چگونه در ویندوز ۱۰ عملکرد گرافیک را به ازای هر اپلیکیشن تعیین کنیم؟
کامپیوترهای شخصی میان رده و رده بالا معمولاً یک GPU اختصاصی دارند. GPU اختصاصی برای اجرای اپلیکیشنهای پرمصرفی (مثل بازیها) استفاده میشود که کارت گرافیک آن-برد سیستم نتواند از پس آنها بربیاید. GPU معمولاً یک تراشهی NVIDIA یا AMD است که کنترل پنل اختصاصی خودش را دارد. این کنترل پنل به کاربر اجازه میدهد تا اپلیکیشن را مجبور به استفاده از GPU بکند.گویا آی تی: وقتی یک اپلیکیشن به GPU نیاز دارد یا وادار به استفاده از آن میشود، این یعنی کامپیوتر توان بیشتری مصرف میکند. در حالت عادی خود سیستم تصمیم میگیرد که کدام اپ باید از GPU اختصاصی استفاده کند اما شما هم میتواند تصمیمگیرنده باشید. ویندوز ۱۰ در حال افزودن پنل جدیدی است که اجازه میدهد عملکرد گرافیک را به ازای هر اپلیکیشن تعیین کنید.
این قابلیت تازه فعلاً فقط در نسخهی Insider Build 17093 ویندوز ۱۰ در دسترس است. ویژگی مذکور به شما اجازه نمیدهد که از بین گرافیک آن-برد و GPU انتخاب داشته باشید، ولی امکان تعیین توان لازم برای هر اپ را فراهم میکند. میتوان مشخص کرد که یک اپلیکیشن همیشه در حالت Power Saving یا High Performance کار کند. ممکن است برخی از اپلیکیشنها نتوانند از GPU اختصاصی استفاده کنند، در این حالت کاری از دست شما بر نمیآید. البته از کنترل پنل GPU میتوانید اپلیکیشنها را به استفاده از GPU اختصاصی وادار کنید، اما این کار ممکن است جواب ندهد. مایکروسافت با ارائهی قابلیت مزبور سعی کرده جایگزینی برای همان کنترل پنل GPU ارائه کند.
تنظیم توان گرافیک برای هر اپلیکیشن
اپ Settings را باز کرده و به بخش System بروید. وارد زبانهی Display شده و روی گزینهی Advanced graphics settings کلیک کنید.
در مرحلهی بعد یکی از انواع اپلیکیشن را انتخاب کنید تا بتوانید گرافیک را بر روی آن مدیریت نمایید. لیست دوم بر اساس نوع اپلیکیشنی که از لیست اول انتخاب کنید تغییر میکند. یکی از برنامهها را انتخاب کرده و روی دکمهی Add کلیک نمایید. وقتی آیکن آن ظاهر شد، با انتخاب اپ مذکور روی Options کلیک کنید.
حالا پنجرهای ظاهر شده و سه حالتی را که میتوانید برای اپلیکیشن مورد نظر تعیین کنید نشان میدهد. گزینهی System Default میگذارد خود سیستم عامل تصمیمگیری کند. گزینهی Power Saving معمولاً به معنای این است که از GPU آن-برد استفاده میشود، و High Performance هم میگذارد اپلیکیشن از GPU اختصاصی استفاده کند. البته در ادامه به موارد استثنا هم اشاره میکنیم.
استثنائات
اگرچه خیلی از کاربران دوست دارند خودشان تعیین کنند که چه اپلیکیشنی از چه GPU استفاده کند، ولی انجام این کار همیشه ممکن نیست. در تصویر بالا میبینید که با وجود حضور گرافیک AMD اپلیکیشن Paint 3D فقط میتواند از گرافیک آن-برد سیستم استفاده کند. اپهایی مثل این به راحتی نمیتوانند از GPU اختصاصی استفاده کنند و هیچ راه سادهای هم برای مجبور کردن آنها به این کار وجود ندارد. حتی اگر میتوانستید اپهایی مثل Paint 3D را به استفاده از GPU اختصاصی وادار کنید، برآیند عملکردی برنامه لزوماً بهتر نمیشد.
به همین شکل، برخی اپها (اکثر بازیها) هم قادر به استفاده از گرافیکهای آن-برد نیستند. آنها همیشه از GPU اختصاصی استفاده میکنند و اطلاعاتی که در زیر بخش Graphics specifications وجود دارد نشانگر همین مسئله است.
اگر گمان میکنید که با این اوصاف این قابلیت به درد نمیخورد باید بگوییم این طور نیست. حتی اگر یک اپلیکیشن از گرافیک آن-برد استفاده کند همچنان میتواند آن را به انحصار خودش در بیاورد. به طور مشابه، اپلیکیشنی که باید از GPU اختصاصی استفاده کند هم میتواند در حالت Low Power از آن استفاده نماید. البته استفاده از این گزینهها بیدردسر نیست، و اگر بعد از تغییر تنظیمات گرافیک اجرای برنامهها کند یا با اشکال مواجه شد، تنظیمات را به حالت پیشفرض برگردانید.
برای استفاده از این قابلیت باید تا حدی زیادی به آزمون و خطا متکی باشید زیرا در حال حاضر تعداد مدلهای مختلف GPU بسیار زیاد است، مشخصات سیستمها خیلی با هم فرق دارد، و اپلیکیشنها هم تنظیمات و توانمندیهای مخصوص خودشان را دارند. مایکروسافت عملاً در تلاش است تا پشتیبانی بهتری از GPU-های اختصاصی را برای کاربران خود به ارمغان بیاورد و هرچند که این ویژگی بینقص نیست، ولی بیفایده هم نمیباشد. در آپدیتهای بعدی قطعاً کاربران زیادی منتظر این ویژگی خواهند بود.