کدام سیستم عامل کمتر برق مصرف میکند؟ Ubuntu 11.04 ، Windows 7 و Mac OS X
هفته ی پیش مصرف برق لینوکس Ubuntu 11.04 را با ویندوز 7 مقایسه کردیم و مقایسه ی جالبی بود اما این بار میخواهیم سیستم عامل اپل را هم با دو مورد قبلی مقایسه کنیم. نتیجه ی کلی این است که سیستم عامل اپل یعنی Apple Mac OS X از نظر مصرف برق در حد واسط دو سیستم عامل دیگر قرار دارد.
با توجه به فراهم بودن سخت افزار، امروز هم مقایسه و تست ها را روی لپ تاپ Apple Mac Mini با پردازنده ی 2 گیگاهرتزی Intel Core 2 Dou P7350 انجام میدهیم. مادربورد این دستگاه Apple Mac-F22C86C8 است و چیپ ست آن NVIDIA MCP79 میباشد. کارت گرافیک NVIDIA GeForce 9400 در کنار یک گیگابایت حافظه ی RAM و هارددیسک 120 گیگابایتی Fujitsu در آن استفاده شده است.
سیستم عامل Apple Mac OS X 10.6.8 و ویندوز 7 سرویس پک 1 و همچنین Ubuntu 11.04 در این بررسی استفاده شده است، تمام نسخه ها 64 بیتی هستند و همگی با پیکربندی پیش فرض تست میشوند. تنها تغییر این است که درایور انویدیا برای ویندوز و لینوکس نصب شده است.
مصرف انرژی Mac Mini توسط یک توان سنج USB پیشرفته مانیتور میشود، خواندن اطلاعات توسط مجموعه تست Phoronix با استفاده از یک سیستم دیگر صورت گرفته است. تست ها انجام شده به صورت زیر هستند:
تست بوت و استارت آپ: به مدت 5 دقیق پس از روشن کردن و بوت کردن سرد (منظور از سرد این است که قبلا سیستم کاملا خاموش بوده و هیچ نرم افزاری اجزا نشده است) و سپس لاگین به صورت اتوماتیک و دست نزدن به دستگاه در زمان باقی مانده، توان مصرفی سیستم مانیتور میشود.
استفاده ی معمولی از دستاپ: مقدار توان مصرفی از زمانی که سیستم آرام و بی کار است تا زمانی که مرورگر هر سیستم عامل (برای ویندوز Internet Explorer و برای اوبونتو Mozilla FireFox 4.0 و برای مکینتاش مرورگر Safari) اجرا میشود، سپس به سایت Phoronix.com مراجعه شده و در نهایت فایل منیجر هر سیستم عامل اجرا میشود و با منوهای آن کار میشود …. و در کل کارهای سبک و عادی انجام میشود، اندازه گیری میشود.
اجرای بازی: در این حالت تست گرافیکی منبع باز Nexuiz که بر اساس OpenGL است روی سیستم عامل اجرا میشود و مصرف انرژی اندازه گیری میشود.
زیاد عجیب نیست که Mac Mini با پردازنده ی Intel Core 2 Dou و کارت گرافیک NVIDIA GeForce 9400 وقتی کمترین میزان انرژی را مصرف میکند که سیستم عامل Mac OS X روی آن نصب شده باشد. در این حالت اپل با بیشترین کنترل روی نرم افزار و سخت افزار سیستم به طور طبیعی انرژی کمتری مصرف میکند. وقتی سیستم بوت شد و به حالت آرام رسید، سیستم عامل Mac OS X 10.6.8 حدود 30 درصد کمتر از Windows و Ubunto انرژی مصرف کرده، این مقدار در مقایسه ی مصرف انرژی دستاپ ها نیز مصداق دارد. نتیجه ی تست را در نمودار زیر مشاهده میکنید، هر سیستم عامل با یک رنگ مشخص شده است که در نمودار توضیح داده شده است:
هنگامی که کارهای معمولی و سبک دستاپ با Mac Mini انجام میدهیم، مصرف انرژی سیستم عامل Windows 7 SP1 و Mac OS X 10.6.8 تقریبا برابر است و این نشان میدهد که مدیریت مصرف انرژی خوب انجام شده، لینوکس Ubuntu 11.04 حدود 10 درصد بیشتر انرژی مصرف میکند.
وقتی تست بازی توسط بنچ مارک OpenGL Nexuiz صورت میگیرد باز هم Ubuntu بیشتر از مکینتاش انرژی مصرف میکند. نسبت به ویندوز هم تا حدی پر مصرف تر است.
سیستم عامل Microsoft Windows 7 Pro SP1 با سرعت بالاتری تست Nexuiz را با رزولوشن 1920 در 1080 پیکسل اجرا میکند ولی اگر HDR را فعال کنیم، با هیچ کدام از این سیستم عامل ها نمیتوان Nexuiz را با سرعت قابل بازی کردن اجرا نمود. در نمودار زیر مشاهده میکنید که سرعت اجرا خیلی کمتر از 30 فریم بر ثانیه (که کمترین مقدار مناسب برای اجرای روان بازی است) میباشد.
بنابراین میتوان گفت که حداقل با این سخت افزار (Mac Mini) سیستم عامل Apple Mac OS X 10.6.8 بازدهی و مصرف بهتری دارد، با توجه به این که سخت افزار محصول همین کمپانی است این نتیجه چندان عجیب هم به نظر نمیرسد.
منبع: phoronix
کاش تست های بیشتری انجام میدادند. و سیستم های عامل رو هم برای بهینه شدن مصرف تغییراتی میدادند.
ببخشید نظرم در مورد پستتون نیست آقای علیرضا شیری اسم برادر من هم همینه اما به کامپیوتر علاقه ای نداره منم امیر هستم جالب…
تست جالبی بود
البته مشکل اینجاست که سخت افزاری رو انتخاب کردید که یکی از سیستم عامل های مورد آزمایش(مک)، برای اون بهنیه شده بوده، بهتر بود از سخت افزارهای دیگر هم استفاده میکردید.
نکته دیگه این هست که در کرنل جدید لینوکس که در اوبونتو ۱۱.۰۴ به کار رفته مصرف انرزی حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده، و البته این مشکل سر و صدای زیادی رو در دنیای گنو/لیوکس به پا کرده که امیدوار هستم بر طرف بشه.
بله. حرفتون کاملا درسته. من هم منتظر هستم که یه تست دیگه حالا هر سایت معتبری که باشه انجام بدن و بار دیگه این موشوع بررسی بشه. نسخه های بعدی با کرنل جدید رو هم استفاده کنن که عالی میشه.
البته خود متن اصلی هم اشاره کرده که سیستم برای مک بهینه بوده و نتیجه ی همچین عجیب هم نیست که مک بهترین شده.