ تامین کننده امنیت معتقدند که ضمانت امنیت اطلاعات خصوصی، اطمینان از تنظیمات و پیکربندی پروفایل کاربران می  باشد و بدین ترتیب خود افرادی که نگران امنیت اطلاعات هستند خود در مرحله اول باید برای رسیدن به این امر شروع کننده باشند و نباید تمام موارد را به شرکت، دهنده سرویس واگذار نمایند،شما فردی را در نظر بگیرید که از یک شرکت بسیار معتبر و امین دریافت سرویس مینماید و امنیت این شرکت از طرف هر نهادی تایید شده است اما خود کاربر با لو دادن  پسورد خود به  سادگی تمامی پروتکلهای  امنیتی را خنثی مینماید
اما از نگاهی دیگر میتوان به این نکته اشاره کرد که بسیاری از کاربران گوگل پس از دیدن ظاهر ساده و امکانات متعدد در تنظیمات پروفایل گوگل+ از ویژگیهای  تنظیم حریم خصوصی در فیس بوک شکایت داشته و آنرا بسیارپیچیده و دست و پا گیر میدانند.

گوگل + هم با ارائه Circle ، به کاربران اجازه می دهد لیست دوستان خود را بر اساس نوع ارتباط و شخصیت آنها گروه بندی و آنها را بصورت حرفه ای  جدا سازی نموده و آنها را ویرایش نمایند.یکی دیگر از تمایزهای گوگل + این است که تنها خود کاربر می داند که در کدام گروه چه کسانی قرار دارند و از همه  مهمتر در محیط کاری به هر کدام از مشتریان مختلف شما اجازه دیدن  اطلاعات مربوط به خود را میدهد.
مالکیت فکری (معنوی):

این مالکیت به حقوقی گفته می‌شود که به صاحبان آن حق انتفاع از فعالیت‌های فکری و ابتکاری انسان را می‌دهد و ارزش اقتصادی و قابلیت دادوستد دارد ولی موضوع آن شیء معین مادی نیست. این حق برای شرکتهای کوچک بسیار حائز اهمیت است که گوگل به عناوین مختلف به آن پرداخته است.

به وضوح استفاده از خدمات Google برای  شرکتها ممنوع بوده ، اما از جهتی دیگر گوگل به تمامی کارمندان و کارکنان در هر سطحی بصورت شخصی اجازه استفاده از این سرویسها را در جهت رسیدن به اهداف شرکت داده است و این خود هم اکنون برای بسیاری گمراه کننده می باشد.

آیا با تمام این اوصاف در آینده شاهد استفاده از سرویسهای گوگل در شرکتها و سازمانها خواهیم بود آیا میتوان متخصصان آی تی را مجاب کرد پرتالی به قدرتمندی شیرپوینت را رها و به سمت گوگل رهنمون ساخت.آینده آی تی حقی است که  انتخاب ما در آن نقش اساسی در ارائه سرویس بهتر و با کیفیت تر خواهد داشت

ارسال شده توسط آرمان شیرزادی

http://shirzady.blogspot.com

دیدگاه خود را وارد کنید
تعداد دیدگاه ها : 7 دیدگاه
  1. نمیدونم یعنی یه روزی یکی میاد که بتونه جلوی گوگل رو بگیره بیش از حد داره قوی میشه مشکل کار اینجاست که وقتی یکه تاز بشی و همه به گوگل وابسته بشن شاید شرایطش رو تغییر بده و…..

  2. ممنون از پست خوبتون. من فقط یک سؤال برام پیش اومده. گوگل همه سرویس ها رو رایگان ارایه می ده. پس از کجا پول در میاره؟؟؟!!!

  3. من از طرفدارای گوگل هستم
    خیلی خوبه که تمامی این امکانات رو یه همچین شرکتی با طرز خاصی از نگرش که من ازش خوشم میاد رفتار می کنه
    و میشه گفت یکپارچگی و سادگی امکانات توسط گوگل فوق العادست
    همچنین دسترسی برنامه نویسان به توابع خدمات گوگل باعث قدرتمندتر شدن دنیای وب میشه

  4. یادم میاد وقتی مایکروسافت سرویس wss sharepoint 2003 را ارائه داد و ما قصد راه اندازی این سیستم را داشتیم،اولین دغدغه این بود که مایکروسافت تمامی فرایندهای سیستهای اداری(شامل windows,Microsoft office, .Net Framwork,WebService,SQL Database ,Mailserver Exchange و….)جهت انجام ECM را دارا بود و در صورت نیاز این شرکت میتوانست براحتی خیلی از شرکتها را وابسته خود کند،اما مرور زمان این قضیه را کاملا منتفی کرد و دلیلش هم رقابت بین شرکتهای بزرگ و بی ارزش بودن سود اینکار است.
    در ضمن ذکر این نکته ضروری است در دنیای امروز اغلب سرویسها و سیستم عاملها و… بصورت کد باز ارائه میشود و نگرانیها نسبت به قدیم کاهش یافته است .

  5. با سلام و خسته نباشید
    من میخوام خود گوگل را به عنوان یک پورتال عمومی بررسی کنم و ویژگی های پورتال که در بالا گفتید به علاوه دیگر خصوصیات مثل پورتلت، داشبورد، گجت ها و… را در مورد گوگل پیدا کنم. میتونید کمکم کنید؟ با تشکر فراوان

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *