آموزش هنر عکاسی- جلسه چهارم
سلام
امروز قصد داریم تا در ادامه مراحل آموزش خود به بررسی انواع لنز بپردازیم تا در صورتی که کسی قصد تجهیز لوازم عکاسی خود را دارد بتواند سریع تر به مطاب دسترسی پیدا کند.
انواع لنز:
لنزها نیز همانند دوربینها دارای یک دسته بندی کلی و اصلی هستند واین دسته بندی به شرح ذیل میباشد.
- لنزهای پرایم (Prime): این دسته از لنزها دارای فاصله کانونی ثابت هستند. به بیان ساده تر شما نمیتوانید با آنها عمل زوم کردن یا بزرگنمایی را انجام دهید درست همانند چشم انسان
- لنزهای زوم (Zoom): این دسته از لنزها درست خلاف دسته قبل این امکان را برای عکاس فراهم میآورند که بتواند با عمل زوم یا بزرگنمایی از فواصل دور نیز از سوژه مورد نظر خود عکس تهیه کند
در دسته بندی بعدی با انواع لنز آشنا خواهیم شد:
- لنزهای چشم ماهی (Fish-Eye): این دسته از لنزها را با عدسی محدب بیرونی آن میشناسند که همانند چشم ماهی نمایان است. دلیل نامگذاری این لنز هم همین است. این لنزها با فواصل کانونی بسیار کم تولید میشوند به طور مثال ۶ میلیمتر و عکسهایی را ثبت کنند که تا ۲۲۰ درجه زاویه دید را به تصویر بکشند. تصاویر بدست آمده از این دسته لنزها به صورت دوار بوده و جلوه بصری زیبایی را ایجاد میکند.
- لنزهای دیدگسترده (Wide, Ultra Wide): این دسته از لنزها معمولا برای ثبت مناظر کاربرد دارند. فرق این لنزها با لنزهای چشم ماهی در این است که در عکس اعوجاج و دوران کمتر مشاهده میشود و یا حتی دیده نمیشود. فاصله کانونی در فوق گستردهها معمولا بین ۱۵ تا ۲۱ میلیمتر و در گسترده ۲۱ الی ۳۵ میلیمتر است.
- لنزهای معمولی (Normal): چشم انسان دارای زاویه دید ثابت و مشخص است که در دوربینهای فول فریم در فاصله کانونی حدودا ۵۰ میلیمتر عکس ثبت شده با تصویری که چشم انسان میبیند برابری میکند. بازه ای که برای لنزهای نرمال در نظر گرفته شده معمولا بین ۳۵ الی ۷۰ میلیمتر است که برای عکاسی از چهره (Portrait)، کاربردهای عمومی و روزمره از آنها استفاده میکنند.
- لنزهای تله فوتو (Telephoto): در صورتی که تمایل به عکاسی از موجودات زنده در حیات وحش، سوژههایی با فواصل دور نسبت به شما و سوژههای ورزشی دارید خرید این لنزها به شما پیشنهاد میشود. این دسته از لنزها با داشتن فواصل کانونی زیاد میتوانند در ثبت عکسهای ذکر شده به شما کمک کنند. معمولا فواصل کانونی بالای ۷۰ میلیمتر را در این دسته قرار میدهند و لنزهایی تا فاصله ۱۰۰۰ میلیمتر نیز به تولید رسیده است. مشخصه ظاهری این لنزها بزرگ بودن آنها از نظر طول است. هرچه فاصله کانونی افزایش مییابد نیاز به سهپایه و لنزهایی که دارای لرزشگیر (Image Stabilizer(IS)) هستند بیشتر حس میشود. مثلا شما با یک لنز تله میتوانید از ماه عکسهای پرتره بگیرید، پس لرزش کم دست شما میتواند باعث تاری زیادی در ثبت عکس شما شود.
- لنزهای ماکرو (Macro): هر نوع از انواع لنزها (معمولا از بازه نرمال تا تله فوتو) که قابلیت فوکوس (Focus) از فاصله نزدیک را بر بروی سوژه داشته باشد تا آنچه را که چشم غیرمسلح قادر به دیدن آن نیست با بزرگنمایی در عکس ثبت کند را ماکرو مینامیم. این دسته از لنزها بیشتر برای عکاسی از موجودات کوچک (حشرات)، قسمتهایی از بدن جانوران بزرگتر و یا گل و گیاهان کاربرد دارد.
البته گفتن این نکته خالی از لطف نیست که بعضی از لنزها میتوانند بازه فاصله کانون چند لنز را با هم شامل شوند.
لنزهای دیگری نیز وجود دارد که برای کاربردهای خاصی در معماری استفاده میشوند. همانند لنزهای اصلاح پرسپکتیو
از معروفترین تولیدکنندگان لنز دوربین میتوان به شرکتهای کنون، نیکون، سیگما، زایس، تامرون، پنتاکس و غیره اشاره کرد.
در بعضی موارد شما لنزهای مربوط به یک دوربین را دارید ولی قصد دارید تا با دوربین برند دیگر عکی را ثبت کنید و همزمان نمیخواهید پول دو لنز را در یک فاصله کانونی بدهید، در این موقعیت از مبدلها استفاده میکنیم که به طور مثال لنز کنون را به دوربین سونی متصل میکند.
در هنگام خرید لنز باید به نکات ذیل توجه کنید:
- فاصله کانونی
- میزان گشودگی دیافراگم (در صورت ثابت بودن به عدد آن که به صورت f و در صورت متغیر بودن به بازه آن که نشان دهنده بازترین حالت دهانه در مقادیر مختلف فاصله کانونی است.)
- امکانات اضافهای که لنز در اختیار شما قرار میدهد همانند لرزشگیر یا موتور فوکوس آلتراسونیک که فوکوس را بدون صدا انجام میدهد و غیره
- وجود حالت ماکرو برای آن لنز
ادامه دارد…
به درد بخور بود